Googlit Bille nemusíš.
Stačí se mrknout na ten odkaz, co jsem ti přidal k minulému povídání.
Tam je dostatek "potravy" kterou když postupně vstřebáš, budeš vědět všechno potřebné.
V žádném případě nedolévej zkonzumovanou Kombuchu vodou.
Když máš pocit že Kombucha už není zbytečně sladká a je hotová, (čím kyselejší tím účinnější)
..tak z ní vyndáš houbu a dáš ji zvlášť do sklenice, s trochou hotovýho nápoje.
Předtím ji zkontroluješ (ruce umyté!), očistíš od případných tmavších skvrn,
prostě ji trochu ošetříš, předtím než ji vložíš do nového nálevu.
Ten já dělám následovně:
Do třílitrové zavařovací sklenice dám tak dvě třetiny vody /já ji nepřevařuju/
do té vody dám rozpustit deset polévkových lžic bílého cukru (čím jemnější tím lepší)
Přivedu k varu trochu vody, (kolem půl litru) a dám do ní louhovat dvě polévkové lžíce
toho černého čaje. Já to nechávám louhovat asi čtvrt hodiny.
Získám tak čajový koncentrát (na vojně by tomu řekli "magorák")
který přidám do té sladké vody ve sklenici. Přidám do toho trochu hotového nápoje Kombuchy,
v tvém případě když děláš první várku to bude ten Kombuchový ocet, ve kterém
je ta houba co jsi jí koupil.
Pak to doleju vodou tak, aby voda nepřetekla, až do ní nakonec přidám
tu houbu. Před tím musí být samozřejmě cukr úplně rozpuštěný a všechno
spolu promícháno.
K míchání je třeba něco z kvalitního plastu, Kombucha nemá přicházet do styku s kovem.
Pak se to přikryje prodyšným pláténkem a dá stát někam do klidu, aby na to nesvítilo přímý slunce.
Zima Kombuše nesvědčí, zraje pak pomaleji, ale jinak se nic neděje,
mě kombucha dobře prosperuje i když je docela v chladnu.
Na ochutnávání je třeba také něco z toho plastu, u mne je to naběračka.
Pozor, aby se do ní nedostaly naše bakterie ze slin. To by se jí nemuselo líbit.
Já jsem rád když se můžu napít kdykoliv dostanu chuť, jedna třílitrovka na týden bývá i málo.
Například minulý týden jsem připravil ke zrání dvě láhve a zítra asi udělám další dvě.
Tím chci říct, že zatím co konzumuju hotovou Kombuchu, další se mi "dělá."
V oběhu jsou tedy čtyři láhve, někdy i víc.
Tvořivosti se meze nekladou, rychost zrání může být v každý flašce jiná, podle objemu
a vydatnosti nasazený houby. Na třílitrovku dávám tak dva koláče z těch co se vytvořily
předtím, jak ta houba dorůstá.
Pokud jsi koupil jednu násadu, možná na ní napoprvé tři litry může být dost,
že to neutáhne. Ale já to kdysi zkusil a šlo to. Jenom se halt dělala dýl.
Když jsi nenašel návod, koukni na něj na internetu, ta firma tam asi něco mít bude.
Hlavně se věnuj tomu odkazu co jsem ti tam prve přidal.
Myslím tenhle:
http://message.sk/text/kombucha/To by pro tentokrát bylo všechno.
Čau.
P.S.
Ty už máš ten černej čaj rovnou od Grešíka?
P.P.S.
Tak jsem se teď podíval na tu tvojí firmu Stevikom
a docela tam o Kombuše toho dost píšou.
Viz.
http://www.kombucha-praha.cz/:-)
Googlit Bille nemusíš.
Stačí se mrknout na ten odkaz, co jsem ti přidal k minulému povídání.
Tam je dostatek "potravy" kterou když postupně vstřebáš, budeš vědět všechno potřebné.
V žádném případě nedolévej zkonzumovanou Kombuchu vodou.
Když máš pocit že Kombucha už není zbytečně sladká a je hotová, (čím kyselejší tím účinnější)
..tak z ní vyndáš houbu a dáš ji zvlášť do sklenice, s trochou hotovýho nápoje.
Předtím ji zkontroluješ (ruce umyté!), očistíš od případných tmavších skvrn,
prostě ji trochu ošetříš, předtím než ji vložíš do nového nálevu.
Ten já dělám následovně:
Do třílitrové zavařovací sklenice dám tak dvě třetiny vody /já ji nepřevařuju/
do té vody dám rozpustit deset polévkových lžic bílého cukru (čím jemnější tím lepší)
Přivedu k varu trochu vody, (kolem půl litru) a dám do ní louhovat dvě polévkové lžíce
toho černého čaje. Já to nechávám louhovat asi čtvrt hodiny.
Získám tak čajový koncentrát (na vojně by tomu řekli "magorák")
který přidám do té sladké vody ve sklenici. Přidám do toho trochu hotového nápoje Kombuchy,
v tvém případě když děláš první várku to bude ten Kombuchový ocet, ve kterém
je ta houba co jsi jí koupil.
Pak to doleju vodou tak, aby voda nepřetekla, až do ní nakonec přidám
tu houbu. Před tím musí být samozřejmě cukr úplně rozpuštěný a všechno
spolu promícháno.
K míchání je třeba něco z kvalitního plastu, Kombucha nemá přicházet do styku s kovem.
Pak se to přikryje prodyšným pláténkem a dá stát někam do klidu, aby na to nesvítilo přímý slunce.
Zima Kombuše nesvědčí, zraje pak pomaleji, ale jinak se nic neděje,
mě kombucha dobře prosperuje i když je docela v chladnu.
Na ochutnávání je třeba také něco z toho plastu, u mne je to naběračka.
Pozor, aby se do ní nedostaly naše bakterie ze slin. To by se jí nemuselo líbit.
Já jsem rád když se můžu napít kdykoliv dostanu chuť, jedna třílitrovka na týden bývá i málo.
Například minulý týden jsem připravil ke zrání dvě láhve a zítra asi udělám další dvě.
Tím chci říct, že zatím co konzumuju hotovou Kombuchu, další se mi "dělá."
V oběhu jsou tedy čtyři láhve, někdy i víc.
Tvořivosti se meze nekladou, rychost zrání může být v každý flašce jiná, podle objemu
a vydatnosti nasazený houby. Na třílitrovku dávám tak dva koláče z těch co se vytvořily
předtím, jak ta houba dorůstá.
Pokud jsi koupil jednu násadu, možná na ní napoprvé tři litry může být dost,
že to neutáhne. Ale já to kdysi zkusil a šlo to. Jenom se halt dělala dýl.
Když jsi nenašel návod, koukni na něj na internetu, ta firma tam asi něco mít bude.
Hlavně se věnuj tomu odkazu co jsem ti tam prve přidal.
Myslím tenhle: http://message.sk/text/kombucha/
To by pro tentokrát bylo všechno.
Čau.
P.S.
Ty už máš ten černej čaj rovnou od Grešíka?
P.P.S.
Tak jsem se teď podíval na tu tvojí firmu Stevikom
a docela tam o Kombuše toho dost píšou.
Viz. http://www.kombucha-praha.cz/
:-)