Stránka 1 z 1

Mateřídouška

Nový příspěvekNapsal: ned 27. říj 2013 1:14:03
od Alaja
Mateřídouška

Re: Mateřídouška

Nový příspěvekNapsal: ned 27. říj 2013 10:35:24
od irulan
Z kuchyně ji známe pod názvem Tymián

No tymián a mateřídouška skutečně patří do stejného rodu (Thymus). Tymián (Thymus vulgaris)je u nás spíše pěstovaný (protože je to původem středomořská rostlina), mateřídouška (Thymus serpyllum) je původní. Mateřídouška je více plazivá a poléhavá, tymián je spíše polokeřík. Oba druhy mají tolik poddruhů a variet, že se v tom opravdu těžko vyznat. Liší se různým poměrem obsahových látek, ale z hlediska použití jsou si dost podobné.

Re: Mateřídouška

Nový příspěvekNapsal: ned 27. říj 2013 11:24:15
od irulan
Účinnost:
Je to poměrně silné antiseptikum a antibiotikum, hlavně u dýchacího (bronchitida, kašel) a trávicího ústrojí (infeční průjmy). Dezinfikuje i močové cesty. Podporuje trávení, působí protikřečově.
Použití:
Nejlépe jako nálev (běžně mluvíme o bylinném čaji) - přelít usušenou nebo i čerstvou mateřídoušku vařící vodou (asi 1 polévkovou lžíci na 250 ml vody) a nechat luhovat (115 min), scedit, můžeme osladit medem. Denní léčebná dávka nálevu je přibližně 500 až 750 ml.
Můžeme použít i zevně jako kloktadlo nebo obklad. Koupele mají protirevmatický a uvolňující vliv.
Velmi účinný antibiotický prostředekje lihovodý roztok (vysvětlím jinde) Působí na streptokoky, stafylokoky, salmonelu.

Re: Mateřídouška

Nový příspěvekNapsal: ned 27. říj 2013 11:33:34
od irulan
Pěstování
Mateřídouška i tymián jsou trvalky, které milují přímé slunce, sušší stanoviště s pokud možno ne kyselou půdou. Já je mám na skalce, na přímém slunci, není třeba zalévat.

Re: Mateřídouška

Nový příspěvekNapsal: ned 27. říj 2013 12:44:18
od Alaja
Mě stačí louhovat nálev jen 10 - 15 minut, pak scedit, osladit cukrem nebo medem .....a je ještě teplý připravený k pití. :)