Mysl

Re: Mysl

Příspěvekod Návštěvník » sob 21. čer 2025 6:52:50

„Jaká je cesta zkoumání vedoucí k pochopení podstaty mysli? To, co se v těle objevuje jako ‚já‘, je mysl. Pokud budeme zkoumat, kde přesně v těle tato myšlenka ‚já‘ vzniká, zjistíme, že vychází ze srdce. To je zdroj mysli.

Už jen opakováním myšlenky ‚já, já‘ je člověk přirozeně přitahován dovnitř – k tomuto místu. Ze všech myšlenek, které se v mysli objevují, je myšlenka ‚já‘ kořenem. Myšlenka ‚já‘ je tou úplně první, která se objeví. Teprve poté mohou následovat všechny ostatní myšlenky.

Pouze s příchodem zájmena první osoby vznikají zájmena druhé a třetí osoby. Bez první osoby nemůže existovat ani druhá, ani třetí.“
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 25. čer 2025 11:04:02

Mysl je ve své podstatě jedna, a přesto se zdá být rozdělena kvůli zbytkovým dojmům, které jsou dvou druhů: příznivé a nepříznivé.

Když je mysl pod vlivem příznivých dojmů, je považována za dobrou. Když je pod vlivem nepříznivých, je považována za zlou. Ve skutečnosti však neexistují dvě mysli – jedna dobrá a druhá zlá. Jsou to pouze dojmy, které vytvářejí tento zdánlivý dualismus.

Namísto podléhání pochybnostem, jako například: „Je vůbec možné překonat tyto prastaré sklony?“ – je třeba vytrvale setrvávat v meditaci na Já. I když se člověk považuje za velkého hříšníka, neměl by propadat zoufalství nebo nářku: „Ach, já jsem hříšník. Jak mohu být zachráněn?“

Místo toho by měl zcela opustit i samotnou myšlenku „jsem hříšník“ a soustředit se intenzivně na Já. Pak je úspěch jistý.

Mysl by neměla být dovoleno, aby se toulala směrem ke světským objektům nebo k záležitostem druhých. Ať už se ostatní chovají jakkoli, člověk by v sobě neměl chovat nenávist ani touhu vůči nim. Obě – touha i nenávist – by měly být zcela opuštěny.

Vše, co člověk dává druhému, dává sobě. Pokud je toto hluboce pochopeno, kdo by nežil v souladu s ostatními?

Když se objeví ego – osobní já – objeví se všechno. Když se ego ztiší, všechno se zklidní. V míře, v jaké jednáme s pokorou, přirozeně plyne dobrota.

Je-li mysl ztišena, člověk může žít v míru kdekoli.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 05. črc 2025 19:52:52

Obrázek

„Mysl není ničím jiným než shlukem myšlenek. Zdrojem všech myšlenek je myšlenka ‚já‘. Pokud je myšlenka ‚já‘ zničena, všechny ostatní myšlenky jsou zničeny. To je svoboda od návyku.“

– Ramana Maharshi

„Mysl není ničím jiným než shlukem myšlenek.“

Tato věta odhaluje, že mysl sama o sobě nemá samostatnou existenci – je jen souhrnem myšlenek. Pokud nejsou myšlenky, není ani mysl. To je v přímém rozporu s běžným přesvědčením, že mysl je „něco“, co máme – Maharshi říká, že „něco“ je jen iluze vytvořená proudem myšlenek.

„Zdrojem všech myšlenek je myšlenka ‚já‘.“

Tady Maharshi poukazuje na nejzákladnější myšlenku, která předchází všem ostatním – pocit „já jsem“. Všechny další myšlenky se objevují ve vztahu k tomuto ‚já‘: „Já si myslím, že…“, „Mně se to líbí…“, „Já trpím…“. Tato myšlenka „já“ tedy není nevinná nebo neutrální – je kořenem ega, pocitu oddělenosti a identity.

„Pokud je myšlenka ‚já‘ zničena, všechny ostatní myšlenky jsou zničeny.“

Zničení „já“ neznamená ztrátu vědomí nebo existence, ale rozpuštění iluzorní identity – onoho falešného „já“, které si myslí, že je tělem, jménem, historií, přáním a strachem. Když toto ego-„já“ přestane existovat, není už subjekt, který by měl další myšlenky – zůstává pouze čisté bytí, které Maharshi často označoval jako „Self“ nebo „Skutečné Já“.

„To je svoboda od návyku.“

Slovo „návyk“ zde neznamená jen vnější chování, ale vnitřní podmíněnost – neustálý tok reaktivních, naučených myšlenkových vzorců. Když zmizí základní návyk ztotožnění se s „já“, mizí i všechny ostatní návyky – není „kdo“ by je měl. To je stav naprosté svobody, který Maharshi označuje jako osvobození (mokša).

Ramana Maharshi nás tímto výrokem zve k vnitřnímu zkoumání samotného zdroje naší identity. Místo boje s jednotlivými myšlenkami nebo emocemi ukazuje přímo na jejich kořen – na myšlenku „já“, která je základem ega. Když tuto myšlenku člověk opravdu a hluboce prozkoumá (například metodou „Kdo jsem já?“), ego se rozplyne a zůstane jen čisté, tiché vědomí – přirozený stav bez utrpení, připoutanosti a zmatku.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 21. črc 2025 5:11:17

Stačí jeden vědomý nádech — to je malá meditace. Vědomý nádech znamená, že se nadechujete… a vydechujete… a svou pozornost zcela zaměříte na dech, na vzduch, jak vstupuje do těla… a jak tělo opouští.

A pokud svou pozornost opravdu směřujete na dech, nemyslíte. Nemůžete.

Buddha doporučoval meditaci založenou na vnímání dechu už před 2500 lety, protože si nemůžete být vědomi svého dechu — opravdu vnímavě — a zároveň myslet.

Takže místo toho, aby Buddha řekl „přestaň myslet“, řekl: „Buď si vědom svého dechu“.

Tím pádem automaticky mysl přestane pracovat.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 27. črc 2025 6:44:16

Používej svou mysl, nenech se jí používat

Objev dimenzi vědomí, která přesahuje myšlení

V každém z nás existuje hlubší rozměr, který sahá za běžné myšlení. Je to úroveň vědomí, kterou nelze uchopit slovy ani pochopit logikou – lze ji pouze zakusit. Mnoho lidí však tuto dimenzi v sobě nikdy neobjeví, protože jsou plně ztotožněni se svými myšlenkami. Myslí si, že jejich mysl jsou oni. Ale co když tomu tak není?

Představme si, že naše mysl je nástroj – mimořádně užitečný a výkonný, ale stále jen nástroj. A tak jako s jakýmkoli jiným nástrojem, pokud nevíme, jak jej správně používat, může se obrátit proti nám. Místo toho, abychom my používali svou mysl, začíná naše mysl používat nás. Vzniká nepřetržitý proud myšlenek, starostí, představ a obav, který nás odděluje od přítomného okamžiku.

Existuje však možnost, jak se vymanit. Touto cestou je vědomá přítomnost. Je to stav, kdy si uvědomujeme sami sebe – nikoli jako soubor myšlenek, ale jako vědomou bytost, která vnímá. V tomto prostoru není potřeba neustále přemýšlet, hodnotit, analyzovat. A přesto jsme zcela při vědomí. Naopak – možná více než kdy jindy.

Tento stav není výsadou duchovních mistrů nebo meditujících mnichů. Je dostupný každému z nás. Není třeba nic přidávat – stačí na chvíli ztišit mysl a uvědomit si, že jsme. Bez příběhu, bez nálepky, bez hodnocení. Jsme prostě tady.

Jakmile jednou tuto dimenzi vědomí zakusíte, začnete chápat, že nemusíte být otrokem své mysli. Mysl se může stát vaším spojencem – tichým služebníkem, ne hlučným pánem.

A právě v tomto tichu může vyrůst vnitřní mír, jasnost a svoboda. Když přestaneme být používáni myslí, začneme konečně skutečně žít.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 27. črc 2025 9:47:32

Kdo tu myslí a cítí? No přece jáá... nebo ne?

Představ si, že jsi na jevišti. Hraješ hlavní roli ve hře zvané Můj život. Máš text, kostým, kulisy, publikum. A říkáš si: Tohle jsem já. Moje pocity, moje názory, moje minulost, moje jméno. Moje zážitky, mé tělo, mé chutě, mé plány. Všechno dává smysl.

Ale pak najednou – ticho. Zapomeneš repliku. Zastavíš se. A něco v tobě si uvědomí: Počkej... já nejsem ten text. Ani ta role. Ani ten kostým. Já jsem ten, kdo si to všechno uvědomuje.

Tohle je ten zlom. Moment, kdy začneš vnímat rozdíl mezi tím, kdo myslí, a kým ve skutečnosti jsi.

Mozkové půlky vs. celé vědomí
Ano, mozkověda říká, že jedna hemisféra generuje logiku, druhá emoce.

Ale... pozor. Obě ty půlky, ať už myšlenkové nebo emoční, jsou produktem nervového systému. Jinými slovy – jsou obsahem vědomí, ne jeho podstatou.

Když se ptáš: Kdo to tu myslí a cítí? – většina lidí bez přemýšlení odpoví: No já, přece jááá!
Ale co je to „já“? Když se podíváš blíž, zjistíš, že:

Myšlenky se dějí samy. Nepřikazuješ jim, aby vznikaly. Neříkáš: Teď si vygeneruju úzkost. Ona prostě přijde.

Pocity vznikají samovolně. Nemusíš chtít být smutný, a přesto se to může stát.

Myšlenky a pocity se často navzájem spouští a zesilují. Vzniká vnitřní film, příběh o tobě.
A právě tenhle příběh – kombinace všeho, co si myslíš, cítíš, jak vypadáš, co ti kdysi řekli rodiče – to je ego.

Ego není nic zlého. Je to jen konstrukce. Soubor identit a vzpomínek, který sis obul jako boty.
Ale ty nejsi ty boty. Ty jsi ten, kdo je nosí. A dokonce ten, kdo si může všimnout, že jsou těsné, špinavé... nebo že už je nepotřebuje.

Jak to poznat v praxi?

Zkus chvíli jen sedět a pozorovat, co se děje ve tvé mysli.

Objeví se myšlenka: To je blbost.

Objeví se jiná: Možná na tom něco je.

Přijde pocit: Nuda. Nepříjemné ticho.

Pak zvuk v pozadí. Pak vzpomínka. Pak plán, co budeš večer jíst.

A teď si polož otázku: Kdo si to všechno uvědomuje?
Kdo to sleduje, bez hodnocení, jako pozorovatel?

To je vědomí. To jsi ty, než jsi uvěřil, že jsi jen to, co myslíš a cítíš.

Tvoje pravé „já“ není hlas v hlavě. Je to ten, kdo ten hlas slyší.
Je to vědomá přítomnost, která tu byla dřív než první myšlenka a bude tu i poté, co poslední odezní.

A i když mozkové půlky dál pobublávají svým obvyklým stylem – jedna logicky, druhá emočně – ty už víš, že nejsi ani jedna z nich.
Jsi celek, který je všechny pojímá.
Ne pozorovatel „zvenku“, ale tiché vědomí, které nic nedrží, ale vše si uvědomuje.

Pokud se dál objevují pochyby kdo jsi, tak přestaň na chvíli myslet - nepřestáváš existovat. To ti něco napoví.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 28. črc 2025 6:49:41

Co je mysl - Mooji

Neexistuje něco jako mysl sama o sobě. Mysl nemůže existovat sama o sobě. Mysl je vztah, který jsi ty — bytí, vědomí — utváříš. Skutečné přesvědčení, že „já jsem tato mysl“, je mylné. Mysl je energie, která přichází, a je samozřejmě užitečná v praktických věcech. Mysl zahrnuje všechno toto — vnímání, interpretaci — to vše je mysl. Ale když jsme zmatení ohledně své identity, mysl ti nepomůže. Udrží tě v osobnosti. Funguje převážně ve prospěch osobnosti.

Mysl gáního, osvíceného, už není nazývána myslí. Je to jen aspekt Já, čímž ve skutečnosti vždy byla.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 22. zář 2025 8:43:02

...A pak si uvědomíte, že nutkání přemýšlet je jen zvyk. Hluboce zakořeněný zvyk.
"Nemám čas být teď přítomný. Ani 10 vteřin." - Není to pravda.

Čekáte u výtahu, stisknete tlačítko. Promítáte se mentálně tam, kam se chcete dostat, nebo jste opravdu tam? Jste ponořeni do myšlenek, nebo využíváte tuto příležitost k tomu, abyste prostě byli přítomní celou svou bytostí, stojící tam a na nic nečekající?
Protože většina lidí stráví možná 70 % svého života čekáním na něco. Vždycky je tu další věc, kterou je třeba udělat a která ještě nebyla úplně dokončena. Vždycky se má stát další věc, na kterou prostě čekám.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 24. zář 2025 15:48:07

Obrázek

Klidná mysl je vše, co potřebujete. Všechno ostatní se stane správně, jakmile se vaše mysl zklidní. Stejně jako východ slunce oživuje svět, tak i sebeuvědomění ovlivňuje změny v mysli. Ve světle klidného a stabilního sebeuvědomění se vnitřní energie probouzejí a konají zázraky bez vaší námahy. Nisargadatta Maharaj
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 06. říj 2025 12:03:37

Přítomnost je prostor bez myšlenek

Ale přítomnost může být také přítomná na pozadí. I když probíhá myšlení, stále můžete nebýt zcela zapojeni do myšlenek. Myšlení tak ztrácí schopnost vytvářet chaos ve vašem životě a mást vás. Vaší volbou pak není snaha více porozumět nebo přinést intelektuální analýzu do praxe, ale praktikovat stav nemyšlení.

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 09. říj 2025 8:55:14

Televize je jed pro tvou mysl

Televizní mysl, která přijímá věci… odkud vlastně přicházejí… vstupují do tvé mysli a ty už přestáváš myslet vlastními myšlenkami. Občas si možná řekneš: „Tenhle člověk je tak hloupý,“ ale pak se zase díváš dál. A pak další mluví. „Proč se na tohle vůbec dívám?“ O půl hodiny později: „To je tak strašné.“ Ale nemůžeš… nemůžeš to vypnout.

Tady je ovladač. Zkusme ještě jeden kanál. Možná tam něco bude. Ach ne, to je hloupost. Zkusme ještě jeden.

Takhle se chová závislý člověk. A ta zařízení jsou ještě návykovější. Jsou dobrá v tom, že je nosíš pořád s sebou.

A musíš si přiznat… možná si budeš muset přiznat… že v tobě je závislost.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 11. lis 2025 7:54:04

JAK MŮŽE POUHÉ POZOROVÁNÍ MYSLI ZMĚNIT VŠE?

Cítil ses někdy uvězněný v neutuchajícím hluku své vlastní mysli?
Bouři myšlenek, obav a soudů, která nikdy neutichá. Snažíš se s ní bojovat, ovládat ji, ale ten boj ji jen zesiluje.
Tohle je vnitřní vězení, ve kterém žije většina lidstva. Ale co kdyby existoval klíč — tajný způsob, jak najít klid?
Ne tím, že zastavíš mysl, ale tím, že objevíš něco hlubšího uvnitř sebe.
Tento text, inspirovaný hlubokou moudrostí Ramanay Maharšiho, je o pozorování vlastní mysli a probuzení se k tichému pozorovateli.
Je to průvodce k nalezení klidného oka hurikánu.

Část první – Vězení nepozorované mysli

Věřil jsi, že jsi svou myslí. Tvé myšlenky, pocity a nálady určovaly tvou realitu.
Když se objevila úzkostná myšlenka, stal ses úzkostí. Když se vynořila smutná vzpomínka, stal ses smutkem. Když mysl soudila tebe nebo jiné, stal ses soudcem.
Byl jsi zcela ztotožněn s proudem mentální aktivity, zmítán jako malá loďka ve vlnách bouře, aniž by sis uvědomoval, že nejsi ani loď, ani vlny.
Tohle je vězení nepozorované mysli – klec, jejíž mříže tvoří tvé vlastní myšlenky.

Mysl je ze své podstaty neklidný stroj. Neustále přeskakuje z minulosti do budoucnosti, vytváří domnělé problémy a znovu přehrává staré křivdy.
A tím, že jsi s ní splynul, byl jsi odsouzen žít v neustálém zmatku a napětí.
Snažil ses najít klid tím, že budeš měnit myšlenky, myslet pozitivně, rozptylovat se, hádat se se svým vnitřním kritikem – ale to bylo jako snažit se uklidnit oceán tím, že uhladíš každou jednotlivou vlnu.
Únava, nemožnost, bezvýchodnost.

Začátek svobody, jak učil Ramana Maharši, nespočívá ve změně mysli, ale v jednom kroku zpět – v prostém aktu pozorování.

Začneš si všímat, že myšlenky jsou jen události, které se odehrávají v tobě – ne jako ty.
Vidíš, jak se zvedá hněv, jak se stahuje strach, jak se tvoří soud.
Jen je pozoruješ, bez odsuzování i bez podléhání.
Tento prostý akt pozorování vytváří malou mezeru – prostor mezi tebou a myslí.
A v tom prostoru se rodí možnost: poprvé si uvědomíš, že nemusíš věřit každé myšlence, která se objeví, ani se stát každou emocí, která vyvstane.
To je první prasklina ve zdech vězení. Uvědomění, že nejsi vězeň, ale ten, kdo o vězni ví.

Když pozoruješ, myšlenky ztrácejí svou moc – stejně jako stín mizí pod světlem vědomí.
Myšlenky i emoce stále přicházejí, ale už tě nedefinují. Jsou jen jako mraky, které se vznášejí po obloze tvého vědomí.

Učíš se neztotožňovat. Přestáváš říkat „jsem rozzlobený“ a místo toho vidíš „vynořuje se ve mně pocit hněvu“.
Jemná změna slov odráží hluboký posun vědomí: přecházíš od herce ztraceného v dramatu k divákovi sledujícímu hru.
Nechceš zastavit představení, ale už nejsi přesvědčen, že jsi postava na scéně.

Celá Maharšiho cesta sebedotazování – otázka „Kdo jsem já?“ – tě vede k upevnění v roli svědka.
Když se ptáš „Kdo si je vědom těchto myšlenek?“, vracíš pozornost ke zdroji – k samotnému pozorovateli.
Učíš se spočívat jako tiché, prostorné vědomí, které tu bylo dřív, než se myšlenka objevila, je tu během ní a zůstává i poté, co odezní.
To je klíč, který odemyká dveře vězení.

Část druhá – Objevování prostoru mezi myšlenkami

Dříve se ti mysl zdála jako nepřetržitý proud hluku. Jedna myšlenka plynula do druhé a vytvářela neproniknutelnou zeď.
Ticho se zdálo nedosažitelné. Ale když začneš pozorovat mysl bez soudů, zjistíš něco neobyčejného:
myšlenky nejsou spojité. Jsou to jednotlivé události – objeví se, chvilku trvají a pak se rozpustí.

A mezi dvěma myšlenkami je mezera – krátký okamžik čistého ticha.
Tento prostor tu byl vždy, jen jsi ho dřív neviděl, protože jsi byl pohlcen obsahem myšlenek.
Je to jako spatřit plátno za malbou nebo ticho mezi tóny hudby.
A to ticho není prázdné – je živé, klidné, plné přítomnosti.
To je tvá pravá přirozenost – tiché vědomí, o kterém mluvil Maharši.

Zpočátku jsou tyto mezery krátké, ale čím více pozoruješ, tím více se prodlužují.
Mysl zpomaluje, hluk se utišuje a ty začneš slyšet ticho, které tu vždy bylo.
Toto ticho jsi nikdy nevytvářel – jen jsi ho konečně objevil.
To je podstata meditace: ne vynucování klidu, ale jemné dovolování mysli, aby se sama usadila.
Když svou pozornost stahuješ z myšlenek, jako bys přestal přikládat dříví do ohně – a plameny postupně dohasínají.

Ramana Maharši učil, že toto ticho je samotné Já.
Nemusíš ho dosáhnout – je to tvůj přirozený stav.
Tím, že odkládáš posedlost myšlenkami, odkrýváš dveře ke své nadčasové, klidné podstatě.
Vracíš se domů – do ticha, kterým jsi.

Část třetí – Pozorovatel je neovlivněn

Dříve jsi byl obětí svých nálad. Smutek tě stahoval dolů, hněv tě pohlcoval, radost tě vynesla nahoru jen proto, aby tě opět pustila k zemi.
Tvé vnitřní prožívání bylo horská dráha.
Jak se upevňuješ v roli pozorovatele, přichází zásadní zjištění: myšlenky a emoce se neustále mění, ale ten, kdo si je jich vědom – pozorovatel – zůstává stejný.

Vědomí, které sleduje smutek, je totéž, které sleduje radost.
To, co pozoruje hněv, je stejné, co pozoruje klid.
Samotné vědomí je stálé, tiché, nedotčené obsahem prožitků.

Uvnitř tebe je obrazovka, na kterou se promítá film života.
Plamen ve filmu obrazovku nespálí, déšť ji nenamočí – zůstává čistá, jasná, nezměněná.
A ty jsi tou obrazovkou.

Zjištění, že tě emoce již neovládají, přináší hlubokou svobodu.
Vlny emocí stále přicházejí, ale ty víš, že hluboko pod nimi zůstáváš klidný jako dno oceánu.
To je konec role oběti. Našel jsi kotvu v nehybné skutečnosti Sebe sama.

Část čtvrtá – Rozpouštění vnitřního kritika

Uvnitř tebe zněl hlas – nejtvrdší soudce. Neustále tě srovnával, ponižoval, varoval.
„Nejsi dost dobrý. Selžeš.“
Věřil jsi, že tento hlas jsi ty.
Ale tento kritik je jen vzorec mysli, naučený strachem a minulostí.
Jeho úkolem bylo chránit tě skrze kontrolu – ale tím ti bral radost i odvahu.

Když začneš tohoto kritika pouze pozorovat, beze sporu a bez odporu, ztrácí svou sílu.
Uvidíš ho jako zvuk, myšlenku, nic víc.
Není to pravda, není to ty.
Je to jen ozvěna minulosti.

A tehdy se objeví nová energie – přirozená laskavost k sobě samému.
Přestáváš se snažit být dokonalý. Dovolíš si být člověkem.
Ramana Maharši říká: „Ten, kdo je kritizován, i ten, kdo kritizuje, jsou jen myšlenky.“
Když spočineš jako čisté vědomí, jsi mimo dosah soudu.
Kritik ztrácí palivo – tvou pozornost.
Nakonec v tobě zůstane jen ticho a soucit.

Část pátá – Pozorování světa bez nálepek

Dříve jsi neviděl svět přímo. Každý strom byl „ošklivý“ nebo „krásný“, každý člověk „úspěšný“ nebo „hloupý“.
Mysl neustále hodnotila a kategorizovala.
Tím sice vytvářela iluzi kontroly, ale brala ti živost skutečnosti.

Když začneš pozorovat bez soudů, svět se promění.
Díváš se na květinu, mrak nebo tvář člověka – a jen vidíš.
Bez potřeby je pojmenovat.
Tomu se říká „nestranné vědomí“.

Najednou je strom živým zázrakem tvarů a barev. Déšť se mění v symfonii zvuků.
Všude cítíš krásu a inteligenci, která tu vždy byla – jen zakrytá tvými myšlenkami.
Když mysl zmlkne, mizí oddělení mezi „já“ a „světem“.
Poznáváš, že vědomí, které se dívá skrze tvé oči, je totéž, které oživuje strom i člověka.

To neznamená, že přestaneš používat pojmy, ale že jimi nejsi spoután.
Svět přestane být nudný a stane se zázrakem. Každý okamžik je novým objevem.

Část šestá – Pozorovatel a stav plynutí

Dříve jsi věřil, že nejlepší výkony vyžadují úsilí a soustředění.
Čím víc ses snažil, tím víc jsi cítil napětí a frustraci.
Ale jak se ztišuje mysl, začínáš objevovat jiný způsob bytí – stav plynutí.

V něm nejednáš „ty“, ale čin se děje skrze tebe.
Mysl utichá a tělo i slova se pohybují přirozeně, bez námahy.
Tento stav vzniká, když ustoupí ego a otevře se prostor pro vyšší inteligenci.

Když čelíš problému, už se nesnažíš ho vynutit – jen ho držíš v pozornosti a čekáš.
A řešení často přijde samo, jako záblesk inspirace.
Takhle pracuješ ne z mysli, ale skrze mysl.
A místo únavy přichází lehkost, radost a tvořivost.

Část sedmá – Pozorovatel je pozorované

Zpočátku se zdá, že jsi ty – pozorovatel – a něco, co pozoruješ.
Ale v určitém bodě se i tato hranice rozplyne.
Uvědomíš si, že myšlenka a vědomí, které ji pozoruje, nejsou dvě věci.
Jsou z téže podstaty – vědomí.
Stejně jako vlna není oddělena od oceánu.

Když pátráš po tom, kdo je „já“, které si všeho všímá, nenajdeš žádnou oddělenou entitu.
Myšlenka „já“ se rozplyne zpět do čistého vědomí.
A v tom okamžiku mizí hledající, hledání i to, co bylo hledáno.
Zůstává jen Jedno – nedělitelná skutečnost.

Není tu už „já, které pozoruje“. Je tu jen pozorování. Jen vědomí.
To je stav nedvojnosti – advaita.
Uvědomění, že nejsi kapka v oceánu, ale celý oceán v kapce.

Část osmá – Žití jako ticho

Cesta je dokončena.
Z vězně mysli ses stal jejím pozorovatelem – a nakonec samotným tichem, v němž se mysl objevuje.

Neznamená to, že přestaneš mluvit nebo konat.
Znamená to, že všechno, co děláš, vychází z klidu.
Ticho už není něco, kam se uchyluješ při meditaci – je to základ tvé existence.
Stáváš se ztělesněním míru.

Žití jako ticho znamená konec psychologického utrpení.
Problémy se v životě objevují dál, ale už se tě nedotýkají.
Jsou jen událostmi v poli vědomí, které jsi ty sám.
Tvůj vnitřní klid zůstává nedotčený.

Poznáváš, že svoboda není únik od života, ale úplné ponoření do něj – bez filtru ega.
Nacházíš radost v jednoduchosti: chuť čaje, teplo slunce, smích dítěte.
Život už není prostředkem k něčemu, ale sám o sobě naplněním.

V druhých lidech vidíš totéž vědomí, které září i v tobě.
A z toho pramení přirozená, bezpodmínečná láska a soucit.

Mysl se občas může pokusit tě vtáhnout zpět, ale její moc je pryč.
Stačí si toho všimnout – a pozornost se sama vrátí do ticha.

Ztratil jsi hlučné, úzkostné, oddělené „já“, o kterém sis myslel, že jsi.
A co jsi našel?
Zjistil jsi, že jsi ticho, které nese vesmír.
Jsi mír, který přesahuje všechnu mysl.
Jsi vědomí, v němž se odehrává celý tanec života.

Není už co hledat.
Jsi doma.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 06. pro 2025 18:47:55

Mysl je samo o sobě odkládání. Nic neodkládat se nazývá Svoboda. Když se rozhodnete nemyslet, je to čas, který se nazývá TEĎ. A také je to Mír, Štěstí, Krása. Takže neodkládejte. Papaji
Obrázek
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 03. led 2026 20:30:41

Myslí Eckhart? | Eckhartovy odpovědi

– Takže ty obláčky přicházejí a odcházejí.
Převážně je to vlastně vědomí.
Je to mnohem příjemnější než myšlení.

(zvonění)

Tazatel: – Takže jsem měl příležitost tě jednou předtím vyzpovídat, Eckharte, asi před deseti lety.
A jedna z věcí, které jsi mi tehdy říkal, byla, že po tomto probuzení jsi zažil asi osmdesátiprocentní snížení mentální aktivity.
A zajímá mě, jaké to je ve tvém životě, pokud jde o tvůj vztah k myšlenkám.
Mám na mysli, zda se někdy stane, že uběhnou celé hodiny, kdy doslova nejsou žádné myšlenky,
nebo zda myšlenky přicházejí, ale jen tak proplouvají a není jim věnována pozornost.
Jaké to tedy ve skutečnosti je?

A samozřejmě je mi jasné, že je to jiné, když jsi třeba uprostřed letiště a něco vyřizuješ,
než když jen relaxuješ doma.
Ale zajímá mě víc vnitřek tvé zkušenosti.

Eckhart – Ano. Jsou dlouhé úseky bez myšlenek
a přesto v tom stavu dokážu normálně fungovat.
Například mluvíš o letišti.
Dokážu se úplně bez problémů odbavit, projít bezpečnostní kontrolou
a pak jít dál, třeba do salónku, aniž by probíhalo myšlení.

A není nijak neobvyklé, že něco dělám
nebo že nastoupím do auta
a jedu do obchodu něco koupit
a znovu – prakticky žádné myšlenky. To není neobvyklé.

Občas se mohou objevit drobné fragmenty,
jako malé obláčky,
a pak jsou pryč.

Nebo řekněme, že sedím doma a moc nic nedělám
a občasné myšlenky mohou vplouvat do vědomí a zase z něj odcházet
jako oblaka.
Obloha je modrá, ale tu a tam se objeví malé nadýchané mraky,
které přijdou a odejdou.

Ty myšlenky nemají žádnou sílu – nesleduji je.
A už se ani nesnaží získat mou pozornost,
jak je tomu u lidí, kteří jsou stále silně ztotožnění s myšlením.

Každá myšlenka tě tam vtáhne,
každá myšlenka tě táhne tam, kam chce ona.
A myšlenky už tuto přitažlivou sílu nemají.

Když se objeví, je tu modrá obloha
a mraky se objevují a mizí, objevují a mizí.

V určitých situacích se může dokonce objevit proud myšlenek,
někdy ani ne nutně spojený s tím,
co se zrovna děje kolem mě.
Mohou nastat chvíle, kdy existují určité proudy myšlenek,
ale znovu – jsou neškodné.

Nejsou to myšlenky, které mají gravitační sílu,
které by vyžadovaly, abys je sledoval celou svou pozorností.
Jsou to myšlenky, u nichž se může stát,
že je jich občas víc než modré oblohy.

Ale tyto mraky už nejsou těmi těžkými bouřkovými mraky,
které jsem měl v dávné minulosti
a které možná jiní lidé poznávají ve svých životech.
Jsou spíš jako nevinné malé nadýchané obláčky.

S myšlenkami – ale žádná myšlenka není tak důležitá.
A pak zmizí.
Není zesilována tím, že bych ji následoval
a ztotožňoval se s ní,
aby se z ní stala těžká věc, která tě ovládne.

Takže to nikdy nepůsobí,
jako by mě nějaká myšlenka ovládala.

Abych to shrnul:
myslím, že kdyby někdo vstoupil do mého vnitřního stavu,
byl by překvapen,
jak málo myšlení tam ve skutečnosti je
ve srovnání s tím, co je pro většinu lidí
pravděpodobně stále normální – téměř nepřetržité.

Ano, nějaké myšlenky tam jsou,
ale ty, které tam jsou,
už nemají tu tíhu,
kterou mají, když jsi s myšlenkami ztotožněn
a ony mají gravitační sílu,
rozvíjejí se v proudy,
množí se a rozvíjejí v celé řetězce
a ty se v nich úplně ztratíš.

To se už neděje.

Nemyšlení bych řekl
převažuje,
pokud není něco konkrétního, nad čím je třeba přemýšlet.

Občas ano – obláčky přicházejí a odcházejí,
ale vždy je tu zároveň i vědomí oblohy.

A nezáleží ani tak na tom,
jestli jsem venku v přírodě,
procházím se lesem a dívám se kolem sebe.

Popišme třeba jednu minutu:
jdu lesem, jdu, dívám se, pes, stromy.
Žádné myšlenky.
Jen se dívám na stromy, rostliny,
na jejich živost,
vnímám energetické pole.

A pak se objeví myšlenka, která řekne:
„Až přijdu domů, musím udělat tohle nebo tamto.
Zapomněl jsem na to.
Až přijdu domů, ještě to musím udělat.
Aha, musím si později koupit banány.“

Dobře. A je pryč.

A pak…
a přijde jiná myšlenka –
může to být cokoliv,
třeba osoba, která se mě snažila nedávno kontaktovat,
a pak je zase pryč.

Takže obláčky přicházejí a odcházejí.
Převážně je to opravdu vědomí.
Je to mnohem příjemnější než myšlení.

Tazatel: – Jen abych si byl jistý, že tě správně chápu.
Nestává se nikdy, že by jeden z těch obláčků měl malý háček,
který se spustí dolů
a zachytí tě třeba za krk?
Takový malý háček, který řekne:
„Zapomněl jsem něco udělat.“

Eckhart: – Dobrá otázka.
V minulosti jsem to zažil – ne už dlouhou dobu –
že se občas objevila myšlenka.
A „háček“ je dobré slovo.

V minulosti se občas stávalo,
a už si ani nepamatuji, kdy naposledy,
že se objevila myšlenka,
která chtěla víc než jen se objevit a zmizet.

– Ano.
– Vnímám to tak, že tě jakoby zatahá za rukáv.
– Ano, přesně.

A obvykle si toho všimnu
a dojde k zesílení přítomnosti.
V tu chvíli je tu vědomá volba
být intenzivněji přítomen.

Totéž se děje, když přijde výzva v každodenním životě,
když se něco pokazí,
a co by se jinak snadno mohlo rozvinout
v nějaké menší drama.

A znovu – v té chvíli
to často ani není tak vědomá volba,
spíš se to děje přirozeně,
že okamžitě dojde k zesílení přítomnosti.

To je něco, co jsem dříve nezmiňoval.
Normální úroveň přítomnosti
jakoby běží na běžný výkon.

Když přijde výzva,
něco, čemu někdy říkám stmívač, se otočí nahoru
a objeví se intenzivnější přítomnost,
protože jen intenzivnější přítomnost
dokáže spálit myšlenky,
které by tam chtěly vzniknout.

Je těžké popsat, co je to zvýšení přítomnosti,
ale kdybych to měl zahrát:

Normální přítomnost je…
a intenzivnější přítomnost je…
a zpět k normální…
a znovu intenzivnější.

Ta intenzivnější přítomnost
se stává ostrým mečem.
Někdy to k tomu přirovnávám.

Pokud jsi obklopen chaosem,
může se to stát.
Nebo pokud má nějaká myšlenka velmi silnou přitažlivost
a říká:
„Pojď tudy.
Zavedu tě na úžasné místo.
Jmenuje se drama a neštěstí.
Jen mě následuj, bude se ti to líbit.“

A tehdy s tím nemůžeš bojovat.
Nemůžeš říct: „Ne, jdi pryč.“
Tím bys tomu dal jen víc síly.

Musíš jít do té přítomnosti.
Musíš mít tu zuřivost.
Přítomnost se pak stává zuřivou přítomností,
zatímco předtím byla jemnou přítomností.

(zvuk tekoucí vody)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 15. úno 2026 12:39:28

Mysl bloudí. To je její přirozenost. Ale ty nejsi mysl.

Mysl těká. To je její přirozenost.
Ale ty nejsi myslí. Mysl vyvstává a zaniká. Je pomíjivá, přechodná, jako plující mrak. Ty jsi věčnou oblohou.
Nevšímej si mysli. Bude-li hledán její zdroj, zmizí a zanechá Já nedotčené, neovlivněné a čisté.
Není nic než Já. Spočívat v něm je to jediné.
Ptej se, komu tato myšlenka vyvstává. Sleduj ji zpět k jejímu původu.
Falešné se rozplyne. Zůstává pouze to skutečné.
Ticho je tvou pravou přirozeností. Utichni a věz.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 16. úno 2026 18:46:13

Je to iba stav mysle! - Neprihlasujte sa (SK titulky)

V tomto hlubokém satsangu nás Mooji vede k jádru veškerého lidského utrpení – k naší tendenci personifikovat a „řešit“ jednotlivé pohyby mysli. Jeho poselství je prosté, ale radikální: **Vše, co prožíváš jako problém, je pouze stav mysli.**

Hlavní body a vhledy:

* Košík mysli [01:46]: Mooji radí, abychom se nepokoušeli rozplétat jednotlivé nitky svých potíží (vztahy, strachy, příběhy). Místo toho se na ně máme dívat kolektivně jako na „košík mysli“. Jakmile začneme analyzovat konkrétní proud, zapleteme se do něj a zůstaneme na úrovni osobní identity.
* Past identity – „Nepřihlašuj se“ [05:30]: Klíčovým momentem je pochopení, že osobní „já“ (ego) je také jen součástí tohoto snového světa mysli. Mooji používá trefné přirovnání k „přihlášení se“ (login). Pokud uvěříme, že se tyto stavy dějí mně, dodáme jim energii své vlastní pozornosti a hra začíná.
* Čiré vědomí vs. stavy [06:28]: To, čím skutečně jsi – čiré vědomí – zůstává těmito stavy naprosto nedotčeno. Je to neměnný základ, který si uvědomuje střídání mraků na obloze, ale samo mrakem není. Skutečný klid nenajdeš vyřešením problémů v mysli, ale rozpoznáním, že jsi tím, co mysl pozoruje.
* Sádhana jako setrvávání [16:10]: Pravá duchovní praxe (sádhana) nespočívá v boji s myslí, ale v setrvávání v pozici svědka. Jakmile se přestaneme ztotožňovat s „trpitelem“ nebo „poživatelem“ (kteří jsou oba jen pohyby mysli), mysl ztrácí svou moc a navrací se ke svému zdroji – k Srdci.

Toto učení jde přímo v linii Ramany Maharšiho a jeho dotazování „Kdo jsem já?“. Stejně jako Nisargadatta Maharadž zdůrazňoval, že „vše, co vidíš, nejsi ty“, i Mooji nás zde vybízí k odložení všech nálepek.

Když se objeví úzkost nebo zmatek, nezkoušej je napravit. Místo toho si uvědom: „Toto je jen stav mysli a já jsem ten, kdo jej vnímá.“ Tímto prostým rozpoznáním se odpojíš od zdroje napětí a tvá přirozená přítomnost, která je vždy tichá a svobodná, vyjde najevo.

Startuj teď. [11:45] Nečekej, až se mysl uklidní. Uvědom si svou pravou přirozenost právě v tomto okamžiku.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 17. úno 2026 17:50:51

Stav mysli a to, co se objevuje v našem životě

Proč stejná cesta vede jednoho k míru a druhého k zoufalství
Každá bytost touží po štěstí. A přesto dvě bytosti mohou jít stejnou cestou, číst stejné knihy, sedět u nohou stejných Mistrů — a jejich zkušenost bude naprosto odlišná.

Proč tomu tak je?

Mysl je filtr, ne okno do reality

To, co vidíme, není svět.
To, co vidíme, je naše mysl, promítaná na svět.

Když je mysl klidná, svět je přátelský.

Když je mysl plná zloby, svět je nepřátelský.

Když je mysl plná touhy, svět je nedostačující.

Když je mysl plná strachu, svět je hrozbou.

Není to vina světa.
Je to jen barva brýlí, které máme nasazené.

Utrpení nevzniká z okolností, ale z odporu mysli

Buddha neučil, že připoutanost a odpor mysli vytváří utrpení.

Když se ego bojí ztráty kontroly, reaguje:

* hněvem,

* výsměchem,

* útokem,

* odmítnutím,

* posměchem vůči tomu, co nechápe.

Ne proto, že je zlé.
Ale proto, že se bojí.

Osvícení není přidání něčeho nového
Není to „získání světla“.
Je to rozpuštění toho, co světlo zakrývá.

A právě to je pro ego děsivé.
Ego chce být „osvícené“, ale nechce zmizet.
Chce být „lepší verzí sebe“, ne prázdnotou, skrze kterou proudí láska.

Proto některé bytosti, i když touží po pravdě, reagují agresí.
Je to obranný mechanismus ega, které cítí ohrožení.

Když je mysl plná zloby, žije v temnotě

Zlost, závist, nenávist, nepřejícnost — to nejsou morální chyby.
Jsou to stavy mysli, které samy o sobě bolí.

Člověk, který útočí, už trpí.
Jeho slova nejsou o vás.
Jsou o jeho vnitřním světě.

A dokud se tento vnitřní svět nezmění, nemůže vidět světlo, i kdyby stálo přímo před ním.

Když je mysl čistá, svět se stává přirozeně šťastným - dokonalým

Když se rozpouští ego:

mizí odpor,

mizí potřeba dokazovat,

mizí touha být někým,

mizí strach z druhých,

mizí potřeba útočit.

A to, co zůstává, není „lepší člověk“.
Je to přirozený stav bytí — tichý, radostný, prostý.

Buddha odešel z paláce s přáním osvobození pro všechny bytosti.
A právě tato čistota úmyslu otevřela cestu k osvícení.

Co přejeme druhým, vytváří náš vlastní svět

Když přejeme druhým dobro, náš vnitřní prostor se rozšiřuje.
Když přejeme druhým zlo, náš vnitřní prostor se zužuje.

A my žijeme v tom prostoru, který sami vytváříme.

Proto je laskavost cestou k míru — ne jako morální povinnost, ale jako přirozený důsledek pochopení.

Osvícení není odměna.
Není to něco, co získáme.
Je to odhalení toho, co už jsme, když se mysl přestane bránit.

A proto dvě bytosti mohou kráčet stejnou cestou —
jedna v míru, druhá v hněvu.

Ne kvůli cestě.
Ale kvůli stavu mysli, kterou si na tu cestu berou.

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 28. úno 2026 7:56:42

Ignorujte mysl

Mraky na obloze přicházejí a odcházejí, ale objevování a mizení mraků oblohu nijak neovlivňuje.
Tvá skutečná přirozenost je jako obloha, jako prostor.
Jednoduše zůstávej jako obloha a nechej mraky myšlenek přicházet a odcházet.
Pokud budeš pěstovat tento postoj lhostejnosti vůči mysli, postupně se s ní přestaneš ztotožňovat.
Kdykoliv se na cestě objeví překážky, pohlížej na ně jako na něco, co „nejsem já“.

*****************************************************************************************************
Toto video trefně shrnuje jádro advaitové praxe.

Metafora oblohy a mraků: Tato analogie je v indické tradici klasická. Obloha (Vědomí) je bez hranic, neměnná a neposkvrněná. Mraky (myšlenky, pocity, vjemy) se v ní sice pohybují, ale nijak ji nemění. Když prší, obloha nenavlhne; když bouří, obloha necítí strach. Nisargadatta často zdůrazňoval: "Vše, co se mění, nejste vy." Ty jsi tím neměnným pozadím.

Síla lhostejnosti (Vairágja): Lhostejnost zde neznamená apatii nebo nezájem o život, ale spíše stažení pozornosti z nekonečného proudu mysli. Ramana Maharši učil, že pokud se nebudeme o myšlenky zajímat (nebudeme je ani potlačovat, ani rozvíjet), prostě samy zmizí pro nedostatek „potravy“, kterou je naše pozornost. Otázka "Komu se tato myšlenka objevuje?" vrací pozornost od mraků zpět k obloze.

Neti-Neti (Ne já, ne toto): Závěrečná rada – pohlížet na překážky jako na „ne já“ – je praktickou aplikací metody Neti-Neti. Cokoliv, co můžeš pozorovat jako objekt (emoce, strach, tělesná bolest, pochybnost), nemůže být subjektem – tebou. Jakmile si uvědomíš, že překážka je jen dalším mrakem, ztrácí nad tebou moc, protože tvá identita už není v tom, co se děje, ale v tom, čím to je vnímáno.

Tento přístup vede k přirozenému stavu, kdy člověk není ovládán obsahem své mysli, ale spočívá v tichu vlastního Bytí.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 02. bře 2026 20:41:58

Prozradím ti velké tajemství – nebojuj s myslí
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirace