Síla srdce
kniha od: Baptist De PapeSrdce a dušePamatujte, že tam, kde je vaše srdce,
najdete poklad. PAULO COELHO, ALCHYMISTA
Paulo Coelho byl jedním z autorů a učitelů, kteří stáli na seznamu osob, jež jsem toužil vyzpovídat pro svůj film a pro
tuto knihu o srdci, na jednom z nejvyšších míst. Kromě jiného i proto, že síla srdce je ústředním tématem jeho oblíbené knihy Alchymista.
Hlavní postava Santiago cestuje do Egypta, aby nalezl ukrytý poklad, ale zjistí, že ten pravý poklad se skrývá v jeho nitru.
S Coelhem jsem se setkal v jeho ženevském bytě, v pracovně – pro mě to byla nejsvětější svatyně, protože tady napsal tolik krásných knih.
Coelhova pracovna působí tiše a klidně, na stěnách jsou rodinné fotografie a moderní umělecká díla. Obrazovka počítače blikala rozepsaným rukopisem. Připadal jsem si jako fanoušek Beatles, který se dostal na nahrávání ve studiích na Abbey Road a spatřil tam kytaru Gibson
SG 1964, kterou právě odložil John Lennon.
Vysvětlil jsem, co mám v plánu, a vyprávěl jsem Coelhovi o svém studiu práv, jak jsem se děsil, že se vzepřu přání rodičů, a jak jsem poznal sílu srdce. Okamžitě jsme si porozuměli.
Coelho mi na oplátku vylíčil, jak ho poznání vlastního srdce dovedlo k nutkání psát. Už jako dospívající chtěl být spisovatelem, ale rodiče s touto jeho volbou nesouhlasili. Považovali ho navíc za nezdravě introvertního a svéhlavého. Dokonce ho v sedmnácti letech nechali zavřít do blázince. Coelho začal ve dvaceti letech studovat práva na žádost svých rodičů, ale ze studií odešel a vydal se na cesty kolem světa. Později začal psát písňové texty
a působit jako novinář.
Od chvíle, kdy jsem si uvědomil, že chci být spisovatel, jsem si říkal: „Může to trvat deset dní, deset let nebo i dvacet, ale psát budu.“ Začal jsem psaním písniček, začal jsem přispívat do novin. Neměl jsem jinou možnost, musel jsem následovat to, co jsem chtěl dělat.
Svému srdci neunikneš.
Proto je lepší poslechnout si, co ti říká.
Na staré poutní cestě do Santiaga de Compostela v severozápadní části Španělska zažil Coelho osvícení, které ho dovedlo k napsání první
knihy.
Coelhův příběh mě dojal k slzám. Je to skutečný důkaz síly srdce. Jeho vyprávění ukazuje, že někdy musíte být neuvěřitelně stateční,
abyste následovali svůj vnitřní hlas a vášeň, které nemůže nikdo kromě vás slyšet nebo jim rozumět. Ale vaše odvaha dojde odměny. Cesta od
hlavy k srdci nebude možná krátká ani snadná, ale dovede vás k vašemu osudu.
Nic není ve skutečnosti klišé, pokud to děláte ze srdce. A když to doopravdy cítíte, když je to pravé a když znáte někoho,
kdo to cítil, není to žádné klišé. Padnete z toho na kolena. Rozbrečíte se. A to je moje práce: vyprávět příběhy tak, aby nás překvapily a připomínaly nám, že k životu patří každá naše chyba i každá nová šance. DAVID O. RUSSELL, FILMOVÝ REŽISÉR