Otázka: Jak se můžete vypořádat s jednáním, které vás mohlo zranit nebo urazit, zejména, když se to stane v rodině?
Odpověď: Opět platí, že pokud situaci dokážete nahlédnout z pozice jasnosti a klidu, je snazší posoudit, zda by bylo možné nebo užitečné zasáhnout.
Někdy je nejdovednějším řešením prostě přijmout, jak se věci mají.
Jsou však i chvíle, kdy je třeba obavy skutečně řešit, a místo toho, abyste se cítili bezradní nebo bezmocní, musíte najít způsob, jak se s takovou situací vypořádat. Musíte si také v co největší míře být vědomi svého záměru. Kupodivu, když se vám podaří dospět do bodu přijetí, místo abyste nadále reagovali s vnitřním strachem nebo odsuzováním, zjistíte, že vidíte věci jasněji a můžete snáze rozpoznat nejlepší způsob, jak postupovat.
Možná vycítíte, zda bude přínosnější promluvit s jedním člověkem, nebo se skupinou – co povede k nejplodnějšímu rozhovoru. Pokud dokážete hovořit z pozice přijetí a vnitřního klidu, zjistíte, že lidé jsou schopni vám naslouchat a to, co říkáte, má šanci být vyslyšeno a pochopeno. Buddha stanovil určité podmínky a považuji za užitečné se nad nimi zamyslet. Jednou z nich je vytvoření vhodné situace. To vyžaduje opatrnost a rozvahu, zejména pokud se jedná o vážnou záležitost. Musíte se ujistit, že podmínky jsou pro všechny zúčastněné co nejpodpůrnější. Zajistěte například, abyste nebyli rušeni nebo přerušováni a měli dostatek času na vhodnou diskusi.
Za druhé, snažte se přistoupit k situaci klidně a vyrovnaně, nikoli plni hněvu nebo strachu, nýbrž se zájmem o blaho druhé osoby nebo skupiny. Snažte se hovořit z pozice laskavosti, s úmyslem pomoci.
Za třetí, mluvte o tom, co se děje nebo co se stalo, vyvarujte se domněnek o tom, co si někdo mohl myslet nebo jaké záměry mohl mít. To znamená, že hovoříte pouze na základě vlastního pozorování a používáte výrazy jako
„všiml jsem si..., čeho jsem si povšiml, co jsem slyšel, co jsem viděl...“ a podobně; mluvíte o faktech, nikoli o domněnkách.
Za čtvrté, mluvte jemně, nekřičte a nemluvte hrubě, nepoužívejte neslušná slova. Konečně, hovořte jasně a přímočaře. (A.5:198)(2) Nezapomeňte, že záměrem není přidat na bolestivosti situace, ale vnést do ní jasno a pomoci. Reagujte s rozumem a soucitem. Zjistila jsem, že když si dám na těchto věcech záležet, oslovená osoba nebo lidé jsou obvykle schopni naslouchat a porozumět tomu, co se jim snažím sdělit. Samozřejmě to vyžaduje odvahu. Pro mnoho lidí je náročné řešit složité problémy, ale ve společenství a ve vztazích je to někdy nezbytné.
V průběhu let jsem zjistila, že je to vždy prospěšné – pokud se mi podaří udělat ten těžký první krok. Jiná možnost není příliš lákavá, neboť může jednoduše vést k nahromadění frustrace. Jednou jsem se podílela na vedení ústraní a celkem záhy jsem se začala cítit znepokojená tím, jak probíhá. V řádu hodin se tento pocit stupňoval a uvědomovala jsem si, že jsem čím dál rozzlobenější – až jsem se začala obávat, že bych mohla udělat nebo říct něco nevhodného, před stovkou účastníků ústraní.
Naštěstí jsem si nakonec vzpomněla na techniku, kterou jsem se naučila z knihy
Nenásilná komunikace(3) od Marshalla Rosenberga a která mi umožnila uvažovat o tom, co se děje, jiným způsobem.
Místo, abych se soustředila na hněv a snažila se ho ovládnout, podívala jsem se hlouběji – na to, co tyto pocity vzteku vyvolává. Zamyslela jsem se také nad tím, co mohlo být motivací druhé osoby. Okamžitě se vše uklidnilo a vztek ustoupil soucitu – k sobě samé i k druhé osobě.
Následující den jsem byla schopna rozhovoru, který byl potřeba, a situace se vyřešila. Je dobré mít na paměti, že druhá osoba si vůbec nemusí uvědomovat, jak na vás působí. Možná předpokládáte, že to ví, možná si dokonce myslíte, že to dělá úmyslně – ale ve skutečnosti si možná vůbec neuvědomuje, jak vás ovlivňuje, a rozhodně by vás nechtěla zranit nebo rozčílit. Pokud se cítíte uvězněni v určité situaci, může být také užitečné najít někoho, s kým si můžete promluvit,
ne pomlouvačným způsobem, ale spíše jako oporu pro porozumění. Rozhovor s dobrým přítelem (kaljána-mitta) nám může pomoci pochopit, jak jsme možná k dané situaci sami přispěli, a najít způsob, jak potíže společně vyřešit. Pak to může být docela vzrušující! Stane se z toho příjemná zábava, něco jako hra, místo příšerného utrpení s nekonečnými problémy a překážkami.