Společenská situace

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Společenská situace

Nový příspěvekod miroslav » stř 30. srp 2023 12:12:31

Tara píše:.Nedávno kamarádka navštívila Rusko a byla ohromena úrovni nabídky v tamních obchodech, lidmi, srdečnosti...ať žijí sankce vůči Rusku! Kdyby neměla tři malé děti a jisté závazky, přestěhovala by se do Ruska. Jako by si tehdejší západ vyměnil role se současným východem

Tak šup šup do Ruska. Konečně budeš zase šťastná mezi svými. Asi si se narodila ve špatné zemi, proto se ti sem moc nechtělo. Nejspíš si v minulém životě něco hodně ošklivého provedla, že si se musela narodit v Československu.
:)

miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 30. srp 2023 12:24:23

miroslav píše:
Tara píše:.Nedávno kamarádka navštívila Rusko a byla ohromena úrovni nabídky v tamních obchodech, lidmi, srdečnosti...ať žijí sankce vůči Rusku! Kdyby neměla tři malé děti a jisté závazky, přestěhovala by se do Ruska. Jako by si tehdejší západ vyměnil role se současným východem

Tak šup šup do Ruska.

Nevypadá to, že by Rusko mělo o nové přichozí velký zájem. Prý je to velmí složité dostat povolení k trvalému pobytu. Zato do EU může každý z Afriky a Blízkého východu a hned dostane sociální zabezpečení, které mu pracující ze svých daních financují.
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » stř 30. srp 2023 13:01:56

Návštěvník píše:Nevypadá to, že by Rusko mělo o nové přichozí velký zájem. Prý je to velmí složité dostat povolení k trvalému pobytu. Zato do EU může každý z Afriky a Blízkého východu a hned dostane sociální zabezpečení, které mu pracující ze svých daních financují.

Žádný problém. Tara by to zvládla a co neví, to se doučí:

Chcete emigrovat do Ruska? Čeká vás vědomostní test
Migranti to nemají lehké nikde na světě (nejen Italové čelící africké invazi ilegálů by mohli vyprávět) a to platí také pro Ruskou federaci. Od letošního září musejí migranti, kteří chtějí v Rusku pracovat, složit test z historie. Dosud stačila jen jazyková zkouška.

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/ ... 16337.html
miroslav

Nový příspěvekod miroslav » stř 30. srp 2023 13:05:11

Pro ty, co trochu pozapomněli jsou na to i kurzy

„Nepostradatelný pomocný nástroj pro každého, kdo chce odejít do Ruska.“

https://www.17-minute-languages.com/cz/ ... C5%A1tiny/
miroslav

Nový příspěvekod miroslav » stř 30. srp 2023 13:06:51

Trini, tobě by tam bylo asi taky lépe a radostněji.
Takové tam potřebují, co se jim nelíbí prohnilý západ.
miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 30. srp 2023 13:08:52

miroslav píše:
Návštěvník píše:Nevypadá to, že by Rusko mělo o nové přichozí velký zájem. Prý je to velmí složité dostat povolení k trvalému pobytu. Zato do EU může každý z Afriky a Blízkého východu a hned dostane sociální zabezpečení, které mu pracující ze svých daních financují.

Žádný problém. Tara by to zvládla a co neví, to se doučí:

Chcete emigrovat do Ruska? Čeká vás vědomostní test

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/ ... 16337.html

V Rusku je to holt přísné. Takový vědomostní test je v Rakousku nutný až při ucházení se o státní příslušnost.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 30. srp 2023 13:13:09

miroslav píše:Trini, tobě by tam bylo asi taky lépe a radostněji.

Z ruštiny jsem sice maturovala za jedna, ale už jsem skoro všechno zapomněla, takže bych jazykový test nezvládla. Učit se rusky na to jsem už stará. Rakousko mi vyhovuje. Není v NATO, nepodporuje války. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 30. srp 2023 13:17:51

Než zhnije docela, budu už na onom světě. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » stř 30. srp 2023 13:32:29

Návštěvník píše:

A kam se chystáš příště?
Asi do té širé Rusi...
miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 30. srp 2023 13:35:51

miroslav píše:
Návštěvník píše:

A kam se chystáš příště?
Asi do té širé Rusi...

Už ne na tuhle krví zbrocenou planetu.
Návštěvník

Nový příspěvekod Tara » stř 30. srp 2023 16:48:38

Já se do Ruska nechystám, to jsem psala o kamarádce :-)
Ale je pravda, že je mi Rusko, potažmo východní země bližší, než západní a nevím proč, Rusko je moje srdeční záležitost a skutečně nevím proč..., asi jsou tam někde moje kořeny :-)
Rusky rozumím řekla bych dobře, i díky nedávno sledovanému Sultánovi :-), ale psát azbukou už bych určitě nezvládla a s mluvením by to bylo za pomocí rukou a nohou :-), ale dala bych to. Angličtina, němčina ta tím tuplem, tady se nechytám a ani nějak nechci, ani ve škole, co jsme se učili na střední anglicky, mi to nic neříká, je mi to cizí :-)

No tak jinak Miroslave pozdravuj na tom inspiruj, rozvíjej tam to duchovno pomocí citací a žij blaze.
Tady bude zase na chvíli mír a klid.
Teda když někdo nebude na Janiny bláboly moc reagovat.
A já si tu budu dávat, díky Jani za tu možnost, písničky a budu rozjímat a rozjímat :-)
No nejni to krásné?
:-)
Tara

Nový příspěvekod Tara » stř 30. srp 2023 16:55:49

Jo, ještě.
Vagonka nikdy žádnou montovnou vagonů nebyla. Nikdy. Vyráběly se tam vozy od A do Z. Založená byla v roce 19OO.

Proč se prodala? Po revoluci se prodávalo u nás v republice kde co, taková byla doba. Kdo ví, kdo to všechno řídil a řídí a proč.
Tara

Nový příspěvekod Tara » stř 30. srp 2023 23:41:17

HLÁSÍM SE KE GENERACI, která pamatuje, co všechno může NEBÝT. Vidlák velmi dobře - dám mu pod svatým Václavem 16.9. 2023 za tento krutě pravdivý text pusu na čelo!

ZPACKANÁ REVOLUCE? JAK DÁL?
Znova a lépe
by Vidlák, 29. srpna 2023

Dnes budu pokračovat ve včerejším tématu… Proč v sálech a na demonstracích není vidět mnoho mladých. Včera jsem si dovolil tvrdit, že dnešní mladá generace nejsou zrovna ty nejostřejší tužky v penálu. Jejich vzdělanost je menší než vzdělanost předchozích generací. Jejich znalosti převzal počítač, jejich zručnost převzal CNC stroj, jejich bystrost převzala kalkulačka a jejich nepohodlí mamahotel.

Svět se posunul… Za Churchilla platilo, že kdo ve dvaceti není komunista, nemá srdce. Ale kdo je jím ještě ve třiceti, nemá rozum. Tehdy dvacetiletý kluk pomalu zakládal rodinu, řešil bydlení i kariéru a tehdejší psychologové říkali, že chlap, který si do třiceti nedokázal zařídit život, s tím zřejmě není něco v pořádku.

Dneska se ve třiceti teprve začíná. Vysokoškolské vzdělání potřebuje skoro každý a za mnoho let studií dostane znalosti, jaké kdysi dodala střední škola. Samozřejmě, pořád existují inženýři, co umějí navrhnout kliku do BMW. Pořád existují machři, kteří umějí spočítat staticky neurčitou konstrukci. Pořád existují schopní lidé i schopní a ambiciózní mladíci. Ale je mnohem víc těch, kteří ve třiceti začínají svůj vlastní samostatný život a jejich startovní pozice je mnohem horší, než byla startovní pozice jejich rodičů ve dvaceti. Posunuli jsme se o deset let. Kdo ve třiceti není neomarxista, nemá srdce…. Rozum se dostaví kolem čtyřicítky.

Běžte se podívat do kterékoliv fabriky. Není problém narazit na vysokého manažera lidských zdrojů, kterému je kolem třiceti. Ale pochybuju, že narazíte na šéfkonstruktéra elektrárenských kotlů pod pětapadesát.

Není problém sehnat mladého člověka se zaměřením na buzeraci ostatních, ale je obrovský problém sehnat mladého člověka, kterému můžete svěřit logistický sklad náhradních dílů.

Byla to generace dnešních padesátníků a šedesátníků, kteří na Václaváku cinkali klíčemi. Právě tihle organizovali henty studentské výbory, právě tihle tenkrát usoudili, že to s KSČ nepůjde dál. Právě tihle děkovali před Hradem Havlovi, že to prezidentování vzal. Právě tihle o dvacet let později volili Zemana a dneska jsou s námi na demonstracích.

Podruhé za svůj život zjišťují, že takhle to dál nepůjde.

Chtěli otevřené hranice, aby se mohli podívat, jak se to dělá jinde. Chtěli svobodu, aby mohli kritizovat papaláše, kteří byli žábami na prameni. Chtěli občanskou společnost, aby se mohli více a lépe podílet na rozhodování. Teď zjišťují, že otevřené hranice jsou teď hlavně zvenčí dovnitř. Tam to funguje opravdu bez kontrol a masově. Zjišťují, že za kritiku se už zase platí vyhazovem z práce i kriminálem. Zjišťují, že občanská společnost se všemi těmi médii a neziskovkami tu není pro ně, ale pro jakési abstraktní vysoké evropské hodnoty v jejichž jménu není žádná oběť dost velká.

Jejich děti to nevidí. Ty v tom vyrostly. Jejich rodiče jim zajistili vlastně tu nejlepší dobu. Celý svět byl otevřený, nedostatek byl neznámý pojem, životní standard byl vysoký a stát na sebe vzal celou řadu osobních špatných rozhodnutí. Odstrašující příklady v podstatě zmizely. Stát zaplatil sociální dávky za rozhodnutí mladého muže, že opustí svojí rodinu. Stát zaplatil sociální dávky rodičům, kterým se odcizily děti. Stát dokonce zaplatil i za úraz, který se stal při budování kariéry v USA, ale léčba zlomené nohy byla lepší a levnější tady.

Jsou to ti starší, kteří si ještě pamatují, co všechno nemusí být. Jsou to ti s rozhledem, kteří vědí, že jsme sice porazili komunismus, ale důvody, proč vznikl, se vrátily. Jsou to bývalí studenti z roku 89, kteří teď stále častěji konstatují své rozčarování a říkají, že pro toto klíčema necinkali.

Byla to šikovná generace. Třicet let okrádání, třicet let vyvádění dividend, ale pořád je co vyvádět a rozkrádat. Třicet let ničení hospodářství, ale navzdory snahám, pořád toho hodně máme. Třicet let marginalizace našeho jména ve světě, třicet let ztrát trhů a přepouštění pozic silnějším hráčům, ale pořád je z čeho brát.

Vládo! Víš kdo ti teď na náměstích právě vypovídá poslušnost? Stavitelé Dukovan a Temelína. Stavitelé metra, stavitelé sídlišť, stavitelé Dlouhých strání, stavitelé závlah na Dyji, stavitelé většiny areálů a hal, kde se ještě dneska něco vyrábí. Poslušnost vám vypovídají bývalí držitelé zlatých medailí, bývalí vojáci z doby, kdy jsme měli ještě armádu. Poslušnost vám vypovídají poslední machři od soustruhů, kteří na svém umu drží celou dílnu mlaďochů.

Stejně jako v roce 89 vám poslušnost nevypovídají ti, kteří jsou na okraji společnosti, ale ti, kteří celý svůj život vytvářeli hodnoty navzdory takovým, jako je Blyštivý Péťa.

Nevím, jestli se to teď toho 16. září utrhne. Ale vím, že dříve nebo později se to utrhnout musí. I bez mladých se to utrhne. Můžete o demonstrantech stokrát říkat, že jsou dezoláti, ale lžete si do kapsy. Proti vám stojí ti, kteří i přes všechny ty megazlodějny, udrželi tuhle republiku v chodu i za cenu toho, že jim jejich děti nadávají a nechtějí jim půjčit vnoučata. Stojí proti vám ti, kterým je ještě co vytáhnout z kapes. Každý den se proti vám staví ti, kteří právě umějí vydělat peníze. Stojí proti vám ti, kteří posledních třicet let platí tenhle sociální stát. A ne… nadnárodní korporace ho neplatily. Ty měly daňové prázdniny a vyváděly dividendy.

Můžete si mezi demonstranty hledat nějaký odstrašující příklad a pak na něm rajtovat v hlavním vysílacím čase. Ale nic nezměníte na realitě......

Jana Zwyrtek Hamplová
Tara

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 31. srp 2023 8:43:09

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... i-40442117

Na Ukrajině bují obchod s falešnými „modrými knížkami“. Zatočíme s tím, hlásí Zelenskyj

V některých ukrajinských regionech se od začátku ruské invaze až desetkrát zvýšil počet vydaných potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě, uvedl ve středu ve svém nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na vině je podle něj korupce a úřady vedou v patrnosti tisíce případů podplácení.

....

Hnát na frontu mužský, kteří nechtějí bojovat - co to má za smysl?
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » pon 04. zář 2023 10:57:20

Albánský premiér na konferenci bavil drsným vtipem o Putinovi a Prigožinovi

„Nevím, zda jste slyšeli, že Rusko chce sjednotit čas v celé zemi. Protože časový rozdíl mezi jedním a druhým koncem Ruska je devět hodin,“ začal Edi Rama svůj výstup. A přímo pokračoval k vtipnému rozuzlení.

Přijde ruský premiér k Putinovi a říká: „Pane prezidente, máme problém. Poslal jsem rodinu na dovolenou, a když jsem jim volal, abych jim popřál dobrou noc, tak tam už bylo ráno a byli na pláži. Volal jsem Olafu Scholzovi, abych mu popřál k výročí, ale říkal, že je to až zítra. Volal jsem Si Ťin-pchingovi k Novému roku, ale říkal, že mají pořád ještě starý rok.“
A Putin na to odpověděl: „Ano, taky se mi to stalo. Volal jsem Prigožinově rodině, abych vyjádřil lítost nad jejich ztrátou, ale letadlo ještě nevzlétlo.“

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz
miroslav

Nový příspěvekod Tara » pon 04. zář 2023 19:40:18

Tato fotografie patrně obletí sítě… Právem… Usmívat se takto spontánně nad nábojnicemi… To asi nepotřebuje komentář… Je vám z toho také tak fyzicky nedobře? Mne tedy ano… Ani to neumím pojmenovat… Zase to posiluje vůli se proti tomu jejich nebezpečnému obskurnímu uvažování diktovanému odněkud zvenčí, kde prahnou po vojenském konfliktu, vzepřít - vší silou… Všichni. VŠICHNI.

Jana Zwyrtek Hamplová
Přílohy
373543097_334696945749080_8080986606009434331_n.jpg
Tara

Nový příspěvekod miroslav » pon 04. zář 2023 22:41:47

Tara píše:Tato fotografie patrně obletí sítě… Právem… Usmívat se takto spontánně nad nábojnicemi… To asi nepotřebuje komentář… Je vám z toho také tak fyzicky nedobře? Mne tedy ano… Ani to neumím pojmenovat… Zase to posiluje vůli se proti tomu jejich nebezpečnému obskurnímu uvažování diktovanému odněkud zvenčí, kde prahnou po vojenském konfliktu, vzepřít - vší silou… Všichni. VŠICHNI.

Jana Zwyrtek Hamplová

Ukrajina se vzepřela - vší silou.

Pokud vím, tak Putin napadl Ukrajinu, už více než rok ničí jejich infrastrukturu, zabíjí civilisty a teď navíc ničí i ukrajinské obilí určené na vývoz.
Proti tomu úsměv Fialy nad nábojnicemi ze kterého je Hamplové nedobře mi vůbec nevadí.
miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 04. zář 2023 22:48:30

Tara píše:Tato fotografie patrně obletí sítě… Právem… Usmívat se takto spontánně nad nábojnicemi… To asi nepotřebuje komentář… Je vám z toho také tak fyzicky nedobře? Mne tedy ano… Ani to neumím pojmenovat… Zase to posiluje vůli se proti tomu jejich nebezpečnému obskurnímu uvažování diktovanému odněkud zvenčí, kde prahnou po vojenském konfliktu, vzepřít - vší silou… Všichni. VŠICHNI.

Jana Zwyrtek Hamplová

Vysmátí politici posílají muže na jatka a zbrojařský průmysl na tom vydělává. :(
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » pon 04. zář 2023 23:17:25

Návštěvník píše:
Vysmátí politici posílají muže na jatka a zbrojařský průmysl na tom vydělává. :(

Obrázek
miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 04. zář 2023 23:17:40

Někdy se v mediiích objeví zpráva, že Vorarlbersko - nejzápadnější část Rakouska by raději patřila ke Švýcarsku. Na rozdíl od ostatních částí Rakouska je jejich řeč podobná švýcarštině.

Poslala by tam rakouská vláda vojsko, kdyby udělali referendum a připojili se ke Švýcarsku? Doufám, že ne.

Ve vyspělých zemích se to přece nemůže řešit válkou. Jsem přesvědčená, že většina Rakušáků by s takovou válkou nesouhlasila.
Návštěvník

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo