Pro Miroslava, aby to nezapadlo

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Pro Miroslava, aby to nezapadlo

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 7:57:42

Jana píše:
miroslav píše:
Jana píše:Takže Tomášovi se vlastně modlili za to, aby se z nešťastných lidí stali šťastní blázni. Aha.

Zase si nic nepochopila. A takhle ty přistupuješ k těm duchovním textům. Bereš si z nich, jen to co sedí k tvé duchovní iluzi a když to nesedí, tak si to v hlavě upravíš tak, aby to sedělo.
Jako ten, co byl šťastný v domnění, že je kůň.
Mně už je to teď jasný a asi by nebylo dobré člověka z takových iluzí vyvádět, když na to ještě není zralý.

Paní Tomášová by ti řekla: "To je dobré, vy nás nepotřebujete, sbohem".
Už jako dítě měla zkušenost, když pomáhala kuřeti od skořápky, že chcíplo, že místo aby radostně vyskočilo, tak místo toho chcíplo. Všechno má svůj čas.
:)

Miroslave, takže modlitba - přání "kéž jsou všechny bytosti šťastné" neznamená, že máme být šťastní?

Co tedy podle Tebe tahle modlitba znamená jiného?

Prosím, najdi pro naši všeobecnou osvětu nějakou další citaci z textů Eduarda Tomáše, která mi podle Tebe nesedí, a vysvětli čím a jak ji vytěsňuji. Děkuji.
Jana
moderátor

Re: Pro Miroslava, aby to nezapadlo

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 28. srp 2023 9:11:48

Jana píše:Miroslave, takže modlitba - přání "kéž jsou všechny bytosti šťastné" neznamená, že máme být šťastní?

O to opravdu nejde, Jani.

Jde o postoj toho, kdo tohle druhým přeje a opravdu tuhle vstřicnost k druhým žije. Je to "Miluj bližního svého" v akci. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 9:21:40

Návštěvník píše:
Jana píše:Miroslave, takže modlitba - přání "kéž jsou všechny bytosti šťastné" neznamená, že máme být šťastní?

Jde o postoj toho, kdo tohle druhým přeje a opravdu tuhle vstřicnost k druhým žije. Je to "Miluj bližního svého" v akci. :)

Samozřejmě, je to láska, která přeje absolutně každé bytosti bez výjimky, aby byla šťastná, žádnou bytost nevyjímaje, ani Tebe ne.

Co může udělat bytost, která Tě miluje a přeje Ti z celého srdce, abys byla šťastná, víc šťastnější, než to, že jsi šťastná?

Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 28. srp 2023 9:31:22

Jana píše:
Návštěvník píše:

Samozřejmě, je to láska, která přeje a

To přání vyřkli Tomášovi a ukázali tak, jak se žije "Miluj bližního svého".

Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 9:54:03

Návštěvník píše:

Řekla bych, že to není jen ukázka, která by pro nás měla být teorií, ale že to celé jejich působení je inspirativní.

To znamená, že přejícnost štěstí každé bytosti, Tebe nevyjímaje, je součástí toho, co je možné poznávat jako realitu.

Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 28. srp 2023 12:04:42

Jana píše:
Návštěvník píše:

Řekla bych, že to není jen ukázka, která by pro nás měla být teorií,

Jak tě může napadnout nějaká teorie? :what: Ukázali, jak se to praktikuje.
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 12:41:08

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:

Můžeš to jenom říct jako teorii a tu teorii nebrat vážně, a nežít to.

Vidět člověka, který je "normální", jako nešťastnou bytost a šťastnou bytost vidět jako blázna.

A nebo to žít, a pak jsi šťastná a štěstí vnímáš jako přirozený stav, nikoliv jako anomálii.

Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 28. srp 2023 12:48:23

Jana píše:
Návštěvník píše:
Jana píše:

Můžeš to jenom říct jako teorii a tu teorii nebrat vážně, ale nežít to.

Ty to tak děláš, že tě to vůbec napadá? :what:
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » pon 28. srp 2023 12:53:16

Přečti si na co jsi reagovala a jak:

Jana píše:Takže Tomášovi se vlastně modlili za to, aby se z nešťastných lidí stali šťastní blázni. Aha.

Já jsem reagoval na to tvoje "Aha":
Zase si nic nepochopila. A takhle ty přistupuješ k těm duchovním textům. Bereš si z nich, jen to co sedí k tvé duchovní iluzi a když to nesedí, tak si to v hlavě upravíš tak, aby to sedělo.
Jako ten, co byl šťastný v domnění, že je kůň.
Mně už je to teď jasný a asi by nebylo dobré člověka z takových iluzí vyvádět, když na to ještě není zralý.

Paní Tomášová by ti řekla: "To je dobré, vy nás nepotřebujete, sbohem".
Už jako dítě měla zkušenost, když pomáhala kuřeti od skořápky, že chcíplo, že místo aby radostně vyskočilo, tak místo toho chcíplo. Všechno má svůj čas.

A ty jsi na to odpověděla:

Co tedy podle Tebe tahle modlitba znamená jiného?

Takže jak je tedy podle tebe ta modlitba myšlena?

Myslíš, že ta modlitba vyjadřuje abychom byli šťastní za každou cenu - tedy třeba díky tomu, že žijeme v nějakém bludu?

Shoduješ se tedy s názorem toho psychiatra, že je lépe být šťastný v iluzi, že jsem koněm než být nešťastný jako člověk?

miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 28. srp 2023 12:56:29

Jana píše:
A nebo to žít, a pak jsi šťastná a štěstí vnímáš jako přirozený stav, nikoliv jako anomálii.

No, u toho člověka, který byl štastný, jen když se považoval za koně, to byla anomálie. Určitě byl přesvědčený, že je to přirozený stav. V dnešní době se to začíná považovat za právo člověka, vidět se jakkoliv třeba jako zvíře, když to přináší pocit přirozeného stavu a uspokojení.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 28. srp 2023 12:59:49

Miroslav se k tomu už vyjadřuje, tak tady nebudu rušit. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 13:00:48

Návštěvník píše:
Jana píše:

No, u toho člověka, který byl štastný, jen když se považoval za koně, to byla anomálie. Určitě byl přesvědčený, že je to přirozený stav. V dnešní době se to začíná považovat za právo člověka, vidět se jakkoliv třeba jako zvíře, když to přináší pocit přirozeného stavu a uspokojení.

Dobře, a je to normální normálně považovat šťastný stav bytosti za anomálii?

:D
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 13:17:52

Miroslave díky moc, tak aby došlo k vyjasnění a porozumění a abych Ti mohla poctivě odpovědět,

co přesně je podle Tebe, Miroslave, tím bludem?

miroslav píše:
Myslíš, že ta modlitba vyjadřuje abychom byli šťastní za každou cenu - tedy třeba díky tomu, že žijeme v nějakém bludu?

Zkus poctivě popsat, jak vypadá život šťastné bytosti, která nežije v bludu.

A zkus popsat, jak vypadá život šťastné bytosti, která žije v bludu.

Čím se tyto životy od sebe liší?

A teď ještě, jestli smím prosit s poznáním o čem Tomášovi mluvili, když vykládali učení Ramany Mahariše, jestli může existovat bytost, která není šťastná a trpí, která by nežila v bludu?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 13:22:14

Pro upřesnění, shrnutí učení Ramany Mahariše o kterém Tomášovi mluvili je například tady:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ramana_Maharshi

https://www.britannica.com/biography/Ramana-Maharshi

Stručně řečeno:

Ramana Maharishi říkal, že lidé trpí kvůli své nevědomosti a iluzi, že jsou odděleni od Já. Tato iluze je způsobena egem, který je falešným pocitem "Já jsem tělo" nebo "Já jsem mysl". Ego vytváří připoutanost k tělu, mysli a světu a způsobuje utrpení, strach a touhu.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 13:59:40

Jana píše:Ramana Maharishi říkal, že lidé trpí kvůli své nevědomosti a iluzi, že jsou odděleni od Já. Tato iluze je způsobena egem, který je falešným pocitem "Já jsem tělo" nebo "Já jsem mysl". Ego vytváří připoutanost k tělu, mysli a světu a způsobuje utrpení, strach a touhu.

A k tomuhle ještě jednu zásadní otázku. O co je menším bludem to, že jsme nějakým tělem nebo nějakým jiným tělem? Například lidským, koňským...

A jak vidíš Miroslave připoutanost a nepřipoutanost k mysli?

Jak bys vysvětlil, že vypadá připoutanost a nepřipoutanost k světu?

Jako pamětník následovník Tomášových bys mohl tyhle zásadní věci vysvětlit.

To říkám s plnou vážností. Protože věřím, že jestli byli a jsou Tomášovi Tvými učiteli, tak to spojení s nimi nezmizelo.

Ve Tvém nitru určitě žije.

Díky.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » pon 28. srp 2023 14:11:49

Jana píše:Miroslave díky moc, tak aby došlo k vyjasnění a porozumění a abych Ti mohla poctivě odpovědět,

V uvedeném příkladu (filmové ukázce) je tím bludem, že se dotyčný považuje za koně a je díky tomu šťastný.
miroslav

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 14:24:28

miroslav píše:
Jana píše:Miroslave díky moc, tak aby došlo k vyjasnění a porozumění a abych Ti mohla poctivě odpovědět,

V uvedeném příkladu (filmové ukázce) je tím bludem, že se dotyčný považuje za koně a je díky tomu šťastný.

Je to nadsázka, v reálu je bludem to, že se ztotožnil s tělem (koně). To jestli je tohle ztotožnění šťastnější, než ztotožnění s jiným tělem (lidským), je otázka.
I ztotožnění s lidským tělem je, jak víš, taky bludem. A jak říká Mahariši, nevědomost, která pramení ze ztotožnění s tělem, je zdrojem utrpení a překážkou poznávat štěstí pravého Já.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » pon 28. srp 2023 14:40:38

Jana píše:
miroslav píše:

Je to nadsázka, v reálu je bludem to, že se ztotožnil s tělem (koně). To jestli je tohle ztotožnění šťastnější, než ztotožnění s jiným tělem (lidským), je otázka.
I ztotožnění s lidským tělem je, jak víš, taky bludem. A jak říká Mahariši, nevědomost, která pramení ze ztotožnění s tělem, je zdrojem utrpení a překážkou poznávat štěstí pravého Já.

Ty to máš jen převzaté, proto se v každé druhé reakci na to musíš odkazovat. Svoboda a krása je. Ale kdo v ně nevěří, bude tahat rozumy z moudrých, aby se ubezpečil. A co víc, bude je dávat na obdiv, neb ve svém blbství nevidí, že to druzí chápou.
Pedriito

Nový příspěvekod Jana » pon 28. srp 2023 14:50:18

Pedriito píše:
Ty to máš jen převzaté, proto se v každé druhé reakci na to musíš odkazovat. Svoboda a krása je. Ale kdo v ně nevěří, bude tahat rozumy z moudrých, aby se ubezpečil. A co víc, bude je dávat na obdiv, neb ve svém blbství nevidí, že to druzí chápou.

Hele, Pedrito, může Ti být jedno, kdo jak to MÁ, to není vůbec Tvoje starost. Důležité je pro Tebe, jak to máš Ty. A jestli můžeš k tomu něco za sebe říct, jak to JE, tak to sem napiš. To může být podnětné.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » pon 28. srp 2023 15:22:45

Jana píše:
Pedriito píše:

Hele, Pedrito, může Ti být jedno, kdo jak to MÁ, to není vůbec Tvoje starost. Důležité je pro Tebe, jak to máš Ty. A jestli můžeš k tomu něco za sebe říct, jak to JE, tak to sem napiš. To může být podnětné.

Ano, moje starost, mě to navadí. :)

A co konkrétně chceš vědět? Už jsem sem toho napsal heruékom. O pohledu mikroskopem? O židli pod prdelí?
Pedriito

Další

Zpět na Cokoliv je libo