Návštěvník píše:529.
Když čtu duchovní knihy nebo skripta, přesně všemu rozumím. Nepřinášejí mně už vůbec nic nového, a tak vlastně nevím, co mám ještě hledat.
Máš hledat Pravdu, což znamená stát se Jí.
Co je to "stát se Jí", tomu nerozumím?
Odložit ego. Ale jestliže tomu nerozumíš, a hlavně nedoveděš-li to provést v praxi, tak nerozumíš ani duchovním knihám, i kdybys je znal nazpamět. ¨
Návštěvník píše:Odložení ega je podle Eduarda Tomáše stav, kdy člověk přestane být ovládán svou osobností a identifikuje se s Absolutnem, které je zdrojem pravdy, lásky a blaženosti. Tento stav je možné dosáhnout pomocí duchovní praxe, jako je meditace, pozorování mysli, soustředění na dech nebo mantru. Odložení ega není náhlé ani trvalé, ale postupné a proměnlivé. Člověk se musí připravovat na toto spojení s Absolutnem postupně nižšími druhy samádhi (duchovního sjednocení), jimiž se omyl ega vymazává nenásilně a osvícení je postupně přijímáno jako přirozený a samozřejmý stav.
Eduard Tomáš tvrdil, že odložení ega vede k poznání blaženosti, štěstí a zmizení utrpení. Utrpení je podle něj důsledkem nevědomosti a připoutanosti k iluzornímu světu. Když člověk pozná svou pravou podstatu, která je jedno s Absolutnem, utrpení zmizí a nastane stav radosti a míru. Eduard Tomáš popisoval své vlastní zkušenosti s odložením ega jako nádherné a nezapomenutelné.
https://www.elvirafarkasova.cz/clanky/u ... tomas.html
Návštěvník píše:Odložení ega je podle Eduarda Tomáše stav, kdy člověk přestane být ovládán svou osobností a identifikuje se s Absolutnem. Tento stav je možné dosáhnout
Návštěvník píše:pomocí duchovní praxe, jako je meditace, pozorování mysli, soustředění na dech nebo mantru.
Návštěvník píše:Návštěvník píše:529.
Když čtu duchovní knihy nebo skripta, přesně všemu rozumím. Nepřinášejí mně už vůbec nic nového, a tak vlastně nevím, co mám ještě hledat.
Máš hledat Pravdu, což znamená stát se Jí.
Co je to "stát se Jí", tomu nerozumím?
Odložit ego. Ale jestliže tomu nerozumíš, a hlavně nedoveděš-li to provést v praxi, tak nerozumíš ani duchovním knihám, i kdybys je znal nazpamět. ¨Odložení ega je podle Eduarda Tomáše stav, kdy člověk přestane být ovládán svou osobností a identifikuje se s Absolutnem,
Návštěvník píše:
Proto nestačí všechno pouze vědět. Dokud nezmizel zdroj utrpení a nedochází k uvědomění blaženosti a trvalého štěstí, je ego stále přítomno.
A když to neděláme dobře, přijde zřejmě trest: Temná noc duše.
Návštěvník píše:A když to neděláme dobře, přijde zřejmě trest: Temná noc duše.
Temná noc duše je trest za to, že se něco nedělá dobře?
Kdo něco nedělá dobře? Ego, nebo pravé Já?
A odměnou je trvalé štěstí?
Odměnou za co?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník