Pokud se podíváme opravdu hluboko do historie lidstva - ale velmi hluboko - až k samým počátkům skutků, myšlení a snažení, zjistíme s překvapením, že všechno lidské počínání je vlastně o hledání štěstí (v mládí) a klidu (ve stáří).
Proč jej ale nenalézáme? Protože jej hledáme tam, kde NENÍ. Hledáme jej všude jinde, než kde doopravdy je. Samozřejmě se zklameme.
Je to dlouhý, předlouhý řetězec zklamaných nadějí v našich životech, ale jen tento řetězec zklamání, může způsobit "zachycení se" - a přijmutí správné idei, o správném cíli a konečném prameni definitivního štěstí, míru a spokojenosti.
O "Královstvím Božím"O pravém zřídle, a prameni štěstí a spokojenosti, přinášeli nám mudrci zprávu ve všech dobách. Říkali: "HLEDÁŠ-LI ŠTĚSTÍ, POZNEJ SAMA SEBE."
Ježíš řekl: "Ve vás je Království nebeské". To je výzva k hledání štěstí v sobě samém!
V Orientě dodnes tuto ideu nazývají "jóga".
Jóga = spojení (jho). Spojení člověka s největším uspokojením - spojení člověka s Bohem.
Jsou možné dvě cesty:
Udusit tuto ideu pochybnostmi. Nedůvěrou nebo lhostejností. Anebo ji rozžhavit plameny víry a touhy po Pravdě - dokonce s použitím logického úsudku a rozumu.
Ano, také logického úsudku a rozumu.
Pravda se totiž pravdy nebojí! Naopak ji vítá.
Proto budeme postupovat přísně logicky, ale je třeba jít ale až za logiku, až k intuici a inspiraci, která je ještě víc než intelektuální proces!
"NIKDE JINDE NENAJDETE ŠTĚSTÍ NEŽ VE VLASTNÍM JÁ, PROTO JEJ HLEDEJTE JEDINĚ TAM A SETRVEJTE V NĚM." Šri Ramana Mahariši
-- Toto štěstí není přechodné (jako duševní a tělesné fyzické radosti). Je trvalé a nezaniká ani smrtí!
Prameni našeho štěstí můžeme říkat například "duše", jak říkal T.G. Masaryk, který napsal:
"V tomto člověku hledám, to co je trvalé - svoji nesmrtelnou duši."
Můžeme tomu tedy říkat i "duše", stejně zjistíme, že není ničím jiným než
ČISTÝM TRANSCENDENTÁLNÍM VĚDOMÍM A BYTÍM a zároveň
NEJVYŠŠÍ NEEXTATICKOU BLAŽENOSTÍ (SAT-ČIT-ÁNANDA /VĚDOMÍ-BYTÍ-BLAHO/).
Tato pravda
NENÍ NEDOSAŽITELNĚ VZDÁLENA (jak si mnozí myslí)
A TAKÉ NENÍ VYHRAZENA JEN NĚKOMU - NĚKTERÝM (výjimečným)
LIDEM. Neboť je přítomna ve veškerém vnímání a chápání každého člověka!
Neb ona také vše tvoří a bez ní není nic!
Jenže člověk o ní zpravidla vůbec neví.
My se ji ale pokusíme najít.
Poznáme, že naše "JÁ" NENÍ pouze naším tělem, ani fyzickým, ani nefyzickým, ale že toto její tělo je jen její nejzevnější fází, možností... A pak půjdeme dál.
POZOR: Mezi pravdou "JÁ" - NEJVYŠŠÍ NEOSOBNÍ PRAVDOU, kterou hledáme, a mezi naším fyzickým tělem EXISTUJE PROSTŘEDNÍK, jakýsi FIKTIVNÍ PŘELUD "já" - kterému říkáme EGO.
Co je to za přelud?
EGO přece znamená také Já! Tak jak to je? Jsou dvě "Já"? Jedno velké a jedno malé? Nebo jak to je?
JE JENOM JEDNO - JEDNO, NEKONEČNÉ, NEOSOBNÍ, UNIVERSÁLNÍ JÁSTVÍ.To čemu říkáme malé "já" (ego) to je pouze velké "JÁ" obalené myšlenkami, čili nevědomostí!Pokud se těchto nevědomostí zbavíme, objevíme, že i toto malé "já" je ve své podstatě univerzální, NEKONEČNÉ JSOUCNO. Nekonečné Jáství.
-- Někteří lidé si celý život myslí, že jsou jenom tělem - mají se za tělo. V nejlepším případě také za mysl a za city.
A celý život na to nepřijdou, že V POZADÍ jejich malého "jáství" (ega) může sídlit VĚČNOST!
Jejich pravé - skutečné JÁ - to ŽIVÉ, NEOSOBNÍ JÁ, neznají a nemají o něm ani ponětí.
ŽIVÁ SKUTEČNOST JE JEDINÉ VELIKÉ JÁSTVÍ jako PRAMEN ŽIVOTA VŠECH fiktivních malých, omezených "já". Ať o tom vědí, nebo nevědí.
Tu budeme hledat - tuto ŽIVOU SKUTEČNOST, a pouze tu! Vše ostatní nám bude přidáno,(budeme-li to potřebovat) jak už řekl Ježíš.
Tedy ještě jednou:
MYŠLENKA,CIT,"já" - které se normálně říká EGO, čerpá život z ČISTÉHO VĚDOMÍ A BYTÍ, spojuje se s tělem a TÍM VYTVOŘÍ LIDSKOU INDIVIDUALITU (Od Boha oddělenou).
ŽIVOT - jak říkají Indové.
Tato MYŠLENKA,CIT,"já" NENÍ NAŠÍM PRAVÝM "JÁ"! To si musí všichni uvědomit!
Naše pravé JÁ je NEOSOBNÍ JÁ.
Je to Kristovo "KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ", je to Buddhova NIRVÁNA, je to Čínské TAO, je to Tibetská ŠÚNJÁTÁ, je to Hindské OSVOBOZENÍ. Je to naše PODSTATA. - jsme v pravdě Jím a nic o Něm nevíme.
Naše pravé JÁ nemůžeme vidět! - Právě proto že JE naším pravým JÁ! Protože ONO je vidoucím, ONO je chápajícím, ONO je vědoucím, ONO je poznávajícím Principem v nás!
Nemůžeme je tedy vidět jako něco druhého, něco mimo nás! Nemůžeme je vidět tak, jako nemůžeme vidět svoje vlastní oči - nanejvýš v zrcadle.
ALE KDYŽ TO MALÉ "já" (Ego), V TOM VELKÉM UTOPÍME, NEBO LÉPE ŘEČENO ROZPUSTÍME (když v něm naše sobecké, klamné, malé jáství dokonale se rozplyne - tzn. že se zbaví svého egoistického obalu),
TÍM OKAMŽIKEM SE POZNÁME V NAŠEM PRAVÉM BOŽSKÉM JÁ.
- Vypadá to jednoduše a nakonec to také jednoduché je, jako všechny velké věci.
Stojí to za hledání? Určitě ano.
BUDEME HLEDAT PRAVOU SKUTEČNOST NEJENOM V NÁS, ALE TAKÉ V CELÉM SVĚTĚ A CELÉM VESMÍRU.SUBHAM ASTU SARVADŽAGATAM. Šťastny ať jsou všechny bytosti! ÓM.
Vysílejte do celého světa tuto vznešenou modlitbu
a Bůh vám přitom žehnej.
ÓM
E. Tomáš