od Tara » čtv 26. dub 2018 14:48:42
Myslíš, že je VZTAH důležitý pro duchovní cestu? Možná jak u koho, podle toho, kdo jak to má.
Vztah partnerský, vztah učitel - žák, vztah k Bohu, Buddhovi vede ke vztahu (lépe řečeno měl by vést) k jediné Pravdě...
Jak to vidíš ty, Miroslave, co se týká VZTAHU. ?
Je to dobrý učitel, ale špatný pán :-)
Naplnění skrze vztah? Pomocí vztahu? Opravdu? Funguje to? Mě příjde, že spíše ne...., že dříve nebo později stejně zbydou jen oči pro pláč a nic...
To je s tebou jako s tím cukrem a bičem.... a možná tak dlouho, dokud to bude fungovat, že se mne to bude stále dotýkat, vnitřně, jako i dnes opět a stejně vím, že to je jen fatamorgána na poušti, která láká a když ji chceš následovat, nevíš, kudy a nevíš jak a zase znavený lehneš do písku s vědomím, že to byla halucinace (jak naše kdysi malá dcera říkala halucucanice) :-)
Hele, místo toho pokoušení, neměli bychom být spokojeni s tím, co máme? Máme kde bydlet, co jíst, máme vedle sebe životního partnera, děti, vnoučata, práci, no a až se čas naplní, tož nás nasypou do plechovky a je to.
Zlehčuji, já vím. Jenom o tom asi život není..., no ale je, měl by být o něčem více. A opravdu by měl být o něčem více? o čem? Co je více, než spokojenost s tím, co "máme".... A jsme spokojeni s tím co máme? Jak kdo...., já ne. Ach jo. A proč ne? Máš všechno, a jak je mé oblíbené rčení, vždycky může být ještě hůř, tak proč ta nespokojenost, neklid. Hlad. Proč?
Protože osoba, vědomí ztotožněné s představou, že jsem individuální, oddělenou jednotkou má stále ještě navrch. Proto. I když už spoustu věcí chápu, vnímám, cítím, stále ta osoba převažuje, stále ona je středobodem vesmíru, jak říkává Krishnamurti - se všemi patřičnými důsledky, pocity.
Nedávno jsem četla takový příběh. Za Dalajlámou přišel vysoce postavený člověk, známý snad na celém světě, kouč, který vedl přednášky v hodně zemích na téma osobního rozvoje. Měl tisíce posluchačů, stoupenců, obdivovatelů, tisíce, možná miliony peněz, z přednášek, vydaných knih, autorských práv. Když přijel na návštěvu k Jeho Svatosti, přijel v konvoji aut, v limuzíně s potemnělými skly. Když vstoupil do místnosti, kde ho Dalajláma čekal, bylo znát, že přijela Persona! Důležitost, osobní charisma, vzpřímený postoj, jasný zrak a když promluvil, sebejistota prostoupila místnost a nikdo nebyl na pochybách, že do místnosti vstoupil Někdo. Dalajláma ho přivítal a jak je jeho zvykem, dopřál hostu, ať se projeví. Proč přišel, co by chtěl říct a naslouchal... Pan Někdo nejdříve s nadšením vykládal o tom, co dělá, jak se mu daří více a více lidí přibližovat ke štěstí a Jeho Svátost se jen zadumaně usmívala, mnouc si bradu.
A pak přišla pomlka. Ticho. Host se odmlčel a mlčel i Dalajláma. A najednou se náš host začal "měnit". Jakoby propadat. Ten tam byl zvučný hlas, vzrušené, zapálené oči, hrdé držení těla. Ta tam byla (osobní) sebejistota. Najednou v křesle seděla hromádka neštěstí, která tichým hlasem začala povídat o tom, že i přes to všechno, čeho dosáhl, udělal, přes veškerý majetek a bohatství, slávu vlastně není šťastný. A rozhodl se, že s osobním koučinkem přestane a trochu si odpočine. Jeho manželce se to ale nelíbilo, ta chtěla být stále ve víru slávy a návštěv, tak ho opustila. A on zůstal sám. A neví, neumí sám sobě poradit, co s tím. Radil tisícům lidí, jak se stát úspěšnými, šťastnými a sám je nešťastný a sám. A že pochybuje o tom, že všechno, co celý život dělal, čemu se věnoval, se zápalem a nadšením, mělo smysl.
Když domluvil, Dalajláma mu taktéž tichým hlasem odpověděl. Že vše má a mělo smysl, i ta cesta osobního rozvoje. Pokud bylo pomáháno, aby lidé žili pozitivněji, pak to bylo k dobru věci. Nebezpečí osobního seberozvoje ale spočívá v tom, že může dojít k přílišné sebestřednosti, omámení sebeláskou atd. To už dobré není. "Období, které nyní prožíváte, je pro vás hodně bolestné, to je mi líto, ale později uvidíte, že to, co nyní prožíváte, je to nejlepší, co se vám mohlo přihodit. Nespokojenost s materiálním světem je klíčová pro duchovní rozvoj. Vidíte, že ani peníze, ani sláva ani láska, ani milostný vztah vás neudělali šťastným. Protože všechno toto patří do světského života, který pomíjí. Vše toto pomíjí.... Musíte najít skutečný zdroj štěstí a ten si musí najít každý sám. Ale existují určité obecné principy. Prvním je přání rozdávat druhým štěstí, což buddhisté nazývají láskou a druhým principem je přání pomáhat druhým, aby se osvobodili od nespokojenosti a utrpení, což nazýváme soucitem..... Jak vidíte, hlavní posun je v tom, že do středu našich myšlenek nestavíme sebe, ale druhé. A je to takový paradox, čím více se zaměřujeme na druhé, aby byli šťastni, tím i nám samotným je lépe.
Vždyť si sám u sebe povšimněte, kdy jste cítil největší spokojenost - když jste myslel na druhé. A na koho jste myslel, když jste prožíval největší nespokojenost, zoufalství...
Takže osobní rozvoj má své hranice...., ale dál už vede jen rozvoj pro druhé...."
Volně mnou převyprávěno....
Tož tak je to s těmi vztahy, nenaplněnými touhami, námi a Pravdou....