Kdo poznává Pravdu? „Střezte se těch, kteří říkají, že poznali pravdu.“
Voltaire
Tento slavný a pronikavý citát rezonuje v každém upřímném hledači. Je to varování před dogmatem, fanatismem a duchovní pýchou. Vybízí nás k opatrnosti před těmi, kdo si z pravdy udělali majetek, zbraň nebo nástroj moci. A právem. Historie je plná příkladů, kdy domnělé „poznání pravdy“ vede k nesnášenlivosti a utrpení.
Pro člověka na duchovní cestě však tento citát může představovat zdánlivý paradox. Co to znamená pro naši touhu po Probuzení, Osvícení nebo poznáníSatja(Pravdy), o které mluví prastaré texty? Znamená to, že cíl, ke kterému směřují mudrci, je nedosažitelný? Že Buddha, Rámama Maháriši nebo mistři zenu mluvili o iluzi?
Odpověď je mnohem jemnější a krásnější, než se na první pohled zdá. Voltaire a velcí mudrci ve skutečnosti nemluví proti sobě. Mluví o dvou naprosto odlišných úrovních „pravdy“.
Pravda vlastněná egemVoltaire mířil na pravdu, která je konceptem. Je to soubor myšlenek, přesvědčení a ideologií, které si můžeme osvojit a které může vlastnit naše mysl, ego. Když někdo řekne: „Já jsem poznal pravdu,“ často tím myslí: „Můj systém víry je ten správný. Mé poznání reality je přesné a všechno ostatní je chybné.“
Tato „pravda“ je oddělená od pozorovatele. Je to něco, co „já“ (ego) mohu uchopit, analyzovat, bránit a šířit. Je to objekt poznání. A právě zde leží nebezpečí, o kterém Voltaire mluví. Ego, které si myslí, že vlastní pravdu, se stává strnulým, nadřazeným a slepým. Je to plná nádoba, do které už nemůže nic vstoupit.
Pravda, ve které se „já“ rozplýváDuchovní Pravda, o které mluví Védy, upanišady nebo zenoví mistři, však není koncept. Není to informace, kterou by si mysl mohla uložit. Není to něco, co by mohlo být vlastněno, protože v její přítomnosti mizí ten, kdo by ji mohl vlastnit.
Představte si kapku vody, která touží poznat oceán. Cestuje, hledá, učí se o složení oceánu, zná jeho hloubku a teplotu. Může o něm nasbírat nekonečné množství informací. To je cesta intelektuálního poznání.
Ale skutečné poznání oceánu nastane v jediném okamžiku – když se kapka do oceánu vlije. V tu chvíli se kapka stává oceánem. Může potom kapka vystoupit a říct: „Já, kapka, jsem poznala oceán“? Ne. Protože „já, kapka“ už neexistuje. Zmizelo ztotožnění s individualitou, zmizela iluze oddělenosti. Zůstal jen oceán.
Probuzení či Osvícení není o tom, že by nějaké „já“ získalo nové, úžasné vědomosti. Je to o rozpoznání, že toto oddělené „já“ bylo odjakživa iluzí, dočasným vzorcem myšlenek a pocitů. Pravda není něco, co poznáváme; Pravda je to, co zůstane, když iluze o poznávajícím zmizí.
Kdo tedy mluví?Jak tedy rozumět slovům mudrců? Když osvícený člověk mluví, nemluví z pozice ega, které něco vlastní. Jeho slova jsou spíše jako prst ukazující na Měsíc. Neříkají:
„Podívejte se na můj prst, já jsem navštívil Měsíc,“ ale říkají:
„Podívejte se tímto směrem. I vy jste ten Měsíc.“Člověk, před kterým varuje Voltaire, bude:Trvat na své jedinečné správnosti.
Vytvářet pravidla a dogmata.
Soudit a odsuzovat druhé.
Vyzdvihovat své osobní úspěchy a dosažení.
Budovat svou identitu na tom, že je „držitelem pravdy“.
Naopak člověk, který se dotkl skutečné Pravdy, bude často:Používat paradox a ticho.
Zdůrazňovat přímý prožitek nad vírou.
Vyzařovat pokoru, soucit a klid.
Obracet vaši pozornost zpět k vám samým, k otázce „Kdo jsi?“.
Voltairův citát chrání před pastmi ega, které by si z duchovnosti rádo udělalo další trofej. Připomíná nám, že jakmile si myslíme, že jsme „to“ našli, pravděpodobně jsme našli další propracovanou myšlenku.
Skutečná Pravda se nenachází. Není možné ji vlastnit. Je možné se v ní pouze ztratit. A v tomto ztracení, v tomto tichém rozplynutí iluze o odděleném „já“, se odhalí to, co tu vždy bylo, je a bude. Není to poznání, které by někdo získal. Je to samotné Bytí, které je poznáváno skrze zánik individuality.
Proto se střezme těch, kteří tvrdí, že Pravdu našli a chtějí nám ji prodat. A s otevřeným srdcem nasloucháme těm, kteří nám s tichým úsměvem naznačují, že není co hledat, protože to, co hledáme, je tím, kým doopravdy jsme.