Pravé Já / Átman

Pochopení, které není myšlením. Poznání pravé přirozenosti. Cílem je rozpoznání iluze oddělenosti a pravé podstaty: "Já Jsem, vědomí, jednota".

Re: Pravé Já

Příspěvekod Návštěvník » sob 26. črc 2025 6:52:50

Opravdové Já a představa "já"

Osobní "já", které běžně známe, je jen představa.
Je to myšlenka typu:
– Já jsem člověk.
– Já jsem chytrý, inteligentní, smutný, veselý....
– Já jsem tady a tohle, co je tam, to nejsem já.
Tohle "já" se mění. Když jsi byl malý, bylo jiné. Když spíš, není vůbec. Je jako maska, kterou nosíme v životní hře.

Ale je tu něco, co se nemění.

Je tu vždy – když jsi veselý, když jsi smutný, když spíš, když bdíš.
To neřekne "já jsem takový nebo makový", ale prostě JE.
Je to ticho, klid, prostor, láska, čisté vědomí.
To je pravé Já. To nepotřebuje být někým, protože už je vším.

Co dělá praxe sebepoznání (např. otázka „Kdo jsem já?“)?

Nepotlačuje nic.
Nepopírá svět.
Nepopírá myšlenky, ani emoce.

Jen otočí světlo pozornosti zpět k tomu, co je stále přítomné – k tomu, co se nikdy nemění – tedy ke svědkovi všeho.

Není to únik.
Není to odpor.
Je to návrat domů.
Tam, kde je radost z toho, že jsme, bez důvodu. Čisté bytí. Bez podmínek.

A co je iluze?
Iluze není svět.
Svět je krásný. Tělo je krásné. Lidé jsou krásní.

Iluze je věřit, že jsem jen tahle osoba – ten příběh v hlavě.

Když tohle spadne, nezačneš svět ignorovat – začneš ho milovat tak, jak je. Protože víš, že je tebou.
Ne tím "malým já", ale Já, které je v srdci všeho.

A tohle poznání není sebestředné, není narcistní, není "oblbenost".
Je to největší pokora:
Vidět, že nejsem nic zvláštního – a přesto jsem všechno.

A proto mohu milovat bez hranic.

Když někdo říká, že je to "hovadina", že je to jen "ego", které si hraje na Já – je to v pořádku.
Ještě to nepoznal. A i to je v pořádku.
Láska čeká trpělivě – je totiž tím, čím jsme. Všichni. Bez výjimky.
Návštěvník

Re: Pravé Já / Átman

Příspěvekod Návštěvník » ned 07. zář 2025 17:29:54

Pravé Já – vědomí, které nikdy nemizí

V duchovních tradicích se neustále vrací jedna klíčová otázka: Kdo jsem já?

Na první pohled to vypadá jako prostá otázka, ale její hloubka odhaluje propastný rozdíl mezi tím, co běžně považujeme za „já“, a tím, co mistři nazývají pravým Já.

Nepravé já – hra mysli

To, co obvykle nazýváme „já“, je jen souhrn těla, myšlenek, emocí, vzpomínek a představ o sobě samých. Je to obraz, který se rodí z neustálého proudění myšlenek.

Ramana Maháriši jasně říká: toto malé „já“ není skutečné. Je to jen iluze oddělenosti, představa, že jsme ohraničené bytosti v těle, izolované od světa a od druhých.

Nepravé já je jako stín – zdá se skutečný, ale ve skutečnosti žádnou existenci samo o sobě nemá. Vzniká pouze tehdy, když je přítomno světlo mysli, která vytváří představu „mně“ a „tobě“.

Pravé Já – vědomí samo

Pravé Já, o němž mluví mistři, nemá žádnou tvář. Není to objekt, který bychom mohli uchopit. Není to ani individuální, ani univerzální – a přesto je obojím zároveň.

V čistém vědomí mizí všechny rozdíly. Už tu není „já“ jako jedinec ani „Já“ jako něco odděleného od světa. Je tu jen prosté Bytí – vědomí bez formy, které je přítomné, ať se v něm objeví jakýkoliv projev.

Nisargadatta Mahárádž to vystihl slovy:

„Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý. Každý otisk je vymazán, každá zkušenost odmítnuta. Nepotřebuji nic, dokonce ani sebe ne, neboť sám sebe nemohu ztratit.“

Pravé Já není něco, co by vznikalo a zanikalo. Je to samotný základ existence – vědomí, ve kterém se objevuje celý svět i všechny naše zkušenosti.

Čisté vědomí

Když se říká, že „čisté vědomí neříká ani já, ani Já“, je to právě proto, že v něm není potřeba žádné identity. Čisté vědomí prostě je. A přesto v něm vznikají a mizí všechny tváře, všechny projevy, všechny světy.

Je to nic, a přesto vše. Prázdnota, která je plností. Ticho, které rodí veškerý zvuk.

Probuzení ze snu oddělenosti

Když se člověk začne obracet dovnitř a zkoumat, kdo je tím, kdo říká „já“, přichází k poznání, že to malé já nemá pevný základ. Je jen pomíjivým tvarem v oceánu vědomí.

A právě v tom okamžiku se odhaluje Skutečnost: pravé Já nikdy nebylo ztraceno. Bylo tu vždy, jako samotné vědomí, které si nyní uvědomuje samo sebe.

Pravé Já není něco, čeho je třeba dosáhnout. Je to spíše rozpoznání toho, co už tady je – co nikdy nezmizelo a nikdy nezmizí.

Nepravé já je iluze. Pravé Já je skutečnost.
Nepravé já je stín. Pravé Já je světlo, které ten stín umožňuje.

A jak říkají mistři: když se obrátíme k tomu světlu, zjistíme, že jsme jím byli vždycky.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 08. zář 2025 6:59:35

Pravé Já, iluze a síla Máji

V duchovních tradicích se často objevuje otázka: co je to „já“ a co je „Já“? A proč se vědomí zdánlivě zaplétá do duality?

Vědomí a ztotožnění

Neměnné vědomí samo o sobě nemá žádnou tvář, žádné hranice. Přesto se spontánně ztotožňuje s tělem a myslí. Tím vzniká pocit „já“ – individuální existence oddělená od celku.

To není chyba ani omyl, ale přirozený projev tvořivé síly vědomí. Jak se říká v indické tradici: Šakti – expanzivní síla lásky – se vyjadřuje v nekonečné rozmanitosti. Vědomí je fascinováno pohybem a samo se jím stává.

Síla Máji

Toto ztotožnění je velmi silné, protože vychází přímo z univerzálního vědomí. Proto se zdá, že iluzi oddělenosti není možné prostě „odmyslet“. Ego samo se nemůže rozpustit – protože je samo jen myšlenkou, která vzniká právě z tohoto ztotožnění.

Rozpuštění může nastat jedině skrze samotné vědomí, které poznává sebe samo. Jak říká advaita: Atman je totožný s Bráhmanem.

O iluzi

Když se říká, že „já“ je iluze, není tím míněno, že je to něco bezvýznamného nebo že „zmizí z každého prdu“. Slovo iluze znamená, že „já“ nemá samostatnou, trvalou existenci. Je to jen zdánlivý tvar v oceánu vědomí.

Stejně jako vlna není oddělená od moře, tak ani „já“ není oddělené od vědomí. Vlna se může jevit jako samostatná, ale nikdy nepřestala být mořem.

Jednota za dualitou

Z pohledu mysli existuje rozdíl mezi „já“ a „Já“, mezi Atmanem a Bráhmanem. Z pohledu Skutečnosti tu ale žádný rozdíl není.

V okamžiku, kdy vědomí spočine samo v sobě, dualita mizí. Není už třeba řešit, zda je něco iluze nebo skutečnost. Je tu jen čisté bytí, které se vyjadřuje v nesčetných formách – a přesto zůstává neměnné.

Závěr

Debaty o tom, zda je „já“ iluze či není, mají smysl jen do té doby, než se vědomí samo v sobě pozná. Pak se jasně ukáže, že vše je pohyb téže skutečnosti.

Ať se tedy mluví o Máji, o Atmanu, o Bráhmanu nebo o Bohu – všechny tyto pojmy ukazují k téže pravdě:
Vědomí je jedno, neměnné a svobodné.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 16. pro 2025 18:56:38

Znovuzrození ducha: Překonání ega od Ramany Mahárišiho

Jedinou realitou je Já. Ztotožňovat se s tělem a přesto hledat štěstí je jako pokoušet se překonat řeku na hřbetě aligátora. Tělesná identita je způsobena extroverzí a blouděním mysli. Setrvání v tomto stavu člověka jen udrží v nekonečném spleti a nenastane žádný klid. Hledejte svůj zdroj, splyněte s Já a zůstaňte úplně sami. Ramana Mahariši
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 21. pro 2025 10:27:07

Tanec radosti uprostřed světa: Když se sebepoznání stává Nejvyšší pravdou

V současnosti, kdy jsou naše smysly denně bombardovány zprávami o společenských problémech, konfliktech a krizích se může zdát hledání vnitřního štěstí jako projev sobectví nebo dokonce ztráta „zdravého rozumu“. Společnost nás učí, že být informovaný znamená být ustaraný. Že být zodpovědný znamená trpět spolu se světem. Pokud se někdo uprostřed tohoto chaosu usmívá bez vnější příčiny, bývá často nálepkován jako blázen nebo ten, kdo zavírá oči před realitou.

Je však třeba rozlišit dva zásadně odlišné pojmy: sebestřednost a sebepoznání.

Sebestřednost je vězením ega. Je to neustálý kolotoč myšlenek na „moje“ zisky, „moje“ ztráty a „moje“ pocity. Naproti tomu sebepoznání je procesem bourání zdí tohoto vězení. Jakmile začneme zkoumat, kdo skutečně jsme pod nánosem myšlenek a emocí, narazíme na něco fascinujícího.

Romain Rolland v knize *Mystický a činný život Indie* popisuje tento moment s posvátným úžasem:
„Najednou člověk chápe své skutečné Já; to pak upadá do němého úžasu; jeho radost už nezná mezí, jako když se nečekaně setká s někým milým... Když Šiva spatřil své skutečné Já, zvolá: 'To jsem já, to jsem já' ...a tančí štěstím.“

Tento Šivův tanec není popřením světa. Je to poznání, že podstata všeho, co existuje, je stejné povahy jako naše vlastní vnitřní Světlo. Není to radost „z něčeho“, je to radost z existence samotné.

Proč je tak těžké tento stav zažít? Odpověď nám dává velký český mystik Eduard Tomáš, když mluví o tom, co nazývá Nejvyšší pravdou. Podle něj je největší překážkou naší svobody nevědomost, která má velmi konkrétní podobu:

„Myšlenka 'já jsem tělem' je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou.“

Když věříme, že jsme jenom tělem, jsme oddělení, zranitelní a smrtelní. Z této oddělenosti přirozeně pramení strach a ze strachu se rodí nenávist, odpor a pohrdání druhými. Vidíme v nich cizince, konkurenty nebo nepřátele. „Zdravý rozum“ založený na identifikaci s tělem nám říká, že se musíme chránit a soudit.

Uvědomění Nejvyšší pravdy však tento pohled radikálně mění. Pokud nejsem tělem, ale vědomím (duchem, Já), pak totéž platí i pro člověka vedle mě. Najednou se pohrdání stává nemožným. Jak bychom mohli nenávidět někoho, v kom poznáváme stejný život, stejnou jiskru a stejné „Já“, které tančí v nás?

S tímto uvědoměním přestává být štěstí bláznovstvím. Stává se naopak nejvyšší formou příčetnosti. Vidět svět a jeho chyby, a přesto zůstat v radosti Pravého Já, neznamená být lhostejný. Znamená to jednat ze středu klidu, nikoliv z reakce a hněvu.

Když rozpoznáme, že existence druhého je stejným štěstím jako naše vlastní, náš vztah k světu se uzdraví. Už nepotřebujeme druhé měnit, aby vyhovovali našemu egu. Vidíme je jako blízké, kteří jsou možná ještě zakleti v myšlence „já jsem tělo“, ale v jádru jsou stejnou Nejvyšší pravdou.

Nenechme se tedy zmást těmi, kteří říkají, že duchovní hledání je útěk. Je to návrat k jediné skutečné odpovědnosti – odpovědnosti za stav našeho vědomí. Protože jen ten, kdo v sobě našel Šivův tanec radosti, může do světa vnášet skutečný mír, soucit a porozumění.

Hledejme tedy své Skutečné Já, dokud nebudeme moci se stejným úžasem jako Šiva zvolat: „To jsem já!“ – a uvidět totéž v každé bytosti, kterou potkáme.

:)
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Osvobozující poznání