Cítíte se lépe, když se odevzdáte svým skutečným pocitům Eckhart Tolle
Tolle: "Jsem nešťastný. Nevadí mi být nešťastný.
Je to v pořádku.
Jsem nešťastný. Tak mi dovolte být nešťastný.
To zní opravdu divně. Takže mi dovolte být nešťastný. Nevadí mi to. Prostě jsem nešťastný.
A teď je otázka: může neštěstí přežít ve stavu úplného odevzdání?
Nebo ke svému přežití potřebuje odpor?
Je se mnou něco špatně.
Se životem je něco špatně.
Někde je něco špatně.
Potřebujete určitý odpor. A když říkám, že mi nevadí být nešťastný, beru to jen jako experiment.
Funguje to. Četl jsem zpětnou vazbu od lidí. U některých to funguje velmi dobře a u jiných ne."
Tento krátký text ukazuje nenápadně radikální postoj: dovolit si být nešťastný. Ne ve smyslu rezignace, ale ve smyslu úplné upřímnosti k sobě samému. V běžném nastavení mysli máme tendenci s neštěstím bojovat, potlačovat ho, nebo se ho snažit co nejrychleji „opravit“. Právě tím mu však často dodáváme sílu.
Autor klade zásadní otázku: může neštěstí přežít bez odporu? Pokud zmizí vnitřní boj, příběh o tom, že „se mnou je něco špatně“ nebo že „život je špatný“, zůstane vůbec neštěstí tím, čím bylo?
Z duchovního pohledu zde nejde o pasivitu, ale o odevzdání se přítomnému prožívání. Když dovolíme pocitu, aby byl takový, jaký je, bez snahy ho měnit, často se začne přirozeně proměňovat sám. Neštěstí totiž často potřebuje odpor, aby mohlo trvat – potřebuje napětí, soud a identifikaci.
Text také připomíná důležitý fakt: neexistuje univerzální metoda. To, co pro někoho funguje hluboce osvobozujícím způsobem, pro jiného fungovat nemusí. I to je součástí duchovní zralosti – nesnažit se jeden vhled povýšit na dogma.
Možná největší hodnotou tohoto přístupu je jednoduchost:
nic nepřidávat, nic neodstraňovat, jen být s tím, co je.
A právě v tom se může skrývat tichá svoboda.