Moderátor: jama54
jama54 píše: A světe div se, při četbě "Labyrintu světa a ráje srdce" jsem si uvědomil, že zde Komenský dává návod na prožití Pravdy
Jana píše:Dal by se takhle jednoduchý návod nalézt i u Husa? Nijak nezpochybňuji jeho osvícení, jen mě zajímá, jakým slovním obrazem to učinil.
Z neznalosti sebe povstává pýcha, z neznalosti Boha vzchází zoufalství.
Protož věz, že člověka zlého máš milovati, ale zloby jeho nemilovati.
Zlořečný je ten, kdo pro skývu chleba opustí pravdu.
Pravda je jen to, co jest dobrem všech.
Svědomí jest své poznání, jímž se člověk sám zná a jest-li vinen hříchem či není a umí rozeznávati, jest-li hřích či není. Člověk má se varovati svědomí příliš širokého i svědomí příliš úzkého. Neb svědomí široké často má zlé za dobré, hřích za nehřích...
jama54 píše:Zdravím všechny, kteří zavítají na toto téma.
Po delší době jsem zavítal zpět na tyto stránky (po pravdě musím poděkovat Janě, že se mi ozvala) a tak jsem se rozhodl se podělit o několik postřehů, které jsem získal za poslední období (kdo mne zná z minula tak ví, že jsem velký čtenář - jak jsem objevil u K. Makoně, je to můj způsob hledání pravdy schovanou za tzv. Mystikou nebo náboženstvím).GBwhatsapp
Při návratu na tyto stránky jsem si prohlížel různá témata a nakonec jsem si vybral téma z loňského roku, Jan Hus, které jsem si pročetl a napadlo mne několik souvislostí, které zatím nebyly zmíněny.
A jelikož je zítra výročí úmrtí (upálení) Mistr Jana Husa, pokusím se něco málo přidat k danému tématu. Snad nám to všem pomůže k odhalení, co že to vlasně hledáme.
ros píše:Jan Hus:
HledFM Whatsapp Downloadej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu,
drž se pravdy, braň pravdu až do smrti,
protože pravda tě osvobodí od hříchu, od ďábla i od smrti…
Nejmilejší, žijte podle poznané pravdy, která vítězí nade vším a mocná je až navěky.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník