Drogy na duchovní cestě - Ano, či ne?

Re: Drogy na duchovní cestě - Ano, či ne?

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 04. zář 2023 19:36:37

https://www.infovojna.bz/article/video- ... om-vedomia

Prof. MUDr. Stanislav Grof, M. D., Ph. D. (*1931) bol pôvodne ateistom. Vďaka klinickej a laboratórnej práci v oblasti psychiatrie a v rámci hlbšieho skúmania ľudského psyché sa stal spirituálne založeným človekom.
salmo1cz.

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 10. zář 2023 15:26:05

Tajemství mysli miminek odhaleno: Cítí se jako na psychedelickém tripu, tvrdí vědci

Obrázek

Vědci díky výzkumu mozku odhalili, co se děje v hlavičkách nejmenších dětí

„Stručně řečeno, miminka a děti v podstatě neustále tripují,“ odvážně tvrdí Alison Gopnik v knize How to change your mind. Možná ale není tak daleko od pravdy…

Malé děti vyjadřují čirou radost, když se na obzoru objeví milovaná osoba. Upřímně žasnou nad zvukem, který nikdy neslyšely. Jsou extrémně zvědavé na všechno, co nikdy neviděly. Fascinují je barvy a tvary a dokážou na ně zírat celé hodiny. Naopak chvil, kdy my dospělí prožíváme intenzivní emoce, zejména ty pozitivní, je na druhou stranu poměrně málo. Zdá se, že ve srovnání s našimi nejmenšími žijeme velmi nudný život.

Logicky se může zdát jasné, proč to tak je. Malé děti mají zkrátka méně zkušeností, ze kterých mohou čerpat. Každá věc, se kterou se setkají, má tedy naleštěnou novost čerstvě zakoupeného mobilu, který jste právě vytáhli z krabice.

Je to ale opravdu správné přirovnání? Pravděpodobně ne. Možná jste cítili vzrušení, když jste telefon poprvé otočili v rukou, ale můžete opravdu říct, že jste cítili nefalšovanou radost, úctu nebo zvědavost?

Co se tedy v mysli miminek opravdu děje? Na to se snaží odpovědět Jeff Valdivia ve svém článku pro Medium.

Pozorovat květiny se nevyplácí

Vědci objevili docela zajímavé vysvětlení. Spočívá v něčem, co se nazývá síť výchozího režimu (Default mode network - DMN). DMN je struktura v mozku, kterou čirou náhodou objevil Marcus Raichle v roce 2001.

Ve vynikající knize Michaela Pollana How to change your mind je DMN popsána jako dirigent mysli. Funguje jako centrum pro většinu komunikace, která probíhá mezi různými částmi mozku, a zdá se, že právě díky ní se vytváří pojem „já“ nebo „ego“.

DMN je oddělena od smyslového vnímání a aktivuje se při činnostech, jako je sebereflexe, morální uvažování a přemítání o minulosti nebo budoucnosti.

Tímto způsobem DMN svými sofistikovanými strategiemi přežití omezuje množství informací, které se dostávají do vědomí dospělého člověka. Na druhou stranu, malé děti bez funkční DMN mají přístup k informacím, které jsou do jisté míry neomezené.

Předpokládá se, že DMN funguje jako vysoce sofistikovaný filtr a interpret informací vytvořených různými částmi mozku dospělého člověka. Tyto filtrované a interpretované informace jsou tím, co vědomě prožíváme.

V době, kdy dosáhneme dospělosti, si už DMN osvojila strategie, které blokují informace považované za nepotřebné pro přesné předpovědi o světě. Koneckonců, abychom přežili, nemůžeme mít pozornost upřenou na krásu květiny, zatímco nás pronásleduje medvěd!

Učení nebo přežití

U malých dětí však DMN ještě není funkční. V této rané fázi života ještě nejsou vyvinuty strategie, jak efektivně pracovat se všemi informacemi, které jsou v mozku k dispozici. To by mohlo vysvětlovat, proč mají děti celou řadu podivných zážitků, například imaginární kamarády.

Proč by ale měl dětský mozek fungovat právě tímto způsobem? Protože dětský mozek je nastaven na učení, zatímco mozek dospělého je nastaven na přežití.

Studie totiž ukázaly, že malé děti jsou při učení více otevřené novým informacím než dospělí a mohou být také schopny plnit některé úkoly lépe než dospělí.

DMN se zklidňuje při působení psilocybinu v mozku. Pokud je dávka dostatečně vysoká, účastníci hlásí rozpad pocitu vlastního já, který je často doprovázen pocity transcendence a jednoty s přírodou, lidstvem nebo vesmírem obecně.

Pro dítě je důležité zjistit, kterým informacím má věnovat pozornost a kterým ne. I když se tedy dětský mozek může ztratit v kráse květiny, DMN nakonec dojde k závěru, že přílišná pozornost věnovaná květině není účinnou strategií k přežití. S přibývajícími daty se vyvíjí více strategií pro efektivní přežití ve světě, což nakonec znamená, že mnoho dat začne naše vědomí ignorovat.

Tímto způsobem DMN svými sofistikovanými strategiemi přežití omezuje množství informací, které se dostávají do vědomí dospělého člověka. Na druhou stranu, malé děti bez funkční DMN mají přístup k informacím, které jsou do jisté míry neomezené.

Mohlo by to vysvětlit, proč je jejich prožívání světa tak živé? Přistupují vědomě k většímu množství dat, která mají v mozku k dispozici? A existuje způsob, jak bychom my dospělí mohli někdy znovu zažít ty dětské duševní stavy radosti, úžasu a zvědavosti?

Jako na tripu

Vědci zjistili, že DMN se zklidňuje při působení psilocybinu v mozku. Pokud je dávka dostatečně vysoká, účastníci hlásí rozpad pocitu vlastního já, který je často doprovázen pocity transcendence a jednoty s přírodou, lidstvem nebo vesmírem obecně. Zajímavé je, že ztráta pocitu sebe sama koreluje s nejvýraznějším poklesem aktivity v DMN, což podporuje hypotézu, že DMN pocit sebe sama vytváří. V tomto stavu je běžné, že účastníci prožívají hluboké duchovní, mystické nebo náboženské zážitky.

Pod vlivem těchto látek dochází k radikální změně fungování mozku. Protože informace již nejsou vedeny přes DMN, různé oblasti mozku spolu přímo komunikují a vytvářejí se nová nervová spojení mezi částmi mozku, které spolu obvykle nekomunikují.

Běžně se také objevuje synestezie, tedy stav, kdy je jeden smysl vnímán i jiným smyslem (například sluch je vnímán i vizuálně). Časté jsou také pocity propojení s blízkými lidmi a přírodou, které jsou hluboké a transformující a které mohou přetrvávat ještě několik let po skončení zážitku.

Zní vám to povědomě? S DMN dočasně vyřazenou z provozu díky psilocybinu může být vědomý prožitek dospělého člověka spíše dětský než dospělý!

Ztrátu pocitu vlastního já nicméně zažívají i zkušení meditující, takže pro dosažení tohoto pocitu nemusíte rovnou sahat po psychedelikách.

https://www.flowee.cz/civilizace/12312- ... vrdi-vedci
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedriito » pon 11. zář 2023 7:40:56

Detailně technologicky to těžké pobrat, i když neříkám že to není možný.
Droga ale cestou není, i když šaman asi bude jiného názoru.
Za mlada jsem jednou zkusil travku, a nebylo to vůbec hezký. I když kámošům to hezký připadalo... :-)
Pedriito

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 11. zář 2023 9:15:52

Pobrat to jde a také v článku je odkaz na výzkum.
Prostě droga dělá prakticky to samé jako meditativní, resp.hluboce meditativní stav na úrovni funkce v mozku.
Takže jak říkal pan Tomáš, existuje způsob jak si můžeme pro toto jít říká se mu jóga nebo mystika...
Když si přečteš Trungpu a poslechneš Grofa zjistíš, že mluví o tom samém.Trochu jinak to situují, ale co už... :D
Odsoudit to můžeme nicméně na drogách jedeme všichni :crazy:
salmo1cz.

Nový příspěvekod Pedriito » pon 11. zář 2023 9:34:32

salmo1cz. píše:Pobrat to jde a také v článku je odkaz na výzkum.
Prostě droga dělá prakticky to samé jako meditativní, resp.hluboce meditativní stav na úrovni funkce v mozku.
Takže jak říkal pan Tomáš, existuje způsob jak si můžeme pro toto jít říká se mu jóga nebo mystika...
Když si přečteš Trungpu a poslechneš Grofa zjistíš, že mluví o tom samém.Trochu jinak to situují, ale co už... :D
Odsoudit to můžeme nicméně na drogách jedeme všichni :crazy:

Není to stejná kvalita. V té umělosti. Je to jiné, sednout si k oltářku a pouštět slova, pocity, myšlenky.. procesy v mozku.
Než si zahulit a chechtat se...
:-)
Pedriito

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 11. zář 2023 10:04:59

Samozřejmě, není tam taková introspekce.
Nicméně šaman který potřebuje na lusknuti prstu aby vypadl nějaký výsledek to užije.
To je dobré mít na paměti, že není šaman jako šaman.
salmo1cz.

Nový příspěvekod Pedriito » pon 11. zář 2023 10:22:33

Nebezpečí se skrývá vždy ve zvyku. K čemu jsou kouzelníkovi magické síly, když pro jejich aktivaci potřebuje určitou látku?
Už i třeba pro mnohé ranní káva, bez níž by se neprobrali.. :-) i když nic proti kávě samotné.. to je ta otázka, jak moc to či ono potřebuji..
Pedriito

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 11. zář 2023 10:38:16

To je ta daň nebo karma za tu introspekci.Otazka je odkud se to bere, nebo Mahárišiho kdo jsem já.
Prostě bez Boha, Jednoty, Pravdy nebo jak se tomu ještě říká nic nefunguje.A ani ten balvan nefunguje. :D
salmo1cz.

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 11. zář 2023 11:05:11

Síla doteku Šrí Rámakrišny

Mahendranath Datta, mladší bratr Svámího Vivekánandy, byl očitým svědkem jedné události, a popsal ji.

Habu Datta, starší bratranec Svámidžího (Vivekananday), byl vynikající hudebník. Ve své závislosti na drogách a alkoholu také neměl sobě rovného. Neexistovala droga nebo alkohol, které by nevyzkoušel. Z náhlého popudu ho Svámidží přivedl do Cossipore, aby se setkal se Šrí Rámakrišnou. Šrí Rámakrišna byl v posledním stádiu nemoci a byl velmi zesláblý. Přesto mu Svámidží řekl, že se musí Habu dotknout, možná si myslel, že jeho dotek změní Habovu povahu, jako změnil povahu ostatních. Šrí Rámakrišna se však zdráhal použít svou moc v Habuově případě.

Mistr mu odpověděl: "Copak nemáš rozum? Copak nevidíš můj stav? Každou chvíli mohu zemřít.

Svámí Vivekánanda však neposlouchal - stále naléhal.

Pak se Šrí Ramakrišna náhle Habu dotkl a Habu se okamžitě ztratil v samádhi.

Samádhi bylo tak hluboké, že trvalo celé hodiny. Habu seděl jako kámen.

Svámidží si začal dělat starosti. Možná ten dotek Habu zabil! Začal do Habua strkat a povídá.

"Vstaň! Připravil jsem ti nějakou gándžá (marihuanu). Budeš ji kouřit?"

Po dlouhé době Habu pomalu zareagoval: "Proč mluvíš o gándžá? Byl jsem tak dlouho pohlcen touto omamnou látkou, ne nějakou drogou, jako je gándžá. Já už gándžá nechci. Zjistil jsem, že ve srovnání s blažeností brahma je světská blaženost úplné nic.

Více zde: https://ramakrisna.webnode.cz/products/ ... amakrisny/
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedriito » pon 11. zář 2023 11:20:58

Hezky to bylo vyjádřeno v té pohádce o pandovi. Všici sy mysleli že je beznadějným případem, mistr si s ním nevěděl rady. Ale jeho mistr (mistra) trval na tom, že jen on může porazit fanatika, co ujel na své velké síle.
Smutný Sifu viděl náhodou pandovu zálibu v jídle, a trklo ho to. Musí ho učit jinak než ostatní, přes jídlo :-)

Vzal ho na výlet a připravil pro něj pohoštění, jez, řekl. Ale jídlo mu vždy obratně vyfoukl před ústy. A tak se panda učil, až Sifuovi nakonec to sousto vzal. A chtěl ho pozřít. Ale podal ho mistrovi, "už nemám hlad".. Mistře.
Pedriito

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 11. zář 2023 11:51:14

salmo1cz. píše:Prostě droga dělá prakticky to samé jako meditativní, resp.hluboce meditativní stav na úrovni funkce v mozku.

Ale musí se k tomu vzít něco z venku, protože člověk to sám nedokáže.

To je ten samý rozdíl jako sám usnout nebo nedokázat usnout bez prášků na spaní. Co je z toho přirozenější?

:)
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedriito » pon 11. zář 2023 12:15:34

salmo1cz. píše:To je ta daň nebo karma za tu introspekci.Otazka je odkud se to bere, nebo Mahárišiho kdo jsem já.
Prostě bez Boha, Jednoty, Pravdy nebo jak se tomu ještě říká nic nefunguje.A ani ten balvan nefunguje. :D

Introspekce, bych řek, je "předehrou" k Tichu. Naslouchání vnitřnímu hlasu probuzeného otázkou..

"Daň" vyplývá z něčeho jiného.
Pedriito

Nový příspěvekod salmo1cz. » úte 12. zář 2023 10:19:48

Návštěvník píše:
salmo1cz. píše:Prostě droga dělá prakticky to samé jako meditativní, resp.hluboce meditativní stav na úrovni funkce v mozku.

Ale musí se k tomu vzít něco z venku, protože člověk to sám nedokáže.

To je ten samý rozdíl jako sám usnout nebo nedokázat usnout bez prášků na spaní. Co je z toho přirozenější?

Jasně ty drogy to je kontroverzní, takže většinou zaujmeme oportunistický postoj.
Nicméně je tu další skupina, která dosahuje podobných nebo stejných výsledků rytmickým pohybem.Nejznámější jsou tančící dervišové.Aby to nebylo tak jednoduché, tak podobného efektu dojdou i ti co se na derviše při tanci dívají.Což mohu osobně potvrdit a nebylo nic moc platné, že oportunistický postoj jsem také zaujal.
Říkám není možná, patrně nějaká souhra náhod.
Prd souhra náhod prostě se to stává, to jsem se dozvěděl až po létech.Já jsem vlastně tenkrát ani nevěděl proč tančí co tančí a bral jsem to jako místní folklór. :D
Takže za mě já to neodsuzuji a vnímám to jako velmi pozoruhodné.
PS To jako myslíte, že marihuana už může mít podobný efekt?Tak je to indické konopí.Jednou jsem to asi kouřil a jediným efektem bylo, že jsem se připosral.Tedy skoro ale bylo to vo fous. :confused: Jak já jsem pak s láskou vzpomínal na dutou trávu co jsme kouřili jako děti. :crazy:
salmo1cz.

Nový příspěvekod Pedriito » úte 12. zář 2023 10:37:43

No ten můj zážitek z marijánky byl stav strnulosti těla. Všichni kolem v rauši, tanec a smích. A já seděl a nemoh ani pohnout prstem :-D
A v hlavě změna žádná. Takže to zřejmě působí individuálně. Asi půl hodiny jsem se nemoh pohnout.
Nic jinýho jsem nikdy nezkusil. Krom toho alkoholu, ale z něho mi bylo strašně špatně.
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » úte 12. zář 2023 10:44:39

Tím neříkám že nesnesu tři piva. Ale když jsem to přepísk, tak hrozná kocovina, tfuj tfuj tfuj...
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » úte 12. zář 2023 11:04:54

Jednou jsem koupil sekt na akci, a tak ho cucám a cítím jakési povznesení.. A tak studuju tu vinětu, a čtu: "speciální nealkoholické šumivé víno" :D
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » úte 12. zář 2023 11:34:13

Prý jsou lidi, co maj spešl nějaký gen. A za mlada jsem fakt znal jednu holku, co toho vypila tolik že by to zabilo i Menšíka.
A s ní to ani nehlo. :-)

Prý jsou i jakési dýchací techniky, co uváděj do tranzu. To bude asi něco podobnýho, jak někdo v dětství přišel s tím, dřepnout a rychle dýchat pusou, pak rychle vstát a jako by foukat se zacpanou pusou. Nebo tak nějak.
Takový skoro omdlení.. Ale do meditace to mělo daleko.
Pedriito

Nový příspěvekod miroslav » úte 12. zář 2023 15:57:19

Co se týče konopí, tak to jsem zkoušel asi ve dvaceti letech. Bylo to velmi zajímavé. Až při větší dávce se stav najednou z mírného opojení změní na úplné pohlcení a neovladatelnosti kde mimo jiné také jinak běží čas. Úplně úchvatné je při tom poslouchání hudby. Poslouchával jsem k tomu například od Pink Floyd Umaguma. Tu hudbu člověk přímo vidí, žije a každý tón si může jakoby prohlédnout a vychutnat ze všech stran - to je tou změnou vnímání času.

Zkoušel jsem to vícekrát. Pak se ale stávalo, že při poslechu stejné hudby třeba za měsíc, se stejný stav při té hudbě částečně vracel a třeba i za půl roku. A to mi na tom připadlo nebezpečné, tak jsem s tím přestal.
Tak to je moje zkušenost z té doby.
Ptal jsem se na to pak pana Tomáše - jestli to vadí nebo prospívá na duchovní cestě. On říkal že s tím zkušenost nemá, ale že k němu jezdili někteří, kteří používali LSD. Zprvu mu připadli, že je to prohloubilo, dalším používáním se v nich probudily různé temné stránky, které nakonec zřejmě zvítězily a šlo to s nimi pak rychle z kopce. Takže nic takového ani jiné umělé urychlování nedoporučoval.
Potud pan Tomáš.
Můj názor: Je to asi podobné, jako když se předčasně probudí hadí síla - například praktikami speciálních cvičení určených pro připravené adepty. Já jsem LSD nezkoušel.
Alkohol v přiměřené dávce "uzemňuje", probírá z obluzení konopím. O tom se zmiňuje i Trungpa.
miroslav

Nový příspěvekod Pedriito » úte 12. zář 2023 17:18:16

No asi prostě záleží jak co na koho působí. Někdo třeba i z česneku atp má střevní či zaludeční trable.
Pivko na mě působí spíš sedativně až lehativně. I to nealko. Asi reakce na chmel, či co. Ale zřejmě zdravější varianta při posezení než nějaká brča.
Pedriito

Nový příspěvekod Jana » čtv 14. zář 2023 14:24:37

S intoxikací drogami život nemá chybu na chvíli, ale s vystřízlivěním se vracíš zpět do svého starého světa a je jasné, že každou další intoxikací je to horší a život je těžší, drsnější a komplikovanější.

Kdežto z intoxikace Boží přítomností nemusíš nikdy vystřízlivět, Tvůj život je Boží, nemá chybu a čeho se dotkneš, je požehnané.

Jana
moderátor

PředchozíDalší

Zpět na Inspirativní myšlenky