Skrytý omyl zákona přitažlivosti: proč manifestace věcí nestačíKlamem, je víra v to, že cokoli si zmanifestuješ, tě učiní šťastným.
Je to hledání plnosti života skrze to, co zmanifestuješ.
Usilovat o to, aby se v tvém životě objevilo materiální bohatství, možná není ten správný způsob, protože se soustředíš jen na tu nejvnější vrstvu hojnosti. A i když se ti podaří vnější hojnost vytvořit, nedá ti to skutečný pocit hojnosti. Jinými slovy, neudělá tě to šťastným. Nenaplní tě to – snad jen na pár dní, dokud je ta nová věc nová a lesklá. Díváš se na ni: „Mám to, je to moje.“ Ale po pár dnech, týdnech nebo měsíci ten pocit vyprchá.
Už není tak naplňující jezdit ve Ferrari nebo čemkoli jiném. Samo o sobě na Ferrari není nic špatného – ale pokud v něm hledáš štěstí, naplnění a pocit, že „teď už to mám“, nebude to fungovat dlouho. Pokud ho jen řídíš proto, že si tu zkušenost užíváš, to je něco jiného. Tady je rozdíl.
Takže nesuď svět věcí. Mnoho náboženských lidí to tradičně dělalo – báli se ho. A proto říkali: nesmíš mít žádný majetek. V mnoha řádech, nejen křesťanských, ale i v jiných náboženstvích – mniši, jeptišky – nesmí mít nic. V některých tradicích buddhističtí mniši nesmí ani sáhnout na peníze. Důvod chápu. Ale ještě větší by bylo, kdybys mohl peníze klidně držet v ruce a přitom k nim neměl žádnou připoutanost. „Nejsem na ně navázaný.“ A pak je to v pořádku.
Stejně tak nesmí sahat na ženu – protože prý je to nebezpečné, mohlo by tě to úplně stáhnout do nevědomosti, protože sexuální touha tě pohltí. Možná proto jsou v některých kulturách ženy zahalovány – strach, že by to jinak přineslo chaos.
A přitom – pokud jsi spojen se zdrojem, nic z toho není problém.
Manifestovat hojnost tedy vlastně není ten pravý směr. Jdi ke zdroji a nech, ať ze zdroje přijde hojnost do tvého života – pokud má přijít. Začni u zdroje, pak si můžeš užívat všechny formy života, další úroveň hojnosti – užívat si vztahy, hry života, cokoliv děláš. A z této radosti pak často přichází i věci, o kterých sis dřív myslel, že je zoufale potřebuješ, abys cítil hojnost. Přijdou jako „třešnička na dortu“. Možná je zase daruješ dál. „Měl jsem to dost dlouho, teď si to vezmi ty.“ Proud se krásně otevírá – dáváš, přijímáš, a i když ti vše vezmou, je to v pořádku.
Takže hojnost manifestuj zevnitř ven, ne zvenčí dovnitř s nadějí, že tě vnější věci naplní. To je klam mnoha lidí, kteří praktikují manifestaci. Samotná manifestace funguje – pokud ji děláš správně. Ale ten omyl je ve víře, že tě to, co si zmanifestuješ, udělá šťastným. Že plnost života přijde skrze věci. To ale nefunguje.
Když si lidé něco zmanifestují – dům, auto – nejdřív jsou nadšení: „Mám to!“ Ale ten pocit vyprchá, a navíc nové věci přinášejí nové problémy. A pocit plnosti u nich nezůstane. Nic ti totiž nemůže dát opravdový pocit hojnosti. A to znamená, že žádný budoucí úspěch tě tam nedovede. Začít musíš už teď. Nemusíš chtít, aby byl tvůj život jiný – začni tady a teď, jdi dovnitř a najdi to místo, kde se život stále rodí, a přesto samo není zrozené – nadčasové vědomí samo.
Pokud jsi v kontaktu s tím, co nelze pojmenovat – s Tao, které nemá jméno – pak je manifestace jen hra. Můžeš, pokud chceš, třeba zkusit vytvořit víc prostoru a zeleně ve svém životě. Je to preference, ne nutnost pro tvé štěstí. Můžeš vizualizovat, hrát si s formou. Pokud už v sobě cítíš hojnost, vizualizace je snadná – a většinou ani není třeba, věci přijdou samy. Ale můžeš si hrát, je to lehké. Ne důležité.
Mnoho knih radí, jak manifestovat, ale často zapomínají dodat, že tě to šťastným neudělá. A tak může vzniknout dojem, že když si zmanifestuješ dost bot, budeš šťastný. Možná dvě stě? Tři sta? Paní Marcos prý měla několik tisíc párů. Ale ten malý dodatek – že štěstí tím nepřijde – je zásadní.
Proto ani často nepoužívám slovo „štěstí“ – zní povrchně. Štěstí – neštěstí. Nahoru a dolů. Přesto velcí učitelé, třeba Ramana Maháriši, řekli: „Štěstí je tvá pravá podstata.“ A vím, co tím myslí – a mají pravdu. Jen to slovo je slabým ukazatelem. Skutečné štěstí je spojení s nemanifestovaným, radost, kterou nezpůsobuje nic vnějška. Radost bez příčiny. Radost samotného bytí vědomí. Život, který se sám v sobě poznává – a v tom poznání je radost. „Já jsem život.“ A to je radost.
Ta radostná živost je zpočátku jemná, v pozadí. Když jí věnuješ pozornost, cítíš obrovskou sílu. Ale tvá mysl musí ztichnout. Dokud tě zajímá každý přicházející myšlenkový proud, necítíš to. Musíš je nechat jít. Nepodlehnout každé myšlence, která tě tahá jako pes za kostí na provázku.
Jinak se snadno necháš vtáhnout do vlaku myšlenek – strach, úzkost, pocit nedostatečnosti, hněv. A vyčerpáš svou životní energii jen proto, žes následoval jednu myšlenku, která tě zavedla do celého řetězce. Pak přijde další. „Tak pojď sem!“ A ty se necháš vést.
Ale když myšlenku jen necháš přijít a neinvestuješ do ní pozornost, energie zůstane svobodná – a je k dispozici přítomnosti. Vrátí se zpět do beztvarého vědomí, odkud přišla.
Eckhart Tolle