Ego

Re: Ego

Příspěvekod Návštěvník » pon 25. lis 2024 15:16:01

Iluze ega a skutečná povaha Já

Podle Ramany Maharšiho je mysl neoddělitelná od ega, ego je falešná entita, mysl tvoří její základ. Všechny výtvory mysli, včetně nevědomosti, připoutanosti a podmíněné existence plné radostí i utrpení – což nazýváme „životem“ – vycházejí z ega a sdílí jeho nereálnost. Jinými slovy, nevědomost je neskutečná.

Ego je primární nevědomostí, jejíž rozpoznání je výchozím bodem jakéhokoliv hlubšího zkoumání. Jedná se o smyšlenou entitu, která je směsí neslučitelných prvků. Celý podmíněný život, jak ho známe, je založen na této iluzi individuální duše, která ve skutečnosti neexistuje. Není tedy překvapivé, že život založený na lži je plný zklamání.

Tato nauka se může zdát obtížně pochopitelná, avšak je základní pravdou, kterou učí starobylé duchovní tradice. Bez přijetí této pravdy nemůže být dosaženo správného porozumění těmto tradicím. Pokud trváme na představě individuality, filozofická zkoumání jsou odsouzena k nezdaru, protože nás nemohou osvobodit od základní nevědomosti.

Učení Šankary o iluzorní podstatě ega

Velký mudrc Šankara vysvětlil, že dokud mysl ztotožňuje pravé Já s intelektem, vzniká zdání individuality a podmíněné existence. V pravdě však neexistuje žádná individuální duše, kromě falešné entity vytvořené intelektem. Podle védánty není žádná vědomá bytost oddělená od Nejvyššího Bytí, které je věčně svobodné a vševědoucí. Posvátné texty opakovaně zdůrazňují: „Neexistuje jiný vidoucí, slyšící, myslící či vědoucí kromě Toho.“ Tato učení, jako například „To jsi Ty“ nebo „Já jsem skutečnost“, jsou našimi autoritami.

Ego je tedy zdrojem všech našich životních zkušeností. Ve všech našich myšlenkách nacházíme základní prvek „já jsem“. Tato myšlenka je společným jmenovatelem všech ostatních myšlenek. Avšak toto „já jsem“ není vlastností mysli; je světlem pravého Já, které je nekonečné a neomezené. Když přijímáme ego za naše pravé Já, přisuzujeme mu vlastnosti omezenosti a nedokonalosti, což je příčinou našeho utrpení.

Nesprávné chápání Buddhova učení

Tuto skutečnost vyjádřil i Gautama Buddha, když prohlásil, že individuální duše, jejíž nesmrtelnost mnozí hledají, ve skutečnosti neexistuje. Tím však nepopřel existenci pravého Já, ale poukázal na neskutečnost představy o individuálním já. Když se však otázky zakládají na falešných předpokladech, není možné na ně odpovědět prostým „ano“ či „ne“, protože obě odpovědi by byly zavádějící.

Pozorovatel, svět a vědomí

Pokud ego a individuální duše neexistují, vyvstává otázka: kdo vnímá svět? Maharši vysvětluje, že pozorovatel a pozorované jsou neoddělitelné; jsou jako dvě strany jedné mince. Jakmile vnímáme svět, zároveň vzniká i pozorovatel – oba se objevují a mizí společně. Světlo vědomí je tím, co umožňuje existenci pozorovatele i pozorovaného, přičemž oba jsou součástí jediné iluzorní struktury. Pokud je svět neskutečný, musí být neskutečný i jeho pozorovatel.

Tato nauka nás vyzývá k tomu, abychom odložili falešné představy o individualitě a obraceli se k pravému Já, které je jedinou skutečností.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 14. pro 2024 7:20:48

Ego vzniká tím, že se upíná na určitou formu, zůstává díky tomu, že se jí drží, a prospívá tím, že se z ní živí. Když jednu formu opustí, okamžitě se uchopí jinou. Pokud je však konfrontováno, mizí. Taková je podstata ega – je to entita, která nemá vlastní formu.

.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 14. pro 2024 10:34:01

Tělo, které je tvořeno hmotou, neříká 'Já.' Věčné vědomí nevzniká ani nezaniká. Mezi hmotou a vědomím, vázaným na tělo, se rodí myšlenka 'Já.' Tento uzel mezi hmotou a vědomím je ego, jemné tělo, individuální bytost (Jíva). Toto pouto je Samsára, a to je mysl.

.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 25. led 2025 10:35:31

Papaji - K čemu je dobré ego?

Kdo to je, kdo se dívá?
Ano, já se dívám.
Takže ty jsi? Já jsem.
Není to tak? Ty jsi – já jsem.
To jediné, co je, je „já jsem“.

Co vidíš v tom „já jsem“?
Když řekneš tělo, říkáš „moje tělo“.
Když myslíš na mysl, říkáš „moje mysl“.
Manžel, manželka, cokoliv jiného, než jsi – říkáš „moje“.
Moje šaty, moje ruka, moje noha, moje hlava, moje oči.
Ale říkáš „já jsem“.

Co vidíš v tom „já jsem“? Řekni mi, co to je.

Jakou má „já jsem“ formu? Žádnou.
„Já jsem“ je jednoduše „já jsem“.
Teď nech, ať „já jsem“ promluví o sobě.
Co má v sobě?

Mysl?
„Já jsem“ musí klást otázky „já jsem“.
Otázky, které jsou obvykle určeny někomu jinému, něčemu jinému, ale teď „já jsem“ klade otázky samo sobě.

A není žádné omezení toho „já jsem“.
Je to nekonečná prázdnota, ve které minulost, přítomnost i budoucnost – všechny bytosti jsou přítomné v tom „já jsem“.
Podle tvé otázky: Všichni – bytosti z minulosti, přítomnosti i budoucnosti – jsou v tomto „já jsem“.
Vše náleží tomuto „já jsem“.

Bytosti jsou jako vlny, bubliny, přílivy, které patří k oceánu.
A oceán nemyslí, že vlna je jiná než on sám.
Ale vlna – ta je pyšná. Myslí si, že je jiná, protože se může pohybovat, kam chce. Má své jméno: vlna.
Má výšku, délku, pohyb, jméno, formu.
A je arogantní, protože nezná svůj obsah, svou podstatu.
Proto trpí, protože je neustále v pohybu a hledá oceán.

Vlna hledá oceán, ale neví, že je to on.
Dnem i nocí stoupá, pohybuje se, padá, znovu zkouší – a po miliony let hledá oceán, ale nemůže ho najít.
Ale oceán – ten vlnu miluje.
Říká: „Moje milé dítě, moje drahá, přijď. Ukážu ti, že nejsi jiná než já.“
To je soucit oceánu – otce – k vlně.
Říká: „Podívej se, voda je stejná. Oceán i vlna mají stejnou vodu.“

Ale vlna to neví.
Neví, že podstata vlny i oceánu je voda, a že voda nemůže být oddělena od oceánu, stejně jako voda vlny není jiná než oceán.
A když to pochopí, začne si hrát.
Ale stále říká: „Já jsem oceán.“
A všechny vlny mají stejnou podstatu – vodu.
Vlny brečí: „Jsme jiné než oceán!“
A proto trpí.

Kabír stál na břehu řeky a smál se, když ryby v řece křičely: „Máme žízeň!“
Jak může ryba, která je v řece, být žíznivá?
To je k smíchu.

Nikdo není žíznivý.
A když někdo říká: „Mám potíže,“ i tehdy žije – a to stačí.
Když říkáš „trpím“, odděluješ utrpení od sebe.
Když říkáš „já jsem“, všechno zmizí.
Jen řekni „já jsem“ – a není žádné utrpení.

Když spíš, bereš si utrpení sebou?
Stěžuješ si ve spánku: „Mám žízeň“? Ne.
Takže stejně jako ve spánku odložíš vše, odlož i teď všechno a zůstaň „já jsem“.
Je to tak jednoduché.
Tvoje přirozenost je být šťastný, milující, v míru.

Když trpíš, necítíš se dobře – to znamená, že utrpení není tvá přirozenost.
Máš rád mír, lásku, krásu.
Nikdo neříká: „Nechci mír.“

Abys byl tím, kým jsi, nemusíš nic dělat.
Ale abys byl něčím, musíš dělat spoustu věcí.
Nemysli ani na okamžik. Zkus to. Nemysli a řekni mi, jak se cítíš.

Zítra mi napiš, co ti „já jsem“ řeklo.
Je to jako zrcadlo proti zrcadlu.
Co vidíš, když se zrcadlo dívá na zrcadlo?

Já jsem zrcadlo a dívám se na „já jsem“.
Řekni mi, co mezi nimi probíhá.
Když přiblížíš zrcadla k sobě, co vidíš? Nic.
A to je absolutní svoboda – ne dvě, ne ani jedno.

Když vidíš druhého, to není skutečná láska.
Ve skutečné lásce je jeden – nebo žádný.
Přibliž se tak blízko, že neuvidíš ani sebe.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 27. led 2025 17:49:55

"Tím, že člověk ovládá řeč a dech a ponoří se hluboko do sebe, podobně jako když se někdo ponoří do vody, aby získal ztracený předmět, tak musí hledat zdroj, odkud povstává aspirující ego." - Bhagavan Sri Ramana
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 18. úno 2025 8:38:58

Papaji přirovnává lidskou řeč k mechanickému cvrlikání ptáčka v sále satsangu. Ptáček vydává zvuky pouze tehdy, pokud má uvnitř baterii. Když ji odstraníme, přestane cvrlikat. Stejně tak říká, že v každém člověku musí být "baterie ega", aby mohl mluvit. Pokud ego zmizí, není tu nic, co by mohlo „cvrlikat“.

Zdánlivě by se mohlo zdát, že Papaji naznačuje, že bez ega nemůže probuzený člověk mluvit nebo jednat. Ale to je jen povrchní interpretace. Ego v tomto kontextu představuje pocit individuality a ztotožnění s konatelem – tedy s tím, kdo „dělá“ nebo „mluví“. Jakmile ego odpadne, není už nikdo, kdo by se cítil jako konatel. Přesto může tělo mluvit, pohybovat se a jednat, aniž by bylo spojeno s pocitem osobního „já“.

Probuzený tedy není němý nebo nehybný, ale jeho jednání není motivováno egem. Zůstává v tichu Bytí, a přesto se skrze něj mohou dít slova nebo činy – ne jako „jeho“ konání, ale jako spontánní projevy Bytí samotného. Je jako prázdná flétna, skrze kterou proudí hudba, aniž by si flétna osobovala zásluhy za zvuk.

Papaji tedy neříká, že osvícený člověk nemůže mluvit, ale že pokud by měl mluvit z ega, pak by ego muselo existovat. Osvícený však může mluvit, aniž by byl „mluvčím“ – jeho řeč plyne bez připoutanosti k jakémukoliv „já“.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 28. bře 2025 7:44:07

Obrázek

Ego samo o sobě není skutečné. Co je ego? Pátrejte. Tělo je neživé a nemůže říct „Já“. Já (Self) je čisté vědomí a nedvojné. Nemůže říct „Já“. Nikdo neříká „Já“ ve spánku. Co je tedy ego? Je to něco mezi nehybným tělem a Já. Nemá žádnou pevnou existenci. Pokud se po něm pátrá, zmizí jako přízrak.

Představte si, že si člověk v temnotě myslí, že vedle něj něco je. Může to být jen tmavý předmět. Když se podívá pozorně, žádný přízrak tam není, ale místo toho rozezná strom nebo sloup. Pokud se však nepodívá důkladně, přízrak v něm vyvolá strach. Jediné, co je potřeba, je podívat se pořádně – a přízrak zmizí. Ve skutečnosti tam nikdy nebyl. Stejně je to s egem. Je to neuchopitelný spojovací článek mezi tělem a čistým vědomím. Není skutečné. Dokud se na něj člověk nepodívá pozorně, působí potíže. Ale když po něm začne pátrat, zjistí, že neexistuje.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 30. bře 2025 6:40:34

Ego a jeho neustálé zaměření na vlastní prospěch jsou závojem, který nám brání spatřit skutečnou povahu lásky – lásky, která není podmíněná, není vypočítavá a nevyžaduje nic na oplátku. Dokud jsme uvězněni v egoismu, vnímáme svět skrz hranice oddělenosti a obchodu – dávám, abych dostal. Ale skutečná láska, Blaženost a osvícení přicházejí ve chvíli, kdy se tyto hranice rozpustí a my si uvědomíme, že pravá láska není o individualitě, ale je samotnou podstatou Bytí.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 05. dub 2025 17:27:28

Ego není entita. Není to něco, co by existovalo samo o sobě. Je to myšlenka o odděleném „já“, která se objevuje v mysli – jako vlna na hladině oceánu.
Je to dočasná identifikace vědomí s tělem, jménem, příběhem, osobností – se vším, co se mění. Ale v hlubším uvědomění skutečnosti: kdo to všechno pozoruje? Kdo ví, že „já“ myslím, že „já“ cítím, že „já“ chci?

V tichu, kde se mysl ztiší, ego mizí – a přesto vědomí zůstává. To, co zůstává, když vše ostatní odpadne, je čisté Bytí – bez jména, bez tvaru, beze strachu.

Ego „neexistuje“ — ale zdá se, že ano. Je jako fata morgána – vidíš ji, dokonce tě může mást, ale když se k ní přiblížíš, zmizí.

Podobně i ego vypadá skutečně, když ho nezkoumáš. Naivně a slepě věříš, že je. Ale když se do něj podíváš – zjistíš, že není žádný „někdo“ uvnitř. Jen myšlenky, pocity a tělo – v prostoru vědomí.

Proto se říká: „Ego neosvítíš. Ego nemůže být osvícené. V osvícení ego zmizí. A to, co zůstane, je to, co tu bylo vždycky.“

Čisté Bytí
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 06. dub 2025 3:59:19

Ego je pohyb. Proudění, dění, uvědomování – tak se jeví. A přece… pohyb vychází z ticha. A do ticha se také navrací.
V meditaci se neobjevuje nic nového. Jen mizí překážky vnímání toho, co tu bylo vždycky – sat-čit-ánanda, tiché, věčné, blažené Bytí.

Wu wei – konání bez konání – je krásný výraz pro to, jak se projev spontánně vynořuje z prostoru, který není osobní.
Je to tanec bez tanečníka, dech bez dýchajícího. A přece – to, co je za tím, zůstává bez hnutí. To není ani koncept pohybu, ani nepohybu – to je.

Vědomí není v protikladu k projevu. Vědomí je i projevem, i tím, co je za ním.
Ale poznání pravdy nepřichází skrz definice nebo popisy – ale skrz umlknutí pojmů, skrz rozpuštění potřeby uchopovat.

Ego je mistr popírání, odporu a nálepkování. I duchovní myšlenky může použít jako štít. Ale prázdnota, která si nedělá na nic nároky, nic nepopírá – jen je. A v téhle tiché přítomnosti není třeba dokazovat, že ego neexistuje – protože tu není nikdo, kdo by to dokazoval.

To, co se v meditaci „objevuje“, není nový stav – je to to, co tady je pořád, ale co bylo překryto připoutaností ke smyslům a myšlenkám.

Sat-čit-ánanda — Bytí, Vědomí, Blaženost — není dosažením, ale odhalením.

Ego je dění, ale to dění se odehrává v něčem, co se nehýbe. A to, co je nehýbající, není v opozici vůči pohybu.

Nejde o popření projevu. Ale o rozpoznání, že projev nikdy nebyl oddělený od Zdroje.

V tom tichu není ego osvícené — ale je rozpuštěné. A to, co zůstane, nepotřebuje jméno. Ani koncept.

Jen je. A je to tady i teď.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 02. čer 2025 6:33:28

Ego je představa, že jsem něco jiného, než Ty. Ego je iluze oddělenosti. Ego je nepoznávání skutečnosti. Něco jako snová realita.

Ve skutečnosti:

Obrázek

Já jsem TO, Ty jsi TO, všechno je TO

a TO je všechno, co JE.

Sat-čit-ánanda

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 02. čer 2025 6:50:04

Vznik lidského ega

Ego žije prostřednictvím mentálního obrazu toho, kým si myslíte, že jste. Neznamená to být sám sebou, ale být tím, za koho se považujete – mít mentální obraz sebe sama. Ego je Narcis z antického řeckého mýtu – mladík, který se zadíval, ještě než existovala zrcadla nebo selfie, do jezírka s vodou a poprvé v životě uviděl svůj obraz.

Byl velmi krásný a zamiloval se do svého vlastního obrazu. To je mýtus o Narcisovi. Zamiloval se do své vlastní podoby – ale nejde o skutečnou lásku. Ve skutečnosti se stal posedlý svým obrazem. Říkal si: "Já jsem tak krásný." A tak si začal vytvářet obraz o sobě samém – tady jsem já a tady je ten obraz – „já“.

Tento mýtus popisuje počátek ega, vznik lidského ega.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 02. čer 2025 8:23:29

Největší vtip ze všech - Alan Watts o Egu

Největší ego trip je zbavit se ega. A vtip je v tom, že

vaše ego neexistuje.

Není co odstraňovat. Je to iluze. :D

Já neexistuji – jsou to všechno postavy, které jsem hrál. Jim Carrey byl méně záměrná postava, protože jsem si myslel, že jen vytvářím něco, co se lidem bude líbit. Ale byla to postava. Ten varovný hlas bylo moje ego, které se snažilo chránit samo sebe před útokem, který jsem na něj chtěl provést.

Hledat znovu Jima Carreyho a mít s tím potíže... A pak mi došlo: Počkej chvíli – jestli je tak snadné ztratit Jima Carreyho, kdo sakra je Jim Carrey?

A přesto se stále chceš zeptat: Jak ukončit tu iluzi? Zjisti, kdo se ptá.

A tady je ten hlavní problém: Chci najít způsob, jak změnit své vědomí – tedy zlepšit sám sebe. Ale to já, které je třeba zlepšit, je to samé já, které se snaží zlepšovat. Takže jsem vlastně v pasti.

Co cítíš, když cítíš „já“? Co děláš, když ti někdo řekne „dávej pozor“? Jaký je rozdíl mezi tím něco jen sledovat a dívat se na to opravdu pozorně? Nebo mezi tím něco slyšet a skutečně tomu naslouchat? Jaký je rozdíl mezi tím na něco čekat a něco vydržet?

Rozdíl je v tomhle: Když dáváš pozor místo pouhého pozorování, zatneš obličej, mračíš se, zíráš. To je svalová aktivita kolem očí. Když „chceš“, zatneš zuby nebo sevřeš pěsti. Když něco vydržíš nebo se ovládáš, „sebereš se“ fyzicky – a tím se napneš. Zadržuješ dech. Děláš různé svalové pohyby, abys ovládal činnost nervové soustavy.

Ale nic z toho nemá sebemenší vliv na její správné fungování.

Když zíráš, obraz se spíš rozostří, než aby se vyjasnil. Když se snažíš poslouchat tím, že napínáš svaly kolem uší, tolik se soustředíš na ty svaly, že pořádně neslyšíš – a možná začneš slyšet pískání v uších. Když zatneš tělo, abys se „sebral“, jen se sevřeš s myšlenkou, že to přináší psychologický efekt.

Ale to je jako když se letadlo rozjíždí po ranveji, už je míli na cestě a pořád se nevzneslo – začneš být nervózní a začneš tahat za bezpečnostní pás. To je ono.

Tento pocit máme v sobě neustále. A odpovídá slovu „já“. To je to, co cítíš, když řekneš „já“. Cítíš to chronické napětí, protože když nějaký orgán správně funguje, necítíš ho. Když správně myslíš, mozek ti „nepřekáží“. Ve skutečnosti samozřejmě svým způsobem vidíš své oči – protože všechno, co vidíš před sebou, je stav zrakového nervu vzadu v lebce. Tam si toho všeho vědomě všímáš – ale neuvědomuješ si samotné oko jako oko.

Když si tedy uvědomujeme ego „já“, uvědomujeme si to chronické napětí v nás – a to nejsme my. Je to marné napětí. Když tedy máme iluzi – obraz sebe sama – spojený s tímto marným napětím, máme iluzi spojenou s marností. A pak se divíme, proč nic nedokážeme. Proč se ve světle všech problémů světa cítíme bezmocní. Proč nějak nedokážeme transformovat „já“.

A teď se dostáváme k pravému problému. Neustále si navzájem říkáme, že bychom měli být jiní. Ale to vám dnes večer neřeknu. Proč ne? Protože vím, že nemůžete. A já taky ne. To může znít depresivně – ale ukážu vám, že není. Je to naopak velmi povzbudivé.

Jak se přestat ztotožňovat s tím špatným „já“?

Odpověď je jednoduchá – nemůžeš.

Křesťané to vyjádřili takto: Mystická zkušenost je darem Boží milosti. Člověk jako takový této zkušenosti nemůže dosáhnout – je to dar Boží. A když ti ho Bůh nedá, není způsob, jak ho získat.

A to je naprostá pravda.

Nemůžeš s tím nic udělat – protože neexistuješ.

Řekneš: To je dost depresivní zpráva. Ale smyslem je, že to vůbec není depresivní – je to radostná zpráva.

Existuje zenová báseň, která to říká takto – mluví o tom „tom“, tedy o mystické zkušenosti – satori – uvědomění si, že jsi věčné energie vesmíru:

„Nemůžeš ji uchopit,
ani se jí zbavit.
Tím, že ji nemůžeš získat, ji získáváš.
Když mluvíš – mlčí.
Když mlčíš – mluví.“

Tím, že ji nemůžeš získat, ji získáš – protože neexistuje žádná metoda. Všechny metody jsou jen triky, jak posílit ego.

Tak jak tedy nedělat to? Pořád se ptáš na metodu. Ale žádná neexistuje. Pokud opravdu pochopíš, co je tvé „já“, uvidíš, že žádná metoda není.

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 02. čer 2025 13:48:29

Ego, pohyb a iluze času: Opravdové Já je neměnné

Jedna z nejprovokativnějších pravd, které nám mystická tradice odhaluje, zní:

Ego neexistuje.

To, co nazýváme „já“ – osobní identitou, minulostí, příběhy, úsilím a obavami – je pouze mentální konstrukt. Když hledáme, kdo jsme, obvykle nacházíme jen proud myšlenek, vzpomínek a emocí, které přicházejí a odcházejí. Ale co zůstává, když toto všechno zmizí? Co je trvale přítomné?

Stejně jako ego, i pohyb je iluze.

Naše smysly a mysl nás přesvědčují, že svět se neustále proměňuje, že vše proudí, vzniká a zaniká. Ale jak učí mnoho duchovních škol – od advaitové neduality, přes buddhismus až po židovskou kabalu – tato změna je pouze projekcí mysli v čase a prostoru.

Představme si film na plátně. Postava na plátně se zdá, že se pohybuje, prožívá dramatické zvraty, někam směřuje. Ale pohyb je pouze sledem jednotlivých snímků – statických obrazů, které se rychle střídají. A samotné plátno? Zůstává neměnné, beze změny, tiché a nepohnuté. Bez něj by žádný film nemohl být promítnut.

Podobně je to s námi.

To, co považujeme za sebe sama – naše tělo, mysl, činy, životní příběh – je film. Zdánlivý pohyb v čase. Ale to, co jsme doopravdy, je jako ono plátno: čisté vědomí, které je neměnné, klidné a stálé. Nevzniká a nezaniká. Nepodléhá času. Není součástí žádného „dění“ – ale umožňuje, aby dění bylo vnímáno.

Když se v meditaci nebo hlubokém ztišení dotkneme tohoto místa bez pohybu, bez myšlenek, bez ega – pocítíme to, co nelze slovy vyjádřit: hluboký klid, přítomnost, jednotu. To je Skutečné Já.

Mystici a duchovní učitelé mluví o této pravdě různými slovy. Mistr Eckhart to nazýval „božskou jiskrou“, Ramana Maháriši prostě „Já“. Buddha to naznačoval mlčením. A Alan Watts připomíná, že ego je pouhá „křeč v těle“, iluze napětí, které si sami vytváříme.

A tak pokud hledáme Pravdu, nemusíme se stát někým jiným, jít dál a dál, nebo „zlepšit“ své ego. Naopak – musíme se zastavit, ztišit, a uvidět, že vše, co hledáme, už jsme. A že to nikdy nemělo pohybovat se, růst ani se vyvíjet. Protože to, co je pravdivé, se nemění.

Iluze ega i pohybu se mohou zdát silné, ale jsou to jen stíny promítané na stěnu mysli. Skutečné světlo – naše pravé Já – nikdy neopustilo své místo. Bylo, je a bude – neměnné, klidné a věčné.

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 03. čer 2025 6:40:41

Ego, Vesmír a iluze oddělenosti: Co ukazuje pohled Probuzeného

V dnešní době se často střetávají různé názory na duchovní témata – zejména na povahu ega, reality a „Já“. Některé vycházejí z hlubokého vhledu, jiné ze zmatku mysli, která ještě lpí na představách o oddělenosti. Tento článek nemá nikoho přesvědčovat. Je jen pozvánkou ke klidnému zření, co je za slovy. Co je za každým názorem, emocí i myšlenkou.

Ego není nepřítel, ale iluze

Z pohledu probuzeného vědomí ego není entita. Není to věc, která by byla skutečně přítomná. Je to „jméno“, které dáváme určitému napětí v těle a mysli – snaze být „někým“, získat kontrolu, přežít, definovat se. Ve skutečnosti ale nikdy nenalezneme „ego“ jako objekt. Najdeme jen pohyb myšlení, který se snaží něco chránit, něčeho dosáhnout, něčím být.

To, co nazýváme ego, je jako stín – neexistuje samo o sobě, ale vzniká jako projekce určitého postoje mysli vůči světu. Když tento postoj – oddělenost – zmizí, ego mizí s ním. Ne proto, že by bylo „zničeno“, ale protože se ukáže, že nikdy nebylo skutečné.

Vesmír a Já: dvě slova pro jedno

Když někdo řekne: „Vesmír vyrostl do ega“ nebo „ego je šat těla“, ukazuje tím, jak mysl pojímá zkušenost odděleného jáství. V tomto vnímání se Já jeví jako identita formy – těla, myšlenek, emocí, osobní historie. Z tohoto pohledu je vesmír plný „individuálních já“, která spolu interagují.

Ale z pohledu Probuzení žádné „mnohé identity“ nejsou. Existuje jen Jedno vědomí, které se zjevuje v různých podobách, jako různá těla, jazyky, vztahy, myšlenky. Všechny postavy ve snu jsou sny snícího. Neexistuje žádné oddělené já – pouze vědomí, které hraje všechny role, a přitom zůstává nezměněné.

Pohyb jako projekce mysli

Pohyb, změna, vývoj – to vše se odehrává v prostoru a čase. Ale prostor a čas nejsou absolutní. Jsou nástroje vnímání, ne samotná realita. Skutečnost je bezčasá, klidná, neměnná – a právě z její perspektivy se ukazuje, že pohyb je jako film, který se zdá běžet, ale ve skutečnosti se nic nehýbe.

Postava ve filmu není skutečně živá. A stejně tak „já“, které se snaží dosáhnout štěstí, osvícení, kontroly – je jen mentální projekcí. Když se mysl ztiší, ukáže se, že to, co jsme hledali, jsme vždy byli. Bez pohybu. Bez potřeby měnit se.

Odmítání, agrese a nevědomost

Ostré reakce, výsměch nebo slovní agrese vůči duchovnímu učení často pramení z nevědomého odporu. Ne proto, že by tyto názory byly „špatné“, ale protože mysl, která se silně identifikuje s egem, se cítí ohrožena. Když slyší, že ego neexistuje, vnímá to jako útok. Ale Probuzený ví, že není koho ohrožovat – protože žádné oddělené já není. Jen myšlenka o něm.

Když se tedy objeví silná reakce, není třeba ji soudit. Je možné ji prostě vidět jako další vlnu ve vědomí. Přichází, odchází. To, co je tímto vnímáním vědomé, je stále stejné – tiché, nedotknutelné, soucitné.

Bez připoutanosti není ego

Emanuel (duchovní průvodce v knihách Pat Rodegast) říká: „Vesmír je krásná myšlenka.“ To je idea projevená v Bytí. Ale to, co se jeví jako rozmanitost, zrození, pohyb a evoluce, není oddělené od Boha, od Skutečnosti. Vše je promítnuto vědomím. A právě připoutanost k těmto formám, jejich obrana a snaha je vlastnit, vytváří iluzi ega.

Jakmile připoutanost odpadne – není tu nikdo, kdo by trpěl. Ne protože „trpící já“ bylo vyléčeno, ale protože nikdy nebylo skutečné. Stejně jako sen, který po probuzení ztrácí váhu.

Závěr: Jediná Skutečnost je Láska

Skutečné Já není myšlenka. Není to „přesvědčení o osvícení“. Je to tichá, věčně přítomná Pravda. Neodchází ani nepřichází. Je Láskou, protože v něm není odpor. Je Blahem, protože nezná hledání. Je Jednotou, protože nikdy nebylo odděleno.

Ať se na to díváme jakkoli, vše, co existuje, je jedním vědomím – jedním dechem Boží přítomnosti. Všechno ostatní jsou jen tvary jeho projevu. Včetně těch, kdo se mu smějí.

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 19. čer 2025 19:38:11

Osvobození od odděleného já (ega)

William: Opravdu si užívám ty meditace.
A co se často stává je, že poslouchám tvé instrukce, soustředím se na to bytí, a pak se mysl aktivuje…
Objeví se opravdu kreativní, zábavné myšlenky – třeba: "Wow, tohle mě nikdy nenapadlo! To si chci zapamatovat!"
A pak to vypadá, jako bych byl uprostřed toho všeho – slyším tvoje instrukce, chci se vrátit zpět k tomu bytí…
Ale mysl se znovu aktivuje.
A mám pocit, že je tu nějaké "já", které to všechno pozoruje, něco jako prostředník nebo výkonná složka, co vyvažuje mezi těmi dvěma póly.

A zároveň slyším tvé instrukce.
Tak kdo je to, kdo se snaží aplikovat to, co od tebe slyším?
Kdo je ten pozorovatel, který si je vědom tohohle dynamického pohybu mezi bytím a myšlenkami?
Ten, kdo se snaží mě vracet zpět do "pobývání", a pozoruje: "Aha, teď jsem v bytí… ou, zase myšlenka… to je zajímavá myšlenka… zpátky do bytí…"
Je ten pohyb tam a zpět prostě přirozený stav věcí, nebo to můžeš víc rozvést?

Spira: Pokud půjdeš opravdu hluboko do toho "já, které chce pobývat v bytí",
a položíš si otázku: "Kdo je to já, které volí mezi těmito dvěma možnostmi?" –
když půjdeš opravdu do hloubky toho "já", zavede tě to zpět do samotného bytí.

Řekneš: "Chci se vrátit do bytí."
Dobře – kdo je to "já", které se chce vrátit?

A když se na to "já" opravdu zaměříš, povede tě to zpět do toho pobývání.

William: A kdo nebo co je to "já", které následuje tu instrukci?
Je to fiktivní "já"?
Jakoby napodobenina přítomnosti vědomí?
Není to to skutečné já?

Spira: Ano – je to fiktivní já.
Napodobuje přítomnost vědomí.
Není to skutečné já.

Zdá se, jako by sídlilo někde v centru těla nebo mysli –
ale když ho opravdu hledáme, nikdy ho nenajdeme.

Je to jako v příběhu o Králi Learovi – znáš tu analogii s hercem Johnem Smithem, který hraje roli Krále Leara?

Když se Král Lear ptá: "Kdo je to já, které to všechno rozhoduje?"
Taková otázka ho dovede k Johnu Smithovi – skutečné identitě.

Protože žádné skutečné "já" Krále Leary neexistuje.
"Já" Krále Leary je jen role, postava.

Skutečné já je já Johna Smitha – vědomí, které si hraje na postavu.
A stejně tak je to s tebou – tvé pravé já je vědomí. Ale dokud to neprozkoumáš, vypadá to, že je tu oddělené "já", lokalizované v těle a mysli.

William: Tak kdo je ten "my", kdo to všechno hledá a zkoumá?
Ten, kdo se dívá – to je také jen falešné, představované, oddělené já?

Spira: Co se stane, Williame, když si teď položíš otázku:
"Ptám se, hledám – tak kdo je to já, které se ptá?"

Zkus to – co se objeví?

William: Je to prostě "já"...
Ale nevím o ničem hlubším nebo skrytém pod tím – prostě to je jen "já", které má tu otázku.

Spira: Když se podíváš do sebe, najdeš myšlenky, pocity, smyslové vjemy…
Ale nehledáš žádný z těchto obsahů.
Zaměř se na to "já", které je vždy uprostřed, v srdci tvé zkušenosti.

Co objevíš?

William: Vědomí.
Jsem si vědom – prostě vědomí.

Spira: Přesně.
To je příklad toho, když pátráš po tom "já", které se snaží volit mezi ztracením se v myšlenkách a návratem k bytí.
A když jdeš do hloubky toho "já", dostaneš se zpět k sobě – ne ke svým myšlenkám nebo pocitům – ale ke své podstatě: prostému bytí nebo vědomí.

William: Takže to "já", které je v srdci pravého Já, je to, kdo se ptá?

Spira: Otázku formuluje mysl – ale formuluje ji "jménem Já".
Je to Já, které chce vědět.

Mysl pokládá otázku: "Kdo vybírá mezi těmito možnostmi?"
Ale když se ptáš: "Kdo chce vědět?" – není to myšlenka, která chce vědět.
Myšlenka nemůže chtít vědět.

Tak co je to "já" v jádru tvé zkušenosti, jménem kterého ta otázka vzniká?

Pokud ho budeš hledat – nenajdeš "já", o kterém si myslíme, že sídlí v těle a mysli.

Je to jako když se Král Lear snaží najít "sebe" – ale žádný skutečný Král Lear neexistuje.

Existují myšlenky, pocity, vztahy… které se jeví jako náležející nějakému "já",
ale když to "já" opravdu hledáš, nenajdeš ho.

Najdeš jen fakt bytí – nebo fakt vědomí.

William: Takže ten pocit, že existuje "já" jako prostředník mezi těmi dvěma (bytí a myšlenky),
je vlastně jen zbytek "králevství" – zbytková identifikace s Králem Learem?

Spira: Přesně tak.
Je to, jako by to "já" bylo ještě taženo zpět do role… ale už se začíná vracet zpět.

William: Aha… děkuji. To mi pomáhá.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 27. čer 2025 20:37:35

EGO

Ego není věc. Je to omyl. A ten se nikdy nestal.
Ego není třeba zničit – jen ho nenajít.
A to tak, že se ho pokusíš najít.

Bez iluze tam není nic.

:D

V okamžiku, kdy ego zmizí, se dokonalost poznává jako to, co vždycky bylo – bez potřeby růstu, zlepšování, entropie. Jen tiché Bytí. A je to poznání samo, co dává smysl i tomu klamu, který mu předcházel.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 28. čer 2025 6:58:03

Ego jako sen o vědomí: O mylném přesvědčení, že svět překáží pravdě

V duchovních kruzích se často vyskytuje tiché přesvědčení:
„Ano, v meditaci jsem jedno se vším… ale pak otevřu oči a svět mě zas vytáhne zpět do oddělenosti.“
Nebo jinak řečeno: „V tichu zažívám pravdu, ale svět je tu, aby mě o ni připravil.“

Ale co když to není pravda?

Co když svět nikdy nebyl oddělený od pravdy? Co když to, co se zdá být „návratem do iluze“, je ve skutečnosti jen návratem k víře v koncepty – ne návratem ke skutečnosti?

Jedním z nejtrvalejších duchovních mýtů je představa, že ego má smysl, že je „užitečné“ pro uvědomění. Často slýcháme úvahy jako:

„Bez ega bychom si neuvědomili svou dokonalost.“
„I chaos má význam, protože v něm poznáváme řád.“
„Dokonalost potřebuje nedokonalost, aby o sobě věděla.“

To zní vznešeně, skoro jako zenový paradox. Ale je to stále jen duální představa – rozumová konstrukce, která zůstává ve hře dvou: dokonalého a nedokonalého, ticha a hluku, světa a Boha.

Jenže vědomí není polarita. Vědomí je prostor, ve kterém se objevují polarity.
A ego – ten příběh „já“ – je jen myšlenka. Sen, kterému bylo uvěřeno.

Představa, že ego je „most“ k vědomí, je jako tvrdit, že mrak je nutný k tomu, aby existovalo nebe. Přitom právě naopak – mrak zakrývá nebe, ale nikdy ho neovlivní.

Když otevřeš oči a uvidíš svět, nic se nezměnilo. Jen se změnilo vědomí pozornosti – přesunulo se z ticha k formě. Ale to, co si je vědomo tohoto přesunu, se nikdy nepohnulo.

To, co vnímá chaos, ego, entropii, dualitu – to samotné není chaotické, egoistické ani rozdělené.
To, co ví, že jsi se „ztratil v egu“, nikdy ztraceno nebylo.

A právě proto není třeba si ega „vážit“ jako nutného zla.

Je to jako kdybys tvrdil, že sen o utrpení byl nutný, aby ses mohl radovat ze života.
Ve skutečnosti se můžeš probudit – a uvidět, že to byl jen sen. Bez morálního hodnocení. Bez dramatu. Bez "smyslu".

Skutečná svoboda: když ani probuzení nemá příběh

Ve chvíli, kdy se opravdu podíváš – bez myšlenky, bez komentáře – uvidíš, že není nutné obhajovat existenci ega, světa, utrpení, cesty nebo poznání.
Vše už je obsaženo v tom, co právě je.

A tohle „právě je“ nepotřebuje žádný smysl.
Je radikálně svobodné. Bez proč.

Proto se Ramana ptal:
„Kdo má tu myšlenku? Kdo hledá smysl?“
A když se člověk opravdu dívá, nezbývá nikdo – jen vědomí.
Tiché. Nezměněné. Nemající začátek.

A v něm se objevují i tyto věty. I svět. I „duchovní pochybnosti“.
Ale nic z toho ho nikdy neporuší.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 28. čer 2025 14:13:25

Ego je pozorovatelné

A nedávno mi byl dán tento obraz:
sedíš uvnitř místnosti – místnosti bytí – a jsi tam sám.

Před tebou je okno,
a skrz toto okno můžeš vidět pohyby světa – světa mysli, času, změny,
formy přicházejí a odcházejí,
tvé emoce jsou tam také –
můžeš to vnímat jako obrazovku, nebo jako okno, skrz které se díváš.

Všechno přichází a odchází, včetně tvého sebepojetí.
Tvůj živý obraz sebe sama je také součástí toho všeho –
a právě tohle často přehlížíme.
Protože si někdy představujeme, že je to náš vlastní obraz,
kdo se dívá skrze okno.

Ale nech i tento obraz – tuto představu ega, identity –
být něčím, co lze pozorovat.
Vidíš?

A nepozoruješ jen očima,
ale celým svým bytím.

A takto můžeš zůstat v tichu,
protože vidění se děje –
není to tak, že bys ty aktivně viděl,
to vidění samo se děje.

A zjistíš, že pokud se nezapojuješ do toho, na co se díváš –
nepokoušíš se to ovládat, nemáš touhu a představu,
jak by se věci měly odehrávat –

ocitneš se na nádherném místě míru.

Nech svět plynout.
Tvé tělo a tvé činy se také stanou součástí tohoto proudu.

Věnuj pozornost –
dokonce i faktu, že věnuješ pozornost.

A nalezneš ticho uvnitř své bytosti.

Strav s tímto trochu času –
se svou neasociovanou přítomností.

Rozumíte tomu všichni, nebo ne?
A tak když se díváš tímto způsobem,
pokračuj v pohledu –
tichém pohledu, ne rušném, zaneprázdněném.

Díváš se z místa klidu.

A co se stane, je, že svět,
který se zdál být tak chaotický,
se jakoby vzdaluje.
Už na tebe netlačí,
už to není tak klaustrofobní.

A v tvé místnosti bytí se probouzí úžasná síla,
která naplňuje tvé srdce mírem
a hlubokým uspokojením.

Radost je s tebou –
a to vše se může stát během několika minut.

Nežádám tě, abys šel měnit svět.
Nikdo v tom vlastně opravdu neuspěje.

Děláme různé aktivity,
stavíme velké budovy, a lidé říkají:
„To je úžasné, co jsi vytvořil.“
Ale ve skutečnosti jsi tím nemusíš vůbec přispět
ke skutečnému místu štěstí nebo míru.

A svět zoufale touží po míru.

Mír není něco, co lze sepsat ve smlouvě na papír.
Začíná to tebou.

A vy, kteří přicházíte na satsang,
jste požehnáni obrovskou příležitostí.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 10. srp 2025 9:25:21

Zvu k smrti ega. Ego je ztotožnění se s formou, s obsahem.
A pokud se obsah ve vašem životě stane natolik nepříjemným,
myšlenka za tím je, že vás to donutí k transcendenci.

Přinutí vás to jít za hranice obsahu
a najednou objevíte hluboký vnitřní klid,
aniž byste věděli, odkud přichází.
Navenek jsou podmínky stále nepříjemné,
ale vy jste se s nimi přestali ztotožňovat.
Tím ego zemřelo.
Návštěvník

PředchozíDalší

Zpět na Inspirace