Smrt a umírání

Re: Smrt a umírání

Nový příspěvekod Pedriito » pát 04. srp 2023 20:45:00

„Avšak koho si vybrala smrt, kdo už jen zvrací krev nebo si přidržuje vnitřnosti, ten jediný odhaluje pravdu – že totiž hrůza ze smrti neexistuje. … Ano, viděl jsem, jak lidé před smrtí utíkali, už předem zděšeni tím setkáním. Avšak neklamte se, nikdy jsem neviděl, že by propadl hrůze ten, kdo umírá.“

-Exupery-
Pedriito

Nový příspěvekod Jana » pát 04. srp 2023 20:47:51

miroslav píše:
Pedriito píše:„Řekl jsem životu: Chtěl bych slyšet hovořit smrt. A život promluvil trochu hlasitěji a řekl: Teď ji slyšíš!“

-Džibrán-

A jestli tohle není tvoje vědomá zkušenost, tak s sbohem a šáteček. :)

Slyšet hovořit smrt může jen mysl, skrz ni se objevuje to, co mizí.

Mysl je ovšem jen pouhým zdrojem iluze.

Návštěvník píše:„Z hlediska Pravdy existuje jenom absolutní nesmrtelnost.

Z hlediska nesmrtelnosti nemůžete mluvit o tom, že se někdo narodí, nebo narodil, tím méně o tom, že někdo zemře.“

Eduard Tomáš

Miroslave, tudíž, jestli říkáš: "Hlavně, že někdo druhý zemře",

tak mluvíš z hlediska legrace,

nikoliv z hlediska Pravdy
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » pát 04. srp 2023 20:54:21

Jana píše:
miroslav píše:
Pedriito píše:„Řekl jsem životu: Chtěl bych slyšet hovořit smrt. A život promluvil trochu hlasitěji a řekl: Teď ji slyšíš!“

-Džibrán-

A jestli tohle není tvoje vědomá zkušenost, tak s sbohem a šáteček. :)

Slyšet hovořit smrt může jen mysl, skrz ni se objevuje to, co mizí.

Mysl je ovšem jen pouhým zdrojem iluze.

Návštěvník píše:„Z hlediska Pravdy existuje jenom absolutní nesmrtelnost.

Z hlediska nesmrtelnosti nemůžete mluvit o tom, že se někdo narodí, nebo narodil, tím méně o tom, že někdo zemře.“

Eduard Tomáš

Miroslave, tudíž, jestli říkáš: "Hlavně, že někdo druhý zemře",

tak mluvíš z hlediska legrace,

nikoliv z hlediska Pravdy

Jak to někdo může otočit v takovou pitomost.. Myslel jsem, že už jsem slyšel hodně.. ale zmýlil jsem se.
Pedriito

Nový příspěvekod miroslav » pát 04. srp 2023 20:55:02

Návštěvník píše:
miroslav píše:Já jsem totiž odrazový sloup, jak jsem ti už kdysi napsal. :D

Na tom si nezakládej, stejně umřeš. :)

Já si na tom nezakládám, to bylo jen upozornění.
miroslav

Nový příspěvekod Pedriito » pát 04. srp 2023 20:56:50

"Otočit" není to správné slovo. Převrátit...
Pedriito

Nový příspěvekod Jana » pát 04. srp 2023 21:05:37

Pedriito píše:"Otočit" není to správné slovo. Převrátit...

Ano, v iluzi oddělenosti se to všechno jeví převráceně.

V iluzi oddělenosti jsi vědomí v těle a to tělo je ve světě.

Ve skutečnosti tělo i svět je ve vědomí.

V iluzi oddělenosti jsi to smrtelné ego a nepochybně zemřeš, a pravé Já se jeví jako nedostižná teorie, která nemá s nikým nic společného.

Ve skutečnosti existuje jen jedno jediné pravé Božské Já, kterým jsi a kterého se smrt nijak nedotýká,
a ego je iluze.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » pát 04. srp 2023 21:11:54

Jana píše:

V iluzi oddělenosti jsi to smrtelné ego a nepochybně zemřeš, a pravé Já se jeví jako nedostižná teorie, která nemá s nikým nic společného.

Ve skutečnosti existuje jen jedno jediné pravé Božské Já a ego je iluze.

Nojo, zas tě to chytlo, plán holt musí být splněn. Takže bobek.
Pedriito

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 05. srp 2023 11:25:53

Jana píše:

Ve skutečnosti existuje jen jedno jediné pravé Božské Já, kterým jsi a kterého se smrt nijak nedotýká,
a ego je iluze.

To jsou duchovní koncepty snové osoby Jany.

Nic takového, co by sebe vnímalo jako jediné pravé Božské Já, neexistuje.
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » sob 05. srp 2023 11:40:30

Návštěvník píše:
Jana píše:

a ego je iluze.

Moc pěkně napsané, Veil by měl jistě radost.

Ano osoba Jana je snová úplně stejně, jako jsou snové úplně všechny osoby.

Veil a všichni nekompromisní neduální neučitelé by řekli, že neexistuje ani žádné pravé Božské Já, natož aby bylo tím, co se tak vnímá.

Kompromisní neduální neučitelé o pravém Já mluví, nejspíš proto, že jsou kompromisní.

Když vynecháme tedy osobní zájmeno, aby nedocházelo k dohadům, protože všichni stejně mluví o tom samém, tak v okamžiku, kdy je ve mně čisté uvědomění, že jsi nikde nekončící a ničím nepodmiňovanou láskou, je tady zároveň i uvědomění, že nejsem nic, nic mimo, nic odděleného, a ta láska, kterou jsi, je všechno, co je. A tohle je veškerá kvalita, která tady je.

Můžeme jí říkat nekonečný oceán, ve kterém je všechno a nic, nebo jí můžeme říkat pravé Božské Já, protože to, co nemá chybu, je prostě Boží.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 05. srp 2023 13:18:43

Jana píše:
Návštěvník píše:
Jana píše:Ano, v iluzi oddělenosti se to všechno jeví převráceně.

a ego je iluze.

Veil a všichni nekompromisní neduální neučitelé by řekli, že neexistuje ani žádné pravé Božské Já, natož aby bylo tím, co se tak vnímá.

Kompromisní neduální neučitelé o pravém Já mluví, nejspíš proto, že jsou kompromisní.

Když vynecháme tedy osobní zájmeno, aby nedocházelo k dohadům, protože všichni stejně mluví o tom samém, tak v okamžiku, kdy je ve mně čisté uvědomění, že jsi nikde nekončící a ničím nepodmiňovanou láskou, je tady zároveň i uvědomění, že nejsem nic, nic mimo, nic odděleného, a ta láska, kterou jsi, je všechno, co je. A tohle je veškerá kvalita, která tady je.

Můžeme jí říkat nekonečný oceán, ve kterém je všechno a nic, nebo jí můžeme říkat pravé Božské Já, protože to, co nemá chybu, je prostě Boží.

To jsou všechno lidské úvahy - koncepty snové osoby. To, co se snaží marně popsat, je mimo slova - tudíž neposatelné. Mysl duchovního ega si ráda hraje se všemi možnými, duchovními koncepty, přimo se s nimi mazlí...

Ale všechny ty koncepty se musí pustit, řekl Nisargadatta, jinak k realizaci nemůže dojít. Proto je lepší žádné nesbírat, protože pro duchovní mysl jsou to poklady, kterých se nedokáže vzdát. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » sob 05. srp 2023 17:02:40

Návštěvník píše:
To jsou všechno lidské úvahy - koncepty snové osoby.

Můžeš se na promluvy probuzených dívat jako na koncepty snové osoby, nebo mohou ve Tvém nitru rezonovat pravdou.

V prvním případě ani tuna konceptů není nic platná a k realizaci nemůže dojít,

ve druhém případě nepotřebuješ, aby k realizaci došlo, protože není co realizovat,

tohle už je přesně tím, o čem probuzení mluví.

A proč o tom probuzení mluví?

:D

Aby se stali snovou osobou, která probouzí ze snu.

:)
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » sob 05. srp 2023 20:04:34

To jsou všechno lidské úvahy - koncepty snové osoby. To, co se snaží marně popsat, je mimo slova - tudíž neposatelné. Mysl duchovního ega si ráda hraje se všemi možnými, duchovními koncepty, přimo se s nimi mazlí...

Ale všechny ty koncepty se musí pustit, řekl Nisargadatta, jinak k realizaci nemůže dojít. Proto je lepší žádné nesbírat, protože pro duchovní mysl jsou to poklady, kterých se nedokáže vzdát. :)

Lidské neznamená snové. A koncept neznamená připoutanost. Ne nutně. I umělecké dílo je koncept, viz Džibrán, Thakur, Kabir... Michelangelo... Ježíšovy alegorie... Ale mazlení se s nimi je na hovno.
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. srp 2023 6:38:34

Zaprvé je třeba pojmout, že to jsou jen pojmy, Já, já, vědomí, srdce, láska, pravda, věčnost, nekonečnost, smrt, život.... V každém z tisíců jazyků znějí jinak. A v každé kultuře mívají nepatrně jiné nuance. Stavět na tom chrám duchovnosti, znamená stavět na tekutých píscích. Dítě se narodí a nezná slov, jeho "myšlenky" jsou zatajené v plenkách vjemů, hlad, zima, světlo, bolest, teplo, tma, dotek, hlas.... Nepojmenované zatím proň. Teprve neustálá smršť vjemů, hlasů doteků.. zformuje postupně jeho individuální podobu. Stejně jako se kdysi zformovala sluneční soustava, a ta "fotka" v momentě narození v místě a vteřině, je jedinečná.
Pedriito

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 06. srp 2023 6:52:49

Jana píše:
Návštěvník píše:

Můžeš se na promluvy probuzených dívat jako na koncepty snové osoby, nebo mohou ve Tvém nitru rezonovat pravdou.

Realizovaný ví, že se jedná o koncepty snových osob, proto radí je všechny pustit. Jinak nedojde k realizaci. Ale když na těch konceptech snová osoba s duchovním egem ulpěla, tak to není možné. Myslí si, že jejich stálým opakovaním dokazuje svoji domnělou realizaci. Jak dlouho bude setrvávat ve svém omylu, ví Bůh. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. srp 2023 8:03:57

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:

Realizovaný ví, že se jedná o koncepty snových osob, proto radí je všechny pustit. Jinak nedojde k realizaci. Ale když na těch konceptech snová osoba s duchovním egem ulpěla, tak to není možné. Myslí si, že jejich stálým opakovaním dokazuje svoji domnělou realizaci. Jak dlouho bude setrvávat ve svém omylu, ví Bůh. :)

I ten koncept snu je puštění hodný. Ptáček nerozklove mřížky klece. Touží v nitru po rozletu, jenž si nepamatuje, že zná. Přiletěl orel a drápkem mu otevřel. A ptáček nesměle vystrkuje zobáček. Má strach, z toho o čem tak dlouho snil... Opustí svou klec? Ví Bůh. :-)
Pedriito

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 06. srp 2023 8:25:47

Návštěvník píše: Myslí si, že jejich stálým opakovaním dokazuje svoji domnělou realizaci.

P.S. Někteří hledající intuitivně tuší, že to s těmi duchovními koncepty a jejich stálým opakováním je nesmysl. Bohužel přejdou do dalšího extrému a vylijí vaničku i s dítětem. Viz Veil. Realizace existuje, ale dochází k ní tak zřídka, že může vzniknout dojem, že je jen něco jako mýtus. K realizaci nejsou žádné duchovní koncepty zapotřebí. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 06. srp 2023 8:33:56

Návštěvník píše:
Návštěvník píše: Myslí si, že jejich stálým opakovaním dokazuje svoji domnělou realizaci.

P.S. Někteří hledající intuitivně tuší, že to s těmi duchovními koncepty a jejich stálým opakováním je nesmysl. Bohužel přejdou do dalšího extrému a vylijí vaničku i s dítětem. Viz Veil. Realizace existuje, ale dochází k ní tak zřídka, že může vzniknout dojem, že je jen něco jako mýtus. K realizaci nejsou žádné duchovní koncepty zapotřebí. :)

Stačí to staré dobré "nevím". Bud si vystačím s vírou v duchovní koncepty nebo toužím po opravdovém poznání. A odpověd může přijít jen z vnitra, odnikud jinud. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. srp 2023 8:38:32

Návštěvník píše:

To bať. Nicméně neznám nikoho, kdo by si bez toho pouštění konceptů svou realizaci uvědomil. :-)
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. srp 2023 8:55:24

Návštěvník píše:
Návštěvník píše:

Stačí to staré dobré "nevím". Bud si vystačím s vírou v duchovní koncepty nebo toužím po opravdovém poznání. A odpověd může přijít jen z vnitra, odnikud jinud. :)

Pravdu díš, jak říká Tara, starosto...
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. srp 2023 9:04:34

Petra to vidí velmi dobře, jen je trochu nedůvěřivá, a pichlavá, a to je dobře. :-)
Pedriito

PředchozíDalší

Zpět na Inspirativní myšlenky