Vědomí

Re: Vědomí

Příspěvekod Návštěvník » pát 15. srp 2025 20:13:48

Vědomí, Bytí a Láska: Tři tváře jedné Pravdy

V naší duchovní pouti často narážíme na tři klíčová slova: Vědomí, Bytí a Láska. Můžeme je vnímat jako oddělené cíle, kterých se snažíme dosáhnout – hledáme osvícení (Vědomí), snažíme se „být“ v přítomnosti (Bytí) a toužíme po bezpodmínečné lásce (Láska). Co když to ale nejsou tři různé věci, ale pouhé tři úhly pohledu na jednu a tutéž, nedělitelnou Skutečnost? Co když jsou to jen slova, která se snaží popsat nepopsatelnou esenci toho, kým skutečně jsme?

Vědomí: Tiché plátno existence

Představte si Vědomí jako nekonečné filmové plátno. Na tomto plátně se odehrává celý film vašeho života: myšlenky, emoce, vzpomínky, vjemy, tělesné pocity, radosti i strasti. Film může být dramatický, veselý nebo smutný, ale plátno samotné zůstává vždy stejné – tiché, nedotčené a nezměněné dějem, který se na něm odehrává.

My se obvykle ztotožňujeme s filmem. Věříme, že jsme naše myšlenky, naše emoce, náš příběh. Zapomínáme, že naší skutečnou podstatou je ono plátno – tichý, všudypřítomný prostor, ve kterém se vše objevuje a zase mizí. Toto čisté Vědomí je bez formy, bez soudu a bez příběhu. Je to prosté „Jsem“, které předchází jakémukoliv „Jsem toto“ nebo „Jsem tamto“.

Bytí: Živý prožitek Vědomí

Pokud je Vědomí tichým, nehybným plátnem, pak Bytí je samotným prožitkem tohoto plátna. Není to něco, co děláme, ale něco, čím jsme. Je to pocit živé přítomnosti, který je základem veškeré zkušenosti. Když na chvíli ztichnou myšlenky a vy si jen uvědomíte, že existujete – bez jakéhokoliv dalšího příběhu – dotýkáte se svého Bytí.

Vědomí a Bytí jsou neoddělitelné. Vědomí je tichý pozorovatel a Bytí je živá esence toho, co je pozorováno. Jsou jako dvě strany téže mince. Bytí je Vědomí, které si je vědomo samo sebe.

Láska: Přirozená povaha Bytí

A kde do tohoto obrazu zapadá Láska? Zde musíme opustit naši běžnou představu lásky jako emoce mezi dvěma lidmi. V tomto hlubším kontextu je Láska samotnou přirozeností Vědomí a Bytí.
Když Vědomí (plátno) vnímá vše, co se na něm odehrává (film), nerozlišuje, nesoudí, neodmítá. Přijímá vše bez výjimky. Myšlenka na hněv má stejné právo na existenci jako myšlenka na radost. Vzpomínka na selhání je přijímána stejně jako vzpomínka na úspěch. Tato absolutní, bezpodmínečná přijímající povaha Vědomí – to je Láska.

Není to aktivní láska, která si vybírá, koho milovat. Je to spíše jako slunce, které svítí na vše bez rozdílu – na světce i na hříšníka, na květinu i na plevel. Jeho přirozeností je zářit. Přirozeností čistého Vědomí je milovat, tedy bezpodmínečně přijímat a objímat vše, co je.

Vědomí je prostor. Bytí je živost tohoto prostoru. Láska je jeho vřelá, přijímající náruč.

Duchovní mistr Mooji tuto pravdu vyjadřuje s nádhernou jednoduchostí:

"Čisté vědomí vás miluje bezpodmínečně… Je to samotná podstata vaší bytosti… Než jste se narodili, než se objevila jakákoli myšlenka na „já“ nebo „moje“, toto vědomí vás znalo, milovalo a drželo ve své nekonečné přítomnosti… Život vás nežádá, abyste se stali něčím víc; zve vás, abyste si vzpomněli, že jste byli vždy drženi, vedeni a zbožňováni nekonečnem. V této vzpomínce se veškerý strach rozpouští a zůstává jen láska."

Mooji zde říká, že tato Láska není něco vnějšího, co bychom si museli zasloužit. Je to naše vlastní esence. Nejsme odděleni od Zdroje, který nás miluje; my jsme ten Zdroj, jehož přirozeností je Láska. Problém vzniká, když uvěříme společenskému programování, že hodnota a láska přicházejí zvenčí a jsou podmíněny naším výkonem, vzhledem nebo chováním. To je iluze, která nás drží v pocitu oddělenosti a strachu. Probuzení, o kterém Mooji mluví, je prosté rozpomenutí se na to, že jsme vždy byli a vždy budeme součástí tohoto milujícího, vědomého Bytí.

Proč se tato pravda může jevit jako nesmysl?

Pro člověka, který žije v bolesti, strachu a pocitu oddělenosti, může výše uvedený text znít jako naivní, ezoterický blábol. Proč? Důvodů je hned několik a jsou hluboce lidské a naprosto pochopitelné.

1. Zkušenost podmíněné lásky:
Od dětství jsme se učili, že láska je transakce. „Buď hodný, a maminka tě bude mít ráda.“ „Měj dobré známky, a budeme na tebe pyšní.“ Celý náš život je postaven na principu zásluh. Myšlenka, že existuje Láska, která nic nežádá a nic nepodmiňuje, je v příkrém rozporu s veškerou naší životní zkušeností. Pro mysl trénovanou v podmíněnosti je bezpodmínečnost nepochopitelná a podezřelá.

2. Identifikace s egem a utrpením:
Ego, naše falešné „já“, je konstrukt postavený na příbězích, srovnávání a oddělenosti. Jeho samotná existence závisí na problémech, které řeší, a na pocitu nedostatku, který se snaží zaplnit. Prohlásit, že jsme již celiství, milovaní a kompletní, je pro ego přímým útokem na jeho existenci. Pokud není co napravovat a čeho dosahovat, jakou má ego funkci? Člověk hluboce ztotožněný se svým utrpením může tuto myšlenku vnímat jako znevažování jeho bolesti. „Jak mi můžete říkat, že jsem milován, když se cítím tak strašně a svět mi tolik ublížil?“

3. Záměna Vědomí za osobního Boha:
Mnoho lidí si pod pojmem „vědomí“ nebo „Zdroj“ představí přísného, soudícího Boha z dětství. Pokud svět vypadá nespravedlivě a krutě, pak tento „Bůh“ musí být buď zlý, nebo lhostejný. Tvrzení, že tento Bůh/Vědomí nás bezpodmínečně miluje, pak zní jako krutý vtip tváří v tvář utrpení ve světě. Klíčem je pochopit, že nemluvíme o osobní entitě, která zasahuje do děje, ale o samotném prostoru, ve kterém se děj odehrává.

4. Primát tělesné a emoční bolesti:
Když prožíváte intenzivní fyzickou nebo emoční bolest, je téměř nemožné vnímat jemnou, tichou realitu Bytí. Bolest křičí tak nahlas, že přehluší vše ostatní. Tělo a mysl signalizují stav ohrožení a oddělenosti. V takovém stavu se jakákoliv řeč o jednotě a lásce jeví jako naprosto odtržená od reality prožívané zkušenosti.

Cesta k procítění této pravdy nevede skrze intelektuální přesvědčování, ale skrze postupné ztišení mysli, léčení emočních zranění a odvahu obrátit pozornost od příběhu k tichému pozorovateli v pozadí. Není to o popření bolesti, ale o nalezení prostoru, který je větší než bolest sama – prostoru Vědomí, jehož samotnou esencí je tiché, neměnné Bytí a bezpodmínečná Láska.

Obrázek
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 10. zář 2025 20:09:57

Přestaňte se bránit vědomí! s Eckhartem Tollem

Každý terapeut ví, že není neobvyklé, když se pacienti nebo klienti – nebo jakýkoli termín používají – brání tomu, aby si začali více uvědomovat sami sebe. Jsou totiž tak silně ztotožněni se svým negativním stavem, že se stal součástí jejich identity. Nechtějí se toho pustit, a dokonce v tom neštěstí nacházejí jakési zvrácené potěšení.

„Neberte mi moje neštěstí. Žiju s ním už tolik let – kdo bych byl bez něj? Bez všech těch věcí, na které si neustále stěžuji ve své mysli, což je součástí mého nešťastného myšlenkového vzorce. Kdo bych byl bez toho? Nemůžu se toho vzdát.“
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 21. pro 2025 20:34:47

Probuzení k nadčasovému milujícímu vědomí

...Podle jógových tradic je probuzení popsáno jako posun od ztotožnění se s tělem a myslí, které něco hledají, k přebývání jako nadčasový svědek, v jehož světle se tělo, mysl i svět objevují a mizí jako scény ve filmu.

Ve védántě a v Bhagavadgítě je probuzené stanovisko označováno jako Sákší – neměnný svědek. Vědomí, které vše osvěcuje, ale nikdy se nestává tělem, myslí ani událostmi.
Tělo dál jedná a mysl dál myslí, ale tyto funkce jsou chápány jako náležející Prakrti, tedy tomu, co je nazýváno Anátmá. Já zůstává nedotčeno, jako prostor, který není ovlivněn bouřemi, jež se v něm odehrávají.

Yoga Vášištha to vyjadřuje tak, že světy vznikají a zanikají – dokonce celé vesmíry vznikají a zanikají – jako vlny v oceánu. Nikdy však nejsou odděleny od oceánu samotného.
To, čemu říkáme svoboda, osvobození či osvícení zaživa – džívanmukti – je stav, v němž mudrc či vidoucí vnímá jak nejvyšší pravdu, tak relativní jevový svět.

Toto je relativní jev – divadlo prostoru, času a příčinnosti. Mudrc je však vnitřně zcela svobodný, zatímco život pokračuje navenek.
Z tohoto probuzeného pohledu je celý proud zkušenosti – pocity, obrazy, nálady, vztahy, dokonce i můj životní příběh – rozpoznán jako látka mysli, jako modulace vědomí: skutečné jako jev, ale nikoli skutečné samo o sobě.

Yoga Vášištha a příbuzná učení to často přirovnávají ke snu nebo obrazu ve vědomí – živému, funkčnímu, ale v každém okamžiku závislému na zářivém poli, v němž se objevuje.
Tímto zářivým polem je světlo vědomí.

Kašmírský šivaismus k tomu dodává, že tato hra není omyl, ale božská hra – líla. Vědomí se svobodně projevuje jako subjekt, objekt i svět, aby mohlo zkoumat a užívat si své vlastní nekonečné možnosti. To znamená, že ty jako tělo-mysl můžeš zakoušet nekonečné možnosti.

Rozpoznání – pratjabhidžňá – je vidění, že ten, kdo pozoruje, i celý pozorovaný vesmír nejsou ničím jiným než zhuštěnými formami téhož zářivého vědomí.
Protože je Já spatřováno jako podstata všech bytostí, svědek není chladný ani lhostejný – je přirozeně milující. Kašmírský šivaismus výslovně říká, že impuls vědomí k projevení se rodí z lásky a že všechny formy jsou projevy samotného Šivova srdce.

Když je toto rozpoznáno, soucit už není morálním úsilím, ale spontánní vůní neduálního vidění.
Cokoli vzniká, je v nejhlubším smyslu pociťováno jako „mé“. Vše, co se objevuje, je mlčky poznáváno jako Já samo. Proto vzniká intimní péče a jemnost vůči veškeré zkušenosti i všem bytostem.

V jógových termínech je probuzení stabilním rozpoznáním, že nadčasové Já je zářivým, milujícím pozadím každého jevu. Sleduje tělo, mysl i svět jako pomíjivou podívanou, aniž by kdy ztratilo intimní spojení s tím, co je viděno.

V tomto duchu si nyní udělejme krátkou meditaci.

Zaujmi vzpřímený, důstojný a zároveň uvolněný postoj. Nech oči zavřené nebo je jen zjemni.
Vnímej jednoduché pocity – kontakt se židlí či polštářem, váhu těla, pohyb dechu.
Nic se nesnaž držet a nic neměň. Nech to být dostačující. Můžeš si v duchu říct: „Takto se právě teď projevuje tato podívaná.“

Všimni si, že vše toto je poznáváno. Existuje vědění tlaku, teploty, zvuků, myšlenek, obrazů i emocí.
Namísto vstupování do jakékoli konkrétní zkušenosti spočiň v prostém faktu: „Jsem si vědom.“ To je vše. Jsem si vědom.

Nesnaž se vnímat vědomí jako objekt. Jen vnímej, že všechno se objevuje v tomto jasném, otevřeném poznání.
Nech myšlenky přicházet a odcházet – každá myšlenka je jako mrak putující po obrovské obloze. Obloha není mraky dotčena.

Jemně si vnitřně potvrď, svými vlastními slovy: „Jsem prostorem vědění, v němž se tělo, mysl i svět objevují a mizí.“

Nyní přenes pozornost zřetelněji k tělu. Všímej si oblastí pohodlí, napětí, vibrací, tepla či chladu.
Vnímej je jako pohyby v poli vědomí, jako vzorce ve filmu – ne jako plátno samo. Dovol jim být bez odporu a kontroly.

Totéž udělej s myšlenkami. Sleduj, jak vznikají, krátce setrvávají a rozpouštějí se jako filmové scény.
Objeví-li se silná emoce, nech ji být další scénou. Tiše uznej: „I toto je pomíjivá vlna ve mně – v oceánu vědomí.“

Představ si celý svůj životní příběh – minulost, budoucnost, role, vztahy – jako rozsáhlý, proměnlivý film. Vnímej, že se celý odehrává v téže neměnné přítomnosti, která je zde právě teď.

Vnímej kvalitu tohoto svědectví. Všimni si, že nesoudí to, co se objevuje – prostě dovoluje.
Cokoli přichází, příjemné či bolestné, je přijímáno tímto otevřeným prostorem. Tato otevřenost sama je láskou – neodporujícím, všeobjímajícím přijetím.

Nech tento vhled klesnout z úrovně pojmu do přímého prožitku: ten, kdo vidí, je sám milujícím vědomím.
Objeví-li se sebekritika nebo starý příběh, nebojuj s ním. Drž jej jemně v tomto světle, jako bys držel vystrašené dítě – klidně ho i kolébej.

Tiše nabídni každý vznikající jev do srdce vědomí. Můžeš si v duchu říct: „Děkuji, že se objevuješ. Můžeš zůstat. Můžeš odejít. Já zůstávám.“
Toto „já“ není osobou, ale zářivou, tichou přítomností, která nikdy nepřichází ani neodchází.

Nyní pusť veškeré úsilí – i snahu meditovat. Není třeba tento okamžik měnit nebo zlepšovat.
Jednoduše spočiň jako fakt bytí si vědom. Nech zvuky, pocity, myšlenky i pocit „já“ být pohyby v širším poli.

Pokud se mysl ptá: „Dělám to správně?“, nech i tuto otázku být pomíjivou vlnkou.
Jemně se vrať k jednoduchému rozpoznání: „Jsem nadčasovým svědkem všech změn.“

Po několik nádechů vnímej, jak jsou tělo, mysl i svět jako pomíjivé představení – a přesto nic není mimo toto milující vědomí.
Svědek a svědčené nejsou dvě. Všechny jevy jsou vlnami téhož Já.

Začni trochu prohlubovat dech. Vnímej kontakt těla se zemí. Živost ve svých rukou – jsou živé, brní.
Nyní jemně otevři oči a nech znovu objevit se vizuální svět.

Všimni si, že totéž vědomí, které se zdálo být uvnitř, je stejně přítomné i s otevřenýma očima – v pohybu, ve vztazích.
Až přejdeš k další činnosti, nes si s sebou jednoduché připomenutí: zkušenosti přicházejí a odcházejí, já jsem prostorem, v němž přicházejí a odcházejí. Svět je pomíjivá podívaná v milujícím vědomí. Toto milující vědomí jsem já.

Aham Brahmásmi.
Sarvam khalvidam Brahma.
Tat tvam asi.
Namasté.

Deepak Chopra
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 27. pro 2025 17:35:03

Mooji: Priestor nehybného vedomia

„Len toto – ste tu.
Nespájajte žiadne tvary s jednoduchým, prirodzeným pocitom bytia.
Nie je tu žiadny pozorovateľ, iba pozorovanie.
Zostaňte iba ako vedomá prítomnosť.

Nie je tu nič, čo by ste mali vyriešiť alebo rozpustiť – buďte iba vedomím.
Uvedomujte si, že ste vedomí.“
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 01. led 2026 11:21:21

Rozšířené vědomí u dětí: Výjimečný dar, nebo přirozený stav Bytí?

Otázka, zda děti disponují „rozšířeným vědomím“, je v duchovních kruzích častým tématem. Často se na děti díváme jako na bytosti s mimořádnými schopnostmi vnímání, které dospělí postupem času ztrácejí. Tento pohled však v sobě skrývá hlubší paradox: Co vlastně rozšířeným vědomím míníme a je to skutečně něco, co lze vlastnit nebo ztratit?

Při hlubším zkoumání se ukazuje, že odpověď je prostší, než se na první pohled zdá. Vše, co existuje, je ve své podstatě vědomým Bytím. Je to projev čisté Lásky, která skrz různé formy zakouší samu sebe. Pokud tedy o rozšířeném vědomí uvažujeme jako o něčem výjimečném, co náleží pouze dětem nebo vyvoleným jedincům, můžeme snadno minout samotnou podstatu věci.

Pokud však rozšířeným vědomím rozumíme stav bez nadvlády ega – tedy stav, kdy v mysli nejsou představy o tom, čím nejsme – pak se tento fenomén jeví v úplně jiném světle. Takový stav není výsadou dětí; je to přirozený potenciál každé živé bytosti.

Děti často působí dojmem, že jsou tomuto stavu blíže. Není to však proto, že by měly „více vědomí“ než dospělí. Rozdíl spočívá v tom, že jejich mysl dosud není zahlcena naučenými koncepty, definicemi a příběhy o sobě i o světě.

Ego, chápané jako ztotožnění se s mentálními obrazy a minulostí, se u dětí teprve formuje. Pokud dítě vnímá svět bez filtrů naučených předsudků a jeho mysl neobsahuje myšlenky, které by popíraly jeho přirozenou podstatu, prožívá stav hlubokého klidu a radosti. Právě tato absence mentálního šumu bývá dospělými interpretována jako rozšířené vědomí.

Je zásadní si uvědomit, že totéž platí i pro dospělého člověka. Kdykoli jakákoliv bytost spočine v prostém přítomném vnímání, bez vnitřního komentáře a dramat ega, projevuje se v ní naprosto stejná kvalita vědomí. Není to stav dětský ani dospělý, není to stav běžný ani výjimečný. Je to stav pravdivý – návrat k tomu, co je v nás neměnné.

V této souvislosti lze pozorovat zajímavý fenomén rezonance. Čím čistší a klidnější je naše vlastní mysl, tím snáze ladíme s ostatními bytostmi, které právě nejsou pohlceny svými osobními příběhy a strachy. Nejde o mystickou schopnost, ale o přirozený soulad. Tam, kde se ego na chvíli odmlčí, se vědomí samo rozpoznává ve vědomí druhého.

Možná tedy není nejpodstatnější ptát se, jestli děti mají rozšířené vědomí. Mnohem plodnější otázkou je, jestli nám něco brání tento přirozený stav rozpoznávat u sebe. Rozšířené vědomí není meta, které je třeba dosáhnout, ani dětská vlastnost, kterou jsme nenávratně ztratili. Je to tichý základ našeho Bytí, který je tady stále přítomen – stačí jen odložit to, co mu brání ve svobodném projevu.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 02. led 2026 7:50:06

Vědomí a Já: Když se spor rozplyne v tichu Bytí

V duchovních kruzích se často objevuje zdánlivý rozpor: Je Vědomí tím nejzazším, nebo existuje „Já“, které jej přesahuje? Jakmile se však na tuto otázku podíváme z pohledu přímé zkušenosti, bez potřeby pojmově škatulkovat, spor se rozplývá v samotné přítomnosti.

Vědomí není objekt

Vědomí, o kterém mluví mistři, není vlastností ani funkcí. Není to objekt, který lze pozorovat vedle jiných věcí. Je to samotný prostor, v němž se vůbec může objevit pojem „aspekt“, „část“ nebo „celek“.

Metafora filmového plátna je užitečná, ale může být zavádějící. Pokud ji vezmeme doslovně, vzniká dojem, že existuje oddělený divák, který plátno sleduje. Ale v nejhlubším poznání není divák odlišný od plátna. Ramana Maharši zdůrazňoval, že Džňání (ten, kdo ví) nevidí svět jako něco vnějšího, co se promítá na plátno vědomí, ale vidí vše jako projev téhož Já.

„Já jsem“ jako brána

Nisargadatta Maharaj často mluvil o pocitu „Já jsem“ (vědomí přítomnosti) jako o prvním bodu, kde se Absolutno dotýká světa projevů. Je to naše nejbližší pravda. Vše, co vnímáme, je prožíváno skrze toto „Já jsem“.

Myšlenka, že Vědomí je „jen pasivní plátno“, zatímco „Já“ je něco komplexnějšího, je jen dalším pokusem mysli vytvořit hierarchii tam, kde je jednota. Vědomí není pasivní; je to živoucí inteligence, ve které se současně objevuje plátno, promítačka, film i divák – jako jeden nedělitelný pohyb skutečnosti.

Za hranicí slov

Nisargadatta nás vedl ještě dál: poukazoval na to, že i vědomí „Já jsem“ se nakonec objevuje v onom Absolutním (Parabrahman), které je naší skutečnou podstatou. To však není „něco nad vědomím“, co by s ním soupeřilo. Je to spíše zdroj ticha, ze kterého vědomí vyvěrá.

Jakmile se objeví představa, že „já jsem něco víc než vědomí“, už jsme se vrátili k metafyzice a konceptům. Skutečné poznání není o tom, že o Skutečnosti něco víme, ale o tom, že Skutečností jsme.

Žádný spor neexistuje

V tichém zření se ukáže, že Já a Vědomí nejsou dvě soupeřící entity. Rozdělení vzniká až v momentě, kdy se mysl snaží popsat to, co předchází každému popisu. V přímé zkušenosti není žádný spor. Je zde jen:

* Přítomnost, která si je vědoma sebe sama.

* Bytí, které nepotřebuje definice.

* Ticho, které zahrnuje i ten nejhlasitější hluk světa.

To, čím skutečně jsme, se nepotřebuje bránit, vysvětlovat ani obhajovat. Nepotřebuje vyhrát spor o terminologii.

Prostě je.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 28. bře 2026 10:51:31

Mysl nevytváří vědomí

„Kdyby mi teď na hlavu spadla cihla, přestal bych mluvit. A přesto vědomí, které tato slova vytvořilo, tím není ve skutečnosti ovlivněno. Jen tento mozek už nemůže fungovat jako přijímač vědomí, a proto přestane mluvit.

Někdy si člověk věci manifestuje... ale doufejme, doufejme, že to není tento případ.“

:D

******************************************************************************************************************

Tolle v tomto krátkém úryvku používá trefnou metaforu pro vysvětlení vztahu mezi mozkem a vědomím. Tato perspektiva je velmi blízká učení Ramany Maharšiho a Nisargadatty Maharadže:

Mozek jako přijímač: Tolle odmítá materialistický pohled, že vědomí je produktem mozku. Místo toho mozek přirovnává k rádiu nebo televiznímu přijímači. Pokud se přijímač rozbije (spadne na něj cihla), vysílání (vědomí) nezaniká, pouze už nemá skrze co proudit do světa forem.

Vědomí je primární: Stejně jako Nisargadatta zdůrazňoval, že „Já jsem“ (čisté vědomí) předchází tělu i mysli, Tolle zde ukazuje, že naše pravá podstata je nezávislá na fyzickém stavu těla.

Neporušenost podstaty: Myšlenka, že vědomí „není ve skutečnosti ovlivněno“ poškozením těla, přímo rezonuje s Ramanovým učením o Já (Átman), které je neměnné a věčné, zatímco tělo a mysl jsou jen dočasné jevy v něm vyvstávající.

Video je humorným, ale hlubokým připomenutím, že to, čím ve své podstatě jsme, nemůže být poškozeno žádnou vnější událostí.

:)
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky