Svoboda

Re: Svoboda

Nový příspěvekod Pedro » sob 08. říj 2022 19:11:14

To je moje oblíbená poloha :-)
Jen nejsem vyholen do hladka.
Kurtu bych měl ještě někde mít.
Divím se že nemá bindi na čele...
A kdo že to je?
Pedro

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 01. lis 2022 19:55:43

Dosáhněte skutečné svobody tím, že opustíte svou tvarovou identitu

Vaše podstata je mnohem hlubší nebo vyšší, než vaše tvarová identita.

Kdyby mi někdo, když mi bylo 20 let, řekl, že budu skvělým duchovním učitelem, moje ego by zajásalo: "Wow, jo, budu významný".
Kdyby to byl dobrý jasnovidec, tak by řekl: "Ale nejdřív musíš zemřít. A nepřinese ti to žádné osobní uspokojení."
Ego by řeklo: "Co? To je na hovno. Co tím myslíš, že musím zemřít?"
Možná by vysvětlil: "Celá tvá pojmová identita musí pryč. Takže když se staneš duchovním učitelem, nebudeš hrdý na to, že jsi duchovním učitelem. Na této úrovni to není uspokojující."
Ego na to: "Nevím, jestli to ještě chci."

Takže máme svůj život, je to konceptuální identita v hlavě a je velkým omezením být v ní uvězněn.
Můžeme ctít celou svou historii. Je to návrat k přijímání a ctění toho, kdo jste. To je část toho, kým jste na úrovni formy, to je v pořádku.
Můžete si vzpomenout na svou minulost. Můžete se podívat na fotky. Pamatujete si příběhy, které se staly, ale už to není nic, co by vytvářelo sebevědomí.

Jak se neidentifikovat ... nyní se dostáváme k jádru věci. Jak se neztotožňovat s tvarovou identitou, svým konceptuálním já?
Opět se dostáváme k starořeckému diktátu: Poznej sám sebe.

Poznej sám sebe na nejhlubší úrovni.

Zajímavým faktem je, že v Apollónově chrámu ve starověkém Řecku byl nápis: "Poznej sám sebe."

Ale samozřejmě většina lidí nevěděla, co s tím.
No samozřejmě šli do orákula do Delfy a ptali se: "Naleznu tu správnou osobu?"
Kdyby někdo řekl: "Ztratil jsem prsten. Kde jsem ho nechal?" Pak by orákulum něco řeklo. "Prosím, řekněte mi, kde budu za dvacet let?"
Dobře, to všechno jsou povrchní věci.
Proto tam byl nápis: "Poznej sám sebe."
Ale nikdo nevěděl. (3:40)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 01. lis 2022 21:56:00

(3:40)
Ale dali tam klíč, tajný klíč na tuto budovu, aby lidem ukázali, jak poznat sami sebe.
A několik set let nikdo nedokázal rozluštit, co ten tajný klíč znamená. Tajný klíč ve starověké řečtině.

Bylo to na budově jen jedno písmeno v řečtině - E.

Řekněte, co to znamená?

O několik set let později to filosof Plútarchos vysvětlil v jednom ze svých spisů.

Je to prostě druhá osoba jednotného čísla a znamená to: "jsi". To je tajný klíč ke rčení: "Poznej sám sebe".

Co znamená, že jsi? Říkáš: "Samozřejmě, že jsem?"

"Ano, jsi."

"Jsem?"

"Co jsem já?"

Nyní je zajímavé, že k tomu nebylo nic přidáno.

Neříká to, že jste Řek, muž, žena, ten, či onen, demokrat nebo republikán, bohatý nebo chudý, starý nebo mladý nebo cokoliv jiného.

Bylo tam řečeno: "Jsi".

Je to ukazatel. Není to vysvětlení.

Takže, když čteš: "Jsi", překládáš si to jako: "Jsem".

Já jsem co?

Nyní je tento ukazatel velmi významný.

Poukazuje na podstatu toho, kdo jste, která je hlubší nebo vyšší, dalo by se říci, než vaše tvarová identita.

(5:50)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 02. lis 2022 18:08:17

(5:50)

A teď si to projděme. Právě teď sedíme tady. Ty sedíš tady, nakonec je tady jedno Já a to sedí tam a tady. je tady jedno Já a sedíš tady.

Jste si vědomi svých smyslových vjemů. To je součást přítomného okamžiku. Znáte tuto místnost. Jste si vědomi světel, obrazovky, muže sedícího na židli a mluvícího.

Slyšíš hlas. Slyšíš hluk v pozadí. Bum, bum, bum, bum. Myslím, že tomu říkají muzika. Bum, bum, bum, bum. Je to hluk, hodí se k pivnímu svátku.

To je v pořádku. Vnímáte celek této místnosti a sebe. Tělo, sedíš na židli. A to je přítomný okamžik, dalo by se říct. To není hloubka přítomného okamžiku.

Je to povrch přítomného okamžiku.

Povrch přítomného okamžiku jsou smyslové vjemy, sluch, vidění... Pokud některý ze smyslových vjemů chybí, neslyšíte nebo nevidíte, je to v pořádku.
Ty ostatní máte. A tak jste si vědomi smyslových vjemů. Jste si vědomi toho, co vidíte, slyšíte, možná i toho, čeho se dotýkáte.

Je to vše, co je k tomuto okamžiku? To je všechno? No, řekli byste ano. Nezapomněli jste na něco? Ne? Jen vteřinku. Jak je možné, že tyto věci vnímáte? Jak je možné, že máte tyto smyslové vjemy?

Můžete si být také jisti, že v hlavě k vám může přijít myšlenka. .."Co si dám později k večeři? Jak dlouho tady ještě musím sedět? Nerozumím ani slovo z toho, co říká."

Myšlenky mohou přicházet a odcházet. Smyslové vjemy. Myšlenky. Takže chci říct, že celý váš život se skládá ze směsi smyslových vjemů, myšlenek a emocí. Smícháte je zvláštním způsobem a to se stane vaším životem.

Je toho víc? Zapomněli jste na něco?

Ano samozřejmě, zapomněli jste, že pokud byste nebyli právě teď při vědomí, neexistovaly by žádné smyslové vjemy, nebyly by žádné myšlenky, žádné emoce. Pokud byste v tuto chvíli nebyli při vědomí, nic z toho by nebylo.

A kdyby tu nikdo nebyl, žádné vnímající vědomí, byla by tu vůbec tahle místnost?

To je diskutabilní.

(9:28)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 03. lis 2022 11:38:11

(9:28)

Nebo by se ve Vesmíru pohybovaly jen určité molekuly a atomy? Místností se stává pouze tehdy, když se do místnosti dostane vnímající vědomí. Takže vy jste vědomí, bez kterého by tady nebyla ani ta místnost. Jste vědomí, bez kterého by na židli ani neseděl tenhle člověk. To jsi Ty. Podstatou, kdo jste, je vědomí.

Nyní se dostáváme k tomu, kdo jste. Jste právě teď při vědomí. Toto je jeden způsob, jak to vyjádřit, ale přesnější by bylo říci, že jste vědomí. To je podstata toho, kým jste.

Řeknu-li, že jste při vědomí, vytvářím dualitu. Jste tu vy a vědomí je něco, co je k vám přidáno. A podstatou toho, kdo jste, je vědomí. Když si uvědomujete sebe jako vědomí, pak se stáváte sebevědomými. Vzniká uvědomění. Uvědomění je, když vědomí, kterým ve své podstatě jste, se stává samo sebe si vědomé. To je zázrak Probuzení. To je vyvstávání Vědomí.

A v tomto vynoření Vědomí jste překročili myšlení.

(14.04)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 03. lis 2022 14:42:19

(11:06)

Můžete se vrátit k myšlení a myslet mnohem efektivněji a kreativněji, když vstoupíte do dimenze, ale překonali jste myšlení, když si zkušenostně uvědomíte právě tady a teď, tiché uvědomění si kdo nebo co jste, je tato vědomá přítomnost základem, uvědomění, že vše cítíte jako sebe, vnímáte jako svou vlastní přítomnost.

Říkám tomu tvoje vlastní, ale samozřejmě to není tvoje. Je to přítomnost světla světa ve vás.

Cítíte svou přítomnost.

Toto je základem všeho.

Je to trochu ...Mohl bych uvést dvě analogie.

Řekněme, že je tam malba. Obraz je namalován na plátně. A řekněme, že jste tím, co je namalováno na plátně. To jste vy jako člověk.

A když je věc, která je namalována na plátně, obraz, zcela ztotožněna s formou obrazu, je to nevědomí, ego.

Ale řekněme, že to, co je namalováno na povrchu, si uvědomí plátno, na kterém je to namalováno. Zvláštní přirovnání, ale na chvíli to funguje. Mohlo by to fungovat. Pokud jste obrazem, uvědomíte si plátno, bez kterého by obraz nemohl být. A to znamená, že si uvědomili substrát v sobě, vědomí, bez kterého by nic jiného nebylo.

Páni. To jsi ty.

Teď místo plátna raději používám výraz prostor.

Jste prostorem vědomí, vnitřním prostorem, ale nakonec neexistuje žádné rozdělení mezi vnitřním a vnějším, vnitřním prostorem vědomí.

Vědomí prostupuje celý vesmír. Ale samozřejmě se to stává vokalizovaným, například prostřednictvím lidského mozku. Což je nástroj, který vědomí používá k vyjádření sebe sama a k vytvoření této dimenze, kterou obýváme.

.
Návštěvník

Nový příspěvekod Ranní jitřenka » čtv 03. lis 2022 17:20:56

Lidi přiďte bude pohoda
dej dvěstěpadesát
těšilo mě
Martin Láska Svoboda
Ranní jitřenka

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 03. lis 2022 17:29:00

:D :D :D
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 17. lis 2022 12:23:56

Obrázek

„Chceš-li svobodu, musíš pít víno lásky a obětovat svou hlavu učiteli. To je kvalifikace pro přijetí do školy lásky, která je velmi úzkou školou. Pokud to dokážete, můžete mluvit o oddanosti Bohu, ne jinak. Pak jste způsobilí mluvit o lásce, Božské Lásce. Teprve potom budete přijati do této školy."
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 31. pro 2022 22:22:49

Pokud přijdou myšlenky, nechte je přijít.
Pokud myšlenky odcházejí, nechte je jít.
Žádná představa svobody není svoboda,
Žádný záměr svobody není svoboda.

Obrázek
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 21. led 2023 8:48:16

První věc, kterou si zapamatujte, je toto: Dokud si z bolesti vytvoříte identitu, nemůžete se od ní osvobodit.

Obrázek
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 31. led 2023 16:01:55

Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 17. bře 2023 11:54:23

Obrázek

Nesnažte se napodobovat svatého tím, že budete následovat jeho kroky. Nesledujte stopy jeho životního stylu nebo kariéry. Pokud tak učiníte, nastavíte nějaký cíl, kterého musíte dosáhnout. Tento cíl bude myšlenkou ve vaší mysli, a pokud ho dosáhnete, zažijete pouze myšlenku, která již byla ve vaší mysli.
Chcete-li následovat svatého, ztotožněte se s tím, jaký skutečně je. Ztotožněte se s jeho svobodou. Ne se svobodou, která je opakem otroctví, ale sesvobodaou která je mimo všechna srovnání, všechny protiklady.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 17. kvě 2023 8:39:34

Chceme být svobodní, ale toto chtění nám také brání být svobodní. Co je tedy tato svoboda, kdo je ten, kdo chce být svobodný?
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 16. čer 2023 14:53:25

Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » čtv 22. čer 2023 14:37:01

Mooji nám znovu ukazuje, jak můžeme všechny obtížné pocity a tísnivé myšlenky, které nás udržují v pocitu svázanosti, přivést do světla jasného vidění a být nadčasově svobodní.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 10. črc 2023 6:02:39

Obrázek

Čím jsem svobodnější, tím jdu výš.
Čím výš jdu, tím víc vidím.
Čím více toho vidím, tím méně vím.
Čím méně toho vím, tím více jsem svobodný.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 12. črc 2023 7:18:24

"Jak se osvobodit od bolesti, utrpení (psychicky) a samsáry? Musíte se ptát, musíte věnovat pozornost, otevřít svou mysl a zpochybnit své myšlenky a zkušenosti, teprve potom samsára nebo nekonečné utrpení skončí."
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 07. srp 2023 17:29:43

Zdá se, že něco v nás dalo obrovskou energii, pro oslepení k neměnnosti.

Protože v okamžiku, kdy poznáš neměnnost, jsi svobodný.

Když si uvědomíš, že ty a neměnnost jste jedno,

pak si můžeš užívat proměnlivého beze strachu.

Zajímalo by mě, jestli to vidíš.

Je to důležité, protože pokud jste slyšeli a viděli,

na co poukazuji,

v tomto okamžiku je to jako byste se znovu zrodili

do nevinnosti a čistoty....

Obrázek
Návštěvník

Nový příspěvekod VOSTÁLNÍK » pon 07. srp 2023 21:40:46

Když si uvědomíš, že ty a neměnnost jste jedno,

pak si můžeš užívat proměnlivého beze strachu.

Tak to není,

To neměnné je neustále proměnné,

proto i já nejsem neměnný ale proměný,

takže ted jsem zrovínka já...

A takto jsem "doma"

ne jako neměnné Já,

ale proměnné já...

Jak kdysi řekl Renz :

"jsem tady protože tady nemohu nebýt"
VOSTÁLNÍK

PředchozíDalší

Zpět na Inspirativní myšlenky