Maharadž: Můj svět je dokonalý a neměnný.
Co je na světě Probuzeného dokonalého?Jakmile se člověk probudí, vnímá svět zcela novým způsobem.
Nezávidí – V probuzeném stavu člověk přestává závidět, protože už nevidí ostatní jako konkurenci. Každý je součástí stejné jednoty, a tudíž úspěch jiného člověka není ohrožením, ale přirozeným projevem téže bytostné energie, kterou sdílíme všichni.
Nebojí se – Strach mizí, protože se ztrácí iluze oddělenosti. Když si člověk uvědomí, že vše je jedno, strach z toho, že ztratí něco, co je "jeho", nebo že bude oddělen od ostatních, přestává existovat. Strach je v podstatě spojen s tím, co ztrácíme – když ale není oddělené "já", není co ztratit.
Strach z smrti, tedy strach z toho, že bychom ztratili „něco“, co považujeme za „já“, mizí v okamžiku, kdy si uvědomíme, že toto „já“ je jen iluze. To, co zůstává, je čisté vědomí, které je nadčasové a nesmrtelné. Smrt přestává být traumatizujícím koncem, protože Probuzený ví, že nikdy neodejde, protože nikdy nebyl oddělený. V tomto světle je smrt pouhou transformací – procesem, ve kterém se forma vrací zpět do celku, ale vědomí pokračuje.
Neviní z ničeho druhé a ani sebe - Když se člověk probudí a přestane se vnímat jako oddělený „konatel“, zmizí i koncept viny – jak viny za vlastní činy, tak viny druhých. Probuzený člověk si uvědomuje, že všechno, co se děje, je součástí většího celku, a že nic není opravdu „osobní“. To, co nazýváme „činy“ nebo „rozhodnutí“, jsou jen projevy neustále se měnícího Bytí, které nemá skutečného „viníka“ ani „zasloužilého“.
Nepotřebuje souhlas – Probuzený člověk není závislý na schválení nebo uznání od ostatních. Je spokojený ve své vlastní pravdě, protože ví, že je součástí celku a nepotřebuje hledat potvrzení nebo validaci od druhých.
Není hnán touhou – Probuzený člověk přestává toužit po vlastnictví, protože ví, že nic není "jeho". Vše je dočasné, a jakákoli touha po materiálních věcech nebo po kontrole nad něčím mizí.
Je bez nenávisti a odporu – V tomto stavu mizí veškerý odpor k tomu, co je. Nenávist je produktem oddělenosti – v momentě, kdy člověk vnímá všechny bytosti jako projev jedné neoddělitelné podstaty, není důvod k nenávisti. Lidé, situace a okolnosti jsou přijímány takové, jaké jsou.
Bez manipulace a kontroly – Člověk, který zažil probuzení, přestává mít potřebu manipulovat druhými nebo situacemi, aby dosáhl svých cílů. Místo toho žije v harmonii a nechává věci přirozeně plynout. Ví, že kontrola je iluze.
Bez frustrace a nespokojenosti – Vzhledem k tomu, že probuzený člověk vnímá svět jako součást svého vlastního Bytí, přestává cítit nespokojenost nebo frustraci. Každý okamžik je v pořádku tak, jak je, a není důvod k neustálému hledání „lepší“ verze sebe nebo světa.
Láska, která není závislá na podmínkách – Je to bezpodmínečná láska, která plyne přirozeně, protože je součástí jednoty, kterou člověk zažívá.
Klid a mír – Jakákoliv vnitřní turbulance nebo neklid mizí, protože se ztrácí iluze, že něco není v pořádku. Všechno je v přítomném okamžiku, a ve stavu plného přijetí není potřeba se něčím znepokojovat.
Dokonalý svět Probuzeného, jak ho popisují mistři jako například Nisargadatta, je světem, kde se člověk plně uvědomuje a prožívá svou jednotu s Bytím. V tomto stavu probuzený jedinec přestává vnímat oddělenost mezi sebou a ostatními, mezi tělem, myslí a okolním světem. Vše je pro něj propojeno, bez jakýchkoliv hranic, dělení nebo vnímání "já" jako oddělené entity. Tento stav je stavem absolutní přítomnosti, kdy je člověk v souladu se vším, co je, bez zbytečných myšlenkových filtrů a rozumového hodnocení.
Naopak, svět, který vnímáme skrz iluzi oddělenosti, je svět, ve kterém se naše vědomí identifikuje s tělem a myslí, a vidíme sebe jako oddělené od ostatních lidí, přírody a samotného Bytí. Tato iluze oddělenosti vytváří subjektivní realitu plnou konfliktů, stresu, touhy, strachu a hledání "něčeho" mimo nás. V tomto světě se často zaměřujeme na dosažení individuálního úspěchu nebo štěstí, což nás udržuje v neustálém pohybu a hledání, místo abychom zažívali klid a jednotu.
Rozdíl je tedy zásadní: v iluzi oddělenosti prožíváme dualitu – subjekt a objekt, já a ty, "tohle" a "tamto" –, zatímco v dokonalém světě Probuzeného je všechno v jednotě, a vnímání této jednoty je spontánní a přirozené. Probuzený člověk neodmítá svět, ale chápe, že všechno je součástí jednoho a téhož Bytí. Není to svět utopie nebo iluze v tradičním smyslu, je to svět, jaký je, bez předsudků a rozdělení.