salmo1cz píše:Hezký další rok.
Salmo, díky. Nádherný každý okamžik.
salmo1cz píše:Jano, Prosím kdo nebo co se má v Buddhismu osvobozovat.
Přesně, tak, jak píšeš. Kdo by se měl vůbec tady osvobozovat? Vždyť nic skutečného nesvobodné není.
Naše pravé Já je stále svobodné a sen není žádnou skutečností. Proto i ta představa, že k našemu osvobození může dojít až po smrti našeho těla, je nesmyslná.
Ale samo sebou, dokud je tady spojení s projekcí našeho těla, tak tady může být stále a kdykoliv větší nebo menší propadání se do iluze oddělenosti.
Je tady možnost kdykoliv v tichu srdce zakoušet pravdu. Tedy, pokud na své iluzi oddělenosti zrovna příliš nelpíme. Pokud nepotřebujeme k životu svou osobní důležitost a nepotřebujeme si pořád dokazovat, že víme, co je na kom na čem špatné, a kdo co nemůže být láskou.
S poznáním lásky v tom, co je, to se to poznává, že to je Já. Jde to samo, jedna báseň.
Kdežto když si část existence necháváme zošklivovat myšlenkami, kdo co není dobré, tak ten život začne mít nedobrou pachuť. A tím, co nemáme rádi, bychom nechtěli být ani náhodou. Odtud pak ta iluze oddělenosti.
salmo1cz píše:Tam to berou vše jako iluze, zdroj je iluze Já je iluze, ego je iluze.Iluzorní vysvobozování iluze z iluze mi přijde poněkud komplikované.
Salmo, Tvá upřímnost je krásná. Není podstatné, jak to berou tam, ale jak to ve skutečnosti je. Nicméně se může stát, že poznání, jak to je, se může sejít s poznáním, jak to poznávají oni.
Je možné se na to teď hned podívat, jak to je.
Jak jsem si všimla, nejúspěšnější cestou k poznání Pravdy je, když se k ní dopracujeme sami. Není nám nic platé, když nám někdo bude pět ódy o tom, jak je ta nekonečná a věčná existence ve světle
Poznání Boží.V každém okamžiku je možné prožívat život v mysli, v představách, nebo je možné ochutnávat život z ticha otevřeného srdce, kde je dovoleno, aby všechno bylo láskou.
salmo1cz píše:Já rozumím co je to pomíjivé.Pokud není zdroj, ani projev, pak je to docela oříšek.
Moc pěkné, díky. Ano.
Poznávání skutečnosti skrz mysl, ve které se objevují formy, tvary, projev a celá ta časoprostorová záležitost, umožňuje, aby tady byl nalézán zdroj mysli, zdroj pocitů ve středu celého časoprostoru, TADY a TEĎ, ve středu nás samých, ve zdroji pocitů, ve zdroji, kde se rodí mysl. Kde se rodí první myšlenka: "Já jsem". Je možné dovolit, aby se mysl vrátila do svého zdroje, nic nevědět a spočinout jen v tom tichu srdce, které není tím pádem uzavíráno projekcí času a prostoru, ničím, co si myslíme, že víme.
A to ticho je tady nekonečné, bezčasé, stejně takovým je naše nekonečné srdce, ve kterém je vědomá existence. Není potřeba tady jakkoliv luštit, čím, co je. Protože odtud má všechno úplně stejnou chuť Bytí. Veškerý smyslový projev. Celá existence je v srdci sat-čit-ánanda.
salmo1cz píše:Dharma-mégha samádhi je stejné jako v Buddhismu Dharma mégha bhumi a nejít dál přes Já, tak tam čumím na oblak dharmy ještě teď.
Můžeš, prosím, o tomle napsat něco víc?