Slova mohou být jako most nebo jako zeď. Nezáleží na slovech samotných, ale na stavu vědomí, ve kterém jsou přijímána. Když někdo cítí bolest, je přirozené, že hledá viníka — ale hlubší cesta nás učí nehledat venku, nýbrž naslouchat vnitřnímu zrcadlu. A právě v tom je síla Probuzených: nevnucují, ale připomínají. Neučí, ale ukazují. Neříkají co si myslet, ale vedou k tichu, kde se pravda zjevuje sama — jako vůně květu, ne jako definice.
Poradna zdarma není o „tunách textů“. Je jako les — někdo najde stín, jiný léčivou bylinu, další ticho, a někdo se tam necítí doma. A to je v pořádku. Svoboda tady znamená i svobodu odejít.
Ten, kdo cítí tíhu nebo odpor, může prostě jen odejít jinam — není třeba se zlobit, není třeba zraňování. Ve světě lásky není žádné "proti", jen různé frekvence cesty, různé potřeby. A každý dostává to, co právě odpovídá jeho vibraci.
A co se týče „ztracení v překladu“, i to se může stát. Ale stejně tak může nastat moment, kdy přesně to „tisíckrát čtené“ náhle dozní, když už je mysl unavená a vzdá se. A pak konečně padne do srdce. A ono si samo řekne: „Aha…“ — a žádná slova nejsou třeba.
Slova Probuzených nejsou věty k zapamatování. Jsou jako kapky rosy — dotknou se tě jen tehdy, když se zastavíš. Místo snahy je pochopit, jen je nech projít přes mysl jako větřík. Nech je bez přemýšlení klesnout do prostoru srdce. Tam nic neanalyzuješ. Tam se jen vnímá. A to úplně stačí.
Když cítíš, že jsou „nestravitelná“ — nedrž je. Jen dovol, aby odezněla. A pak si všimni, co v Tobě zůstalo… Možná právě ticho. A to je ten nejmocnější učitel.
Taková místa jako Poradna nejsou pro všechny — ale pro ty, kdo nehledají názor, ale pravdu v sobě, mohou být jako maják. A maják se nemusí hádat s těmi, kdo plují jinam. On prostě svítí.
To, o čem mluví Probuzení, není výplod mysli, není to obraz, který lze vytvořit ani pochopit nástroji oddělenosti.
Je to samo živé poznání, které vyvěrá v okamžiku, kdy mysl ustoupí, kdy není nikdo, kdo by jej chtěl vlastnit. Je to Bytí samotné — tiché, prosté, beze snahy něco změnit, vyladit, vylepšit.
Láska, o níž mluví, není vztah mezi dvěma body, mezi dvěma oddělenými existencemi. Je to samotná Přítomnost, ve které všechny formy, všechny příběhy a všechna jména v tichosti spočívají. Není potřeba žádné snahy něco vytvořit – není tu kdo by tvořil a co by bylo potřeba tvořit. Je to Jedno, které je samo sebou naplněné.
Metta, o níž mluví Buddha, není cestou k dosažení něčeho, ale je přirozeným zářením, když není pout. Je to prosté srdce, nezatemněné očekáváním, nelpějící na formě, nepodmíněné výsledkem.
Osvícení není něco, co bychom mohli "získat" za zásluhy. Je to domov, který nás nikdy neopustil, ačkoliv se mysl toulala v čase.
Ať tvá cesta plyne v míru a v radosti tichého Srdce, které ví, že je vždy Jedním.
Nesnažte se porozumět tomu, co se zde mluví. Ani se nesnažte poslouchat. Nesnažte se mít žádnou představu, žádnou naději, že 'Budeme svobodní'. Žádné představy o tom, co to je. Pak sám Nejvyšší vstoupí do vašeho otevřeného srdce a trvale se tam posadí, protože už tam je.
V životě mohou nastat různé výzvy – takový už život zkrátka je. Někteří z vás možná už při cestě sem čelili určitým těžkostem. Otázkou je, jak jste na tyto výzvy reagovali. Nezáleží ani tolik na tom, jak přesně jste odpověděli, ale spíš na tom, zda jste byli v daný moment přítomní. Pokud vás výzva strhla do emoční nebo mentální reaktivity, je to v pořádku – důležité je, že si to nyní uvědomujete. Nikdy není pozdě. To, že to teď vidíte, znamená, že jste vědomí teď.
Možná jste například přišli do svého pokoje a zjistili, že je velmi malý, jako cela v klášteře. V hlavě jste ho mohli porovnávat s tím, kde jste byli na dovolené, a možná to nebylo zrovna luxusní prostředí. Ale právě takové místo – malý a prostý prostor – může být ideálním místem pro odevzdání a uvědomění si, že k prožitku přítomnosti není potřeba téměř nic. Paradoxně je pravděpodobnější, že přítomnost se vynoří, když nám něco je odebráno, než když nám je něco přidáno.
Mysl si totiž často myslí, že k probuzení je potřeba něco přidat – nějaký zážitek, poznání, vidění andělů, budoucí moment. Ale skutečné uvědomění přichází tehdy, když si uvědomíme, že k němu nepotřebujeme nic přidávat. To však neznamená, že na úrovni osobnosti není co rozvíjet. Pokud vám není 95 let, určitě je ještě co objevovat, učit se nové věci, cestovat, číst, rozvíjet se. Je v pořádku něco přidávat na úrovni osoby – ale neměli bychom očekávat, že nás to přivede k hlubokému naplnění nebo nám odhalí naši pravou identitu.
Osobnost nikdy nebude zcela dokončená. Můžeme se věnovat sportu, intelektu, podnikání – ale každá cesta vylučuje jiné možnosti. Život po nás někdy vyžaduje, abychom určité věci dělali, nebo si sami zvolíme výzvy. Je však důležité si uvědomit, že i když si stanovíme cíle, neměly by být spojovány s očekáváním, že po jejich dosažení zažijeme „konečné“ naplnění.
Většina lidí, kteří jsou ještě identifikováni s egem, má v sobě pocit, že něco v jejich životě chybí. Tento pocit může být silně vědomý, nebo jen skrytý na pozadí – neurčitý pocit, že „něco není v pořádku“. Tato vnitřní neklidnost se může projevovat jako úzkost, smutek, hněv, deprese – a pokud je přítomná už od dětství, člověk si ji ani nemusí uvědomovat, protože nikdy nepoznal nic jiného.
Pokud jste ale tady, je pravděpodobné, že už v sobě nějaký neklid vnímáte a začínáte tušit, že je možný i jiný způsob bytí – klidnější, vědomější. Mnoho lidí však stále netuší, že vnitřní proměna je možná. Žijí s trvalým neklidem, který často projektují ven – svět je pro ně problém, ne oni sami. Někteří lidé dokonce sami sebe vnímají jako problém, který je třeba vyřešit, a vyhledají terapeuta se slovy: „Já jsem problém, vyřešte mě.“
Pokud je však člověk v zajetí své nevědomosti opravdu hluboko, ani si neuvědomí, že by mohl být sám sobě problémem. Místo toho vinu připisuje ostatním – „oni jsou problém, ne já.“ A právě tito lidé často ani nehledají pomoc, protože v jejich pojetí není co měnit – problém je vždy venku. A jak si možná všímáte, právě takoví lidé bývají velmi aktivní online – internet je pro ně ideálním místem k tomu, aby svůj problémový stav ventilovali navenek.
Probuďte se z iluze - pouze Já (Self) je skutečné.
Pokaždé, když jdeš spát, máš zkušenost bytí bez mysli. Nemůžeš popřít, že existuješ, i když spíš, a nemůžeš popřít, že tvá mysl nefunguje, když spíš beze snů. Tato každodenní zkušenost by tě měla přesvědčit, že je možné pokračovat v existenci i bez mysli.
Samozřejmě, nemáš během spánku plné vědomí, ale pokud se zamyslíš nad tím, co se v tomto stavu děje, měl bys pochopit, že tvá existence – kontinuita tvého Bytí – nijak nezávisí na mysli nebo na totožnosti s ní.
Když se mysl každé ráno znovu objeví, okamžitě docházíš k závěru: „Tohle jsem já.“ Pokud se nad tímto tvrzením zamyslíš, uvidíš, jak je absurdní. Pokud to, čím skutečně jsi, existuje pouze tehdy, když je přítomna mysl, musel bys přijmout, že jsi neexistoval, když jsi spal. Nikdo nepřijme takový absurdní závěr.
Pokud analyzuješ své střídající se stavy, zjistíš, že máš přímou zkušenost toho, že existuješ, ať už jsi vzhůru nebo spíš. Také zjistíš, že mysl je aktivní jen tehdy, když jsi bdělý nebo sníš. Z těchto jednoduchých každodenních zkušeností by mělo být snadné pochopit, že mysl je něco, co přichází a odchází. Tvoje existence není vymazána pokaždé, když mysl přestane fungovat.
Neříkám ti žádnou filozofickou teorii – říkám ti něco, co si můžeš ověřit přímou zkušeností během jakéhokoliv dvacetičtyřhodinového období svého života. Vezmi tyto skutečnosti, které můžeš objevit vlastní zkušeností, a zkoumej je trochu více.
Když se každé ráno objeví mysl, neskákej hned k obvyklému závěru: „Tohle jsem já, tyto myšlenky jsou moje.“ Místo toho sleduj, jak myšlenky přicházejí a odcházejí, aniž by ses s nimi jakkoli ztotožňoval.
Pokud dokážeš odolat pokušení prohlásit každou myšlenku za svou, dojdeš k překvapivému závěru: Zjistíš, že jsi vědomí, v němž se myšlenky objevují a mizí.
Jsi ponechán svobodný. Jako had, který se zdá být v laně, zjistíš, že mysl je jen iluze, která se objevuje kvůli nevědomosti nebo mylnému vnímání.
Chceš nějakou zkušenost, která tě přesvědčí, že to, co říkám, je pravda. Tu zkušenost můžeš mít, pokud se vzdáš svého celoživotního zvyku vytvářet „já“, které si přivlastňuje všechny myšlenky. Buď si vědom sebe jako samotného vědomí, sleduj všechny myšlenky, jak přicházejí a odcházejí. Dojdi k závěru – přímou zkušeností – že jsi ve skutečnosti samotné vědomí, ne jeho pomíjivý obsah.
Mraky přicházejí a odcházejí na obloze, ale jejich výskyt a zmizení oblohu nijak neovlivní. Tvoje pravá podstata je jako obloha, jako prostor. Zůstávej jako obloha a nech myšlenkové mraky přicházet a odcházet.
Pokud si osvojíš tento postoj lhostejnosti k mysli, postupně se přestaneš s ní ztotožňovat.
Kdykoliv se na cestě objeví překážky, považuj je za „ne-já“. Pěstuj postoj, že skutečné „já“ je mimo dosah všech problémů a překážek. Pro Sebe neexistují žádné překážky. Pokud si budeš pamatovat, že jsi vždycky Sebe (Self), překážky nebudou mít žádný význam.
Jeden z vaišnavských světců kdysi poznamenal, že pokud člověk neprovádí žádnou duchovní praxi, nevnímá žádné problémy mysli. Řekl, že teprve když člověk začne meditovat, začne si uvědomovat různé způsoby, jak mu mysl působí potíže.
To je velmi pravdivé.
Ale člověk by se neměl znepokojovat žádnými překážkami ani se jich bát. Měl by je jednoduše považovat za „ne-já“. Mohou ti způsobovat potíže jen tehdy, pokud si myslíš, že jsou tvými problémy.
Překážející vasány (sklony mysli) mohou vypadat jako velká hora, která brání tvému postupu. Nenech se zastrašit její velikostí. Není to hora z kamene, ale hora z kafru. Pokud zapálíš jeden její roh plamenem rozlišující pozornosti, shoří do nicoty.
Ustup od hory problémů, odmítni uznat, že jsou tvoje, a rozplynou se a zmizí před tvýma očima.
Nenech se zmást svými myšlenkami a vasánami. Neustále se tě snaží oklamat, abys uvěřil, že jsi skutečná osoba, že svět je skutečný a že všechny tvé problémy jsou skutečné. Nebojuj s nimi – prostě si jich nevšímej. Nepřijímej všechny chybné představy, které ti přicházejí.
Usaď se v přesvědčení, že jsi Já (Self) a že se tě nic nemůže dotknout ani tě ovlivnit. Jakmile toto přesvědčení získáš, zjistíš, že automaticky ignoruješ návyky mysli. Když se odmítání mentálních činností stane nepřetržité a automatické, začneš mít zkušenost Sebe.
Když vidíš v dálce hádku dvou cizinců, nevěnuješ jí mnoho pozornosti, protože víš, že se tě netýká. Stejně tak se chovej k obsahu své mysli. Místo abys plnil mysl myšlenkami a pak mezi nimi vyvolával konflikty, nevěnuj mysli žádnou pozornost.
Odpočívej tiše v pocitu „já jsem“, což je vědomí, a pěstuj postoj, že všechny myšlenky, všechna vnímání jsou „ne-já“.
Když se naučíš vnímat svou mysl jako vzdáleného cizince, nebudeš už věnovat pozornost všem těm překážkám, které ti neustále vymýšlí. Mentální problémy se živí pozorností, kterou jim dáváš. Čím víc se jimi trápíš, tím silnější se stávají. Pokud si jich nevšímáš, ztratí svou sílu a nakonec zmizí.
Místo abyste se s myslí pohybovali po proudu a spojovali se s objektem, který prožíváte, pohybujte se proti proudu, abyste našli zdroj. Nenechte se unést proudem. Jděte opačným směrem, proti proudu.
Papaji: Nemysli. Bez myšlení dostaneš odpověď. Nemysli, teď ne. Nech tu mysl obrátit se k prameni. Nemysli a nevynakládej žádné úsilí.
Je to tak jednoduché. Netrap se, nemysli, nevynakládej úsilí – ani tolik jako lusknutí prstu. Na tohle jedno lusknutí prstu trávíš tolik času chozením sem a tam.
Teď – během toho lusknutí – mi musíš dát odpověď. Co jsi spatřil a co jsi nespatřil?
Tazatel: Zdá se, že to nedokážu.
Papaji: Pokud to nedokážeš, musí to být prázdnota. Proč musí být? Je to před tebou. Jsi v oceánu. Proč? Musí to být oceán. Proč pochybuješ?
Nech mysl obrátit se ke zdroji. Proč musí být? Máš návyk pochybovat.
Teď ti něco ukážu. Když ti podržím zrcadlo před obličej, co v něm uvidíš? Co vidíš v zrcadle?
Tazatel: Musím vidět... Takish.
Papaji: Takish je tvé jméno? Dobře. Když ti ukážu zrcadlo, uvidíš – ani nemusíš mluvit – uvidíš, ano, ano, sám sebe. Tak jako tohle.
Umísti mysl před zrcadlo prázdnoty, nech ji podívat se a řekni mi: proč „musí být“?
Mrtvý člověk nikdy neřekne: „Musím být živý.“ Mrtvý je mrtvý. Taková je smrt mysli. Nech ji obrátit se ke zdroji – a zemřít.
Nech se dít tato smrt mysli. A nemysli, nevynakládej úsilí. Jen buď.
Tazatel: Zdá se, že to nedokážu. Nejsem připraven to udělat.
Papaji: Ale připravenost není třeba.
Připravenost je třeba, když musíš něco dělat. Ale tady nemusíš dělat nic, žádné úsilí. Proč bys měl být připraven? Připravenost potřebuješ, když jdeš na letiště nebo chytáš letadlo.
Ale tady – doma – co musíš dělat? Nic. Nejdeš nikam. Odmítněte všechny plány. Nikam se nechystáš. Nikdy ti nebylo řečeno – zůstaň tichý, tady a teď. Nemysli, nevynakládej úsilí.
Kdyby ti to někdo řekl, nikdy bys nemusel přijít do Lakhnaú. Ale ti předtím ti říkali: „Dělej tohle, dělej tamto.“ A ono to nefungovalo. Jen tě to rozptýlilo.
Všechno to „dělej“ a „čti“ tě jen odvádí. A mysl sama znamená rozptýlení. Tento svět je výsledek rozptýlené mysli.
Když je mysl tichá – svět zmizí.
Jakmile se mysl pohne, objeví se svět. Objeví se minulost, přítomnost, budoucnost. Nekonečný cyklus. A jak přichází, tak také mizí. A to je způsob, jak to končí.
Nemysli. Nevynakládej úsilí. Jen toto – to není čin ani ne-čin. Je to ticho.
Když ti řeknu: chceš jít spát – co máš udělat? Děláš nějaké cvičení, abys usnul? Když děláš cvičení, nemůžeš usnout.
Musíš všechno odmítnout. Musíš odmítnout i své tělo. Dokonce i svou mysl.
Pokud ji neodmítneš – neusneš, že? Musíš odmítnout mysl, smysly, tělo, svět. Pak usneš.
Stejně tak teď – zůstaň tichý. A teď víš velmi dobře, jak usínáš. A teď zjistíš, jak se probudit.
Probudit se. Už jsi vzhůru. Ale já ti teď řeknu – probuď se ze snu bdělého stavu.
A pak už se nikdy nevrátíš – ani k bdělosti, ani ke spánku, ani ke snění.
Když se díváme na postavy jako Paramhansa Yogananda a Osho, nevidíme jen dva muže, ale dvě síly. Dvě polarity v lidské snaze pochopit a prožít to, co přesahuje slova: Božství, Pravdu, Sebe sama.
Yogananda představuje cestu harmonie, oddanosti a posvátné krásy. Je jako chrám postavený uprostřed rušného světa – klidný, tichý, dýchající staletími moudrosti. Jeho učení je cestou, která vede člověka z chaosu ke světlu, krok po kroku, s důvěrou a pokorou. Je to archetyp duchovního poutníka, který hledá vedení, odevzdává se vyššímu a skrze disciplínu nalézá spojení s Bohem.
Osho je naopak jako blesk uprostřed temné noci – divoký, osvobozující a ničivě pravdivý. On nevede poutníka, ale rozbíjí samotnou představu pouti. Nepodporuje hledání Boha – nutí tě pochopit, že hledající je to, co tě od pravdy odděluje. Je to archetyp vnitřního rebela, který všechno svaté spálí, aby odhalil něco ještě svatějšího – ticho za myšlenkou, svobodu za vírou, bytí bez opory.
Jeden staví chrám. Druhý ho zapaluje.
A právě v tom je jejich paradoxní jednota. Nejsou protiklady v boji – jsou dvě fáze téhož procesu. Mnoho lidí musí nejdřív vstoupit do chrámu, naučit se sedět v tichu, cítit krásu, věřit. A až když je chrám příliš těsný, přichází blesk. Až když jsou všechna slova vyslovena, může přijít ticho.
Osho a Yogananda nejsou „lepší“ nebo „horší“, nejsou si navzájem odpůrci. Jsou dvě tváře transformace. Yogananda připravuje půdu. Osho trhá kořeny.
Jejich poselství není o tom, koho následovat. Je o tom, kde na své vnitřní cestě právě jsi. Možná potřebuješ ruku, která tě povede. Možná už je čas jít bez ní. Možná je tvůj duch teď chrámem. A možná už klepe oheň.
Nakonec to ale není o Yoganandovi. Ani o Oshovi. Je to o tobě. O tom, co jsi ochoten pustit. A o tom, jestli dokážeš být tím, co zůstane.
Dalo by se říct, že Yogananda oslovuje duše v ranějších fázích duchovního zrání, zatímco Osho (podobně jako Nisargadatta) mluví k těm, kteří jsou připraveni opustit samotnou ideu cesty. Ale není to "vyšší a nižší" ve smyslu hodnoty – spíš jde o stupeň připravenosti pustit se všeho, včetně samotného hledání.
Yogananda učí z místa srdce, důvěry a vztahu s Bohem nebo mistrem. Jeho jazyk je láskyplný, přístupný, klidný. Jeho způsob je jako mateřská náruč – podporující, vyživující, pomáhající člověku najít stabilitu, disciplínu, krásu duchovního života. To je nezbytný krok pro mnoho hledajících, kteří by bez toho mohli duchovní skutečnost zaměnit za chaos, nebo ego za osvícení.
Osho je zničující milost. Nepodává ruku – spíš ji odtíná, aby ses musel naučit stát. On říká: „Všechno, čemu věříš, tě drží v zajetí. Dokonce i tvá představa Boha.“ Je to ohnivá fáze probuzení, kdy už nestačí zpívat mantry – je třeba se podívat přímo do propasti.
Podobné to je se srovnáním Chögyama Trungpy a Šrí Nisargadatty Maharadže:
Trungpa učil „cestu bojovníka“ – měl struktury, rituály, meditace. Přesto byl hluboce probuzený. Pomáhal lidem ukotvit se, zjemnit, přestat utíkat.
Nisargadatta říkal: „Nejsi tělo. Nejsi mysl. Jsi ticho, které vše svědčí.“ Nemazlil se. Nepodporoval „duchovní růst“ – odřízl všechny iluze najednou.
Oba přístupy jsou pravdivé – ne jako teorie, ale jako přímé zkušenosti.
A co tedy s tím? Můžeš si to představit jako spirálu vědomí:
Na začátku člověk potřebuje strukturu, vedení, víru.
Později ji musí vědomě opustit, jinak se z prostředku stane pouto.
A úplně na konci už není nikdo, kdo by něco hledal.
Yogananda pomáhá růst. Osho pomáhá zemřít. A v úplném tichu, je to, co je zmizením pomíjivého, totéž co nepomíjivá nekonečná neměnná skutečnost.
Probuzení skrze soužení | Eckhart Tolle o Tajemství lidské existence (1. část)
Vstupujeme do období turbulence. Mnozí silně cítí, že tohle je teprve začátek. A zároveň se v tom skrývá obrovská příležitost k probuzení do této dimenze. Protože zvláštní věc je, že žádný člověk se neprobudí zevnitř své zóny pohodlí.
Smutný fakt.
Ego to nechce slyšet, takže fakt, že tu zazněl potlesk, znamená, že už jste za hranicemi ega a rozpoznali jste pravdu. A to je hluboká, hluboká pravda. Ještě jsem nepotkal člověka, který by se probudil z pohodlí. Probuzení přichází skrze konfrontaci – použiji téměř biblický výraz – se „soužením“.
„Na tomto světě naleznete soužení,“ řekl Ježíš. Kamkoli půjdete. Buddha řekl totéž: „Na tomto světě naleznete dukkha,“ což se překládá jako utrpení, ale také jako bída, neuspokojivost nebo prostě neštěstí. To je to, co Buddha říkal – že tohle naleznete, pokud se neprobudíte. A Ježíš dodal: „Na tomto světě naleznete soužení, ale já jsem přemohl svět.“
A on ukazoval ostatním, jak přemoci svět. Co to znamená? Ježíš neměl žádnou světskou moc. Takže v tom smyslu svět nepřemohl jako Alexandr Veliký nebo jiný dobyvatel. Přemoci svět je vnitřní uvědomění – že už neodvozujete svou identitu od věcí tohoto světa, ale stále s nimi můžete žít a hrát si. A když o ně přijdete, když se rozbijí nebo vám budou odebrány, nepotřebovali jste je pro svůj pocit identity.
Můžete si tento svět užívat, pokud ho nepotřebujete, aby vám dával identitu. Můžete si užívat i ostatní lidi, jejich přítomnost a společnost, ale nepotřebujete je k tomu, abyste si doplnili identitu. A proč už je nepotřebujete? Protože jste už našli svou pravou identitu – jste spojeni se svou podstatou.
Identitou jakožto vědomí, to je vědomá přítomnost, to je to, kdo jsem.
Tohle je nádherná svoboda. A teď ji lidé budou muset najít, protože vstupujeme do velmi nejisté doby. Mnozí přijdou o věci, které jim dřív dávaly pocit identity. A to je skvělé. Mnozí také ztratí falešný pocit jistoty či bezpečí – což byla stejně jen iluze.
Nezáleží na tom, kolik pojistek máte. To neznamená, že vesmír není pomíjivý. A hledat svou identitu ve věcech, lidech, situacích, místech nebo dosaženích vede jen k utrpení a nevědomí.
Vaším hlavním úkolem je najít a udržovat spojení s tím, kým skutečně jste – na úrovni bytí. Abyste nebyli jen lidskou bytostí (human), ale lidským bytím (human being) – tedy byli si vědomi rozměru bytí.
V rozměru bytí nemáte věk – nejste staří ani mladí. Nemáte pohlaví. Nemáte status. Ať už byl váš život z pohledu světa doposud fantastickým úspěchem nebo naprostým selháním – na tom nezáleží. Bytí je nad tím. Nemá věk, nemá pohlaví, nemá rozlišení. Je to zdroj.
A tehdy už nepotřebujete bránit falešnou identitu, která byla beztak smyšlená. Můžete být v pohodě s tím, že někdy nemáte pravdu. Jiní vám něco ukážou a vy řeknete: „Opravdu?“ Zatímco dřív bylo mít pravdu důležitou součástí vaší konceptuální identity. Nejhorší věc pro ego je být usvědčeno z omylu – to je pro něj druh smrti.
Stále můžete mít názory – ale ty názory se nestanou vaší identitou. Když se názor stane identitou, přichází všechno to drama, které vidíme na sociálních sítích. Protože názory se staly identitami. Je to šílené.
Co je názor? Je to mentální konstrukce. Ale můžete ho stále mít, vyjádřit, a přitom se nebránit, nebýt agresivní – což by nastalo, pokud byste svůj názor ztotožnili se svou identitou.
Ale potřebujete něco silnějšího, hlubšího než tuto myslí vytvořenou identitu. A to je podstata toho, kým jste – za hranicí myšlení.
Je velmi důležité, jak jen to jde, připomínat si návrat do přítomného okamžiku. A to je hlavní brána do transcendentálního vědomí. Vstoupit do přítomného okamžiku – to je místo, kde se ta brána otevírá. Přítomný okamžik je portál.
Jak jen to je možné, soustřeďte svou pozornost do přítomnosti. Má to určitá stádia – řekněme dvě až tři, podle toho, jak to rozdělíte. Prvním krokem je stát se přítomným. Připomínejte si to drobnými cvičeními – psal jsem o tom také – kdykoli na něco čekáte, staňte se přítomnými. Ať už čekáte v autě, na výtah, nebo až někdo zvedne telefon (což může trvat věčnost).
Čekáte – tak proč plýtvat tím krásným časem? Využijte ho k přítomnosti.
Jak to funguje? Jak proměnit podráždění z čekání v přítomnost? Řekněme, že jste velmi podráždění – letiště jsou dnes pro mnohé extrémně stresující. Stojíte ve frontě na kontrolu, trvá to hodinu. V hlavě vám běží: „To je neuvěřitelné! Taková neschopnost! Tohle letiště už nikdy nepoužiju! Všechno jde do háje!“
A stanete se velmi nešťastnou osobou. Proč? „Copak nevidíte, co se děje? Vždyť tu stojím už hodinu!“ A teď – zkuste něco jiného. „Co tím myslíte?“ Zkuste být v této situaci bez přidávání myšlenek – bez mentálního komentáře. Nepřidávejte k této chvíli žádné hodnocení.
Je to vůbec možné? Ano, je. Interpretace je jen zvyk – hluboce zakořeněný mentální návyk. Ale nemusíte v něm uvíznout. Nepřidávejte žádné myšlenky. Nehodnoťte tento okamžik – jen ho nechte být.
„Dobře, zkusím to. Ale pokud to nezabere, vrátím se k nadávání!“ – „Zkusme to.“
A tak stojíte a najednou nepřidáváte myšlenky. Což znamená, že nestojíte tu hodinu, stojíte tu právě teď. Protože ta „hodina“ byla vytvořena myšlením. Čas je myšlenka. To trvání – to vytvořila mysl. Ale v přítomném okamžiku jen stojíte. Teď.
Za hranicemi víry: Překonání egoismu | Eckhart Tolle o Tajemství lidské existence (2. část)
Království nebeské
Nebeské království nepřichází s viditelnými znameními. Nemůžete říct: „Podívejte, je tady,“ nebo „Je tam.“ Pravda je taková, že království nebeské je ve vás. Co to znamená? Znamená to, že nepřichází jako něco, co lze vnímat smysly – nikdy to nemůže být objekt vědomí.
A právě zde vzniká nedorozumění ohledně Boha. Bůh není něco, k čemu byste mohli přistupovat jako k objektu. Mluvit k Bohu – to je v pořádku, pokud vám to přináší útěchu. Ale podstata toho, kým skutečně jste, je samotné vědomí.
Vědomí je vyzařováním toho jednoho, co bychom mohli nazvat Bohem. Ale Bůh neexistuje v tomto světě, není součástí prostoru ani času. A přesto jeho světlo září do tohoto světa a projevuje se ve vás jako vědomí. Proto Ježíš řekl: „Vy jste světlem světa.“
Co to znamená? Neznamená to, že jste lepší než ostatní. Ukazuje to na podstatu toho, kým jste. Světlo světa je vědomí, v němž se svět objevuje. Vy jste tím vědomím, které činí svět možným. Jste světlem vědomí – světlem světa.
Ano, jako přechodný krok je víra v tohle v pořádku. Ale potom nastává chvíle, kdy je třeba víru překročit – k poznání, ke skutečné realizaci hloubky ve vašem nitru.
Té hloubky, která vás spojuje s nesmírností, kterou je vědomí.
Jak asi víte, před tisíci lety – například ve starověkém Egyptě – lidé považovali Slunce za boha. A je tu jistá podobnost. Slunce vyzařuje světlo neustále – obrovské proudění energie, které vnímáme jako světlo. Životodárná energie slunce proudí neustále, dává ze sebe bez přestání.
A stejně tak vědomí, které je ve všech živých bytostech – a dokonce i v tzv. neživých věcech (které ve skutečnosti nejsou úplně neživé) – každá forma existence je vyjádřením jednoho vědomí, které vyzařuje do této dimenze a postupně přináší nárůst vědomí.
Bůh sám je samozřejmě mimo prostor a čas – tam neexistuje vývoj. Ale emanace, která září do této dimenze a vytváří tento vesmír, prochází evolucí. Postupně proudí více a více vědomí do tohoto vesmíru z transcendentního zdroje všeho života. To vědomí oživuje formy, a tak se vesmír stává stále vědomějším. To je ohromující: vesmír je v procesu uvědomování sebe sama.
Světlo vědomí vyzařuje z jednoho zdroje. Ten zdroj je samozřejmě mimo čas a prostor. Vysvětluji něco, co vlastně nelze plně pochopit rozumově. Mluvím o tom proto, že chci odkázat na možnost přímé realizace – ne konceptuální, ale skutečné.
Když toto prožijete, uvědomíte si hloubku ve svém nitru. A uvidíte, že osoba, za kterou jste se považovali, je jen pomíjivý jev. V podstatě jste vědomí samo.
V různých náboženských tradicích to někteří mystici pochopili – křesťanští mystici, súfíové v islámu, mniši v buddhismu i hinduismu. Někteří o tom mlčeli – a to bylo moudré. Jiní to vyjádřili – často zvolali: „Já jsem Bůh.“ Ale to bylo nepochopeno – jejich mysl se snažila pochopit, co se jim stalo. Výsledek byl, že byli často zavrženi – někteří i popraveni. Nedoporučuji to.
Navíc to není úplná pravda. Je to jen částečná pravda. Je to jako když paprsek slunečního světla řekne: „Jsem Slunce.“ Ano – je s ním spojen, je jeho vyzařováním. Ale Slunce je nekonečně větší než jeden jeho paprsek.
Lépe řečeno by bylo: „Jsem vyzařováním Slunce. A cítím jeho podstatu jako své vlastní bytí.“ A to je pravda. Toto pochopení přichází ve chvílích vnitřního ticha.
A ne vždy v klidných podmínkách. Ticho může přijít i uprostřed chaosu.
Ticho – to je transcendentní vědomí – může přijít v okamžiku, kdy ego ztrácí to, co tvořilo jeho identitu. Když ego (tedy myslí vytvořené já) ztrácí to, co mu dávalo sebeurčení – majetek, vztahy, status – může se zhroutit. A to se může stát otevřením.
Často slyšíme o lidech, kteří přišli o všechno – podnikatelé, vlivní lidé. Například v době Velké hospodářské krize ve 30. letech – mnozí v New Yorku páchali sebevraždy, protože ztratili vše. Jejich identita byla tak spojena s tím, co měli, že když o to přišli, zhroutili se. Byl to pro ně konec světa.
Ale potenciálně, když prožijete velkou ztrátu, může se v egoistickém obalu objevit prasklina – a skrz ni pronikne mír, který převyšuje veškeré chápání.
Když se plně poddáte skutečnosti ztráty, najednou pocítíte vnitřní klid.
Přestaňte přemýšlet, začněte se probouzet | Eckhart Tolle o cestě od myšlení k probuzení (2. část)
Pěstování stavu nemyšlení – tehdy, když skutečně nemusíte myslet – vede k tomu, že když přemýšlet potřebujete, vaše myšlení je efektivnější, silnější a inteligentnější. Když jste napojeni na hlubší úroveň nemyšlení, která je nepodmíněným vědomím.
V každodenním životě je dobré pěstovat, jak jen je to možné, krátké okamžiky bez myšlenek. Můžete to spojit s dechem. Říkám tomu „vědomý nádech“, tím nejkratším je jeden vědomý dech – nadechnete se, vydechnete – a zatímco dýcháte dovnitř a ven, jste si plně vědomi proudění vzduchu do těla a z těla. Vědomý dech znamená, že během toho krátkého okamžiku nemyslíte. A to je velmi významné.
Nemyslet, aniž byste ztratili vědomí – naopak být pozornější než při myšlení – znamená objevit novou dimenzi vědomí uvnitř sebe. A pokud bych měl vybrat tu nejvýznamnější věc, největší „dosažení“ v lidském životě, bylo by to právě toto: schopnost vystoupit z myšlení, nebo jinak řečeno, povznést se nad myšlení.
Jiným způsobem lze říct, že duchovní probuzení nemá nic společného s viděním duchů nebo andělů, mluvením s Bohem, zážitky z minulých životů. Tyto věci mohou být nádherné, ale nejsou samy o sobě duchovním probuzením.
Mohou s ním být spojeny, ale samy o sobě jím nejsou. Skutečné duchovní probuzení je uvědomění si nové dimenze vědomí ve vás – dimenze, která už tam možná byla, občas spontánně vyvstala, ale vy jste ji dlouho přehlíželi.
Zažili jste jistě chvíle radosti, silného pocitu živosti, vnitřního klidu – ale pravděpodobně jste si neuvědomili, že tyto okamžiky byly spojeny s absencí myšlení. A přesto, když se na to podíváte hlouběji, zjistíte, že když jste prožívali tyto chvíle, přemýšleli jste velmi málo nebo vůbec.
Například když vás něco ohromí a vy řeknete: „Ach, to je nádherné!“ – takové momenty často přichází bez myšlenek.
Myšlení je skvělá věc – pokud jím nejste ovládnuti. Pokud jste schopni ho používat, je to nádherný nástroj pro tvoření. Ale pokud se myšlení stane základem vašeho pocitu identity – tedy příběh ve vaší hlavě o tom, kdo jste – pak se z myšlení stává druh vězení.
Nebo jiným přirovnáním: myšlení vás může ovládnout jako něco, co se vás zmocnilo – a vy si to ani neuvědomujete.
Když říkáte „Myslím, tedy jsem“, není to tak úplně přesné. Přesnější by bylo říct: „Myšlení se mi děje.“ Pokud ho nemůžete zastavit, pak se vám děje. A pokud ho ani nechcete zastavit, možná jste na něm závislí. Možná si myslíte, že bez něj byste nepřežili.
Takže pokud nemůžete přestat myslet, pak to nejste vy, kdo myslí – myšlení se děje vám. Nebo jinak: „jste myšleni“, nemyslíte vy.
Mimochodem, zatímco k vám mluvím – a mnozí z vás to vědí, ale je snadné na to zapomenout – uvědomujte si tiché mezery mezi větami, mezi slovy. Všímejte si jich, buďte si jich vědomi. Protože meditační část našeho sezení je právě v těch tichých mezerách. Slova samotná nás jen vedou k těm mezerám – vedou nás ke klidu.
Když si uvědomujete tiché mezery během toho, co mluvím – třeba právě teď… a teď… a teď – všímejte si jich. Můžete si také uvědomit, že když si těch mezer všímáte, nemyslíte. A to je meditace.
Jsem tím, kým si lidé myslí, že jsem? To všechno je jen povrch.
Naučte se vnímat v sobě hluboké „já“, abyste nežili výhradně skrze to povrchové „já“. Buďte zakořeněni v tom hlubším bytí. A pak vzestupy a pády vašeho života budou mít druhořadý význam. Stále věnujete svému životu pozornost, děláte, co můžete, ale váš pocit identity nebo vlastní hodnoty nezávisí na vašich úspěších. Přesto můžete své úspěchy vítat – jsou příjemné – ale nezávisíte na nich. Ani na vašich neúspěších, ztrátách nebo chybách. To jsou jen koncepty.
Mnoho lidí má v hlavě představu: „Selhal jsem v životě.“ Udělali spoustu chyb – možná viní společnost, někoho jiného nebo sebe. Cítí lítost: „Nedokázal jsem to.“ To všechno jsou příběhy – každý z těchto výroků je příběh ve vaší hlavě. Je to vyprávění. A když tomu věříte, dělá vás to nešťastnými – a to se stane vaší identitou. „Nedokázal jsem to v životě“ – to je příběh, který si říkáte. A ten příběh vám dává pocit identity. „Jsem velký úspěch“ – je jiný příběh, který vám také dává identitu – spokojenější identitu, dokud to trvá. Ale i ta je stejně povrchní.
A může se stát, že když jsou příběhy ve vaší hlavě příliš bolestivé, je větší šance, že je překročíte – a zjistíte, kdo jste mimo tyto příběhy. Více než když žijete příjemný příběh, který vás dočasně uspokojuje, například tím, že máte slávu nebo majetek – a na tom stavíte svou identitu. Ale i tento příběh skončí. Mnoho slavných lidí to muselo zažít na vlastní kůži.
Dočasně to může být uspokojivé a zabránit vám najít, kdo jste doopravdy, na hlubší úrovni vašeho bytí. Takže úspěšný finančník z Wall Streetu má menší pravděpodobnost, že najde duchovní probuzení, než ten, který právě o všechno přišel. Neúspěšný finančník je tomu potenciálně blíž. Nebo se ten úspěšný natolik nasytí svým „úspěchem“, že si uvědomí jeho prázdnotu, upadne do utrpení – a právě to utrpení může vést k hlubšímu poznání.
Vraťme se k tomu, kde jsme začali – k vnímání nutkavého, nevědomého myšlení. Rozvíjejte to – přineste to do svého každodenního života. Okamžiky bez myšlenek. To neznamená, že klesnete pod úroveň myšlení. Ne – nejste bez myšlenek, protože jste měli tři whisky. Nestáváte se méně vědomými – naopak, stáváte se bdělejšími, přítomnějšími. Stoupáte nad myšlenky.
A tak se váš život začne prolínat s okamžiky vnitřního prostoru – ticha, bez myšlenek. To je, co znamená „bez myšlenek“ – vnitřní prostor. Pokud nenajdete vnitřní prostor, ticho nebo klid, nic z toho, čeho dosáhnete, vás neuspokojí. Možná na chvíli, ale ne dlouhodobě. Žádná osoba, žádný vztah, žádné místo, žádný majetek, žádný úspěch vás trvale neuspokojí. Všechno má svou stinnou stránku.
Každý člověk, kterého poznáte – když se vezmete a začnete spolu žít – poznáte i jeho stinnou stránku. Ať už jde o cokoli – jste odsouzeni k neustálé frustraci, pokud nenajdete vnitřní prostor.
Vnitřní prostor vás osvobozuje od připoutanosti ke všemu na tomto světě – což je ve skutečnosti připoutanost k vaší mysli. Protože cokoli na tomto světě zažijete, zažíváte jako mentální formu. Můžete mít Rolls-Royce v garáži, ale nakonec ho zažíváte jako mentální formu: „Moje auto.“
Takže ve skutečnosti nejste připoutáni k samotnému Rolls-Roycu, ale k představě, myšlence: „Já a moje auto.“ Vždy se to tedy vrací k myšlenkám, které vám dávají identitu – a to je omezení.
Pěstujte vnímání myšlenek, bdělou přítomnost, ticho, prostor. Přinášejte to do svého života – v okamžicích, kdy není co dělat. Například: máte minutu volno – můžete si buď vytáhnout telefon z kapsy a začít do něj zírat jako všichni ostatní – jako zombíci kolem vás.
Lidé se opravdu mění v zombíky. Všichni jdou – jejich pozornost je úplně pohlcena mobilem, což je prodloužení myšlení. Mobil je odrazem i rozšířením myšlení – odráží myšlenky zpět k vám a propojuje vás s kolektivním myšlením.
Mobil je prodloužením vaší identifikace s myšlením. Můžete ho použít – je to úžasné zařízení, samozřejmě – ale zároveň i velmi nebezpečné.
Takže místo toho, abyste automaticky vytáhli mobil z kapsy – proč nepozvat do svého života chvíli bez myšlenek? Pěstujte přítomnost. Buď jen vstupte do tiché bdělé přítomnosti, nebo si vezměte jeden či dva vědomé nádechy.
Stárnutí jako cesta k vnitřnímu klidu | Eckhart Tolle o Tajemství lidské existence (3. část)
Hluboký, silný vnitřní klid, který z vás vyzařuje a ovlivňuje lidi kolem vás, i když neřeknete ani slovo. Prostě jen jste. A právě takové má být stáří – mělo by být příležitostí k sebepřekonání, protože já, se kterým jste se po celý život ztotožňovali, pomalu odchází. Tak proč ho nepřekročit už teď?
To je význam rčení „zemři, než zemřeš“ – nečekejte. Stáří je nádhernou příležitostí k opuštění ega, k tomu, abychom už více nepotřebovali egoistické vědomí. Ale pokud dosáhnete sedmdesáti a celý život jste byli uvězněni ve své egoistické osobnosti a kdykoli se ve vašem životě objevilo něco byť jen vzdáleně duchovního, okamžitě jste to odmítli – pak se může stát, že ve stáří už vás nic neosvobodí. Uvíznete v zatvrzelé osobnosti, třeba v podobě „mrzutého starého muže“ nebo ženy. Ten typ: „Nechte mě být, vím všechno. Neříkejte mi žádné nesmysly, už jsem to všechno viděl.“ Jen silná osobnost. A jednoho dne... prostě padnete mrtví.
Využijte tedy každodenní život jako tu nejlepší praxi. Nehledejte ideální situaci k duchovnímu probuzení – ideální situací je ta, ve které se právě nacházíte. Právě ta je pro vás tou pravou. Využijte ji.
Využijte i tento čas, do kterého vstupujeme, k prohloubení již probíhajícího probuzení ve vás. Když se dějí takzvané „špatné“ věci, podívejte se na ně a nepřidávejte k nim žádné myšlenky. To, co je na jedné úrovni „špatné“, na vyšší úrovni bytí už špatné není. Existují různé úrovně pravdy.
Například vážné onemocnění – obvykle je považováno za něco špatného. Samozřejmě, život ohrožující nemoc nazýváme špatnou. Ale je to tak? Je to zároveň příležitost k probuzení. Setkal jsem se během let s mnoha lidmi, kteří čelili smrtelné nemoci – a právě tato konfrontace je přinutila opustit všechny věci, se kterými se ztotožňovali, a začali se probouzet jako čistá přítomnost. Někteří z nich – viděl jsem je krátce před smrtí – byli zářiví. Osobnost byla zcela pryč. Zbyla jen obrovská, krásná přítomnost. To je nejvyšší možnost, když se blíží smrt.
Z mého života: jak víte, naše setkání bylo dvakrát odloženo kvůli covidu. Potřetí, začátkem letošního roku, bylo zrušeno znovu – tentokrát ne kvůli covidu, ale proto, že mi byla diagnostikována potenciálně život ohrožující nemoc, která vyžadovala okamžitou operaci.
Po vyšetření mi lékař řekl: „Máte rakovinu.“ Na okamžik to otřáslo mou osobností, ale pak jsem ucítil hluboko v sobě přítomnost, která byla obvykle jen v pozadí. Najednou zaplnila celé mé bytí. V následujících dnech jsem chodil jako někdo, kdo už vlastně zemřel – zbylo jen vědomí.
O deset dní později jsem podstoupil velkou operaci a nádor byl odstraněn. Poté další vyšetření ukázalo, že se nemoc nerozšířila – zdá se, že je vše v pořádku. Díky za to. Byl jsem na to dobře připraven, ale taková zkušenost může být hlubokým otevřením pro kohokoli – pokud víte, jak k ní přistoupit. Protože smrt přijde tak jako tak.
Lidé si často vytvářejí koncepty o sobě samých. Ego neustále hledá nové koncepty – „Co si ještě mohu přidat?“ Třeba: „Jsem přeživší rakoviny.“ Nový koncept, který vám může chvíli dělat dobře – dokud se nestane něco dalšího.
Buďte opatrní s konceptuálními identitami – zvláště pokud se věnujete duchovnímu probuzení. Dávejte pozor, abyste jen nevyměnili jednu identitu za jinou. Možná přestanete být připoutaní ke své BMW nebo Ferrari, protože přijdete na mou přednášku a uvědomíte si: „Tohle je bezvýznamné, pustím to.“ A začnete jezdit na kole – jen abyste světu ukázali, jak jste duchovní. Ale aniž byste si to uvědomili, vaše ego je stejně silné – jen se přemístilo jinam.
To se někdy nazývá „duchovní ego“ – a může být velmi silné. Ego má tendenci se vracet zadními vrátky.
Nedávno jsem získal další identitu: šel jsem lesem a potkal mladý pár. Muž se na mě podíval a řekl: „Já vás odněkud znám! Jak se jmenujete?“ Řekl jsem: „Eckhart.“ A on: „Áno! Sleduji vás pořád na YouTube!“ A své přítelkyni řekl: „Podívej, to je známý YouTuber!“
Takže – skvělé. Teď jsem slavný YouTuber. Jsem na to hrdý. A mým dalším cílem je stát se influencerem na Instagramu. Možná si myslíte, že jsem na to moc starý, ale existuje spousta skvělých filtrů – ani byste mě nepoznali.
Buďte opatrní s konceptuálními identitami. Lidé vám budou chtít přidělit různé identity. Neberte je na sebe. Neakceptujte je. Říkají mi „duchovní učitel“ – ale i to je jen konceptuální identita.
Být prostorem vědomí | Eckhart Tolle o prožívání vlastního probuzení (1. část)
Jste vědomí za svou myslí. Jste tím prostorem, protože vědomí je prostor – není to myšlenka, je to vědomí samo. Máte v sobě hloubku vědomí, přičemž myšlenková aktivita je jen jako malé vlnky. Můžete si to představit jako obrovský oceán nebo hluboké jezero s vlnkami na hladině. Ty vlnky a vlnobití na povrchu jsou vaše myšlenky. Většina lidí je uvězněna právě v této vrstvě a neuvědomuje si, že pod tím je obrovská hloubka. A pokud by se někdy chtěli stát kreativními bytostmi nebo do světa přinést něco nového, muselo by to přijít z té hloubky – nemůže to vzniknout jen z povrchové aktivity mysli, která je opakující se a stále stejná. Na této úrovni samotné nemůže vzniknout nic skutečně tvůrčího.
„Jednou složím skvělou hudbu,“ říkáte si. „Jednou napíšu úžasnou knihu. Jen musím počkat.“ Ale pokud se nedostanete z této vrstvy, nic se nestane. Ano, mysl je potřebná k napsání knihy, ale hluboká nebo inspirativní myšlenka nevznikne, pokud jí nevytvoříte prostor – chvilku ticha, ve které se dotknete vnitřní hloubky. Když si sednete k počítači nebo papíru s cílem napsat něco nového a kreativního, odkud to přijde? Z opakujícího se hluku ve vaší hlavě? Ne – přichází to tehdy, když se ten hluk na chvíli ztiší. To je ten okamžik, kdy vstupujete do „katedrály“.
Pak čekáte – otevřete se vnitřnímu tichu. Je tam. Nemusíte se učinit tichými, to ticho je pod vším – i pod tím nejšílenějším člověkem. Jen se k němu nedokáže dostat. Je snadné to přijmout. Nemusíte pořád myslet. Potřebujete mít prostory bez myšlenek. Není to tak těžké – pokud nejste naprosto šílení, a většina lidí naprosto šílená není. Většina je jen částečně.
Můžete tedy vstoupit do té katedrály a být tam jako vědomá přítomnost – ne jako mysl zatížená znalostmi. Můžete jít po ulici a podívat se na jiného člověka bez komentáře? Jen se dívat a vnímat. Když nepřemýšlíte a nekomentujete, můžete cítit živost druhého člověka – je tam nějaká podstata, hlubší než mysl vaše i jejich. A pokud s takovým člověkem komunikujete, například když ho posloucháte, dokážete zůstat vnitřně tiší? Můžete spolu mluvit třeba o počasí – na tom nezáleží – ale uvnitř zůstat klidní a být tam jako prostor pro toho druhého. Stejně jako jste tam jako prostor pro strom – a uvědomíte si, jak neuvěřitelný ten strom je. Ne skrze to, co o něm víte myslí – to se může hodit pro určité účely – ale skrze vnímání jeho hloubky, kterou mysl nikdy plně nepostihne.
A čím víc to cítíte venku, tím víc to cítíte uvnitř sebe. A ještě větší hloubku můžete cítit u druhého člověka. A čím víc vnímáte hloubku živosti v něm, tím víc ji cítíte i v sobě. Vždy to jde ruku v ruce.
Vztahy se stávají problematickými, když jsou obě strany úplně uvězněny ve své hlučné mysli. Velmi rychle pak vznikají konflikty – a právě proto jsou vztahy plné konfliktů. Lidé se z toho nedokážou vymanit. Jsou uvězněni v hlavě, a tak se každá neshoda mění v hádku.
Máte názor: „Takhle to je, mám pravdu.“ Ztotožňujete se se svou mentální pozicí. Váš partner má jiný názor: „Ne, nemáš pravdu, já mám.“ A oba se ztotožňujete se svými myšlenkami. To znamená, že váš pocit identity je v té myšlence, v tom názoru. Řeknete: „Dnes je zima.“ Partner řekne: „Ne, není, je jen chladno.“ „Ne, je zima!“ To je samozřejmě zjednodušený příklad, ale i taková drobnost může vést k hádce. „Naznačuješ, že lžu?“ A pak přijde: „No jo, minulý týden jsi lhal taky.“ – „Nelhal jsem, jen jsem…“ A tak to pokračuje.
Celý vztah je mysl proti mysli. Když se ztotožníte s myslí, vznikne ego. To „já“, které musí mít vždy pravdu. Pokud ego nemá pravdu, cítí se ohroženo, jako by zemřelo. „Nemohu se mýlit!“ Musí bránit svůj postoj – a to je hrůzná hra, která je ale běžná.
A tak se pomalu dostáváme k tomu, co je duchovní probuzení. Protože jsme se podívali na to, co je duchovní spánek. Viděli jsme, co znamená být „spící“ nebo nevědomý – jinými slovy normální. Takto funguje svět. Ne celý svět – probuzení nastává, zde a tam, a stále více lidí tím procesem probuzení prochází. A teď víme, co to znamená.
Znamená to, že se již neztotožňujete se svou myslí. Kdo tedy jste, pokud nejste vaše mysl? Jste vědomí, z něhož vyvstává každá myšlenka – a zase se do něj vrací, jako vlnka. Jste to vědomí, které je mnohem větší než jakákoli jednotlivá myšlenka, dokonce větší než všechny myšlenky dohromady.
Toto vědomí se poprvé zakouší jako vnitřní ticho. To ale neznamená, že usínáte – mysl tam stále je, ale mezi ní a vámi je prostor. A z tohoto prostoru vychází veškerá tvořivost. Každé velké uvědomění, každý náhled, který kdy člověk měl, pochází z této hluboké inteligence. A pak to proudí do mysli, která se stává nástrojem tohoto vědomí. Tehdy může být mysl nádherná – pokud neslouží jen sama sobě, ale něčemu vyššímu. Mysl jako pán je šílená. Mysl jako služebník je nádherná věc.
To je posun vědomí, který se děje – a který se musí stát na této planetě. Mysl nachází své místo jako služebník vědomí nebo pozornosti.
A je na vás, abyste pozvali vědomí, které jste, do každodenního života. Jak? Tak, že do svého života pozvete vnitřní prostor nebo vnitřní ticho. Například když si děláte čaj nebo kávu – proč nezkusit být při každém pohybu klidní? Být si vědomi. Vnést do toho vědomí. Každý pohyb – nalít vodu – bez komentářů.
Podívejte se na květinu, na strom, na oblohu – a jen na pár vteřin se dívejte. Poslouchejte vítr, déšť, jakýkoli zvuk – a jen naslouchejte. Přiveďte svou pozornost k vnímání smysly. Když vnímáte smysly, mysl je tichá. Když nasloucháte, mysl je tichá. Když se díváte, mysl je tichá.
To je malá praxe, kterou můžete během dne dělat mnohokrát – a ona prohloubí váš život.
Opusťte myšlenky, přijměte přítomný okamžik | Eckhart Tolle o prožívání vlastního probuzení (2. část)
Duchovní probuzení znamená probudit se do živosti tohoto okamžiku. Uvědomit si živost tohoto okamžiku – to je všechno, co kdy bude. Nic jiného nikdy nepřijde. Můžeš čekat miliony let, kdybys žil tak dlouho, ale nic jiného než tento okamžik nikdy nepřijde. Tvůj život bude vždycky tímto okamžikem.
To zní jako samozřejmost – „ano, to víme“. Ne, nevíš to, pokud to nežiješ. Život je vždycky tento okamžik. Nevíš to, pokud to nežiješ. Jen když to opravdu žiješ, můžeš to poznat. Jinak je to jen myšlenka v hlavě – „ano, samozřejmě, život je přítomný okamžik“. A pak co? Kdy přijde další okamžik?
Můžeš se tedy rovnou spřátelit s tímto okamžikem, když nic jiného neexistuje. Buď k němu otevřený. Nezadus ho přemírou hodnocení, výkladů a definic. Buď otevřený živosti tohoto okamžiku. Otevřenost znamená, že tu je prostor, prostornost.
Dochází tedy k posunu – z bytosti založené na myšlení, což je starý způsob fungování člověka už po tisíce let, k hlubší bytosti, která je založena na uvědomění, přítomnosti, vědomí.
Když totiž nekomentuješ věci nutkavě, kdo jsi, když neustále nemyslíš na sebe a své problémy? Řekněme, že si v tomto okamžiku nepamatuješ svou minulost. A vlastně ani nemusíš – protože pokud nezačneš určitou myšlenkovou aktivitu, minulost tady teď není. Jen sedíš tady a teď.
Představ si na chvíli, že neexistuje minulost ani budoucnost. Co z tebe zbyde, když ti odeberu minulost a budoucnost? Nepamatuješ si nic. Nepamatuješ si ani své jméno. Kdo jsi? Nevím. Ale něco tam musí být. Ano, něco tam je – ale nemohu říct, co to je. To jsi ty. Samotné vědomí.
Když z vědomí na chvíli odstraníš veškerý obsah, uvědomíš si, že ty jsi vědomí. Obsahem myslíme myšlenky, emoce. Když se vrátí, zastiňují realitu toho, že jsi vědomí, a ty se začneš ztotožňovat s obsahem.
Někteří lidé se duchovně probudili právě proto, že jim život sebral jejich obsah. Ztratili všechno – pověst, jméno, majetek, rodinu. Přišla nehoda nebo zemětřesení a všechno bylo pryč. Seděli mezi ruinami svého domu – a najednou se u některých z nich objevilo hluboké duchovní probuzení. Proč? Protože život jim vzal všechno, s čím se ztotožňovali jako s „já“. A zbylo to, co jsme právě udělali teď – na chvíli jsme odstranili obsah života.
A co zůstane, když odstraníš obsah? Obsah stejně zmizí – nic není trvalé. Všechno přichází a odchází. Jak říkal Buddha – vše je pomíjivé. To se týká obsahu. Dokud se ztotožňuješ s obsahem života, jsi zranitelný. Dokonce i tělo může velmi rychle zmizet. Ale za obsahem je samotné vědomí. Ne to, s čím se vědomí ztotožnilo – ale vědomí samotné. A tím jsi ty. Já tím jsem. Na této úrovni jsme stejní. Tvá pravá podstata je vědomí. Všechno ostatní je dočasně přidané – je to přestrojení vědomí, které se vydává za toto a tamto, objevuje se v této podobě.
To je ta božská hra, zvaná leela, jak se jí říká v Indii. A ta hra není špatná, není třeba ji odmítat. Ale můžeš si ji užít jen tehdy, když víš, co je za tou hrou. Pouze když víš, kým jsi za vším, co se v tvém životě děje, můžeš si ty věci skutečně užívat, dokud trvají.
A pak už se jich nemusíš držet – protože víš, že nic netrvá. Vztahy, cokoli – jen velmi mladí lidé si myslí, že něco trvá. Pak dosáhneš určitého věku a pochopíš: Tolik věcí, o kterých jsem si myslel, že jsou trvalé, zmizelo. A další věci ještě zmizí. Některé ještě přijdou – a pak zmizí.
A tak tvůj život už není založený na obsahu, ale na podstatě. Právě jsem ti v tomto jediném malém projevu předal celou podstatu toho, o čem duchovno ve skutečnosti je.
A to je ono. Není toho moc dalšího, co bys musel vědět – ve smyslu nasbíraného poznání. Teď jde o to to žít. A pokud to nechceš žít, je to v pořádku – znamená to jen, že budeš muset ještě trochu víc trpět, než budeš připraven k tomuto posunu. Než se tento posun začne dít, musí člověk dospět do bodu připravenosti, kdy řekne: „Dobře, už bylo dost šílenství. Už jsem dost trpěl. Jsem připraven na posun. Jsem připraven říct: Tento okamžik je všechno, co kdy je. Mohl bych se s ním rovnou spřátelit. Uznat ho, věnovat mu pozornost – v jakékoli podobě přichází.“
Protože ta podoba není samotný okamžik. Je to jen forma, kterou tento okamžik má. „Teď“ není to, co se děje. „Teď“ je prostor, ve kterém se to děje. A tím prostorem je ve své podstatě vědomí. Všechno se děje ve světle vědomí.
Někteří filozofové pochybují o všem – ptají se: „Je něco, o čem si mohu být naprosto jistý?“ Všechno se dá zpochybnit. Mohu pochybovat o tom, že ty existuješ, ty můžeš pochybovat o mně. Možná jen sníme. Kdo říká, že právě teď nesníme? Nevíš to jistě.
Ale i kdyby to byl sen, něco skutečného tam být musí – protože sen se musí objevit něčemu, nebo někomu. Musí tu být světlo, v němž se sen objevuje, prostor, ve kterém se odehrává. Takže i kdyby to byl sen, jedna věc, kterou nelze zpochybnit, je samotný fakt bytí. Bytí – existence – to je nezpochybnitelné.
Bytí může být snem, nebo nemusí. Ale to, co nemůžeš popřít, je fakt, že jsi. „Jsem“ – to je něco, co nelze zpochybnit.
Přidání hloubky do povrchního života | Eckhart Tolle o prožívání vlastního probuzení (3. část)
To, čemu říkáme „osoba“, je ve skutečnosti člověk, který je zcela uvězněn jen v činnosti mysli – v nahromaděném vědění – a všechno vnímá skrze myšlenky. Jinými slovy, procházíte životem jako turista, který si půjčil takové malé zařízení, které mu neustále komentuje, co právě vnímá.
To je v pořádku – někdy to může být užitečné. Ale představte si, že jdete životem a už se toho zařízení nemůžete zbavit. Nemůžete ho vypnout. Pořád komentuje. Když jdete po ulici, říká: „Podívej, támhleten člověk.“ A zařízení vám dokonce řekne, jestli se vám to líbí, nebo ne.
„Tohle se mi líbí... Tohle ne... Kéž bych měl tohle...“ A tak dál.
A takto většina lidí skutečně žije – natolik se ztotožnili s mimovolní činností mysli, s tím malým hlasem v hlavě, že už ani nevědí, že tam je. Myslí si, že tím hlasem jsou. A žít skrze ten hlas dělá život velmi povrchním. Cokoli prožíváte, postrádá hloubku – protože to prožíváte skrze koncept. Každá myšlenka je konceptuální.
Představte si, že jdete po ulici, někdo proti vám přichází – muž nebo žena – a vaše mysl okamžitě něco komentuje: líbí, nelíbí, přál bych si něco, nebo něco poznamenává o vzhledu: divný, pěkný, přitažlivý...
Ale existuje jiný způsob, jak toho člověka vnímat? Ano. Stejně jako v případě té katedrály – pokud vám to, co jsem říkal, rezonuje, pokud jste někdy zakusili aspoň náznak takového prožitku – pak znáte ten rozdíl. Když vstoupíte do prostoru a prostě...
...žádný komentář. Možná mysl řekne: „To je nádherné,“ a pak zase umlkne. A vy vnímáte skrze klid, nikoli skrze koncepty. A najednou je tam hloubka. Cítíte, že se objevuje další dimenze – nejen vně vás, ale i ve vás samotných. Dimenze, kterou turista, závislý na průvodci (ať už elektronickém nebo lidském), vůbec nevnímá. Ten, kdo stále poslouchá jen komentáře, zcela mine opravdovou živost, posvátnost a hloubku místa.
A stejně tak i uvnitř – pokud jste uvězněni v hlavě, pak ani vy sami nemáte hloubku. Něco ve vás jen reaguje na život, ale chybí tam ta hlubší rovina, která je mimo ten vnitřní komentář.
A tak mnoho lidí dnes žije s tímto „průvodcem“ v hlavě, kterého se nemohou zbavit – a tím průvodcem je jejich mysl.
Neříkám, že mysl není užitečný nástroj. Dokonce i v katedrále může přidat něco navíc – pokud například o daném místě něco víte. A to je druhá fáze. Vrátím se na chvíli k analogii s katedrálou: když cestuji, někdy nemáme tolik času, ale ideálně bych nejprve navštívil místo bez jakéhokoli vědomí o něm – prostě ho zakusil, do hloubky. A teprve pak, třeba na hotelu, si o něm něco přečetl. To může být přínosné. A druhý den se tam vrátíte – a máte rovnováhu mezi věděním a živým prožitkem.
Máte nějaké informace: „Tohle postavil ten a ten, v tom a tom století…“ A zároveň prostor v sobě, abyste vnímal. A možná si pak všimnete nějakého detailu, který byste předtím přehlédli – třeba sochy světce, a najednou si všimnete, že mu po tváři stéká slza. „Aha, pláče. Nevím proč, ale…“ A pak opět můžete ten obraz přijmout bez komentáře.
Takže s tím můžete experimentovat. Celý život je vlastně jako tato analogie.
Většina lidí je uvězněna s tím „turistickým průvodcem“ v hlavě, který neustále komentuje, co se v jejich životě děje. Hodnotí, interpretuje, definuje – a všechno, co vnímáte, je interpretováno podle vaší minulosti: podle toho, jak jste byli vychováni, co vás učila vaše kultura, co jste četli, jaké máte strachy a ambice. A to všechno se stává myšlenkami.
„Co když se to pokazí?“ „Co když se stane tohle?“ A tak se to stává velmi problematickým – protože ten hlas nikdy nepřestane mluvit.
Až na výjimečné okamžiky – kdy třeba jdete do přírody, pohlédnete na strom, les – a náhle…
…mlčíte.
A po několika sekundách mysl řekne: „To je krásné.“ Ale po dobu deseti nebo dvaceti vteřin byla mysl tichá. A právě proto víte, že to bylo krásné. Protože skutečná krása nepřichází z mysli. Mysl je složená z konceptů – a ty krásu nepřenášejí. Něco uvnitř vás odpovídá na krásu – a to může nastat jen tehdy, když průvodce v hlavě přestane mluvit.
A v tom tichu se otevře hlubší prožitek. Vzniká prostor, skrze který vnímáte – a to je hloubka. Znamená to, že to, co vidíte, je stále totéž – ale stav vědomí, skrze který to vidíte, se prohloubil. Otevřel se ve vás prostor.
A skrze něj se děje vnímání. To je hloubka.
Takže se dá říct, že když se na něco díváte – a na okamžik to neinterpretujete – jen to vidíte… a možná si uvědomíte i pozadí toho, co vidíte. To, co nelze slovy pojmenovat. Uvnitř vás je klid – zatímco vnímáte.
To je to, co jsem měl na mysli, když jsem mluvil o vstupu do katedrály bez vědění v hlavě. Mysl ztichla – a vnímání nastalo. Máte pak dvě dimenze: v pozadí klid, a v popředí to, co se děje. A ten klid je právě tou hloubkou.
A ta proměňuje vaše vnímání. Najednou i ten strom má hloubku, živost, posvátnost – kterou jste předtím neviděli, když jste strom jen konceptualizovali a řekli si: „Tohle je ten a ten druh stromu… Roste i u babičky na zahradě… Hodil by se na vánoční stromek… Kolik by asi stál jako dřevo...“
V takovém stavu vědomí je strom jen povrchní věc, nástroj. Nevidíte jeho hloubku, živost, posvátnost.
A ten strom je tu jen jako příklad. Strom představuje život.
Lidé, kteří kácí prastaré lesy, nevědí, co dělají, protože nejsou schopni vnímat, že tam je něco víc, než co je vidět na povrchu. Jelikož sami jsou uvězněni na povrchu své vlastní mysli, nemají vůbec ponětí, co dělají, když kácí prastarý les. Pro ně je to čistě účelová věc. Když se s nimi o tom bavíte, řeknou: „O čem to mluvíš? Vždyť stromy znovu zasadíme.“ Jenže potrvá tisíc let, než se dosáhne té posvátnosti. A oni na to: „Jaká posvátnost? O čem to mluvíš? Je to jen strom. My ty stromy sklízíme.“
To je jen jeden příklad toho, co se stane, když se člověk nedokáže vymanit z pojmově uvažující mysli. Život pak postrádá hloubku.
Dostat se ven z tohoto způsobu myšlení – to je to, co nazývám duchovním probuzením.
Duchovní probuzení nemá nic společného s tím, že člověka najednou napadnou nějaké nové duchovní myšlenky a začne mluvit o andělech nebo třeba o Bohu. Když někdo začne často mluvit o Bohu, lidé si řeknou: „Ten člověk se stal duchovním.“ Ale nestal. Stal se náboženským. Náboženství bez duchovna je jen ideologie. Můžete být i komunista a mluvit tímto způsobem. Je to ideologie.
Někdy se náboženství a duchovnost mohou spojit, ale často je náboženství jen o dalších myšlenkách v hlavě – jen jiného druhu. A pak se Bůh stává „mým Bohem“ – a ten váš není správný. A pak se stáváte mým nepřítelem. A já vás začnu vnímat jako nevěřícího. A nevěřící jsou zlí – další koncept – a musí být zničeni, protože my známe pravdu. A ta pravda je náš božský koncept – koncept v mysli.
A v tu chvíli už člověk není schopen vnímat. Když někoho zabije, nevnímá, že zabil lidskou bytost, protože už necítí, že tam nějaká bytost je. Zabíjí jen koncept, nálepku, kterou si vytvořil – třeba „nevěřící“, nebo „Američan“. Už to není lidská bytost, je to Američan.
Takto roste šílenství.
A samozřejmě, ti lidé nevědí, co se s nimi stalo. Neuvědomují si, co se děje. Jsou nevědomí. A ne v běžném smyslu slova – ne že by leželi v bezvědomí. Vypadají velmi bděle – se zbraněmi nebo čímkoliv jiným. Ale jsou nevědomí, protože jsou zcela uvězněni v konceptuální mysli. Už necítí živost života. Otupili se. Nevědí, kdo jsou za hranicemi své mysli, zcela ztotožněni se svou vírou, která jim dává identitu.
„Já jsem…“ – a následuje nějaká nálepka. „My jsme ti praví.“ A ti druzí jsou „ti druzí“, „oni“. Nejsou živí, jsou to jen koncepty. A když už necítíte, co děláte, je snadné zabít jiného člověka – protože už nevnímáte hloubku lidské bytosti.
A možná proto Ježíš na kříži řekl: „Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí.“ Jinými slovy: jsou nevědomí. Neprobuzení.
A tak se dostáváme od turistů v katedrále až k teroristům. Jen jiný projev toho, co je běžně považováno za normální stav vědomí. A co to s člověkem dělá, být v tom uvězněn celý život – je to hrozný osud.
Důvod, proč se planeta ocitla v takové krizi, je ten, že tento stav vědomí, v němž jsme uvězněni už tisíce let, vytváří stále větší zmatek a zkázu. Ničí přírodu, ničí lidi – navzájem. Vše, co děláme navenek, je odrazem převažujícího kolektivního stavu vědomí.
A když si přečtete historii 20. století, uvidíte, co lidé dělali jeden druhému. Jediný závěr, ke kterému lze dojít, je: jsou šílení. Naprosté šílenství. Dvacáté století bylo jen nejextrémnějším projevem toho šílenství – lidé se zabíjeli po milionech. A často ani nevěděli proč. Nakonec už ani nebylo jasné, o co v té válce šlo. První světová válka – o co v ní vlastně šlo? A ta vedla k druhé a k nespočtu dalších.
Duchovní probuzení je tedy nezbytné, pokud má lidstvo a planeta přežít. Je to absolutní nutnost.
A jak to tedy udělat? První krok je jednoduchý: uvědomit si, že ve vaší mysli běží neustálý proud myšlenek. To je první krok k probuzení. Neříkat si: „Neměl bych myslet.“ Ne. První krok je uvědomit si, že uvnitř vás je hlas, který neustále mluví. A možná jste až dosud byli s tím hlasem natolik ztotožněni, že jste si mysleli, že to jste vy. Mluvíte sami se sebou.
Někdy mluvíte v první osobě – „já“ –, někdy ve druhé – „ty“. „Měl jsi to udělat. Proč jsi to neudělal?“ Ten hlas mluví k jinému hlasu. A možná přijde i odpověď: „Nemohl jsem si pomoct.“ – „Ale měl jsi!“ A tak se hlas rozdělí do více hlasů, které spolu začnou vést rozhovor. A to už je větší šílenství.
Někdy se určité proudy myšlení objevují jen v určitých situacích. Psychologové to někdy nazývají „subosobnosti“. Například v určité situaci se objeví kňourající malá holčička – i když vám je 30. To je subosobnost. Najednou máte v hlavě hlas, který si stěžuje, jak je život nespravedlivý. A pak to ustane a přijde jiný hlas – agresivní. Jiný proud té samé mysli.
Různé hlasy se střídají, ale všechny nakonec patří jednomu – tomu jednomu hlasu ve vaší hlavě.
A tak prvním krokem k probuzení je uvědomit si: V mé hlavě je hlas.