Při zvládání životních těžkostí přirozeně rozpoznáváme, co není v pořádku, jaké emoce je třeba ovládat, které okolnosti se musí zlepšit. To je součástí lidské snahy přežít. Ale je tu něco za tím, co není v pořádku, za hranicemi jakýchkoli emocí, které si přejeme, aby zmizely. V ochotě přímo čelit bolesti, které se bojíme, spíše než ve snaze ji ovládat nebo se jí zbavit, dochází k životu měnícímu objevu toho, co je celistvé, úplné a co není třeba napravovat.
Pohled na problém z pohledu osvíceného: Osvícený jedinec může vidět problém jako příležitost k růstu nebo jako něco, co má být přijato tak, jak je. Místo toho, aby se snažil problém vyřešit nebo ho odstranit, může se snažit pochopit, co mu tento problém ukazuje o sobě nebo o světě kolem nich. Může také vidět problém v širším kontextu a uvědomit si, že všechno je dočasné a mění se. Pohled na problém z pohledu ega: Ego může vidět problém jako hrozbu pro svou identitu nebo jako něco, co je třeba vyřešit, aby se udržela kontrola. Ego může také vnímat problém jako osobní útok nebo jako důkaz vlastní nedostatečnosti. Toto vnímání může vést k stresu, úzkosti nebo obranným reakcím.
Je důležité si uvědomit, že ani jeden z těchto pohledů není “správný” nebo “špatný”. Jsou to jen různé způsoby, jak se dívat na svět, a každý z nich může být užitečný v různých situacích. Důležité je být si vědom svých vlastních reakcí a učit se z nich.
Není třeba hned přemýšlet. K tomuto okamžiku není co dodat, když o tom přemýšlím. Takže všechno to myšlení by stačilo. Zatemňuje vaše vědomí přítomného okamžiku. Pokud na vás čekají problémy, můžete o nich přemýšlet, až skončíme. A dokonce i tehdy bych doporučil, že si na vyhradit jen krátký čas.
Jestli přemýšlíte o svých takzvaných problémech a pokud jsou skutečné... Jinými slovy, skutečný problém je situace, kterou musíte řešit, buď právě teď, ve chvíli, kdy to nastane, v tom případě to není problém, je to výzva. Nebo přemýšlíte o něčem, co budete řešit možná zítra, nebo co možná budete muset udělat příští týden nebo příští měsíc.
Vyhraďte si časové období, do jaké míry budete plánovat
A pak, až to bude hotové, vraťte se do vědomí přítomného okamžiku.
Jak víte, minulost a budoucnost existují v mysli. Mysl se neustále zabývá minulostí a budoucností.
Takže nejhorší osud čeká vaši mysl.
Odstraňte mysl.
Neexistuje žádná minulost ani budoucnost.
Minulost nebo budoucnost pro vás existuje jen jako myšlenka.
Je to nepostradatelné pro řešení praktických aspektů života.
Ale je to obrovská překážka pro možnost jít hlouběji do nitra sebe, hlouběji do reality.
Obrovská překážka najít ten stav spojení s hlubší realitou.
Obrovská překážka k možnosti poznat, kdo jste.
Takže právě teď, vše, co musíte udělat, a nedá se nic dělat, jen použijeme slovo, vše, co musíte udělat, je podívejte se na obraz na obrazovce, poslouchejte slova, která jsou všechna ukazatele.
Směrovky.
A jak se díváte na obraz na obrazovce a posloucháte slova, uvědomte si také nehybný prostor v sobě.
Tichou přítomnost.
Bez kterých byste nebyli schopni podívat se na obrázek na obrazovce nebo poslouchat slova.
Je to jen proto, že existuje světlo přítomnosti které přijímá smyslový vjem vidění a slyšení, může být vidění a naslouchání.
Ve chvíli, kdy začnete přemýšlet o minulosti a budoucnosti, ve chvíli, kdy začnete přemýšlet, některé z vašeho vědomí se inkarnují do formy.
Inkarnace.
Slovo inkarnace se má stát formou, fyzickou formou, ale není to nutně fyzické.
Stáváte se psychologickou formou.
Každá myšlenka je taková.
Takže část vědomí se inkarnuje do mentálních útvarů.
A to je v pořádku, není na tom nic špatného.
Je dobré, že umíte myslet.
Ale není dobré se ztratit v myšlení.
Proč to není dobrá věc?
Protože to dělá váš život mizerný.
A když si ztrpčíte život, ztrpčíte životy jiných lidí, aniž byste věděli, co děláte.
To je podstata nevědomí.
Opravdu nevědomí lidé, což jsou na planetě stále miliony, miliardy, nevědí, že si tím ztrpčují život a činí životy ostatních lidí mizernými.
Nebo jak to někdo kdysi řekl, "Nevědí, co dělají."
A tady se můžete učit krásnému stavu nepřemýšlení.
Navigace v bolesti, navigace v pocitu zrazení členem rodiny
V tomto videu se Eckhart Tolle zabývá bolestnou zkušeností pocitu zrazení členy rodiny. Vysvětluje, jak naše myšlenky a interpretace jejich chování mohou udržovat nepříjemné emoce. Eckhart nabádá diváky, aby si položili otázku, zda jsou jejich pocity zrady založeny na faktech, nebo jsou z velké části živeny duševními reakcemi. Pochopením podstaty těchto myšlenek můžeme začít nacházet klid a nový pohled na rodinné konflikty. Eckhartova moudrost nabízí cestu k uzdravení a vnitřní svobodě i tváří v tvář náročné rodinné dynamice.
Toto je velmi častý nevědomý předpoklad u lidí, že když nebudou myslet na své problémy, že se jejich život zhroutí. "Musím myslet na svůj život a na to, co se stane. Jinak se to bude rozpadat." Samozřejmě nic se nerozpadne, pokud přestanete myslet. Pokud přestanete myslet, věci se zlepší.
Problémem často není samotný problém, ale náš postoj k němu. Když přestaneme bojovat s emocemi a situacemi, které chceme změnit, najdeme vnitřní klid a přijetí.
Když jste unavení, zastavíte se, posadíte se, odpočinete si. Takže když vás omrzí hledání řešení vašich problémů, když žádné řešení nenajdete, posaďte se. Tím, že si sednete, myslím tím, že se vůbec nesnažíte právě teď problém řešit – problém je v minulosti, není teď. Nemyslete na minulé problémy, nechte je být a sedněte si. Toto je chvíle relaxace. Musíte to jen dovolit, poslouchat, nic nedělat. Jen poslouchejte: Nechoďte do minulosti. Minulost je problém, minulost je mysl. Když půjdete do minulosti, budou samé problémy, takže do minulosti nechoďte. Mysl je minulost a minulost je hřbitov. Nechoďte na hřbitov. Všechny problémy jsou mrtvé, takže se vraťte do tohoto okamžiku, aniž byste se pokoušeli problém vyřešit. Zkoušení vás přivedlo do problémů, takže už se tohoto pokusu nedotýkejte. Jednoduše si sedněte, mlčte. Na chvíli ztichněte. Toto je okamžik, který potřebujete; toto je chvíle odpočinku. Na chvíli ztichněte, aniž byste šli do minulosti, a najdete relaxaci. Není jiné cesty – prostě nemyslet na minulost.
Často se bojíme selhání. Myslíme si, že selhání znamená, když se nám něco nepovede, když uděláme chybu, nebo když nedostojíme svým vlastním očekáváním. Ale skutečné selhání má mnohem hlubší podobu – nastává tehdy, když nejsme přítomní v daném okamžiku. Jen tehdy se míjíme s tím, kým opravdu jsme.
Naše obvyklá představa o sobě je jen příběh v hlavě. „Já“ a „moje minulost“ jsou konstrukty, které by nemohly vůbec existovat, kdyby je nevytvářelo vědomí. Když se na chvíli zastavíme a uvědomíme si, že všechno, co o sobě vyprávíme – všechny příběhy, představy, vzpomínky a očekávání – jsou jen myšlenky, začne se něco měnit.
Vnitřní identita se začne přesouvat z tohoto příběhu k něčemu živému a bezprostřednímu: k samotné přítomnosti. To je skutečné Já, které není založené na konceptech a představách. Je to vědomí, které je tu dříve než jakákoli myšlenka o tom, kdo jsme.
Když se přestaneme ztotožňovat s příběhem „já a moje minulost“, objevíme svobodu. Najednou není nutné dokazovat si hodnotu tím, co děláme nebo čeho dosahujeme. Zůstáváme v živém okamžiku, v prostoru, kde selhání ani úspěch nemají moc.
Opravdové Já není omezené představami. Je otevřené, svobodné a přítomné právě teď.
A ještě praktické cvičení, pro případnou možnost tento text rovnou převést do vlastní zkušenosti:
Krátká meditace: Návrat do přítomného okamžiku
Toto cvičení vám zabere jen několik minut, ale může se stát branou k hlubšímu prožitku sebe sama.
1. Zastavení
Najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Posaďte se pohodlně a zavřete oči.
2. Vědomý dech
Zaměřte se na svůj dech. Nevynucujte ho, jen sledujte, jak vzduch vstupuje a vychází. Vnímejte jemný pohyb těla při nádechu a výdechu.
3. Uvědomění myšlenek
Možná si všimnete, že přicházejí myšlenky: příběhy o vás, vzpomínky, starosti. Nesnažte se je zastavit. Jen si je uvědomte jako přechodné jevy – jako mraky, které proplouvají oblohou.
4. Návrat k přítomnosti
Vraťte pozornost zpět k dechu a k pocitu, že jste tady a teď. Nemusíte nic dokazovat, nic analyzovat. Všimněte si, že za všemi myšlenkami je ticho a vědomí, které je pozoruje.
5. Uvědomění Já
Položte si vnitřní otázku: „Kdo jsem, když odložím všechny příběhy o sobě?“ Nehledejte slovní odpověď. Spíše vnímejte prostor, klid a přítomnost, které tu zůstávají.
6. Ukotvení
Zůstaňte v tomto vnímání několik minut. Poté pomalu otevřete oči a vezměte si tento pocit přítomnosti do svého dne.
Tip: Cvičení můžete provádět kdykoli během dne. Stačí i pár vědomých nádechů a návrat k tomu, co je právě teď.
„Jaké problémy mohou existovat, které by mysl sama nevytvořila? Život a smrt problémy netvoří; bolesti a potěšení přicházejí a odcházejí, jsou prožity a zapomenuty. Jsou to paměť a očekávání, které vytvářejí problémy dosažení nebo vyhnutí se, zabarvené náklonností a odporem.
Pravda a láska jsou pravou podstatou člověka — a mysl a srdce jsou prostředky jejich vyjádření.“
“What problems can there be which the mind did not create? Life and death do not create problems; pains and pleasures come and go, experienced and forgotten. It is memory and anticipation that create problems of attainment or avoidance, colored by like and dislike.
Truth and love are man’s real nature, and mind and heart are the means of its expression.”
Pokud si uvědomíte, že život je těžký, že v samotné podstatě života je být těžký, pak už těžký není. A co tím myslí?
Pokud jste tady jen jako osoba, moc smyslu to nedává. A i když vám mysl říká: „Nedokážu úplně pochopit, o čem mluví,“ samozřejmě že nedokáže. Není to mysl, která to může pochopit. Podstatu toho můžete pochopit jen tak, že se dotknete toho v sobě, co s tím rezonuje.
Takže pokud je vám příjemné tu sedět a poslouchat, znamená to, že to funguje — protože to znamená, že to ve vás, co na to reaguje a co je stejné podstaty, vychází na povrch. A to nezávisí na zvýšeném intelektuálním porozumění spiritualitě. To se může občas objevit jako vedlejší produkt, ale to není to, co vás tam dovede.
Není to založené na intelektuálním chápání. V určitém smyslu je to téměř opak toho.
Mějte odvahu vstoupit do toho prostoru, místo abyste si mysleli, že musíte všechno vědět. Mějte odvahu přijmout stav nevědění.
A to je ten stav, kdy chodíte po kampusu a vnímáte, aniž byste potřebovali nějaký výklad toho, co vnímáte. Už nevíte. Máte odvahu přijmout, obývat a být ve stavu nevědění.
Stejně tak, když začínám přednášet, nevím, o čem budu mluvit, protože tu přednášku nedávám „já“. Nemusím to vědět. Byla by to hrozná zátěž, kdybych musel vědět, o čem budu mluvit.
A tak v tomto stavu nevědění existuje hlubší vědění, které není konceptuální. Je to hlubší, nekoncepční vědění, které přesahuje myšlenkové poznání — a to je místo, odkud povstává moudrost. Máme pro to krásné slovo: moudrost. To je místo, odkud moudrost vyvěrá. Je to prostor moudrosti, která je mnohem hlubší než inteligence.
Mnoho lidí je inteligentních, aniž by měli špetku moudrosti. A to je velmi nebezpečný stav. Když lidé rozvinou a přehnaně rozvinou analytickou mysl a její schopnost něco vytvářet bez moudrosti — no, to se už děje a dělo. Vytvářejí chaos.
Ti, kdo nejsou v kontaktu s hlubším bytím a pouze kultivují mysl, jsou nebezpeční nejen pro svět, ale i sami pro sebe, protože to nakonec vede k šílenství.
Toto je velké dobrodružství, dobrodružství vědomí, probouzejícího se k sobě samému. A co může být příjemnější, než cítit, že jste jeho součástí? Jste vědomí, které se probouzí skrze tuto krátkodobou formu. Jste vesmír, který se probouzí. Je to evoluční probuzení vědomí. Nejste jen malá osoba. Jste něco mnohem hlubšího — je to probuzení vesmíru.
A jako vedlejší produkt se váš takzvaný život stává příjemnějším. To je vedlejší produkt probuzení. Stává se jednodušším. Neznamená to, že se nic neděje — výzvy k vám stále přicházejí. Vesmír je tak postaven. Je to tak správně. Nemáte být bez výzev. Máte mít mnoho výzev a právě skrze ně probuzení nastává.
Zpočátku přinášejí výzvy mnoho utrpení. Později se tlak a tíha utrpení snižují a pak probuzení nastává skrze samotné výzvy. Bez nich byste tu nebyli — ani já ne. A nezmizí ani s duchovním probuzením. Ale způsob, jak s nimi zacházíte, se promění. A začnete je téměř vítat, protože poznáte, že jsou nevyhnutelnou a potřebnou součástí existence na této úrovni.
Toto už vyjádřila klasická kniha „Cesta menšího odporu“, která začíná slavnou větou: „Život je těžký.“ Velmi hluboké a pravdivé tvrzení. A následující věta — nepamatuji si ji doslova — říká: „A pokud si uvědomíte, že život je těžký, že v povaze života je být těžký, pak už těžký není.“
Okamžitě jsem pochopil, co tím autor myslel, takže jsem nemusel číst celou knihu. Stačil první odstavec. Ano, pochopil to.
Když si uvědomíte, že život je těžký — tedy že výzvy jsou neoddělitelné od toho být tady — a přijmete to, řeknete si: „Samozřejmě, že je těžký, takový je život,“ pak najednou vnitřní odpor při příchodu výzev zmizí. Už neříkáte: „Ne další, to už nezvládnu,“ nebo nebojujete proti každé výzvě. To není příjemné, protože si myslíte, že by tam být neměly. Berete věci jako nepřátele.
A pak přijde okamžik přijetí. Výzvy přicházejí v různých podobách. Může to být úplně malá výzva, jako malý brouček lezoucí po vaší posteli. To je velmi malá. Jeden takový u mě byl včera večer. A pak přicházejí větší — ale vše je v pořádku. Přijmete, že to je povaha života. A pak už to není tak těžké. Těžké je to jen tehdy, když si myslíte: „Tohle by se nemělo dít,“ nebo „Proč se to děje zrovna mně? Proč vždycky mně?“
Jiní lidé na ulici vypadají, že nemají žádné problémy — ale když se podíváte blíž, poznáte, že mají. Hodně. Jen to skrývají. V některých zemích to umí maskovat lépe. Ve Spojených státech se často říká „Mám se skvěle.“ V Rusku vám spíše řeknou pravdu: „Nejsem šťastný.“ Ne všichni, ale často.
Tak si užijte tuto část životního dobrodružství — probuzení. A využijte tuto příležitost, abyste nebyli na „retreatu“ jen na povrchu, ale abyste uskutečnili skutečný ústup — vnitřní ústup od svého obvyklého já.
Život se stává mnohem snazším, čím více jste v přítomnosti, a stává se těžkým, když přítomnost chybí. Avšak z pohledu egoického já je být v přítomnosti obtížné.
A když se ztotožňujete se svým povrchním já – a pokud jste s ním ztotožněni skutečně silně – pak své problémy vlastně chcete. Nechcete, aby drama skončilo. Nechcete konec svých problémů. Stanete se závislými na sklonu egoické mysli neustále vytvářet problémy. Stanete se na problémech závislými. Celý váš pocit vlastního ‚já‘ nebo smysl pro identitu – nebo alespoň jejich velká část – je pak odvozen z tohoto problematického vnímání sebe sama.
Říct si „nejsem ego", nejsem "svou individualitou“ nebo „nejsem tělo“ je jen další myšlenka v hlavě. Ego je velmi chytré – dokáže si přisvojit i duchovní pravdy a udělat z nich nový koncept, na kterém začne stavět svou identitu („Já jsem ten osvícený, kdo už ví, že není ego“).
Skutečná změna nenastává v rovině přemýšlení, ale v rovině vnímání. Je to rozdíl mezi tím, když o jídle čtete v kuchařce, a tím, když ho skutečně ochutnáte.
Kdykoliv se objeví problém, drama nebo úzkost, zkuste si toho všimnout, jako byste sledovali film. Řekněte si: „Aha, teď se v mé mysli objevila myšlenka na tento problém.“ Tím se vytvoří odstup. Už nejste tou myšlenkou, jste tím prostorem, ve kterém se ta myšlenka objevuje.
Ego žije z reakcí. Když se přestanete s dramatem ztotožňovat a začnete ho jen nezaujatě pozorovat, ztratí svou energii. Klid nepřichází z vyřešení všech problémů, ale z pochopení, že vaše hodnota a identita na nich nezávisí.
Osvobodit se od těla neznamená ho ignorovat nebo ho nenávidět. Naopak, cesta vede skrz tělo. Tolle mluví o vnímání „vnitřního těla“:
Zavřete oči a zkuste cítit život ve svých rukou, v nohách, v břiše. Necitíte kůži nebo kosti, ale jemné brnění, teplo, živost. To je čistá energie, vědomí.
Tato živost nemá žádný tvar, věk ani jméno. Je stejná, když vám bylo pět let, i teď. Zatímco vnější tělo (forma) se mění, stárne a nakonec zanikne, tato „vnitřní živost“ je neměnná.
Když cítíte tuto vnitřní energii, přirozeně přestáváte být fixovaní na to, jak vaše tělo vypadá nebo co si o něm myslí ostatní. Tělo se stává schránkou pro vědomí, nikoliv vaší podstatou.
V momentech hlubokého klidu (při pohledu na západ slunce, v hluboké meditaci nebo v naprostém soustředění) se vaše „já“ (příběh o tom, kdo jste, co jste dokázali a co vás trápí) na chvíli rozplyne. Zůstane jen Bytí.
V tomto stavu zjistíte, že ten klid ve vás je stejný jako klid v lese nebo ve hvězdách. To je to „pravé Já“. Není to myšlenka, je to stav, kdy nic nechybí.
Několikrát za den se zastavte a jen vnímejte svůj dech nebo vnitřní energii těla. Na 30 sekund nic neřešte. Pokud se objeví problém, přijměte tento okamžik, jako byste si ho sami vybrali. Odpor k tomu, co je, vytváří ego a bolest. Přijetí vytváří prostor pro klid.
Když cítíte bolest nebo vztek, zeptejte se: „Kdo je ten, kdo si uvědomuje tento vztek?“ Ten, kdo si uvědomuje, není vzteklý. Ten je v klidu.
Osvobození není o tom, že se stanete „někým jiným“. Je to o tom, že přestanete věřit, že jste tím balíkem myšlenek, emocí a tělesných pocitů, kterým jste se dosud cítili být.
Když nám něco působí potíže, znamená to, že se naše vědomí dostává do stavu stažení (kontrakce). A protože vědomí určuje vše ostatní, jakmile se stáhne, následuje ho i naše mysl, naše pocity a naše tělo.
Kdykoli prožíváme náročné chvíle, je to vždy proto, že se v nás něco zachytává určitého „obsahu“ (myšlenky nebo situace). Toto „zachytávání“ je jiný způsob, jak popsat identifikaci. Můžeme se identifikovat tím, že na něčem lpíme – že v onom obsahu hledáme sami sebe. Říkáme si: „Jsem to, co si myslím.“
Jindy může mít identifikace formu odporu. Snaha něco od sebe odstrčit je ve skutečnosti jen obrácená forma identifikace. Když se nad tím zamyslíte, přitahování něčeho k sobě i odtlačování něčeho od sebe vyžaduje určitý druh síly, určitý druh stahu. Jedno je tah, druhé je tlak. Obojí jsou formy kontrakce (opak relaxace, uvolnění).
Samozřejmě tou nejzákladnější kontrakcí je naše egoické já – ono pocitové „já“. To je ten fundamentální stah. Proto se na něj tak často zaměřuji. Jít přímo k egoickému já je jako vytrhnout plevel i s kořeny. Pokud se snažíte zbavit jen jednotlivých pocitů nebo myšlenek – typu „tento pocit se mi nelíbí, tak se ho chci zbavit“ nebo „tato myšlenka mi nedělá dobře, tak ji pustím“ – je to, jako byste jen otrhávali lístky. Pokud se zbavujeme obsahu jen po kouskách, naše „já“ si vždy najde další věc, které se vzápětí chopí nebo kterou začne odmítat.
Mnoho duchovních směrů a terapeutických metod nás učí, jak pracovat s obsahem naší mysli. Učíme se nahrazovat negativní myšlenky pozitivními, prodýchávat emoce nebo pouštět to, co nám neslouží. Adyashanti, jeden z nejvýraznějších současných učitelů neduality, nás však v tomto úryvku vede mnohem hlouběji – ke kořeni samotného mechanismu utrpení.
Adyashanti používá klíčový termín: kontrakce (stažení). Všimněte si, co se stane ve vašem těle a mysli, když narazíte na problém. Celá vaše bytost se jakoby „zmenší“ a ztuhne. Toto stažení je fyzickým a psychickým projevem toho, že jsme se identifikovali s nějakým omezeným příběhem nebo pocitem.
Vědomí ve svém přirozeném stavu je širé, otevřené a neomezené. Utrpení vzniká v momentě, kdy se tato šíře „smrští“ kolem jedné jediné myšlenky.
Odpor je skrytá forma lpění
Velmi inspirativní je Adyashantiho postřeh o odporu. Často si myslíme, že když s něčím bojujeme nebo se něčeho snažíme zbavit, nejsme s tím spojeni. Opak je pravdou. K tomu, abyste mohli něco vší silou odtlačovat, se toho musíte dotýkat. Vyžaduje to stejné množství energie (stahu) jako křečovité držení.
Z pohledu vědomí není rozdíl mezi „chci to“ a „nechci to“. V obou případech je vědomí v křeči, v obou případech jsme definováni předmětem svého zájmu.
Nejdůležitější částí promluvy je podobenství o kořenech a listech. Práce na jednotlivých myšlenkách a pocitech je nekonečná práce. Je to jako uklízet nekonečný proud listí padajícího ze stromu. Adyashanti nás vybízí, abychom se podívali na to, kdo je ten, kdo se snaží listy uklízet.
Oním kořenem je pocit „já“ (ego) – ten vnitřní aktér, který se neustále cítí ohrožen nebo nespokojen. Pokud prokoukneme iluzi tohoto odděleného „já“, které se neustále něčeho chytá, kontrakce se uvolní přirozeně.
Dobré je, neptat se v případě nepříjemných myšlenek: „Jak se této myšlenky zbavím?“ Místo toho se zastavit a vnímat ono stažení ve svém vědomí a těle... „Aha, teď se mé vědomí stáhlo kolem tohoto problému.“
Už jen toto pouhé uvědomění a pozorování kontrakce bez snahy ji měnit často vede k tomu, že se křeč uvolní a vy se vrátíte do své přirozené prostornosti svobodného Vědomí.