Co je to realita podle Eduarda Tomáše
Eduard Tomáš učil, že realita je přítomná v každém člověku jako jeho pravé Já. Já je to, co zůstává, když se zbavíme všech identifikací s tělem, myslí, emocemi a egem. Já je to, co říká „Jsem“, když se ptáme na svou podstatu. Já je to, co prožíváme jako trvalé štěstí, když jsme v souladu s realitou 3.
Eduard Tomáš také učil, že realita je skrytá za iluzí světa. Svět je pouze projekcí naší mysli, která je ovlivněna našimi představami, touhami a strachy. Svět je relativní a proměnlivý, zatímco realita je absolutní a neměnná. Svět je jako film na plátně, který nás může bavit nebo děsit, ale nemůže nás uspokojit ani osvobodit .
Eduard Tomáš také učil, že realita je přístupná každému, kdo ji hledá. Cestou k poznání reality je sebezkoumání. To znamená obrátit pozornost k sobě a ptát se: „Kdo jsem já?“ Tím se rozpustí iluze a odhalí se pravé Já jako Absolutno. Eduard Tomáš řekl: „Absolutno není něco vzdáleného a nedosažitelného. Je to naše nejvlastnější podstata. Je to to nejlepší a nejkrásnější v nás. Je to naše pravda a láska.“