miroslav píše:
Vůbec nerozumíš, ani tomu Drtikolovi.
Moc ráda si to od Tebe, Miroslave, přečtu, jak se tomu má správně rozumět.
Když nelpíš na posuzování sebe, můžeš nestranně vidět a posoudit co je dobré, co je špatné, kdo je dobrý, kdo dělá něco špatně nebo špatného, kdo má jakou úroveň třeba v angličtině, matematice nebo i v oblasti duchovní.
Takže nelpět na posuzování sebe (já nic, já muzikant?), ale lpět na posuzování druhých, tak jsi to myslel?
Zajímavé je, že pokud se Ti podaří nalézt nějakou promluvu probuzených, kdy žák začal před guruem namísto sebepoznávání posuzovat někoho druhého, tak byl prakticky vždycky hnán sviňským krokem do patřičných mezí. Ono se tohle příliš často nevyskytuje, protože zpravidla žák není takový hlupák, aby s něčím podobným před gurua předstoupil. Nicméně dá se to najít.
Ty máš stále hrůzu z toho, že někdo někoho odsuzuje, posuzuje, protože se vnitřně obáváš, že by mohl někdo "odsuzovat" nebo posuzovat tebe.
Ani trochu ne, je mi úplně jedno, co si kdo o mně myslí. Na těchhle stránkách si můžeš přečíst tolik negativity o mně. Kdyby mi to jakkoliv vadilo, tak už je to smazané. To co kdo říká o druhém, prezentuje jen kvalitu jeho vlastní mysli.
Mám radost, když jsou bytosti šťastné a je mi jasné, že se zahnojenou myslí to nejde. Znáš to, čistému vše čisté.
"Nesuďte, abyste nebyli souzeni". Když ti nevadí, že tě někdo soudí, tak se nemusíš bát soudit druhé. To je to nelpění na obrazu svém, na tom jak vypadáš před druhými a před sebou. Tak to je když pravda je pro tebe důležitější než tvoje představy o sobě. Pak ti soudy druhých mohou naopak hodně pomoci, když se jim nebráníš ale přemýšlíš o nich proč tě tak vidí a jestli náhodou nemají pravdu - pomohou ti odhalit trámy v tvém oku.
Poznáváš-li skutečně pravdu o komkoli, tak o něm mluvíš podobně, jak by o něm mluvil Eduard Tomáš v době svého největšího osvícení. Co v něm můžeš poznávat jiného, než nejvyšší Pravdu, největší štěstí, ničím nepodmiňovanou lásku?
Ty raději utíkáš k naší společné podstatě - třeba jako materialista by se bránil - všichni jsme z atomů, takže nelze nikoho soudit. Takhle ty ze strachu o svůj obraz přeneseno do duchovnosti připitomněle uvažuješ.

To není, Miroslave, utíkání se k ničemu, to je poznávání skutečnosti.
To, co je skutečné, se nijak nemění, je to stále stejné, to, co není skutečné, se jeví každou chvíli jiné.
S poznáním skutečného zmizí potřeba řešit iluzorní.