Ve snu ses stal lvem. Předtím, než se lev probudí, musí zařvat. Bez řevu přece nepoznáš, že jsi lev. Když se však probudíš, zapomeneš řvát, a místo toho si myslíš, že jsi něco jiného, třeba slabý člověk. Ale pokud bys zařval, žádný krokodýl by se k tobě nepřiblížil. Když lev neřve, ztrácí svou sílu, ztrácí svou svobodu.
Ten řev je symbolem prohlášení: „Jsem svobodný!“ Když lev zařve, všichni ostatní v džungli se rozutečou. Probouzí strach, protože probuzený lev je nebezpečný – jde si za svým. Jediný řev lva dokáže změnit celý svět kolem.
Hledání svobody v meditaci
Dva přátelé se rozhodli odejít do lesa, aby našli klid a meditovali. Dohodli se, že nebudou spolu, aby se vzájemně nerušili, a jednou týdně se setkají, aby sdíleli své zkušenosti. Po měsících meditace jeden z nich dosáhl hlubokého vhledu. Jeho přítel se ho ptal: „Co se stalo? Jak jsi toho dosáhl?“
Odpověděl: „Celou dobu jsem si myslel, že mě ruší okolí – rodina, přátelé, hluk. Proto jsme přišli sem, do lesa. Ale minulou noc jsem si uvědomil, že mě ve skutečnosti ruší moje vlastní mysl. Dokonce i tady, v tichu, jsem měl stále společnost své mysli. A tak jsem se rozhodl zkusit to jinak. Odhodil jsem spojení s myslí, byť jen na chvíli. A v té chvíli se něco stalo. Nemohu to popsat, ale pocítil jsem hluboký klid.“
Přítel ho poslechl, zkusil totéž a také zažil svobodu. Oba se pak vrátili domů a sdíleli tuto zkušenost se svými blízkými. Pochopili, že klíč ke svobodě nespočívá v útěku před světem, ale v osvobození od vlastní mysli.
Síla bez mysli
Mysl je jako krokodýl, který nás stále obtěžuje. Naše utrpení, obavy a touhy pocházejí právě z ní. Ale když se na chvíli vzdáme společnosti mysli, pocítíme skutečnou svobodu. V tomto stavu klidu můžeme „řvát“ – nikoli ze strachu nebo hněvu, ale s vědomím vlastní síly a probuzení. Bez mysli jsme svobodní, klidní a plně přítomní. A když se vrátíme do světa, můžeme se s myslí hravě bavit, protože už nad námi nemá moc.