Eduard Tomáš i Fráňa Drtikol popisují stav duchovního prozření a realizace absolutna způsobem, který zdůrazňuje okamžité a přímé pochopení podstaty reality – stavu jednoty, ve kterém není dualita, oddělenost ani rozlišování. Tento přístup můžeme nazvat "ultrakrátkou cestou" nebo "přímou cestou" k duchovní realizaci.
Ultrakrátká cesta podle Eduarda Tomáše
Eduard Tomáš zdůrazňuje absolutní přijetí pravdy jednoty – tedy pochopení, že vše je božské a není třeba se postupně očišťovat od nečistot, protože z absolutního hlediska žádné nečistoty neexistují. Tento přístup vyžaduje přímé odmítnutí konceptu duality (dobro-zlo, čisté-nečisté) a absolutní přesun vědomí do stavu jednoty. Mistr žákům šeptá pravdu přímo do ucha – jde o přímou iniciaci, která nemá žádné mezikroky.
Klíčová myšlenka je: "Není tu překážek, protože není žádné skutečné duality."
Z pohledu absolutna není třeba nic napravovat ani se očišťovat, protože ve skutečnosti není co napravovat. Všechno je dokonalé takové, jaké je. Tento stav bytí odpovídá taoistickému pojmu "wu-wej", což znamená "nekonání" nebo přirozené plynutí bez zásahů ega.
Samádhi a zkušenost Fráni Drtikola
Fráňa Drtikol popisuje stav samádhi jako stav absolutní odevzdanosti, kdy "já" jako oddělené vědomí přestává existovat. Drtikol si uvědomil, že vše je dokonalé tak, jak je, protože Bůh stvořil svět jako dokonalý. Přijetím této skutečnosti se jeho vědomí rozpadlo na "cimpr campr", protože zmizela iluze oddělenosti a duality.
Klíčová myšlenka: "Přestat mít vědomí lidské, vědomí oddělenosti, dvojnosti a dosadit na trůn Jeho Vědomí."
Tento stav je přímou realizací jednoty, kdy vědomí "já" zmizí a zůstane pouze božské vědomí. To odpovídá stavu nirvikalpa samádhi v józe – stavu bez jakýchkoliv myšlenek, kde je prožívána čistá existence a absolutní jednota.
Proč je důležité nikoho a nic nekritizovat, nesoudit a neživit negativitu?
Kritika, odsuzování, hodnocení a posuzování jsou důsledkem myšlení ve dvojnosti – jsou projevem ega, které se ztotožňuje s osobností a rozlišuje mezi "já" a "oni", "dobré" a "špatné". Tím se vědomí neustále udržuje v iluzi oddělenosti.
Pokud někdo někoho kritizuje nebo hodnotí, automaticky se tím dostává do stavu, kdy:
Uznává dualitu a oddělenost.
Posiluje iluzi ega a omezeného já.
Živí negativitu, která brání klidu mysli a jednotě.
Naopak přijetí toho, že vše je božské a že i zdánlivé chyby jsou součástí dokonalosti, vede k osvobození od ega a k rozpouštění všech překážek na duchovní cestě. Toto odevzdání veškeré osobní vůle a kritického hodnocení je nezbytným krokem ke zkušenosti absolutna.
Bůh jako stav absolutního Nic
Drtikol popisuje Boha jako stav "absolutního Nic, které je Vše". Tento paradox znamená, že Bůh je stav čistého bytí, které samo v sobě spočívá a je přítomno ve všem. Jakmile dojde k rozpuštění osobního ega, stává se člověk vědomím Boha a vnímá, že vše je dokonalé. V tomto stavu mizí karmické zatížení, protože již není nikdo, kdo by se jím zatěžoval.
Jak praktikovat ultrakrátkou cestu v každodenním životě?
Neposuzovat a nepřipoutávat se k negativním emocím.
Vše, co se děje, považujte za projev Boha – dobré i zlé je dokonalé v rámci jednoty.
Odevzdat se božské vůli.
Nechte Boha působit skrze vás – nechte Boha myslet, jednat a projevovat se.
Zanechat osobního úsilí.
Nechte věci plynout bez zásahu ega – podobně jako v taoistickém wu-wej.
Přijímat každý okamžik s vědomím jednoty.
Každou zkušenost považujte za výraz Božství a nesnažte se jí odolávat.
Ultrakrátká cesta není o postupném očišťování nebo zdokonalování se. Je to okamžité procitnutí do stavu jednoty, kde se změní perspektiva z osobního "já" na božské "Já". Toto procitnutí je náhlé, ale naprosto zásadní – vše, co nás dříve tížilo, se rozplyne v pochopení, že vše je Bůh a vše je dokonalé tak, jak je.