Téma osvícení

Re: Téma osvícení

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 06. čer 2021 14:51:55

Pedritto píše:Ano, ale proč v tom nevidět to lepší? Jaký by to pak mělo smysl? Já jsem například zjistil, že Rosada je boží, že Zdeněk je boží, Miroslav je boží, Vostál je boží.. Návštěvník je boží....Veila jestě tak dobře neznám, ale potenciál tam je, i přes všechnu tu naoko zaujatost věděním.

Vidět to lepší´... to zní náramně pozitivně.

Jenže vidět pravdivě umožní rozpoznat, co je pro druhého člověka ještě přijatelné a co už ne. To není špatně - je přece samozřejmé, že každý účastník diskuse se nachází na určitém stupni vývoje a tomu odpovídá i míra jeho pochopení.

Jen když se tenhle fakt plně přijme, je pak možné komunikovat s druhým tak, aby mu to bylo v něčem nápomocné. Případně respektovat, že momentálně nemá smysl na jeho výkřiky reagovat, protože je plně ovládaný jen svými emocemi, což mu blokuje přístup k možnosti brát v úvahu cokoliv, co jeho emocionálnímu spouštěči nevyhovuje.

Pedritto píše:Rozumím, chápu a přitakám. Niméně, to je pravě to, že nikoho neodsoudíš, nejde to, páč znáš sebe...

Nikoho (včetně sebe) neodsoudit je možné, ale chvíli pokaždé trvá, než se v nás ta naše prvotní emoční reakce rozpustí. Protože její rozpuštění je jediný způsob, který je funkční. Pokud bychom tu svou emoční reakci jen okamžitě potlačili, uložila by se do našeho podvědomí a příště by se v podobné situaci objevila ještě silněji.

Jak se ta naše emoce dá rozpustit?

1. Plně přijmout fakt, že se v nás objevila. To je možné díky poznatkům neurologů, že na aktuální dění v nás nejdřív pokaždé zareaguje ta část našeho mozku, kterou máme společnou se zvířaty a která funguje na principu "útěk... útok".

2. Pozorovat tuto svou prvotní reakci tichým, neosobním vědomím ... Tím tahle naše sebeobranná emoce postupně slábne a nakonec sama zmizí.

3. Díky tomu se teď v nás objeví možnost uvidět celou situaci i projevy druhých lidí mnohem klidněji, věcněji... a napadne nás způsob, jakým je možné stejně klidně na druhého i na jeho projev zareagovat.
Návštěvník

Nový příspěvekod Veil » ned 06. čer 2021 14:53:27

Zdeněk píše:... napsal nikdo nikomu. Čili sis to mohla docela dobře odpustit, chiméro. :)

Byla to reakce a snaha o vysvetleni, jak je to videno z pozice pochopení. Tohle vlákno bylo založeno z tohoto důvodu. Kdyz o to neni zajem, staci sem nepsat, nebo neodpovidat.
Veil

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 14:56:59

Návštěvník píše:
Pedritto píše:Ano, ale proč v tom nevidět to lepší? Jaký by to pak mělo smysl? Já jsem například zjistil, že Rosada je boží, že Zdeněk je boží, Miroslav je boží, Vostál je boží.. Návštěvník je boží....Veila jestě tak dobře neznám, ale potenciál tam je, i přes všechnu tu naoko zaujatost věděním.

Vidět to lepší´... to zní náramně pozitivně.

Jenže vidět pravdivě umožní rozpoznat, co je pro druhého člověka ještě přijatelné a co už ne. To není špatně - je přece samozřejmé, že každý účastník diskuse se nachází na určitém stupni vývoje a tomu odpovídá i míra jeho pochopení.

Jen když se tenhle fakt plně přijme, je pak možné komunikovat s druhým tak, aby mu to bylo v něčem nápomocné. Případně respektovat, že momentálně nemá smysl na jeho výkřiky reagovat, protože je plně ovládaný jen svými emocemi, což mu blokuje přístup k možnosti brát v úvahu cokoliv, co jeho emocionálnímu spouštěči nevyhovuje.

Pedritto píše:Rozumím, chápu a přitakám. Niméně, to je pravě to, že nikoho neodsoudíš, nejde to, páč znáš sebe...

Nikoho (včetně sebe) neodsoudit je možné, ale chvíli pokaždé trvá, než se v nás ta naše prvotní emoční reakce rozpustí. Protože její rozpuštění je jediný způsob, který je funkční. Pokud bychom tu svou emoční reakci jen okamžitě potlačili, uložila by se do našeho podvědomí a příště by se v podobné situaci objevila ještě silněji.

Jak se ta naše emoce dá rozpustit?

1. Plně přijmout fakt, že se v nás objevila. To je možné díky poznatkům neurologů, že na aktuální dění v nás nejdřív pokaždé zareaguje ta část našeho mozku, kterou máme společnou se zvířaty a která funguje na principu "útěk... útok".

2. Pozorovat tuto svou prvotní reakci tichým, neosobním vědomím ... Tím tahle naše sebeobranná emoce postupně slábne a nakonec sama zmizí.

3. Díky tomu se teď v nás objeví možnost uvidět celou situaci i projevy druhých lidí mnohem klidněji, věcněji... a napadne nás způsob, jakým je možné stejně klidně na druhého i na jeho projev zareagovat.

Ahoj Lído, rad tě vidím..
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 15:15:41

Návštěvník píše:Píšu sem, jen když to má smysl. Což bohužel není příliš často.

Například když někdo nerespektuje, že druhý napsal něco do diskuse anonymně, a prozradí jeho nick.

Bye bye

Tak proč píšeš anonymně? Je to výzva, být prozrazen, jinak by to význam nemělo. Pro mě bylo vždy potěšení tě vidět, a je i dál. Jana sem píše inkognito, a kdoví jestě kdo. Je super že energie jednoho návštěvníka, je tebou.
Pedriito

Nový příspěvekod Veil » ned 06. čer 2021 15:19:48

Pedriito píše:Ale přesto jsi se narodil svým rodičům, máš možná sourozence, děti, práci, koníčky.... Je veil TO a je Veil to.

Může to tak vypadat, ale není to tak.
Veil

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 15:23:03

Veil píše:
Pedriito píše:Ale přesto jsi se narodil svým rodičům, máš možná sourozence, děti, práci, koníčky.... Je veil TO a je Veil to.

Může to tak vypadat, ale není to tak.

Přesvěč mě o opaku, aby to bylo zřetelné a jasné
Pokloním se ti, jestli se ti to podaří.
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 15:28:12

Návštěvník píše:Píšu sem, jen když to má smysl. Což bohužel není příliš často.

Například když někdo nerespektuje, že druhý napsal něco do diskuse anonymně, a prozradí jeho nick.

Bye bye

Omlouvám se, promiň.
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 15:30:53

Měl jsem radost, že jsem tě zahlíd.
Pedriito

Nový příspěvekod vostal petr » ned 06. čer 2021 16:12:20

Tvůj postoj je toliko odvrácená strana bezhlavého uctívání.

No jasně, cos jako čekal když sám jsi bezhlavý uctívač že ti asi naservíruju ???

Jinak mně jsou ti dva u prdele, vzpomenu si na ně jen tady při těch vašich předváděčkách...
vostal petr

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 16:29:24

vostal petr píše:
Tvůj postoj je toliko odvrácená strana bezhlavého uctívání.

No jasně, cos jako čekal když sám jsi bezhlavý uctívač že ti asi naservíruju ???

Jinak mně jsou ti dva u prdele, vzpomenu si na ně jen tady při těch vašich předváděčkách...

A nojono, každej to furt nebere tak inteligentně. Vo co jde? O kuličku hovnovála..
Pedriito

Nový příspěvekod lklknml » ned 06. čer 2021 16:32:13

Veil píše:
Zdeněk píše:... napsal nikdo nikomu. Čili sis to mohla docela dobře odpustit, chiméro. :)

Byla to reakce a snaha o vysvetleni, jak je to videno z pozice pochopení. Tohle vlákno bylo založeno z tohoto důvodu. Kdyz o to neni zajem, staci sem nepsat, nebo neodpovidat.

Ty nepochopené pochopení: komu chceš co vysvětlovat? :hm:
lklknml

Nový příspěvekod lklknml » ned 06. čer 2021 16:34:03

Veil píše:

lklknml

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 16:35:16

Zdeněk píše:
Veil píše:

Je to jako když jezdec jede prérií a zpíva...
Pedriito

Nový příspěvekod lklknml » ned 06. čer 2021 16:38:26

vostal petr píše:No jasně, cos jako čekal když sám jsi bezhlavý uctívač že ti asi naservíruju ???

Ale já nejsem bezhlavý uctívač, nedívám se na svět černobíle. Tomu se říká střední cesta.
lklknml

Nový příspěvekod lklknml » ned 06. čer 2021 16:39:34

Pedriito píše:Je to jako když jezdec jede prérií a zpíva...

Jenomže Veil to není :).
lklknml

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 16:41:10

Zdeněk píše:
vostal petr píše:No jasně, cos jako čekal když sám jsi bezhlavý uctívač že ti asi naservíruju ???

Ale já nejsem bezhlavý uctívač, nedívám se na svět černobíle. Tomu se říká střední cesta.

Střední cesta je krásnej pojem... Bez protistran, bez extrémů....
Pedriito

Nový příspěvekod vostal petr » ned 06. čer 2021 16:42:08

Generalizování že všichni jsou pro mne pitomci jen já nejsem, to není zdravý postoj k životu.

Každej je pitomec, jen někteří pitomci jsou větší než jiní pitomci,

to když se voblbnou kolektivní karmou,

to potom pitoměj na druhou...

A ty si klidně zjištuj, jakej kdo má problém,

ale problém maj lidé jen tací, co se právě voblbují tou kolaktivní karmou,

páč osobní karma je víceméně vždy OK...
vostal petr

Nový příspěvekod Pedriito » ned 06. čer 2021 16:43:59

Zdeněk píše:
Pedriito píše:Je to jako když jezdec jede prérií a zpíva...

Jenomže Veil to není :).

Já nevím, kdo je Veil, ale někoho mi připomíná.. Vo to nejde. Každý své prérie pěvcem.
Pedriito

Nový příspěvekod vostal petr » ned 06. čer 2021 16:48:33

Myslím, že si to tu trochu moc zjednodušil.
Ježíš, Buddha=úsilí.

Já neposlal do pryč ani jednoho, zastáncem úsilí nejsem vůbec. Jedině za nějakým účelem v projeveném světě. Chci-li vyhrát olympiádu, tak se bez úsilí neobejdou. Stejně tak chci-li vystudovat univerzitu.

Na co dále narážíš tak je pesimismus. A stavíš se k tomu tak jako by si člověk mohl vybrat.
Pokud máš vrozený optimismus, tak si můžeš jen gratulovat. Znám takové lidi kolem sebe a většinou je nějaké duchovno vůbec nezajímá. Takže pokud jsi rozený optimista a zajímá tě duchovno, tak si můžeš 2x gratulovat.
Budhovi zemřela matka krátce po porodu, Ježíš žil podmínkách, kdy jeho národ byl utlačovaný. V dnešní době stačí nesprávná výchova, např. přehnaný perfekcionismus rodičů, nebo třeba šikana ve škole, aby dítě ztratilo důvěru v život a v to, že tanto svět je úžasné místo k žití.
Pak vlastní spiritualita, v smyslu zvládnout se a jitthledat, tak jak to udělal Buddha, je snahou, možná podvědomou, k návratu do stavu duverytv život. To, že se současnému člověku do toho připletou náboženství nebo skupiny pomatenců nebo i jednotlivci, kteří taky kdysi takto vyrazili něco našli, co je osobě v této otázce uspokujuje, to je úplně jiná písnička.

Já jsem třeba ten případ v dětství zformovaného pesimista, a musel jsem se spoustou věcí vypořádat než jsem dospěl k optimismu. Tak jsem na taková jednoduchá prohlášení, že stáčí být optimista dost alergický. Tím neříkám, že jsi to někde řekl, to ne, jen to z tebe, Petře, cítím.
Ale třeba Dušek je na to expert.

No já jsem takovej optimista, že miluju i pesimismus,

i utrpení se mně líbí,

ale podle mne to je tím, že sem se nikdy nenechal voblbovat druhými,

nemyslím si že by příčina opt. či pes. byla někde jinde než právě tady,

přičemž už pak pak vedlejší je-li někdo introvert nebo extrovert...
vostal petr

Nový příspěvekod vostal petr » ned 06. čer 2021 16:53:35

Návštěvník píše:
Pedriito píše:Fakt nemám problém se nazvat pitomcem, blbem, volem.. když uvidím že se chovám pitomě. A se sebe-odsouzením to nemá nic spolecného.

Zkus zjistit, jaká reakce se objeví, když na veřejnosti nazveš někoho pitomcem, blbem, volem... Pak třeba pochopíš, s čím vším tohle označení souvisí a jaká míra odsouzení z Tvého výroku tryská - ale bacha, reakce okolí na to nemusí být právě příjemná zkušenost ;)

To lze zjistit snadno i tady,

pitomcům voslovení pitomec nadmíru vadí,

tak spokojenej s odpovědí ???

Nebo budeme doprdele zkoumat wikislovník ???
vostal petr

PředchozíDalší

Zpět na Probuzení