Téma osvícení

Re: Téma osvícení

Nový příspěvekod Jana » pon 27. bře 2023 10:59:54

Veil píše:
Jana píše:Dobře, tak je to z Tvého pohledu nesmysl. Z pohledu mnohých (jak říkáš, zdánlivě) zde píšících je zase nesmysl to, co tvrdíš Ty. Např. že oni neexistují, nejsou.
Co určuje spolehlivě, že něco je nesmysl a něco není?

Jedinec tohle nikdy skutečně neuslyší. Jedinec nikdy neuvidí co je takové, jaké se to ve skutečnosti jeví, protože jedinec je tím hledáním něčeho jiného.

Dobře, tak ti, kteří Ti nerozumí a vidí to jinak, než tvrdíš, jsou jedinci?

A Ty jedinec nejsi. Jsi ve skutečnosti něco jiného, než oni? Proto můžeš spolehlivě tvrdit, že to, co tvrdí druhý, je nesmysl? Nebo je to nějak jinak?

Slyšet, že tohle už je ono, tohle je co ve skutečnosti hledá, zní pak jako facka do tváře.

A teď, když slyšíš, že to už je ono, zní to pořád ještě jako facka do tváře? A jestli už ne, tak co způsobovalo, že se to před tím jevilo jako facka do tváře. A teď už to takové není? Můžeš alespoň opisem popsat, jaké to teď je?

Rozumově to jde jen stopovat, pak může pomoci si uvědomit, že nic není ve skutečnosti poznatelné (ROZUMOVĚ POZNATELNÉ), že i aktuální věda říká, že tenhle vesmír není skutečný.

To ano, věda se shoduje s tím, o čem mluví oni "zdánliví" Mistři.

Že cesta kamkoli, pravé já, vědomí, osvícení, karma, podstata, to všechno jsou jen dualitní koncepty.

Ano, i tohle oni "zdánliví" Mistři říkají. Všecha slova jsou pouhé koncepty, které je nesmyslné zpracovávat jen intelektuálně, ale v tom, co je skutečné, žádné mentální zpracování není. Proto je potřeba vnímat to, co je, o čem Mistři mluví, mimo slova.

Že tohle nemá žádné hranice, žádný čas ani prostor. Že v tomhle ve skutečnosti nejsou žádné pozice. A pozice je to, čím jednotlivec, mistr i učení ve skutečnosti jsou.

A to, že Ty tady tvrdíš něco, co ostatní nepoznávají jako skutečnost, bez ohledu na to, jestli to je, nebo není pravda, není pozice Veila?

Rozumově jde stopovat, že cukr bude sladký, ale když ho neochutnáš, tak zůstáváš jen u teorie. Pokud se teorie neověří v praxi, tak jaká je její hodnověrnost? Jestli tady není možnost dovést ty zdánlivé jedince, kteří Ti nerozumí, k cukru, aby mohli potvrdit, že to tak je, jak tady píšeš, tak se zůstává jen u pouhé teorie, která je defakto k ničemu. A nebo tady nějaká možnost podle Tebe je? Jestli ano, jaká?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Vostálník » pon 27. bře 2023 11:31:29

Proto je potřeba vnímat to, co je, o čem Mistři mluví, mimo slova.

Jasně,

nejlépe pak skrze pocity, líbí a nelíbí,

tím se vše třídí,

ba i se rozhoduje to je skutečné a to je iluze...

Pocity, pocity, pocity..

No a mě se líbí tě posílat do prdele, proto tě posílám do prdele,

ne kvůli tomu že jsi blbka, ale kvůli tomu že se mně to líbí....

A to co píšeš se mně samozřejmě nelíbí, obzvláště pak to co je mimo slova...
Vostálník

Nový příspěvekod Vostálník » pon 27. bře 2023 11:47:34

A to, že Ty tady tvrdíš něco, co ostatní nepoznávají jako skutečnost, bez ohledu na to, jestli to je, nebo není pravda, není pozice Veila?

Seš blbá nebo co ?

Přece nic netvrdí protože sem nepíše a sem nepíše protože neexistuje,

takže tady ani není napsáno že neexistuje,

kdo by to sem asi tak napsal že jo,

to je asi náká iluze, že je zde něco napsáno a že by to mělo být tvrzení že neexistuje...

Prostě iluze (v tom se přece vyznáš nebo ne?)
Vostálník

Nový příspěvekod Veil » pon 27. bře 2023 11:57:12

Vostálník píše:Ten tvůj příměr máš správně,
takže nechápu proč to co píšu je nějakej subjekt objekt,

Pokud ten příměr je kamera co nahrává tak to předpokládá kameru na konkrétním místě nahrávající svět v záběru kamery, podobně jako jednotlivec (subjekt) pozorující okolní svět (objekt). Tedy stále to vypadá jako vztah subjekt-objekt.

to co je snímáno nejsou např. domy, ale domy které jsou tím samým co je to snímání,

Jen doplňuji, že to snímání tam ve skutečnosti neprobíhá, jen to tak vypadá.

Klidně tomu můžeš říkat hra, ale ne iluze,
prostě to není podvod či klam,
nebot všechno je jako příměr ta H2O

Naprostá iluze je já. Iluze je ale i to, že tohle je skutečný vesmír, svět, čas, prostor atd.

Jenže,
toto nestačí jen pouze vědět v mysli že to takto je, je to třeba realizovat,

Není nikdo, kdo by to mohl realizovat. To je stále jen sen.

jelikož ego které je pouhým děním (uvědomováním)

Tady už se rozcházíme zcela. Není žádné ego. Není ani žádné uvědomování. Je jen to co se zdánlivě děje a to si nikdo neuvědomuje.

se stalo díky připoutanostem které vznikají uvědomováním různých jevů nevědomým,
a něčím "věčným a neměnným" protože ty připoutanosti jsou prostě pevně držící

To je jen příběh.

Tudíž v příměru H20 z páry se stal led, vzniklo pevné a neměnné ego...

Jestli správně rozumím jak to myslíš, tak je tu podle tebe hmotný svět, uvědomování, vědomí, univerzální vědomí, nebo aspoň něco z toho a všechno je to jedna látka, která je uvědoměním nebo vědomím. Tady se říká něco jiného a sice že je jen tohle a nikdo neví, co to je. Je to naprosté mystérium a žádným takovým pravidlům to nepodléhá. Nepotřebuje to žádné vědomí ani uvědomění, není v tom žádný hmotný svět a žádné skutečné poznání.

Takže když ego říká že neexistuje, tak to má asi takovou váhu, jako kdyby říkalo že si chce dát zmrzlinu,
nic to na samotném egu nezmění,
a to ani vo milimetr...

Ego nic neříká. Jestli něco zdánlivě říká zdánlivý jedinec, pak je to jen to co se zdánlivě děje.
Veil

Nový příspěvekod Veil » pon 27. bře 2023 12:09:57

Návštěvník píše:Tedy ani nikdo nic nepíše. A tedy ses tu ani nevysral že, jak by pravil Vostálník. "To ono samo."

Přesně tak, všechno se děje samo.

Každou počítačovou hru někdo vymyslel a naprogramoval, když už používáš tuhle metaforu. A to dá reálnou práci, někoho reálného, víš. Že si jí pacholku hraješ zadarmo neznamená, že ta hra neexistuje. Znamená to jen, že jsi jí ukrad. Ty jsi takovej zloděj, že kradeš ani o tom nevíš. "Ono se to krade samo, žádný zloděj tady není." Potřeboval bys policejním pendrekem zmalovat záda.

Nic o kradení her ani o tom kdo je programuje tu nebylo. Byl to příměr k pohledu z vlastních očí.

Co je důležité, je očím neviditelné.

Přesně to si myslí jedinec. To je přesně to hledání, o kterém se tu mluví. Jedinec hledá všude možně a když nenachází, domnívá se, že co hledá je neviditelné. Není žádná další skrytá realita. Je jen tohle. Promiň.

Toliko jsi odhalil iluzornost viditelných věcí. A z toho pak svojí myslí vyvozuješ nesmyslné závěry.

Já nic neodhalil a nic žádnou myslí nevyvozuji. Hádej proč.
Veil

Nový příspěvekod Vostálník » pon 27. bře 2023 12:15:36

Copak nevíš že Veil je iluze ?

Myslíš si že když budeš milovat nějakou tu iluzi tak se z tý iluze stane láska ?

Lze vůbec milovat iluzi ?

Nebo ta láska k iluzi je také iluzorní ?

Existuje iluzorní láska nebo je vždy skutečná ?

Nechceš jít do prdele ?

No já jen že by jsi se konečně vydala na tu duchovní cestu místo plácání iluzorních nesmyslností...
Vostálník

Nový příspěvekod Vostálník » pon 27. bře 2023 12:18:33

Já nic neodhalil a nic žádnou myslí nevyvozuji. Hádej proč.

Tak to vím naprosto přesně, protože jsi papoušek !
Vostálník

Nový příspěvekod Vostálník » pon 27. bře 2023 12:21:05

PS.

Nic si z toho Veile nedělej, von každej začátek je těžkej,

ale jestli je ti již více než 6 let,

chtělo by to už začít i myslet a ne jen papouškovat...
Vostálník

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 27. bře 2023 12:42:29

Veil píše:Přesně to si myslí jedinec. To je přesně to hledání, o kterém se tu mluví. Jedinec hledá všude možně a když nenachází, domnívá se, že co hledá je neviditelné. Není žádná další skrytá realita. Je jen tohle. Promiň.

Jde o to, kdo nebo co je ten jedinec.

Skrze smyslové (nejběžnější) vnímání je jedinec tělo. Pokud si takový jedinec šňupne třeba psychedelickou drogu, vidí iluzornost takového vnímání. Vidí jasně, že jeho představa jedince ze smyslového vnímání utkaná, byla fikce.

Vyšší vnímání od smyslového abstrahuje. Vytváří Platonovu Říši ideí. I zde se ještě uplatňuje smyslové vnímání, ale ne úplně. Co třeba spravedlnost. Nebo mír. Nebo logika. To už negovat je těžší, protože negace do této skupiny patří také.
Jedinec je v této říši cosi jako duše.

Vyšší vnímání již není na smyslovém nikterak závislé a bývá jmenováno jako Bytí, Stvořitel atpod.

Nejvyšší není nikterak uchopitelné a tedy o něm nelze nic smysluplného říci. Ani že existuje. Ani že neexistuje. Někdy se označuje jako Prázdnota. Nebo ani to ani ono. Ale to jsou jenom slova.

Existujeme ve všech těchto rovinách. Někde více, někdy méně.
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » pon 27. bře 2023 12:49:05

Veil píše:Jedinec tohle nikdy skutečně neuslyší. Jedinec nikdy neuvidí co je takové, jaké se to ve skutečnosti jeví, protože jedinec je tím hledáním něčeho jiného. Slyšet, že tohle už je ono, tohle je co ve skutečnosti hledá, zní pak jako facka do tváře.

Jaký jedinec? Žádný jedinec neexistuje, je jenom tohle. Ani nějaké hledání neexistuje. :knock:
miroslav

Nový příspěvekod osmička » pon 27. bře 2023 14:02:39

Veil píše:
Vostálník píše:totiž "spatřuje"
je něco zcela jiného než vidí,
vidět znamená si uvědomovat,
ale spatřovat je něco jako činnost kamery která pouze snímá obraz bez uvědomování,
nejblíže je tomu ono lidské "čumění do blba" jenže to je díky egu dost nebdělé a zamlžené...

Pozice kamery, která pouze snímá obraz je pořád pozice, pořád vztah subjekt-objekt.

Tohle nikdo a nic nepozoruje. Tohle je vším, tedy pozorování to nijak nepotřebuje. Nejde to slovy úplně vyjádřit, ale je to jako počítačová hra kde postava putuje světem a pozoruje ho z vlastního pohledu. Ten herní subjekt není ve skutečnosti ve vztahu k té hře subjektem. Celé je to jen hra, která tak vypadá, že tam chodí subjekt.

To je fakt zajímavé, že když to nikdo nepozoruje,
tak tu je o tom podávána určitá zpráva, jak to je. Jak se ví, že to nikdo nepozoruje?
osmička

Nový příspěvekod Veil » pon 27. bře 2023 15:07:04

osmička píše:To je fakt zajímavé, že když to nikdo nepozoruje,
tak tu je o tom podávána určitá zpráva, jak to je. Jak se ví, že to nikdo nepozoruje?

Nijak se to neví a nikdo tu zprávu nepodává. Ale stejně tak jí nikdo nečte, nepíše sem atd. Všechno je to jen to, co se zdánlivě děje.
Veil

Nový příspěvekod osmička » pon 27. bře 2023 16:08:00

Veil píše:

Nijak se to neví a nikdo tu zprávu nepodává. Ale stejně tak jí nikdo nečte, nepíše sem atd. Všechno je to jen to, co se zdánlivě děje.

A jo tak to jo.
Neví se, jak to je.
No konečně kloudná myšlenka, se tu nepíše. Doufám, že si ji nikdo nepřečte.
osmička

Nový příspěvekod Vopičák » pon 27. bře 2023 16:27:25

Veil píše:

Je veká klika, že to, co se neví, se tu vlastně nepíše.
Protože, kdy se to tu psalo a někdo to tu četl, tak by to snadno mohl nazvat intelektuální masturbací.
Ale: Nic se neví, nikdo to nepíše, písmenka tu skoučou sama, to je jen alibismus.

:D :D :D
Vopičák

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 27. bře 2023 16:53:23

Veil píše:

Už když sem tu otázku četl mě napadlo, na to se Veil chytne hned :). Je to totiž takové jako záhadně-strašidelné, a to ty rád. Tebe totiž tenhle stav náramně vyhovuje. Vyžíváš se v něm.

A my ti tu, mamlasové, děláme křoví. Což pochopitelně žádný mravní problém není, protože tu není nikdo kdo by dělal křoví že.

Jen si koleduj.......
Návštěvník

Nový příspěvekod Veil » pon 27. bře 2023 17:10:10

Jana píše:Dobře, tak ti, kteří Ti nerozumí a vidí to jinak, než tvrdíš, jsou jedinci?

Jsou tím sevřením, tou pozicí, tím kdo se dívá, kdo pozoruje, kdo si uvědomuje, mohli bychom říct, že jsou tím vědomím, o kterém tak básní. Ale to je jen sen, protože není žádné vědomí a není žádné já.

A Ty jedinec nejsi.

Samozřejmě že nejsem. Nikdo ve skutečnosti není. Ale ne proto, že bychom byli univerzálním vědomím, láskou a podobně, ale proto, že prostě nikdo není. Je jen tohle.

Jsi ve skutečnosti něco jiného, než oni?

Hahaha, jdeš na to podvodnou logikou mistrů. To je přesně jejich argument. Není žádné já. Takže jak to chceš od koho/čeho odlišovat?

Podvodnou logikou mistrů je to co zbývá, když není já, samozřejmě jen tohle. Ale tohle není já a já není tohle. Není totiž žádné já.

Proto můžeš spolehlivě tvrdit, že to, co tvrdí druhý, je nesmysl? Nebo je to nějak jinak?

Já nic netvrdím. Zdánlivě se tu objevují tvrzení a protitvrzení.

A teď, když slyšíš, že to už je ono, zní to pořád ještě jako facka do tváře?

Já nic neslyším a nijak mi nic nezní. Není žádné já. A co zbývá je nepopsatelné a nepoznatelné. Ale nikdo to nepozoruje.

A jestli už ne, tak co způsobovalo, že se to před tím jevilo jako facka do tváře. A teď už to takové není? Můžeš alespoň opisem popsat, jaké to teď je?

Není žádný návod. Není žádná cesta. Není žádná minulost. Je to jednoduše jaké to je. Popsat to nejde, protože to není popsatelné. Můžeme jen nadhazovat slova jako svoboda, nebo láska. Ale jsou to svoboda i láska nikoho pro nikoho. A to jsou jen slova.

To ano, věda se shoduje s tím, o čem mluví oni "zdánliví" Mistři.

Jestli někde seriózní věda říká, že člověk je univerzálním vědomím, nebo nadjá, tak sem s tím.

Veil píše:Že cesta kamkoli, pravé já, vědomí, osvícení, karma, podstata, to všechno jsou jen dualitní koncepty.

Jana píše:Ano, i tohle oni "zdánliví" Mistři říkají. Všecha slova jsou pouhé koncepty, které je nesmyslné zpracovávat jen intelektuálně, ale v tom, co je skutečné, žádné mentální zpracování není. Proto je potřeba vnímat to, co je, o čem Mistři mluví, mimo slova.

Viz:
Veil píše:Tak proč to neřeknou hned? Proč místo toho říkají svoje učení? Proč říkají dotazujte se, zůstávejte v pocitu já, meditujte, pouštějte, akceptujte, dělejte první poslední? Proč neřeknou rovnou, že není nikdo a není kam jít? Protože je to podvod. Reklama na něco, co se nikdy nestane.

Tady je poukazováno na to, že samotný základ těch učení je lež, nebo spíš takový podvůdek na hledajícího. Říká mu totiž, že čím ve skutečnosti je, je nějaké nadjá, univerzální vědomí a podobně. Neexistující já se tak vede jak osel za mrkví za já s velkým J, které už jistě bude existující a pokud možno nesmrtelné a bohem. Ten podvůdek je v tom, že ten koho tam vedou, ten kdo hledá, ve skutečnosti vůbec není. Je to naprostá iluze. Ten jediný kdo něco hledá a kdo má něco zdánlivě nalézt, je ten co nikdy neexistoval. Mistři to buď neví, což znamená, že jsou pořád ve snu o já a jeho existenci, nebo to ví a tím horší ten podvod je.

Jana píše:A to, že Ty tady tvrdíš něco, co ostatní nepoznávají jako skutečnost, bez ohledu na to, jestli to je, nebo není pravda, není pozice Veila?

Samozřejmě, že nikoliv. Stále je to jen to, co se zdánlivě děje. Nikdo to nepíše, stejně jako to nikdo nečte atd.

Rozumově jde stopovat, že cukr bude sladký, ale když ho neochutnáš, tak zůstáváš jen u teorie. Pokud se teorie neověří v praxi, tak jaká je její hodnověrnost?

Co chceš nalézt? Hledáš celý život. Tohle je konec hledání.

Jestli tady není možnost dovést ty zdánlivé jedince, kteří Ti nerozumí, k cukru, aby mohli potvrdit, že to tak je, jak tady píšeš, tak se zůstává jen u pouhé teorie, která je defakto k ničemu. A nebo tady nějaká možnost podle Tebe je? Jestli ano, jaká?

Jedince někam vodí jen mistři a guruové. Krásně to říkají tady:
Izzy Cloke: Tohle nemá žádný záměr nebo vůli někomu pomoct. Nesnažím se někomu pomoct, nesnažím se o nic. Skutečně tu není žádná zpráva, žádný záměr za ní a to je ta krása na tom. Tohle nic nepožaduje. Po nikom. Tohle nepotřebuje být nějakým konkrétním způsobem. Jakmile začneme říkat, že tohle je proces, tohle je cesta k osvícení, ke svobodě, okamžitě je tu ten tlak na domnělého jednotlivce, aby se někam dostal a v určitém smyslu to je celá žitá zkušenost jednotlivce "já jsem tu, necítím, že tohle je dost dobré, něco je špatně, jak se dostanu tam kde je to správné?" a pak skutečně cítí že to "místo", ať už je to osvícení, nebe, svoboda, skutečně cítí, jako by to bylo skutečné a v budoucnosti a pak je jeho úkol a odpovědnost se tam dostat. A to je masivní zátěž a přitom je to zátěž, která ve skutečnosti neexistuje. Prostě není potřeba. Nic se nemusí stát. Tohle je ono. Tohle je to, po čem jednotlivec touží, je to všechno. A tak je to pořád přehlíženo, protože to je vždy v budoucnosti. Osvícení musí být v budoucnosti, musí být dál na cestě, jen když si přečtu další knihu, když uvidím další satsang...
Veil

Nový příspěvekod Jana » pon 27. bře 2023 17:29:35

Veil píše:
Jestli někde seriózní věda říká, že člověk je univerzálním vědomím, nebo nadjá, tak sem s tím.

Zmiňovaní Mistři nikde netvrdí, že člověk je univerzálním vědomím.
Je to obráceně. Veškerý projev, včetně člověka, je ve vědomí.

Kdyby neexistovalo vědomí, tak by "tohle" nebylo vědomé.

:)
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Veil » pon 27. bře 2023 17:45:14

Jana píše:Je to obráceně. Veškerý projev, včetně člověka, je ve vědomí.

A to je jen sen.

A tohle je jen pohádka vycházející z toho, že si myslíš, že víš, co tohle je.

Nemáš nejmenší tušení.

Tohle žádné vědomí ani uvědomování nepotřebuje.
Veil

Nový příspěvekod Jana » pon 27. bře 2023 18:01:30

Veil píše:
Jana píše:Je to obráceně. Veškerý projev, včetně člověka, je ve vědomí.

A to je jen sen.

A tohle je jen pohádka vycházející z toho, že si myslíš, že víš, co tohle je.

Nemáš nejmenší tušení.

Tohle žádné vědomí ani uvědomování nepotřebuje.

Ať je to cokoli, pokud je tu nějaká skutečnost, tak je vědomá.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Veil » pon 27. bře 2023 18:06:31

Jana píše:Ať je to cokoli, pokud je tu nějaká skutečnost, tak je vědomá.

To jsou jen vysněná pravidla. Copak není jasné, že by to byla dualita?
Veil

PředchozíDalší

Zpět na Probuzení