Čakry

Čakry

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 24. črc 2014 14:49:40

Obrázek


Čakry znamenají ve staroindickém sanskrtu "kola" nebo "kruhy." Jsou to energetická centra. Mají podobu vírů energie v různých oblastech našeho těla. Na našem těle se jich nachází mnoho, ale většinou se zabýváme 7 hlavními čakrami. Ty se nacházejí v blízkosti žláz s vnitřní sekrecí.

Čakry jako energetické víry neustále nasávají a vyzařují energii. Naše myšlenky určují, o jakou energii jde, jak se cítíme, ale i co prožíváme. Způsobem myšlení k sobě přitahujeme různé druhy energie.

Jednotlivé čakry, související témata
1. čakra - Kořenová
Nachází se na spodním konci páteře, směřuje a otevírá se k zemi. Jak jdeme po páteři vzhůru, čakry se otáčejí rychleji. Nejpomaleji se točí 1. čakra, nejrychleji 7. čakra. Vibrace 1. čakry vytvářejí nádhernou červenou barvu. Čakra kořene je spojena s fyzickým bezpečím a ovlivňují ji tato témata:
-finance: peníze, úspory, účty, pojištění, loterie
-kariéra: pocit, jestli je pro nás práce "ta pravá," zda jsme za ni dostatečně finančně ohodnoceni
-bydlení: stěhování, pocit bezpečí, domov, atmosféra a energie domova, uspořádání (feng shui),
koupě nového bytu nebo domu
-fyzické bezpečí: pocit bezpečí nebo ohrožení
-uspokojení potřeb: dostatek jídla a ošacení pro nás a naše blízké
-majetek: dopravní prostředky, nábytek, šperky, pracovní vybavení
Pokud máme obavy o peníze, majetek, nenaplnění fyzických potřeb (viz 1. čakra na přiloženém diagnostickém obrázku), čakra se zmenší, zablokuje, ztmavne. Posedlost penězi, prací, nebo majetkem může čakru nepřirozeně zvětšit na úkor drh čaker.

2. čakra - Sakrální
Druhá čakra se nachází v podbřišku, mezi pupkem a spodním koncem páteře. Má nádhernou oranžovou barvu. Čakry 2.-7. vyzařují na obě strany těla, energetické víry jdou na straně břicha i zad. Ale 1. čakra směřuje k zemi a 7. čakra k nebi. Sakrální čakru ovlivňují tato témata:
-touha po uspokojení fyzických potřeb: jídlo, pití, sex, vzrušení
-závislosti: na alkoholu, drogách, na jídle, nebo jiných látkách
-tělo: spánek, životní styl, zdraví, hmotnost, myšlenky týkající se vzhledu
-tvořivost: souvisí také s 5. čakrou, je zde určité propojení, tvořivost v umělecké oblasti (psaní,
malování, zpěv, pohyb, jakékoli tvořivé vyjádření)
Pokud se stresujeme vzhledem svého těla, nebo potlačujeme svou sexualitu, sakrální čakra se zmenší a zablokuje. Můžeme to cítit jako nepřirozenou apatii, nebo únavu. Když se ale nadměrně věnujeme svému tělu, jsme jím posedlí, čakra se může velmi zvětšit. Velké čakry nejsou problém, ale je potřeba je mít čisté a v rovnováze s ostatními.

3. čakra - Solar plexus
Třetí čakra se nachází dva prsty nad pupkem, v oblasti žaludku. Její barva je jasně žlutá. Čakru solar plexu ovlivňují tyto oblasti:
-síla a moc: strach z moci, touha mít větší moc, strach z autorit, posedlost silou a mocí, zájem o osoby
mající velkou moc, zážitky spojené s ovládnutím jinou osobou
-ovládání: strach z ovládání ostatními, strach ze ztráty kontroly, sebeovládání, touha mít kontrolu
nad danou situací nebo lidmi
Potlačování našeho přirozeného projevu, nadměrné použití autority v mládí a dětství, nebo nedostatek autorit může poškodit a zanést naši 3. čakru. Pokud jsme hodně autoritativní, bude naše čakra solar plexu hodně velká a otevřená.

4. čakra - Srdeční
Tato čakra se nachází uprostřed hrudníku. Je první z tzv. "horních" čaker, zabývajících se duchovními tématy. Dolní čakry se zabývají převážně fyzickým a hmotným světem. Srdeční čakra se točí středně rychle a má zelený smaragdový odstín. Spojená témata:
-mezilidské vztahy: vztah s matkou a otcem, prarodiči, sourozenci, dalšími členy rodiny, s milenci a
partnery, s přáteli, spolupracovníky, zaměstnavateli, učiteli, i s cizími lidmi
-láska: láska "božská," romantická a platonická láska, láska mezi rodinnými příslušníky
-připoutanost k lidem: závislost na člověku, nefunkční vztah založený na posedlosti či závislosti
na jiné osobě
-milosrdnost: a nemilosrdnost vůči sobě nebo jiné osobě, vůči zemi, národu, organizaci
Obavy ohledně dávání a braní lásky mají za následek zmenšení, znečištění a uzavření srdeční čakry. Někdy nás může přímo fyzicky bolet tato čakra, když se trápíme pro lásku. Cítíme bolest na hrudi, "bolí nás srdce."

5. čakra - Krční
Pátou čakru najdeme na krku, v blízkosti ohryzku. Má jasnou bleděmodrou barvu, točí se rychleji než srdeční čakra. Související témata:
-pravdomluvnost: k sobě, svým blízkým, známým, klientům, spolupracovníkům, nadřízeným
-komunikace: včetně zpěvu, psaného a mluveného projevu, umělecká tvorba, andělské přijímání
zpráv, učení jiných lidí
-schopnost říci si o své potřeby: svým blízkým, zaměstnavateli, spolupracovníkům, Bohu a sobě
samým
Strach z komunikace krční čakru oslabuje. Pokud Vám např. v dětství říkali, že jste moc malí, ničemu nerozumíte a tudíž nemůžete do ničeho mluvit, čakra se může zcela zablokovat. Potom když máte vyjádřit svůj názor, nebo říci něco pro Vás důležitého, "prostě to nejde," i když moc chcete. Strach je tak velký, že slova nevyjdou z úst. I tak moc může být zablokovaná krční čakra. Odblokování pak trvá různě dlouho a může jít "po vrstvách." Tedy že se čakra uvolňuje postupně.

6. čakra - Třetí oko
Šesté čakře se říká "třetí oko," protože je to centrum intuice a duchovního zraku. Pokud máme tuto čakru otevřenou, nasloucháme své intuici a svému vnitřnímu vedení. Má indigovou - tmavě modrou barvu. Témata:
-budoucnost: touha nebo nechuť vidět, co nás čeká, vize a vnuknutí
-minulost: pokud jsme byli v tomto nebo minulém životě pronásledovaní za své "nadpřirozené"
schopnosti (ženy byly často upalovány za "čarodějnictví")
-víra v duchovno: touha nebo nechuť vidět anděly, atd.

7. čakra - Korunní
Sedmá z hlavních čaker se nachází na temeni hlavy a je otevřená k nebi. Korunní čakra má nejvyšší úlohu v čakrovém systému lidského těla, otáčí se nejrychleji ze všech čaker. Má velkou úlohu pro jasnozřivost, schopnost přijímat informace a inspiraci z Vesmíru, od Boha, z kolektivního nevědomí. Ovlivňují ji tato témata:
-Bůh, Stvořitel: zda k němu máte blízko nebo v něj nevěříte, zlobíte se na něho, nebo máte neutrální
vztah
-náboženství: negativní či pozitivní zkušenosti
-Božské vedení, víra: náš postoj k přijetí pokynů z Univerzálního zdroje

http://mohendzodaro.cz/cakry-harmonizac ... rapie-1335

Návštěvník
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 08. kvě 2016 12:13:14

Mistr Kuthumi - Věčná láska srdeční čakry

Stálým aspektem toho, že srdeční čakra slouží jako nástroj a maják, který přijímá světlo na Zemi, je být všímavý k tomu, že potřebuje neustálé čištění. Srdeční čakra je nástrojem, který je pohonem pro všechny zážitky na Zemi; úroveň otevření vaší srdeční čakry vám umožňuje vnímat svou realitu, své Já, Stvořitele a dokonce i váš vlastní léčebný proces s proměňující se úrovní porozumění. Když je srdeční čakra otevřená, pak máte velkou schopnost přijímat a vydávat vibrace, moudrost a podstatu Stvořitele. Vaše energetická vibrace se posunuje na vyšší frekvenci a vy jste schopni vstoupit do stavu jasnosti v celém vašem bytí, obzvláště v mysli. Při otevření srdeční čakry se může zdát, jako byste se spojovali s vyššími dimenzemi a aspekty sebe sama, protože přijímáte nepřetržitě vibrující proud sebe sama a Stvořitele, proudící vaším bytím. Otevření srdeční čakry, ať už jakéhokoli stupně, umožňuje vašim vyšším aspektům zakotvit se ve vašem těle.

Když je srdeční čakra zavřená nebo se zavírá, může to znamenat, že se srdce či mysl zaměřily na bolest v srdeční čakře. Tato bolest tu možná byla vždy nebo se vynořila nedávno díky jistým zážitkům, ale mysl může bolestí otupět a stále připomínat celému vašemu tělu bolest v srdci. Je to jako byste si přáli posílat vibraci bolesti do celého těla, aby bolestí vibrovalo. Může se zdát, že vstoupit do vibrace bolesti tímto způsobem by mohlo přinést léčení či řešení bolesti, ale ve skutečnosti to sníží vaši vibraci a vaše srdce se zavře, aby se chránilo. Často se stane, že když zažijete bolest v srdeční čakře, tak se srdce zavře, tím že nabírá bolest či se dokonce stává bolestí; nalezení lásky v srdeční čakře může být velmi těžké, pokud se nezmění zaměření mysli. Nezapomeňte, že to, co tvoříte, či na co se zaměříte, to prožijete. Takže pokud se zaměříte na bolest v srdeční čakře, čakra kvůli vašemu zaměření zdánlivě vtělí tuto bolest.

Mnoha způsoby zažíváte iluzi, kterou jste sami vytvořili svým záměrem, sami si umožňujete vstoupit do reality, kde bolest je skutečná a ta bolest, na kterou se zaměříte ve svém srdci, se stane vaší realitou. Pravda je, že bolest je pouze skvrnou na čistém a milujícím plátně lásky. Vaše srdce je vždy naplněno láskou Stvořitele; láska je věčně přítomná a není možné ji rozpustit bolestí ani strachem. Představíte-li si svou srdeční čakru jako čisté okno, ale povšimnete si skvrny na něm, stane se tato skvrna tím jediným, co vidíte, čisté okno už nemá kvůli této skvrně, která pohlcuje veškerou vaši pozornost, hodnotu či důležitost. Totéž se vám může stát se srdeční čakrou.

Je pravda, že vaše srdeční čakra může uchovávat mnoho bolesti a strachů, mnohými způsoby si můžete představit své srdce jako skříňku, kde neuchováváte jenom lásku Stvořitele a své duše, ale skladujete tu i energie, vzpomínky a moudrost, kterou vnímáte jako hodnotnou. Někdy ve své srdeční čakře uchováváte věci, které potřebují být skryté, dokud nejste připraveni je vzít na vědomí či je oslovit. Vaše srdeční čakra není jen nástrojem lásky, jehož prostřednictvím zažíváte a vyjadřujete lásku Stvořitele, ale je to i prostor, ve kterém ukládáte energie, vzpomínky a vědomosti. Někdy zde mohou být uzamčeny strachy, které slouží jako nástroj, vynoří se v nejvhodnější dobu, aby pomohly léčit a inspirovat vás k novému poznání sebe sama. Srdeční čakra je také nástrojem navýšení a proto se může stát, že bolest, kterou máte v srdci, může vaše bytí a vaši mysl přemoci. Je důležité si pamatovat, ve chvíli, kdy zažíváte bolest srdeční čakry, že láska zůstává ve vaší čakře vždy přítomna, máte na výběr, zda chcete lásku kvitovat či ne. Přítomnost lásky ve vaší srdeční čakře dokáže umožnit rychlé a krásné vyléčení každé bolesti, kterou prožíváte, ale klíčem k tomu je zůstávat bdělý k bolesti a odvést pozornost od strachu k uvědomění, že vaše srdeční čakra vždy přetéká láskou.

Když se cítíte osamělí, vystrašení, smutní či v jakékoli jiné emoci, která způsobuje bolest v srdeční čakře, je důležité si pamatovat a připomínat si, že láska stále ve vašem těle, bytí a realitě zůstává. Láska ve vašem bytí je věčná a vyžaduje to jen záměr, abyste ji vyzdvihli do popředí a zažívali. Ve chvílích, kdy srdce bolí, jste si zvolili vynést bolest do popředí, abyste ji zažili, je to vaše volba a vy máte vždy možnost svou volbu změnit a vybrat si prožitek lásky tím, že si budete připomínat, že láska je ve vaší srdeční čakře stále přítomná a je možné ji posílat ve vlnách na pomoc hlubokému čištění.

Srdeční čakra má také schopnost "stáhnout si" Vyšší já do vašeho bytí a vtělit je. Vaše Vyšší já nepřetržitě stahuje do vaší srdeční čakry své energie a přítomnost, abyste je lépe chápali a vyjadřovali. Vaše Vyšší já lze vysvětlit jako aspekt Stvořitele, který je třeba prolnout s vaším bytím. Vaše bytí zahrnuje duši, která je vaší esencí a pravdou a je aspektem Stvořitele. Duše nemůže být svým způsobem nikdy "dokončená", protože mezi duší, skupinou duší a Stvořitelem neexistuje oddělenost. Toto všechno jsou aspekty či rychlejší vibrace Stvořitele. Když přijímáte své Vyšší já, přijímáte rychlejší vibraci Stvořitele, která vám v tu chvíli poslouží a může to být aspekt vaší duše, skupiny duší či Stvořitele, ale je to aspekt, který obsahuje vhledy a pochopení, která vám pomohou vtělit Stvořitele. Na základě tohoto pochopení vaše srdeční čakra neustále stahuje, uvědomuje si či nalaďuje se na vaše Vyšší já. Často je to tak, že když hledáte vedení či inspiraci, tak nevíte, od které své části žádat pomoc, ale když zavoláte své Vyšší já, umožňujete části sebe, ať už své duši, skupině duší, Stvořiteli nebo dokonce průvodci, aby přistoupil a pomohl vám.

Jsem si vědom, že mnohé matou označení jako duše, skupina duší, Vyšší já, Stvořitel atd., ale mně to pomohlo, když jsem byl na Zemi ve fyzickém těle, abych pochopil, že mé Vyšší já je téměř další stupeň integrace Stvořitele, je to vibrace, která se neustále vyvíjí a vibračně roste, protože vy stále přijímáte své Vyšší já, které se podobá částem Stvořitele. Vaše Vyšší já je částí vás i Stvořitele, která vám vždy poskytuje vše, co potřebujete. Podobá se mostu, který vám umožňuje snadno se spojit se vším, čím je Stvořitel, abyste Stvořitele plněji vtělili do svého bytí. Duše se dá vysvětlit jako esence Stvořitele, která je napojena na inkarnaci, skupina duší je zdroj, jehož je duše prodloužením, Vyšší já je most mezi duší a skupinou duší a všechny tyto aspekty, včetně fyzického těla, jsou aspekty Stvořitele.

Možná byste rádi požádali mě, Mistra Kutumiho, abych přišel a pomohl vám s čištěním srdeční čakry. Láska, kterou s vámi nyní sdílím, vám pomůže k tomu, aby se vaše srdeční čakra rozšířila a náležitě otevřela. Dovolte si vdechovat tuto lásku hluboko do svého srdečního centra. Zaměřte svou pozornost na jeho otevření a rozšíření. Můžete opakovat:

"Má čakra je otevřená a rozšiřuje se."

Pak zavolejte svou duši, která je vyladěná a může se skrze vaši srdeční čakru projevit tím, že vstoupí a vyčistí vaši srdeční čakru ode všech nepotřebných energií. Požádejte svou duši, aby očistila také vaši mysl od zaměření pozornosti nepotřebným směrem v prostoru srdeční čakry. Představte si světlo své duše, jak omývá a čistí vaši srdeční čakru či prostor lásky ve vašem bytí.

Dovolte lásce, aby proudila z vaší srdeční čakry a posílejte ji i do svého okolí, aby se zaměřilo na proud lásky a její dostatek, který máte ve svém bytí.

Řekněte:

"Má srdeční čakra je naladěna na mé Vyšší já; umožňuji vibraci svého Vyššího já, aby proudila do a skrze mou srdeční čakru. Má srdeční čakra je vyjádřením mého Vyššího já."

Dovolte si prožít tuto integraci.

"Dovoluji si rozpoznat jakoukoli bolest ve své srdeční čakře, potřebuje-li být uvolněna a podnítit další růst. Uvědomuji si, že nepotřebuji nechat bolest stravovat mou srdeční čakru, ale mohu pozorovat tuto bolest a mít na paměti, že mé srdce je vždy plné lásky. A právě rozpoznání této věčné lásky, která mi umožňuje nepřetržitě čistit, uvědomovat si a léčit mou srdeční čakru, dovoluje větší projevení mého Vyššího já."

Dopřejte si čas k prožití, pozorování a integraci.

Nechť je srdeční čakra vaší největší radostí.

Mistr Kutumi

http://www.omna.org/Home.html
Návštěvník
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 09. srp 2019 7:06:25

Návštěvník
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 09. srp 2019 17:31:43



Z videa: Chlapec pije nápoj a říká: "Ble, chutná jako džus z banánů a cibule."
"Přesně o tom to je", říká učitel a napije se: "Mňam, mňam. Jestli chceš zvládnout stav Avatara, musíš otevřít všechny své čakry."

Učitel vysvětluje, že čakry jsou jako nádrže energie v našich tělech, bloky emocionálních nečistot v nich nedovolují, aby energie volně proudila.

2:05:
1. Čakra Země (Muladhara)

"Je spojená s přežitím a je blokovaná strachem. Čeho se nejvíc bojíš? Nech, aby se ti tvůj strach ukázal.
Tvá vize není skutečná. Příliš se znepokojuješ nad svým přežitím, ale těchto strachů se musíš vzdát. Nech svůj strach odplavat potokem. (do vyšší čakry).
Otevřel jsi čakru Země."


3:00:
2. Čakra Vody (Svadishthana)
"Nyní se podívej na všechnu vinu, která tě trápí. Za co sám sebe obviňuješ?"
"Za to, že jsem utekl. Za to, že jsem ublížil všem těm lidem."
"Akceptuj realitu toho, že se všechny ty věci staly, ale nenech tím pohltit a otrávit svou energii. Jakmile máš mít pozitivní vliv na svět, musíš odpustit sobě samému."

4:00:
3. Čakra Ohně (Manipura)
"Ohnivá čakra zřídka sní něco jiného, než cibulova banánový džus."
"Hm, byl dobrý."

"Tato čakra je silou vůle a je zablokována hanbou. Za co se stydíš. Kdy jsi nejvíc zklamal sám sebe?"

"Už nikdy nebudu ohýbat oheň. Nemohu."
"Nikdy nenajdeš rovnováhu, pokud tuto část svého života zapíráš. Jsi Avatar, proto jsi i ohýbač ohně."
"Tato čakra se otevřela ne jako proudící potok, ale jako krkající bizon. Chutná jako cibule a banány, ale zvláštně, něco je jiné."
"Okurky?"[/color]

5:04:
4. Čakra Srdeční (Anaháta)

"Čtvrtá čakra je uložená v srdci, spojená s láskou a blokuje ji zármutek. Všechen svůj zármutek vylož před sebe. Skutečně jsi zažil velkou ztrátu. Ale láska je forma energie a víří všude okolo nás. Láska duchovních poutníků tě v tomto světě neopustila. Stále je v tobě a rodí se znovu v podobě nové lásky. Nech svou bolest odejít.
Velmi dobře."

"Mohu si dát banánovo cibulový džus, prosím?"

6:17:
4. Čakra Zvuková (Vishuddha)

"Pátá čakra je v hrdle. Je spojena s pravdou a blokují ji lži - ty, které si namlouváme sami sobě."

"Proč jsi neřekl, že jsi Avatar?"

"Protože jsem jím nikdy nechtěl být."

"Nemůžeš klamat o své přirozenosti. Musíš si přiznat, že jsi Avatar.

Velmi dobře, otevřel jsi čakru pravdy."


7:04:
6. Čakra Světelná (Anja)

"Šestá čakra je uložena ve středu čela a blokuje ji iluze. Největší iluzí světa je iluze oddělenosti."

"Věci, o kterých si myslíme, že jsou oddělené, jsou vlastně stejné."

[color=#BF0000]"Ano, všichni jsme jedno, ale žijeme odděleně."


"Všichni jsme spojení. Všechno je spojené."

"Ano, rozdělení čtyř elementů je iluze. Jak otevřeš mysl, uvidíš, že všechny elementy jsou jeden. Čtyři kusy jednoho celku."

8:15:
7. Čakra Mysli (Sahasrara)

"Sedmá čakra je usazena nad korunou hlavy. Usměrňuje kosmickou energii a je blokována zemským připoutáním. Medituj nad tím, co tě poutá k tomuto světu. Nech všechna tato pouta jít. Nech je odtéct řekou, zapomeň. "

"Cože? Jak bych mohl zapomenout na Kataru? Já ji miluji."

"Nauč se nechat ji jít. Jinak nemůžeš nechat téct čistou kosmickou energii."

"Proč bych si měl vybrat čistou kosmickou energii místo Katary? Proč to, že se s ní cítím být spojený, je zlé? Tři čakry zpět to přece bylo dobré?"

"Musíš se naučit nechat jít."

"Je mi to líto, ale nemohu nechat Kataru jít."

"Abys zvládl stádium Avatara, musíš otevřít všechny čakry. Vzdej se tomu."

"Okej, zkusím to."

"Mysli na svá připoutání a nech je jít a dovol proudit čistou vesmírnou energii."
Návštěvník
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 10. srp 2019 5:18:22

Z videa: Chlapec pije nápoj a říká: "Ble, chutná jako džus z banánů a cibule."
"Přesně o tom to je", říká učitel a napije se: "Mňam, mňam. Jestli chceš zvládnout stav Avatara, musíš otevřít všechny své čakry."


Život žitý skrz zablokovanou energii v čakrách je "Ble", život žitý s uvolněnou energií je "Mňam".

A přesně o tom to je.

:)
Návštěvník
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod rafael » pát 23. srp 2019 12:07:21

hezky je to popsané ty čakry a poučné.. díky za překlad do cz
Uživatelský avatar
rafael
 
Příspěvky: 566
Registrován: stř 02. led 2013 13:13:54

Re: Čakry

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 30. kvě 2021 5:19:17

Návštěvník
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod vostal petr » ned 30. kvě 2021 7:36:47

Učitel vysvětluje, že čakry jsou jako nádrže energie v našich tělech, bloky emocionálních nečistot v nich nedovolují, aby energie volně proudila.


To je pravda, jen je to poněkud omezenější náhled kundalini jogy,

zatímco šakti joga to nahlíží ze širší perspektivy a v konečném cíli jde o ztotožnění s tělem (nejen fyzickým)

na energetické úrovni...

Ty věci jsou samozřejmě propojené (psychosomatika) jde jen o to, jaký náhled na věc kdo zaujme,

jestli čistí emocionální bloky nebo je spíše zaměřen na produchovnění těla a uvolnění se od ztotožnění s tělem
vostal petr
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » ned 30. kvě 2021 8:22:37

Otevřít čakry se jednoduše říká, ale někdy hůře realizuje.Otevření čaker má svůj časový rámec, který začíná už v prenatálním čase a první kolo končí cca v 15 letech.Druha fáze, která navazuje začíná okolo 21 let a kopíruje osobní život jedince, láska, rodina, děti ATP.Granti to je kapitola sama o sobě, ale každý to rozmotavani poznal.Je to to co zaměstnává mysl zase v nějakém časovém rámci.Introverti tomu věnují pozornost snáze.Myšlenky nejsou motýle a jedna se o komunikaci vědomí těla s vědomím ducha.Centra vědomí má člověk dvě.
salmo1cz.
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod miroslav » pon 31. kvě 2021 20:20:07

Vypadá to, že podle úvodního popisu jsou u lidí normálně přirozeně otevřené, pokud nejsou vystaveni nějakému potlačení, disharmonii při výchově - což je samozřejmě osudově podmíněno.

Ale když se probudí hadí síla a začne těmi čakrami procházet v daném jedinci ke svému mužskému protějšku a oživí vše, co se na té které úrovni v člověku v nevědomí nalézá, tak to už není žádná legrace a záleží na opravdovosti a odhodlání, jestli to dobře dopadne.
Pan Tomáš říkal že je to souboj titánů. A kdo není dostatečně připraven, očištěn a odhodlán, tak propane pokušení a jde cestou - my víme kam.

Popis Nepopsatelného – vyprávění Šrí Rámakrišny o vzestupu kundaliní sedmi čakrami a o nalezení Boha

„Vedle rozličných způsobů, jimiž se duše může dobrati jednoty, musíme si všimnout i různých plání vědomí, jež nutno přejíti. Ať rozjímá kdokoliv — Buddha Osvícený či prostý člověk — každého uctívatele Pravdy provede rozjímání šestero různými údolími neboli pláněmi vědomí, jež jsou branami do údolí sedmého a posledního. Nechť vaše duchovní vnuknutí se bere kupředu skoky žabími či letí letem jestřábím, musí nutně projít sedmero údolími.“

„Jsou zkušenosti z těchto údolí stále stejné, ať se tam duše dostane už tak či onak?“ tázal se jeden z jeho žáků.

„Ano,“ odpověděl Mistr. „Tyto prožitky jsou u všech lidí stejné.“

Tentýž žák se ho znovu tázal: „Když jsi začínal, rozjímal jsi po každé stejným způsobem? Nebyl snad tvůj způsob jiný nežli náš?“

Rámakršna: „Rozjímal jsem tak jako vy. Seděl jsem nehnutě, jak mi přikázal můj duchovní učitel, a snažil jsem se očistit své myšlenky a pocity od všech škvárů odluky. Celou myslí, celým srdcem, celou duší a celým tělem prahl jsem po Jeho přítomnosti. Cítil jsem, že nejsem od Něho odloučen. On dlel ve Mně. I pobízel jsem každou částečku své bytosti, aby mi vyjevila Skrytého: „Vyleť, ó dýko nesmrtelnosti, z tohoto těla, jež je tvou pochvou!“ Tak jsem se modlil den za dnem, týden za týdnem, měsíc za měsícem, až konečně moje duše se několika skoky přenesla přes břehy tohoto světa a vnořila se do vod prvního ze sedmera údolí. Neznámé světlo jakoby z jiného slunce oblévalo vše, nač jsem se podíval. Všechny pozemské věci, na nichž utkvěl můj zrak, se mi jevily jako do krásy zahaleny. Ať jsem pohleděl kamkoliv, krása a duchovnost tryskaly z hmoty, jako tygři vyrážející z temných pelechů. Uvědomil jsem si, že jsem v domově smyslů. Pohled na tolikero divů mne plnil nezřízenou žádostivostí. „Ber, ber,“ dotíraly na mne žádosti ze všech stran. Byl jsem jat nevýslovnou touhou zmocniti se vší té krásy, která mne obestírala. Vtom se ve mně ozval jiný hlas: „Střež se, střež se šalebných svodů tohoto údolí!“„

„A nemeškaje uposlechl jsem tohoto vnitřního hlasu. Zdvojiv své úsilí vnořil jsem se do hlubšího rozjímání a modlil jsem se ještě vroucněji, abych byl vysvobozen z nástrah tohoto údolí. Po několika měsících byly moje modlitby vyslyšeny. Svět smyslů mne již nelákal: brzy jsem pustil ze své mysli svody prvního údolí, jako orel pouští ze svých spárů kostru své kořisti.“

Takto prošel Rámakršna bez úhony prvním údolím.

„Teď jsem vešel do druhého údolí. Zde se nevtírala v mou přízeň hmotná krása toho, co jsem viděl. Světlo, v němž se tento svět stápěl, bylo jemnější, ušlechtilejší a konejšivější. Cítil jsem se tu šťasten. Divukrásné barvy, tvary a zvuky oslazovaly mi svými zlomky pobyt v tomto údolí. Zachtělo se mi povolit v rozjímání a zůstati na tomto místě. Tu dolehlo na mne pokušení zplodit život a já uslyšel „volání pohlaví“. Neboť v luzném světle druhého údolí odívá se pohlaví v roucho krásy a síly. Ale ať je jeho roucho jakkoliv svůdné, duše mu musí odolat. I jal jsem odpoutávat své vědomí od mocného půvabu pohlaví. Přiložil jsem vícero paliva oddanosti na oltář hledání nejvyššího brahmana. Plamen osvícení hořel zprvu velmi slabě. Ale postupně jasnil a jasnil. A po několika dalších dnech plály jeho plameny jak světelné dýky. A v těchto sžíravých plamenech lehlo druhé údolí popelem. Jeho lákadla už na mne nikdy nepůsobila.“

„Takto jsem dospěl k třetímu úseku. Tam jsem zjistil, že se zmnohonásobila moje síla, již jsem pocítil v druhém údolí. Měl jsem pocit, že bych mohl uchopit samo slunce do svých dlaní a rozdrtit je v žhavý prach. Ale pocit síly musí být rovněž zkrocen, neboť je jen zkouškou lidské povahy. Není podlejšího pokušení nad tento vládychtivý pud! Sotvaže jsem si uvědomil toto nebezpečí, tísnící mne se všech stran, jal jsem se rozjímat ještě usilovněji. Moje rozjímání musilo být mocnější nežli síla, které jsem měl vzdorovat. Modlil jsem se — ach! jak jsem se modlil! — abych se vymanil z pout své vládychtivosti. Ale pokušení jako zuby hadí zůstávalo zabořeno v mém nitru. Však moje duše se mu nepoddala. Na křídlech rozjímání vylétl jsem stoupaje stále výš a výš, až výška pozbyla pro mne významu. Tu had otevřel svá ústa a odpadl mi od boku!“

„A teď jako slon, jenž prorazí ohradu, vřítil jsem se do onoho údolí, kde září Boží srdce. Jako by se moje srdce proměnilo v pochodeň zažehlou Jeho plamenem, zalévala moje duše svou září všechny věci. Od oblázků až po hvězdy — vše pělo v tomto lesku chvalozpěv Nevystižitelného. V tomto čtvrtém údolí jsem se cítil takřka oproštěn od všech pokušení. Ale přece jen jsem dával na sebe bedlivý pozor. Ačkoliv jsem byl kalichem světla, zůstával jsem ještě nedůvěřivý k lidským svodům. Tato nedůvěřivost byla mi výstrahou. I rozhodl jsem se, že tu nebudu otálet. A tak přišlo období postu, modliteb a rozjímáním

„Na štěstí nemusil jsem čekat příliš dlouho. Světlo mého srdce se rozestřelo obetkavši se zářným kruhem sluncí. A hle! Vešel jsem do dalšího údolí, do království projevů. Všechny mé myšlenky a pocity, každý tep mého srdce a každá buňka mé bytosti byly výhní světla! Z hrdla a ze rtů mi plynula slova, plná zázračné krásy a požehnání. Velebil jsem Boha neustále. Nemohl jsem mluvit než o Něm. Hovořil-li někdo o hmotných statcích a požitcích, šlehala mne jeho slova jako metla. Přišel-li některý z mých příbuzných za mnou, abych mu poradil v rodinných věcech, tu jsem prchal, abych se ukryl v lesích paňčabatských. Příbuzní nebo přátelé, kteří si činili na mne právo, připadali mi jako studně, strhující mne do své propastné hlubiny. Obával jsem se, že se udusím v její podzemní tmáni. Měl Jsem pocit tonoucího v jejich přítomnosti, i musil jsem je opustit, abych došel míru. Jedním slovem: toto údolí neslyne snášenlivostí a láskou ke všem bytostem. Musil jsem si tedy klestit cestu ještě dále.“

„A tu jsem se ponořil do rozjímání ještě tužšího a hlubšího. Nebylo pro mne ani klidu ani radosti. „Buď Ho uvidím tváří v tvář anebo si vezmu život,“ říkal jsem si stále a stále. Počínal jsem si jako tygr, choulící se ke skoku. Modlil jsem se, čekal jsem a číhal. Nechtěl jsem se zdržet v údolí projevů. Nechtěl jsem naplnit svůj život pouhým velebením Boha. Potřeboval jsem Ho vidět. A tak jsem se tiskl k zemi v nejvroucnějších modlitbách. Náhle jsem uzřel cosi před sebou. V tom okamžiku jsem vyskočil — a octl jsem se v šestém údolí, v údolí vesmírného stavu. Byl jsem v samém předpokoji Milovaného. Mohl jsem Ho vidět i cítit vedle. Jen lehoučký, průsvitný závoj odděloval mou duši od Něho. Poznal jsem, že jsem konečně překročil práh Příbytku Jediného.“

„Ze šestého údolí lze už snadno vejíti do údolí sedmého. Leč tam nemá přístup ni slovo, ni nejmenší záchvěv lidské myšlenky. Jedině duše, zahalená v Mlčení, může odestříti onen závoj, abyste spočinuli v objetí Božím…“
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3449
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 31. kvě 2021 21:00:15

Je to Miroslave jak píšeš.Říká se, že probudit hadí sílu a najít dobrého průvodce Guru je stejně obtížné.
Znám pár lidí které hnala pýcha a touha po probuzení a nedopadlo to vůbec dobře.5 měsíců na psychiatrii byla velká daň pro jednoho dotyčného a následky pociťoval další 3 roky.
Pan Tomáš říkal, že hadí síla neublíží...pokud proudí přirozeně, mírně povzbuzena.

Dobrý sluha, zlý pán.
salmo1cz.
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod miroslav » pon 31. kvě 2021 21:06:18

salmo1cz. píše:Je to Miroslave jak píšeš.Říká se, že probudit hadí sílu a najít dobrého průvodce Guru je stejně obtížné.
Znám pár lidí které hnala pýcha a touha po probuzení a nedopadlo to vůbec dobře.5 měsíců na psychiatrii byla velká daň pro jednoho dotyčného a následky pociťoval další 3 roky.
Pan Tomáš říkal, že hadí síla neublíží...pokud proudí přirozeně, mírně povzbuzena.

Dobrý sluha, zlý pán.

Ty jsi se s panem Tomášem osobně znal?
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3449
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 31. kvě 2021 21:19:07

Ramakršna to popisuje hodně květnatě asi to je podle založení člověka a kultury, to nedokážu posoudit.Já jsem založením suchoprd, věcný člověk.I když zrovna dnes jsem upozornil lidí na krásnou svěží zeleň listů stromů a trávy.
Takže já jsem trochu naoko klel, neb průchod do sahasrary nebyl náplní dne.
salmo1cz.
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 31. kvě 2021 21:22:08

miroslav píše:
salmo1cz. píše:Je to Miroslave jak píšeš.Říká se, že probudit hadí sílu a najít dobrého průvodce Guru je stejně obtížné.
Znám pár lidí které hnala pýcha a touha po probuzení a nedopadlo to vůbec dobře.5 měsíců na psychiatrii byla velká daň pro jednoho dotyčného a následky pociťoval další 3 roky.
Pan Tomáš říkal, že hadí síla neublíží...pokud proudí přirozeně, mírně povzbuzena.

Dobrý sluha, zlý pán.

Ty jsi se s panem Tomášem osobně znal?


Ne, ne osobně jsem je neznal.Osobne jsem se znal s rev Jiřím Pálkou.
salmo1cz.
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » pát 04. čer 2021 21:56:23

Vzestupné nadi Pingala a sestupné nádi Ida rozehrávají podivuhodnou hru slunce a měsíce, vědomí a UV vědomí.
Proto je dobré brát i spodní čakry vážně, vědomí musí proudit i skrze čakry těla, resp.ega.
salmo1cz.
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Pedriito » pát 04. čer 2021 22:15:13

salmo1cz. píše:Vzestupné nadi Pingala a sestupné nádi Ida rozehrávají podivuhodnou hru slunce a měsíce, vědomí a UV vědomí.
Proto je dobré brát i spodní čakry vážně, vědomí musí proudit i skrze čakry těla, resp.ega.

Bože růžo... AUM je totéž co Ida, Šusumna, Pingala. A je to totéž co Mahakálí, Mahalakšmí a Mahasarasvatí... A je to totéž co Vůle, Vědomí a Pozornost. Je to to, co drží pohromadě projevenej svět, tvý tělo. Který tyhle energie (dle genovýho vývoje) stavěj na čakrách. Tak jako vše. Ne že tvý tělo disponuje čakrami. Čakry disponují tvým tělen. A tohle je všem společné. Jen ty energie se nad těma čakrama, co se každýho týče, v tech jeho nervových multiplexech, chová jinak. Jaka asi záhada? Když každej je holt jinej, a chape vše jinak....
Pedriito
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » sob 05. čer 2021 6:04:42

Pedriito píše:
salmo1cz. píše:Vzestupné nadi Pingala a sestupné nádi Ida rozehrávají podivuhodnou hru slunce a měsíce, vědomí a UV vědomí.
Proto je dobré brát i spodní čakry vážně, vědomí musí proudit i skrze čakry těla, resp.ega.

Bože růžo... AUM je totéž co Ida, Šusumna, Pingala. A je to totéž co Mahakálí, Mahalakšmí a Mahasarasvatí... A je to totéž co Vůle, Vědomí a Pozornost. Je to to, co drží pohromadě projevenej svět, tvý tělo. Který tyhle energie (dle genovýho vývoje) stavěj na čakrách. Tak jako vše. Ne že tvý tělo disponuje čakrami. Čakry disponují tvým tělen. A tohle je všem společné. Jen ty energie se nad těma čakrama, co se každýho týče, v tech jeho nervových multiplexech, chová jinak. Jaka asi záhada? Když každej je holt jinej, a chape vše jinak....

:) Todle mi je jasný.Nemohl jsem nějak pobrat, proč některé duchovní směry to považují za hru.Pripadlo mi to tak nějak jako znevážení, fakt ale je, že nádech hry to má.A o to mi to připadne podivuhodnější.
salmo1cz.
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Pedriito » sob 05. čer 2021 7:54:28

Je zajímavé že první čakra je přisozuvána sexualitě, atd. Omyl, je to nevinnost, prapůvod, až nad ní se to rozvíjí, co se lidského těla týče... "První" i "poslední čakra jsou v jediném kontaktu. Mezi nimi je "Dráha". A co na to mysl? :)
Pedriito
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod Pedriito » sob 05. čer 2021 8:14:47

První čakra je prezentovana, v tomto těle, hned po Kundaliní, jako bla bla bla... Ale Když půjdem (nejen) do symboliky, je to základ.
Čtyři okvětní platky, a uvnitř nich spící Šakti. Ten, kdo ji střeží, je Pán ganů. Nikdo, nikdo, ho neobelže.
I když má sloní chobot. Má i bič.
Pedriito
 

Re: Čakry

Nový příspěvekod salmo1cz. » sob 05. čer 2021 8:21:40

Tak to mají Hebrejci, oni věří, že každá duše se rodí čistá.Hřích v uvozovkách je tedy připoutanost k čemukoli.A jako čistá duše odcházíš.
Škola hrou.
salmo1cz.
 

Další

Zpět na Inspirativní myšlenky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků