Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 19. říj 2020 10:01:24

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... i-40339652

V Česku zavládl chaos, Zeman i Babiš ztratili morální autoritu, hodnotí Němci

Česko se ještě nedávno prezentovalo jako vzorová země v boji s koronavirem, nyní je ale v krizovém módu. Tak situaci v České republice zhodnotila některá německá a rakouská média. Všímají si mimo jiné nedělní demonstrace odpůrců protikoronavirových opatření a popisují „chaotické scény” na pražském Staroměstském náměstí. List Süddeutsche Zeitung v komentáři kriticky hodnotí roli prezidenta a premiéra. Podle něj Miloš Zeman i Andrej Babiš přišli v krizi o morální autoritu.

„Ještě nedávno se Česko prezentovalo jako vzor pro jiné země v boji s koronavirem. Tak razantně jako zde ale nyní počty infikovaných nestoupají v žádné jiné evropské zemi,” napsala německá tisková agentura DPA.

„Ještě v srpnu premiér Andrej Babiš na mezinárodní konferenci mohl říct, že Česko je ‚best in covid‘”; ze „vzorové země” se ale Česko stalo „problémovým dítětem” Evropy, hodnotí vývoj DPA.

Švejk a krizový mód
Symbolické je podle ní to, že polní nemocnice, v níž čeští lékaři pomáhali v Iráku či v Afghánistánu, má nyní přijímat pacienty na výstavišti v Letňanech. „Česko je v krizovém módu,” uvedla DPA. „Neuplyne ani den, aniž by nemuselo hlásit rekordní čísla,” dodala. Agentura si přitom klade otázku, zda se Češi k opatřením v boji s koronavirem nestaví jako jedna z nejznámějších postav české literatury: Josef Švejk.

DPA v této souvislosti upozorňuje na nedělní demonstraci v centru Prahy. Té si všímá i řada dalších německých a rakouských médií. Podle novin Berliner Zeitung se protestu účastnila řada „radikálních fotbalových a hokejových fanoušků”.

„Zapalovaly se dýmovnice a dělbuchy,” popisuje protest berlínský deník. Regionální německý list Marbacher Zeitung píše o „chaotických scénách” na Staroměstském náměstí.

Rakušané mají ČR za odstrašující případ
Rakouské noviny Der Standard v souvislosti s demonstrací v centru Prahy poznamenávají, že protest se konal krátce poté, co Česko poprvé zaregistrovalo více než 10 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem za den.

Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v neděli večer stanici ORF řekl, že nejhorším možným scénářem vývoje v Rakousku je, že se dostane do situace, jaká je nyní v Česku a na Slovensku.

SDZ: Zeman i Babiš nesou odpovědnost
Německá média pozornost věnují také roli českého prezidenta a ministerského předsedy. List Süddeutsche Zeitung popisuje aktuální situaci v Česku jako „obzvlášť dramatickou”. V komentáři věnovaném „moci slova” a víkendové výzvě kancléřky Angely Merkelové, aby Němci zůstali pokud možno doma, se připomíná i Česko.

Také prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš se na občany obrátili, aby je vyzvali k dodržování opatření přijatých v boji s koronavirem. „Oba katastrofu podcenili a nesou velkou zodpovědnost za situaci v zemi. Morální autority, kterou by nyní potřebovali, už dávno pozbyli,” napsal komentátor Daniel Brössler.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 19. říj 2020 10:05:12

miroslav píše:
Nezávidím vládě - jedna skupina bojuje proti hygienickým opatřením, druhá zase, že měla být přísnější, že to vláda nezvládá.
A ta první, až to začne být kritické, tak se přidá k té druhé


Jo, Babiš chtěl vyhovět opozici a všem těm "odborníkům", kteří proti němu kvůli covid-opatřením hecují národ, a podělal to.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » pon 19. říj 2020 21:05:49

Hamáček: Maláčová se omlouvat nemusí. Byl to podraz ze strany ČT

:confused: :confused: :confused:

Pobavilo mě, že spousta lidí vyčítá České televizi, že odvysílala ten krásný moment, kdy ministryně Maláčová označí premiéra za debila. Že prý je to ze strany redaktorů a televize chyba.

Vidím, že někteří jedinci nechápou, co znamená slovo chyba. Tak si to shrneme.

1. První a daleko největší chyba je, že náš premiér je opravdu debil (což nade vší pochybnost dokazuje i jeho postup ve věci koronaviru) a že necháváme debily, aby nám vládli. To JE prosím naprosto zásadní chyba.

2. Druhá chyba je chyba paní Maláčové a spočívá v tom, že s tímto debilem sedí ve vládě. To je velká osobní chyba.

3. Třetí chyba je taky paní Maláčové. A sice to, že když už premiérovi nechci říct do očí, že je debil, tak že to říká v místnosti, kde jsou kamery. To je menší osobní chyba.

Co naopak naprosto není chyba, to je to, že to televize odvysílala. Novináři mají přímo morální povinnost informovat nás o tom, jak se věci mají - jde o vládu, jde o život nás všech, zvlášť v dnešní době. Takže televize tu dělala svou práci. To jediné na celé věci není chyba a to jediné by nám nemělo vadit. Celý ten zbytek jo.

A aby to bylo úplně jasné, tak to řeknu ještě takhle. Představte si, že my (občani ČR) jsme šlápli do obrovského a nevábného kravince (to je premiér a jeho zvládání covidu). Poblíž je nějaká paní, která řekne, že ten kravinec smrdí. A pak je tam ještě jeden člověk, který tu paní natočí, jak říká, že kravinec smrdí. A my se v celé téhle situaci naštveme akorát na toho třetího, co natočil tu paní, co nám řekla, že jsme šlápli do smradlavého kravince. Bože, ty to vidíš.

Martin Jaroš
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 20. říj 2020 5:42:55

Rakouští vědci mají vysvětlení, proč roušky fungují. Ukazuje se rozdíl mezi covidem a chřipkou

Roušky a rozestupy jsou proti covidu-19 mnohem lepší ochranou než v případě chřipky a dalších virových infekcí. Tvrdí to rakouští vědci, kteří zkoumali, jaké množství koronavirových částic je nutné k přenosu nákazy. K tomu, aby se u člověka projevil covid-19, musí se podle nich do organismu dostat až řádově více virů než u běžné chřipky.

Výsledky výzkumu by mohly být dalším důkazem účinnosti roušek. I kdyby roušky odfiltrovaly jen část virové „nálože“, v případě covidu-19 může i tento částečný záchyt hrát rozhodující roli. Není to úplně nové zjištění, ale rakouští vědci ho tentokrát podložili čísly a daty.

Výzkumné centrum pro molekulární medicínu (CeMM) rakouské Akademie věd ve Vídni dle zveřejněných závěrů experimentálně potvrdilo, že k nákaze covidem-19 je v průměru nutný úspěšný přenos minimálně 500 koronavirových částic. „Pouze tento, relativně vysoký počet virů může vyvolat onemocnění,“ uvedl během pondělní on-line přednášky jeden ze spoluautorů výzkumu Andreas Bergthaler z CeMM.

V porovnání s ostatními virovými nákazami se jedná o poměrně velké množství patogenů. „Například u HIV se předpokládá, že k zahájení nové infekce stačí dokonce jediný virus,“ řekl Bergthaler. Také u chřipky typu A je množství virů nutných k nákaze řádově nižší než u covidu-19. Někteří vědci hovoří také o pouhém jednom viru, další maximálně o desítkách až jedné stovce.

Jak rakouské centrum ke svým závěrům dospělo? Vědci v rámci rozsáhlého výzkumu, financovaného Technologickou agenturou rakouské Akademie věd, zkoumali průměrné množství virů v organismu infikovaného člověka a toho, kdo se od něj následně (třeba v rodině) nakazil. Tyto páry byly identifikovány na základě trasování kontaktů nakaženého.

„Z našich výsledků vyplývá, že onemocnění covidem-19 může být také takzvaným příběhem čísla,“ uvedl Bergthaler. Pokud je člověk infikován jen malým množstvím koronavirových částic, na rozdíl od chřipky typu A a dalších infekcí, u kterých stačí jen „několik“ virových partikulí, se u něj nákaza buď vůbec neprojeví, nebo má onemocnění jen velmi mírné příznaky.

Hranice 500 koronavirových částic nutných k nákaze tak podle Bergthalera vysvětluje, proč jsou jednoduchá opatření jako například nošení roušek či udržování rozestupů v případě aktuální pandemie účinná. „K vyvolání onemocnění je totiž nutný poměrně vysoký počet virů,“ řekl rakouský vědec.

S tím, že u různých virových nákaz je k propuknutí onemocnění nutné různé množství virových jednotek, souhlasí i čeští virologové. „To je známá věc. A u nového typu koronaviru se skutečně zdá, že nákazu vyvolává až poměrně vyšší množství virových částic,“ řekl INFO.CZ jeden z nejznámějších českých virologů Daniel Růžek. Souhlasí proto i s názorem, že rouška může mít v případě ochrany proti nákaze či onemocnění covidem-19 větší účinek než u jiných viróz včetně chřipky.

Na druhou stranu ale varuje před tím, aby závěr výzkumu rakouských vědců vedl k tomu, že lidé začnou roušku či rozestupy považovat za dokonalou ochranu proti nákaze a získají falešný pocit, že se jim s rouškami nemůže nic stát. „Ani v tomto případě se totiž nedá paušalizovat a aplikovat hranici 500 částic pro přenos nákazy dogmaticky. O tom, zda se člověk nakazí a onemocní, totiž nerozhoduje jen množství viru proniknuvšího do organismu, ale i věk jedince, genetické předpoklady, fyzická a imunologická kondice a další podmínky,“ uvedl Růžek.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko ... a-chripkou
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod lklknml » úte 20. říj 2020 8:58:38

Tara píše:Hamáček: Maláčová se omlouvat nemusí. Byl to podraz ze strany ČT

:confused: :confused: :confused:

Pobavilo mě, že spousta lidí vyčítá České televizi, že odvysílala ten krásný moment, kdy ministryně Maláčová označí premiéra za debila. Že prý je to ze strany redaktorů a televize chyba.

Vidím, že někteří jedinci nechápou, co znamená slovo chyba. Tak si to shrneme.

1. První a daleko největší chyba je, že náš premiér je opravdu debil (což nade vší pochybnost dokazuje i jeho postup ve věci koronaviru) a že necháváme debily, aby nám vládli. To JE prosím naprosto zásadní chyba.

2. Druhá chyba je chyba paní Maláčové a spočívá v tom, že s tímto debilem sedí ve vládě. To je velká osobní chyba.

3. Třetí chyba je taky paní Maláčové. A sice to, že když už premiérovi nechci říct do očí, že je debil, tak že to říká v místnosti, kde jsou kamery. To je menší osobní chyba.

Co naopak naprosto není chyba, to je to, že to televize odvysílala. Novináři mají přímo morální povinnost informovat nás o tom, jak se věci mají - jde o vládu, jde o život nás všech, zvlášť v dnešní době. Takže televize tu dělala svou práci. To jediné na celé věci není chyba a to jediné by nám nemělo vadit. Celý ten zbytek jo.

A aby to bylo úplně jasné, tak to řeknu ještě takhle. Představte si, že my (občani ČR) jsme šlápli do obrovského a nevábného kravince (to je premiér a jeho zvládání covidu). Poblíž je nějaká paní, která řekne, že ten kravinec smrdí. A pak je tam ještě jeden člověk, který tu paní natočí, jak říká, že kravinec smrdí. A my se v celé téhle situaci naštveme akorát na toho třetího, co natočil tu paní, co nám řekla, že jsme šlápli do smradlavého kravince. Bože, ty to vidíš.

Martin Jaroš

Ani se moc nedivím, proč v islámském právu má výpověď ženy poloviční hodnotu. Kvůli etice.
Feminizované muže ala Jaroš v islámských zemích asi moc nemají, ale kdo ví, třeba tak časem islamizmus rozložíme zevnitř:).
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod lklknml » úte 20. říj 2020 9:05:24

Návštěvník píše:Výsledky výzkumu by mohly být dalším důkazem účinnosti roušek. I kdyby roušky odfiltrovaly jen část virové „nálože“, v případě covidu-19 může i tento částečný záchyt hrát rozhodující roli.

Jenomže právě že běžná rouška viry nefiltruje.
I kdyby je filtrovala, nelze předpokládat, že bude viry odmršťovat nebo je zabije. Čili živé viry zůstanou na roušce...:)

Přece nejsou "rakouští vědci" tak blbí...
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 20. říj 2020 21:43:42

Problém je, že každý z nás při setkání s nějakou informací si tu informaci přikloníme k tomu, aby pasovala do scénáře, který očekáváme, ke kterému vnitřně tíhneme, vnitřně ho očekáváme (každá liška chválí svůj ocas). Aneb slyšíme, co vlastně slyšet chceme. Prymula slyšel ve slovech S. Pekové , že Peková řekla, že virus stvořili američani jako biologickou zbraň. Další slyšel ve slovech Pekové o propustnosti roušek v souvislosti s virem to, že stejně dobře propouští i oxid uhelnatý, tudíž jsou roušky absolutně zdravotně nezávadné. Kdo si poslechl video Pekové s názvem Roušky do Vánoc zmizí a vzal tato slova doslova jako dogma, že prostě zmizí, bude na tom stavět, že musí zmizet, aniž by vnímal další její slova o virech jako takových, bakteriích, houbách, které existovaly a budou existovat, jen je rozdíl, když jednomu z těch virů, bakterií atd. budeme dávat dlouhodobou maximální mediální pozornost nebo nebudeme, budeme ho živit nebo nebudeme, udržovat při životě jako absolutního zabijáka všeho živého, nebo nebudeme. I ten robotický Prymula přiznal, že virus je asi původem z laboratoře, konec, tečka jeho úsudku, je to více byznysmen přes vakcíny, kšeft se mu náramně rozjel, ale praktici ví, že každý takto uměle vytvořený virus, vytvořený v laboratoři, nemá dlouhou dobu životnosti. Musí z toho vytřískat co nejvíce v co nejkratší době... Vše je o vnímání souvislostí, naladění na to, co probíhá, cítění a intuici... Věřím tomu, že i přes pro mne katastrofický stav projevujících se lidí k situaci, kteří více dají na médii servírovanou "skutečnost", dobrovolně odevzdanou vlastní zodpovědnost médiím, mocipánům, byznysmenům to vše je třeba, abychom se jako společnost změnili. Ve svém vnímání, v zodpovědnosti za naše životy, za životy našich dětí, vnuků. Je to třeba. Možná snad ještě jedna poznámka... věřím v LIDSKOST jako nejdůležitější esenci života nás, lidí (ne robotů). To, co se nyní děje, je evidentně PROTI LIDSKOSTI. Svobodě. Osobní zodpovědnosti. Tak to cítím.
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 5:49:29

Ano, a je možné hledat za to, co se děje, viníka, zlobit se, protestovat, nebo se chovat pokud možno rozumně.



Vědci testovali účinnost roušek. Nejúčinnější v blokování kapiček a aerosolů byla rouška chirurgická.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 10:12:14

V místnostech se virus šíří aerosolem. Rozestupy nepomůžou, říká expert

Obrázek
Při dýchání, ale především při jakýchkoli hlasových projevech produkuje člověk kapénky. Ty poté letí vzduchem. A jakmile se z nich vypaří voda, stanou se z nich aerosolové částice, které se volně pohybují (ilustrační foto).

Nemoc covid-19 se šíří pomocí kapének, ale i aerosolových částic, které zbudou, když se z kapének odpaří voda. A to se v chladném počasí děje podle experta Vladimíra Ždímala mnohem rychleji. Před aerosolem však roušky neochrání.

Je známo, že nový koronavirus SARS-CoV-2 se dobře šíří pomocí kapének, před kterými do jisté míry chrání roušky a ještě lépe respirátory. V chladném počasí ale kapénky téměř nedopadají na zem, okamžitě se vypaří a zůstanou částice aerosolu. Právě ty však mohou následně nakažlivý vir přenášet mnohem rychleji.

„Pokud jede nechráněný nakažený člověk v tramvaji, tak tím, že se částečky vypaří do vzduchu, za jednu zastávku aerosol od nakaženého nadýchají všichni cestující,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vladimír Ždímal, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů Akademie věd České republiky.

Aerosolové částice jsou totiž podle něj mnohem menší než původní kapénky, a proto se také mnohem obtížněji zachycují rouškami, dají se však zachytit na obličeji dobře těsnícím prostředkem. Seznam Zprávy ale už na jaře upozornily na to, že pokud ochranný prostředek na obličeji přesně nesedí, jeho účinnost je o více než polovinu horší. Ždímal tak upozorňuje, že pokud máme koronavirus a ještě netěsnící roušku, aerosolové částice letí vzduchem nekontrolovaně.

Podle něj jsou tak opatření, kdy od sebe musí mít lidé dvoumetrový rozestup, z pohledu šíření viru pomocí aerosolu nedostatečná. „Říká se, že nemoc covid-19 je kapénková nákaza. Vychází se z představy, že kapénky letí a do dvou metrů od zdroje spadnou na zem, a proto od sebe držíme rozestupy. Ale pro aerosol už tato logika neplatí, protože jakmile kapénka vystřelí z našich úst a voda se z ní vypaří, tak se prostorem nákaza šíří aerosolovými částicemi,“ doplňuje.

Při kýchání, kašli, dýchání ale především při jakýchkoli hlasových projevech produkuje člověk kapénky. Ty poté letí vzduchem. A jakmile se z nich vypaří voda, stanou se z nich aerosolové částice, které se volně pohybují. K tomuto procesu dochází mnohem lépe v chladnějším počasí, kdy je ve vzduchu méně vlhkosti.

Studiem aerosolů se zabýváte téměř celou vaši profesní kariéru. Dá se říct podle vašich zkušeností, zda podzimní prostředí přispívá k rychlejšímu šíření nemoci?

Nemoc covid-19 se šíří dvěma cestami – kapénkami a aerosolem. Při experimentech se ukázalo, že když řekneme například anglické sousloví „Stay healthy“, tak vyprodukujeme průměrně něco přes 300 kapének. Téměř veškeré kapénky se zachytí na běžné látkové roušce. Pokud ale nemáme dobře těsnící ochranný prostředek, voda z těchto kapének se stačí vypařit dávno předtím, než kapénky stačí spadnout na zem.

V podzimním období, kdy je ve vzduchu méně vodní páry než v létě, se kapénky ve vnitřním ohřátém vzduchu vypařují rychleji. Protože se na podzim kvůli větším ztrátám tepla zpravidla méně větrá než v létě, jsou ve vnitřním prostředí vyšší koncentrace virionů (jednotlivá částice viru schopná infekce hostitelské buňky, pozn. red.) a máme dvakrát větší šanci se tam nakazit.

Takže klíčová potíž je v tom, že se v zimě částečky s nákazou šíří mnohem více vzduchem než v létě?

Ano, kapénky nestihnou spadnout na zem. Říká se, že nemoc covid-19 je kapénková nákaza. Vychází se z představy, že kapénky letí a do dvou metrů od zdroje spadnou na zem, a proto od sebe držíme rozestupy. Ale pro aerosol už tato logika neplatí, protože jakmile kapénka vystřelí z našich úst a voda se z ní vypaří, tak se prostorem nákaza šíří aerosolovými částicemi.

Na podzim je tedy částic ve vzduchu prostě víc, a pokud platí logika, že větší vdechnutá dávka viru způsobuje větší riziko onemocnění, případně větší riziko komplikovaného průběhu onemocnění, pak jsou tato rizika během chladnější části roku vyšší, než když je teplo.
Rektor ČVUT Vojtěch Petráček přirovnal šíření aerosolu k cigaretovému kouři. Souhlasíte s tím?

Ano, dá se to k tomu přirovnat, protože částečky cigaretového kouře jsou podobně velké jako částečky obsahující virion. Ale rozdíl tam je ten, že cigaretový kouř vidíme, ale částečky s viriony nevidíme.

Znamená to tedy, že udržování rozestupů je takřka k ničemu?

Opatření rozestupu může fungovat, jenom pokud by se nákaza šířila pouze kapénkami. K přenosu pomocí kapének skutečně může docházet na velmi krátkou vzdálenost mezi osobami, které nemají žádnou ochranu dýchacích cest.

Ale co se týče aerosolu, tak tam vzdálenost nedává smysl, protože pokud jede nechráněný nakažený člověk v tramvaji, tak tím, že se částečky vypaří do vzduchu, za jednu zastávku aerosol od nakaženého nadýchají všichni cestující. Aerosol nezachytíme žádnou síťkou, jenom dobře těsnícím ochranným prostředkem.

Pokud tedy všichni budeme nosit roušku, tak zabráníme šíření koronaviru pomocí kapének, ale na aerosol je krátká?

Ano, šíření nákazy pomocí kapének zastaví, když všichni budeme důsledně nosit roušky podle principu „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne“. Pro tuto komunitní ochranu můžeme mít na obličeji téměř cokoliv – šátek, šálu, kus trička, roušku, respirátor, pokud toto „cokoli“ dobře zakrývá výstupní otvory našich dýchacích cest. Tímto účinně ochráníme naše okolí před kapénkami, které vyprodukujeme.

Můžete konkrétně vyčíslit, o kolik je delší životnost viru SARS-CoV-2 v podzimním počasí?

V poslední době jsou u testovaných osob pozorovány vyšší virové nálože, než jaké byly na jaře. Podle řady publikovaných prací je to způsobeno mnoha faktory – jedním z hlavních vlivů je teplota. Virus při nižší teplotě vydrží živý déle, a má tedy schopnost déle přenášet nákazu. V létě, když je hodně sluníčka a tepla, tak ve vzduchu vir přežije řádově minuty. V chladném počasí to mohou být řádově desítky minut až hodiny.

Platí to, že se virus nejvíce šíří při zpívání, řvaní a obecně komunikaci?

Mohlo by se zdát, že se virus nejvíce šíří při kašli nebo kýchání osob s příznaky onemocnění covid-19. Překvapivě tomu tak není. Zhruba 45 procent osob přenášejících onemocnění jsou covid pozitivní osoby bez příznaků, odhaduje se, že jsou zodpovědné zhruba za 60 procent přenosů nákazy. Nejvyšší virové nálože byly u těchto osob zjištěny 1–2 dny před nástupem příznaků s maximem zhruba 36 hodin před prvními příznaky.

Protože tyto osoby ještě nekašlou ani nekýchají, převládá mezi odborníky názor, že hlavní cestou přenosu jsou řečové projevy. Může to být hlasitý křik, sborový zpěv, hlasitý hovor. Produkuje se přitom nejvíce kapének. Kapičky pak letí dále vzduchem, a jakmile se z nich vypaří voda, tak se z nich stanou aerosolové částice, které se volně pohybují.

Ochrana je teď především důležitá pro zdravotnický personál. Už na jaře Seznam Zprávy ve spolupráci s vaším ústavem zjistily, že pokud nemá člověk správnou velikost respirátoru, tak ochrana je o polovinu horší. Máte informace o tom, že by nemocnice pro své pracovníky kupovaly respirátory různých velikostí?

Podle reakcí sester a lékařů, kteří mi volají, situace v tomto směru není lepší než na jaře. Domnívám se, že ještě nebyl přijatý princip, že respirátor nebo osobní ochranný prostředek je potřeba vybírat jako boty. Musí nám to dobře sedět na obličeji. Stejně jako si kupujeme botu, aby nám dobře seděla na noze, tak to stejné platí i pro ochranný prostředek. Všichni by měli mít ochranný prostředek, který jim dobře padne na obličej.

Máte zkušenost s tím, že v zahraničí si mohou lékaři vybrat přímo svou velikost ochranného prostředku, a jsou tak lépe chráněni než v Česku?

Podle zkušenosti mého kolegy, jehož dcera pracuje v americké prestižní klinice, tak tamní praxe je taková, že zdravotník si při nástupu do zaměstnání vybere z několika typů respirátorů. Ten typ, který mu nejlépe padne na tvar obličeje, pak zdravotník fasuje, aby byl co nejlépe chráněný. Včera mi například volala jedna zdravotní sestra, jež si nevěděla rady s tím, že jí v práci dali respirátor, který jí nesedí na obličeji.

A to je velký problém, protože když mezi ochranným prostředkem a obličejem vznikne byť jen malá mezera, tak pro náš virus je široká jako dálnice o mnoha jízdních pruzích a při cestě vzduchem si ani nevšimne, že někde po stranách jsou svodidla tvořená naší tváří z jedné strany a lícnicí respirátoru ze strany druhé.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/expe ... hni-125245
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 15:17:16

Čtyřicet procent lidí v nemocnici nemá příznaky, říká ředitel FN Motol

21.10.2020

V pražské Fakultní nemocnici Motol mají nyní volných zhruba 500 lůžek. Její ředitel Miloslav Ludvík v rozhovoru pro Novinky ale upozorňuje, že se situace může rychle změnit.
Místa však podle něj zaplňují z velké části bezpříznakoví jedinci.

celý rozhovor: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ct ... ibHuuu-O-M
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 15:18:50

Václav Klaus ml. na FB profilu:

21.10.2020

Když pan Prymula vše zavřel a odsoudil tak velké skupiny lidí k žebrácké holi - mohl by na týden zavřít taky média. Všem by se (zejména zdravotně) určitě ulevilo.
(Vyprávěl mi známý, co jezdí se záchrankou, že drtivá většina výjezdů je k lidem s minimálními problémy, kteří se bojí, že v nemocnici nebude místo. A polovina lůžek je obsazená staršími lidmi, které nechce rodina ani jejich domov důchodců ...).
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 15:21:44

Unikla nejdůležitější data: Kde se nakazí nejvíc lidí

21.10.2020

Nejvíce lidí se koronavirem nakazilo na pracovišti a v domácnosti. Naopak hromadné a společenské akce se podílejí na celkové nákaze jen velmi málo, stejně jako sportovní akce a střední a vysoké školy. Ty přitom vláda zakazuje a zavírá.

celý článek: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/un ... .seznam.cz
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 17:36:17

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... h-40339871


Do večera 8840 nakažených. V pondělí zemřelo přes 100 infikovaných

18:15 - V nemocnicích přibylo dalších 353 lidí s covidem na celkových 4417 hospitalizovaných. Počet úmrtí stoupl oproti údajům z rána o 100 na 1719 případů. Za pondělí zemřelo podle aktualiozovaných dat 101 nakažených.

Ted' už umírá v průměru 100 lidí denně.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 17:46:03

Návštěvník píše:Unikla nejdůležitější data: Kde se nakazí nejvíc lidí

21.10.2020

Nejvíce lidí se koronavirem nakazilo na pracovišti a v domácnosti. Naopak hromadné a společenské akce se podílejí na celkové nákaze jen velmi málo, stejně jako sportovní akce a střední a vysoké školy. Ty přitom vláda zakazuje a zavírá.

celý článek: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/un ... .seznam.cz


No, jasně, ani chřipkou se člověk nenakazí venku, vždy jen doma. Chřipkový virus na něj čeká schován v kuchyni. :D Ale jak se tam dostal? :what:

Člověk přijde z nějaké hromadné akce a nakazí celou rodinu. Tomu se pak říká, že se nejvíce lidí nakazilo doma. :crazy: :confused: :knock:
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 18:54:02

Vědci zjistili nová fakta o koronaviru, která ještě více podtrhují nutnost mytí rukou

Japonští vědci opět přicházejí s dalším zjištěním ohledně koronavirové pandemie, respektive samotného viru. Výsledek japonské studie ještě více podtrhuje nutnost mytí rukou. Koronavirus totiž zůstává na lidské pokožce aktivní po dobu devíti hodin.

COVID-19 vydrží déle než patogen chřipky

Studie zveřejněná v časopise Clinical Infectious Diseases tento měsíc uvádí, že například chřipkový patogen zůstává na lidské kůži asi 1,8 hodiny. SARS-Co-V-2 (kmen koronaviru, který způsobuje COVID-19) přetrvává na pokožce o mnoho déle oproti viru chřipky, a sice celých 9 hodin. To značí, že u COVID-19 je větší riziko přenosu viru kontaktem, čímž se zrychluje tempo koronavirové pandemie.

Dezinfekce zabíjí vir do 15 vteřin

Výzkumný tým provedl pokus s několika vzorky kůže odebranými během pitvy zemřelého přibližně den po smrti. Jakmile byly vzorky vystaveny ethanolu, jenž je přítomen v dezinfekčních prostředcích na ruce, koronavirus i virus chřipky zmizely během 15 vteřin. To dokazuje, že správná hygiena – pravidelné mytí rukou mýdlovou vodou a používání dezinfekce, mohou výrazně snížit riziko nákazy.

https://lepsija.cz/vedci-zjistili-nova- ... .sznhp.box
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 30. říj 2020 13:33:18

Dezinfekce zabíjí vir do 15 vteřin

Výzkumný tým provedl pokus s několika vzorky kůže odebranými během pitvy zemřelého přibližně den po smrti.
Jakmile byly vzorky vystaveny ethanolu, jenž je přítomen v dezinfekčních prostředcích na ruce, koronavirus i virus chřipky zmizely během 15 vteřin.


To dokazuje, že správná hygiena – pravidelné mytí rukou mýdlovou vodou a používání dezinfekce zabíjí vir do 15 vteřin.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 30. říj 2020 15:47:34

Jako velmi nápomocné vnímám poznatky odborníků o působení našeho přesvědčení, jaký dopad mají naše momentální obavy z onemocnění a strach z nakažlivosti, a k čemu naopak vede pociťování spokojenosti a vděčnosti, že nám žádný virus nehrozí.

Naše spokojenost a vděčnost působí totiž nejen na psychiku, ale i na naše fyzické tělo. Odborníci zjistili, že buňky v těle zareagují pozitivně na naše pocity do tří vteřin; stejně rychle buňky bohužel zareagují i na naše sebeobranné reakce v podobě negativních pocitů, strachu a obav.

Takže to čemu právě věříme a naše pocity s naším přesvědčením spojené rozhodují v každém okamžiku o tom, jestli se naše imunita zvýší, nebo naopak sníží.

Proč tomu tak je, vysvětluje

https://www.youtube.com/watch?v=fm9m-XBXae0&t=694s


https://www.youtube.com/watch?v=F49dY1bejTk
Návštěvník
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 01. lis 2020 12:32:47

„Prosím veřejnost, aby důvěřovala odborníkům, ale pouze těm, kteří mohou prokázat dlouholetou zkušenost v daném oboru,“ vzkazuje z Birminghamu v USA český imunolog, profesor lékařské fakulty University of Alabama Zdeněk Hel.

S obavami sleduje dezinformační kampaň, která přirovnává onemocnění covid-19 k chřipce: „Prosím, aby všichni byli velmi opatrní při interpretaci dat světových odborníků v epidemiologii, imunologii a virologii. I já se snažím být velmi opatrný, to je základní podmínkou vědecké práce. Nebojte se, vir porazíme,“ říká.

Zdeněk Hel se většinu vědecké kariéry zabývá výzkumem viru HIV. V posledním půl roce se práce jeho týmu stočila výhradně na vir způsobující onemocnění covid-19 a jeho působení v lidském organismu. Zkoumá to, jakou měrou se podílí neutrofily, tedy buňky fungující jako záchranný obranný mechanismus našeho těla, na průběhu a vážnosti nemoci. V rozhovoru pro Seznam Zprávy mluví mimo jiné o výsledcích výzkumu v jeho univerzitní laboratoři.

Nejdůležitějším úkolem je posílit důvěru veřejnosti v odborníky. Souboj mezi vědou a koronavirem je nerovný. Síla vědy je v tom, že naděje, kterou poskytuje, není založena na víře, ale na znalosti. Není nejmenší pochybnosti o tom, že nad virem zvítězíme. Jde nám teď více o to, kolik lidských životů bude ztraceno a kolik lidí, kteří si nemocí projdou, bude mít vážné dlouhodobé následky, než za jak dlouho se nám podaří zvednout úroveň prevence a terapie na takovou úroveň, že koronavirus nebude představovat větší problém, než je například chřipka. Virus SARS-CoV-2 z populace nezmizí nikdy. Bude naším věrným souputníkem, nebude ale o nic nepříjemnější než jiné virové infekce.

Vlády v USA i v Česku nezvládly komunikaci s veřejností a jednoznačně se nepostavily za vědce, kteří delší dobu předpovídali nárůst nakažených v případě, že se nezavedou přísnější opatření. Část veřejnosti si ale stěžuje na to, že odborníci je zastrašují. Jak jim odpovědět?

Poslední, co bych chtěl v této nelehké době dělat, je strašit spoluobčany, kteří i tak mají starostí přespříliš. Prvotní povinností vědců je ale pravdivě informovat veřejnost. Chlácholení už bylo dost. Takže ano – bojme se, neboť strach je klíčovým nástrojem evoluce a bez něj bychom nepřežili. Zároveň ale říkám, že strach mít nemusíme, protože pandemie jsou běžnou součástí života na Zemi a lékařská věda je silnější, než byla kdykoliv předtím. Vlády jsou pod obrovským tlakem a je těžké se orientovat. Všechny vlády se snaží najít kompromis mezi záchranou lidských životů a fungující ekonomikou, která v důsledku též životy zachraňuje. Současná opatření v Česku jsou v zásadě správná. Je důležité rozeznávat, v jakém specifickém oboru je který člověk skutečně expertem a jaké má za sebou zkušenosti. Obávám se, že situace s postavením vědců v USA je podstatně horší než v ČR.

V USA, kde žijete a pracujete, proběhla na jaře pandemie v mnohem větší míře a síle než v ČR a už tehdy jste upozorňoval, že to nejhorší teprve přijde. Jak dlouho „to nejhorší“ bude trvat a na čem to bude záviset?

Dá se říci, že v Česku začíná první vlna epidemie teprve nyní. Vláda a především občané udělali obrovský kus práce a zamezili počátečnímu šíření na jaře a v létě. To se podařilo jen v některých zemích na světě a já si za to svých spoluobčanů velmi vážím. V šití roušek byli Češi příkladem pro celý svět. Nyní jsme bohužel příkladem odstrašujícím. To nejhorší začíná právě teď a bude to trvat přibližně do konce února či března 2021. Vše, co se stalo dosud, byla vlastně jen předehra, legrace v porovnání s tím, co nás čeká v následujících měsících. Přes léto 2021 se situace podstatně zlepší. Očekávám dostupnost prvních vakcín a vylepšení léčebných postupů. Na podzim a v zimě 2021 přijde další vlna, ale bude již slabší. Plně se vše začne normalizovat v roce 2022.

A v USA? Ve většině států roste počet nákaz, ale obecně USA nezažívají masivní druhou vlnu, proč? A přijde?

V USA se dá hovořit o třetí vlně epidemie, jednotlivé vlny jsou ale rozdílně rozloženy mezi jednotlivé státy. Situaci v USA přirovnávám k autu, které se plnou rychlostí řítí proti zdi a polovina pasažérů si odmítá zapnout bezpečnostní pásy. Obyvatele USA čeká katastrofa.

Zatím se nic výrazného neděje, ale jak jsem říkal, zákony epidemiologie jsou nezvratné. Ve vědecké komunitě bijeme na poplach, jak můžeme. Jsme veřejně napadáni stoupenci Donalda Trumpa. Jedinou šancí je zvolení nové vlády a zavedení účinných opatření. Lidé v ČR by měli být vděční za to, že žijí v zemi s vysokou úrovní a dostupností zdravotní péče.

To, jak na pandemii reagují různé vlády - včetně české - je často v protikladu s doporučeními odborníků. Veřejnost je zmatená a neví, komu naslouchat. Jaké jsou vaše prognózy?

Odpověď můžeme rozdělit na dvě části: kolik lidí bude nakaženo a kolik lidí s nemocí covid-19 zemře. Počet infikovaných jedinců i úmrtí se značně liší mezi jednotlivými populacemi a je závislý na mnoha faktorech, jako je podnebí, úroveň zdravotní péče, průměrný věk obyvatelstva a mnoha dalších. Odhaduje se, že 60 až 80 % populace může být infikováno a také se tak stane, pokud se nebudeme snažit tomu zabránit. Tyto údaje pochází z analýzy infekcí na výletních nebo vojenských lodích či ve slumech v Mumbaji. Přesně předpovědět, jaké procento lidí na covid-19 zemře, je mnohem těžší, a zde se údaje liší.

Tady se veřejnost také často ztrácí v pojmech…

Ano, bohužel. Nejčastěji se mluví o smrtnosti (case fatality rate, CFR), což je procento úmrtí z počtu lidí, kteří byli na koronavirus testovaní jako pozitivní. Tato hodnota je většinou udávána v rozmezí od 0,4 do 10 %. Smrtnost ale závisí na počtu provedených testů a jejich kvalitě a je bohužel často špatně interpretována. Většina lidí, kteří mají mírné příznaky, na testy nejde a nejsou tedy v této hodnotě zahrnutí. Bylo ale naštěstí provedeno velké množství studií, které se snažily objektivně zjistit počet nakažených v populaci měřením protilátek, které si většina lidí po prodělané infekci vytvoří. Toto číslo je více reálné, říká se mu proto reálná smrtnost, popřípadě skutečná smrtnost (inferred infection fatality rate, IFR).

A jaké jsou tedy získané údaje a jak konkrétní může být dopad v Česku?

Podle údajů publikovaných v říjnu Standfordskou univerzitou a zveřejněných Světovou zdravotnickou organizací se reálná smrtnost pohybuje mezi 0 až 1,6 %, s průměrnou středovou hodnotou 0,23 % (inferred IFR median). Z toho plyne, že v ČR může být v následujících měsících a letech infikováno 6,4 až 8,5 milionu lidí a zemřít může 15 000 až 20 000 lidí. Ale pozor, toto číslo je značně pohyblivé, je závislé na věkovém rozložení obyvatelstva a je vyšší v populacích, které jsou aktuálně více zasaženy covidem-19. Například v Anglii, Španělsku, Belgii a Itálii je reálná smrtnost odhadována mezi 1,1 a 1,3 %. Pokud se v ČR reálná smrtnost zvýší na 0,7 až 1,3 %, například z důvodu přehlcení zdravotních zařízení, které nám teď opravdu hrozí, může teoreticky dojít k 44 800 až 110 500 úmrtí. Další lidé, pravděpodobně více než 100 000, budou mít dlouhodobé zdravotní následky.Pevně ale věřím, že se nám podaří takto vysokým číslům zabránit.

Takže záleží jen na nás, jestli zůstane Česko na nižších číslech, nebo se vyhoupnou nahoru?

Společným úsilím ta čísla můžeme výrazně snížit. Stačí rozprostřít počet infekcí do delšího časového období a smrtnost i úmrtnost se podstatně sníží, neboť více lidí dostane kvalitní zdravotní péči. Tato čísla mohou výrazně snížit i preventivní opatření, strategicky zavedené nové léčebné postupy a vakcinace obyvatelstva. Každý z nás v tomto úsilí hraje nezastupitelnou roli. Snažně prosím všechny, aby pomáhali, jak jen můžou, a podporovali naše zdravotníky.

Co říkáte hlasům druhé strany, která zpochybňuje vážnost covidu-19 a přirovnává jej k chřipce či tvrdí, že na chřipku ročně zemře dokonce více lidí?

Znovu prosím veřejnost, aby důvěřovala odborníkům, ale pouze těm nejlepším ve svém oboru. Já bych se nikdy nesnažil mluvit do práce zubaře, tedy pokud mi právě netrhá zdravý zub. Stejně tak prosím, aby ostatní byli velmi opatrní a nesnažili se interpretovat data světových odborníků v epidemiologii, imunologii a virologii. I já se snažím být velmi opatrný v interpretaci dat. Potíž je v tom, že i u běžné chřipky neznáme reálnou smrtnost (IFR), ale pouze smrtnost (CFR). CRF je odhadována většinou z počtu reportovaných případů. Protože ale většina infikovaných nenavštíví lékaře a buď nemoc přechodí, či vyleží doma, je CFR chřipky podstatně vyšší než IFR. U běžné sezonní chřipky je IFR většinou odhadována pod 0,1 %. Jiné je to ale u epidemií nových typů chřipky, jako byla například španělská chřipka v letech 1918-1919. Tam se IFR odhaduje na 1 až 3 %. Nové kmeny ptačí chřipky mají potenciál dosáhnout IFR až desítky procent. Až se utkáme s jedním z nich, bude to opravdová katastrofa.

Pak se musí počítat ještě s tím, že se kvůli pandemii podcení léčba pacientů s jinými nemocemi kvůli omezení péče, takže to výsledné číslo bude ještě větší?

Ano. Existuje takzvaná nadbytečná úmrtnost, která snad nejlépe vyjadřuje celkový dopad pandemie na společnost. Do této jsou zařazení i lidé, kteří nebyli přímo infikovaní, ale zemřeli například proto, že se jim nedostalo adekvátní zdravotní péče na jejich onemocnění jiného typu. Z těchto údajů plyne, že na nemoc covid-19 a na reakci na ni umírá mnohonásobně více lidí než na běžné sezonní onemocnění včetně influenzy.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/do-n ... -internetu
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 01. lis 2020 16:00:32

:D
Přílohy
123193377_5261437097215793_2260723434665455181_n.jpg
Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků