Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 9:02:12

jana mi napsala, tak jsem po téměř dvou letech sem nahlédl. Duchovních debat na webu velmi ubylo... Bohužel doba je antiduchovní... :(

Jak tak to tu čtu, málo popisujete vlastní mystické zkušenosti. Tak to zkusme tady. Je jisté, že každý je měl jiné a jinak si je vysvětluje, ale co se dá dělat. Neměli bychom se tedy napadat, nikdo nemá oprávnění kritizovat. Copak jsme Bůh Vševědoucí? Všichni skuteční mystikové byli napadáni, to patří do této branže, bohužel... tak málo se ví o mystice...

A jak poznáme, že je to mystická zkušenost a ne nějaké lidské úvahy? Božské archetypy v praxi:
Náš pocit se zcela mění, místo lidského je božský. Vnímáme v meditační hudbě daleko vyšší kvalitu, virtuozitu. Myšlenky a vize, jež se objevují jsou geniální až Hypergeniální. Vnímáme Věčnost, Nekonečnost a Dokonalost v nekonečně směrech.
Každý mystický zážitek je jiný. Ne vždy se úplně rozplyneme v božském. Většinou nám kus lidského zbude a to jen zírá v ohromení a úžasu... Tak asi bych to popsal...

A za sebe bych sem dal mou nejsilnější zkušenost, ač byla tak dávno, prosinec 1999. od té doby se mnohé událo ... http://intago.sweb.cz/nejsilnejsi-meditace.htm

porovnejte :
V tomto stavu je egoistická, podmíněná a omezená individualita vystřídána božským kosmickým vědomím. Každá autentická duchovní cesta umožňuje vytrvalému a zapálenému aspirantovi v náležitou chvíli (když je na to připravený) možnost vstoupit do stavu božské, blažené extáze. Všechna svědectví křesťanských světců a mystiků o vytržení Duchem svatým jsou popisy různých forem extáze. Vyznavači Kabaly vstupovali do transu a v tomto extatickém stavu komunikovali s Bohem prostřednictvím archandělů. V józe odpovídá extázi výraz samádhi, završení fáze meditace (dhjána).
Bytost v extázi se setkává s tajemnou božskou silou, která ji přesahuje a transpersonálně s ní splývá. Pro křesťanské mystiky byla extáze totéž jako přímé prožívání Boží přítomnosti, charakterizované „tajemnou duchovní jednotou“ s Bohem. V extatickém duchovním transu může tělo dočasně znehybnět nebo dokonce vypadat jako mrtvé. Během toho zažívají jogíni a mystikové božské, univerzální stavy.
Stavy božské extáze jsou prožívány jako svého druhu „odpoutání“, jímž unikáme do tajemného bezmezného prostoru, vně sebe sama. Stavy božské extáze provází transcendence osobnosti. Vyvolávají určitý druh vybraného bdělého opojení, v němž se vědomí smyslového světa takřka úplně ztrácí.
Viz https://www.jogin.cz/slovnik/bozska-extaze/
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod miroslav » úte 03. lis 2020 9:56:01

A kdo tu zkušenost má, kdo je ten, kdo ji prožívá, kdo si ji pamatuje a popisuje?
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3404
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 10:48:11

to jsou filozofické otázky, které vysvětluje Bůh v meditacích. Je to nekonečně složité. On nás stvořil ze Sebe a nyní se vracíme k Němu, ač už jsme věčně v Něm, jen jsou tu bloky Poznání. Rozhodně to nejde snadno a rychle...

Mystika je jako každá jiná branže. Je k ní třeba dlouhodobá vůle, trocha teorie a hodně praxe i talent, duchovní úkol.
Lze do ní vskočit ale lépe je pozvolně. Nejsnadnější je umět komunikovat s božským. Pak přejít na meditace, exkurze u Boha a výkladem.
A po min.25 letech nastává poslední etapa, soužití s Bohem. Je přítomen nejen v pocitu, ale i v komunikaci. Probírá se s Ním vše. Neustále překvapuje dokonalými vhledy do všeho a všech.
I v dnešní covidové době se mystik dokonale orientuje. Nic ho nerozhází a má dokonalou ochranu. Díky Darům Ducha už ví, co bude a jak to dopadne... Opravdu zvláštní život má mystik... Není to být Bohem, ale neustálé soužití s Ním...
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 11:30:32

A další mystický zážitek, třeba Petra:
Volám Nadjá… Energie nastoupila, je velmi silná a zdá se, že je zatím stabilní. Ztrácím ruce, začínají mě brnět, brní mě i nohy. Je dvanáct minut po začátku, je to velmi silné opět jako když sedím v elektrickém křesle.
Energie silně proudí od pasu do nohou, ale i slaběji do rukou. Mění se její intenzita, jsem v ní ukotven. Cítím jak silně žhne na konci páteře. Patnáct minut po začátku intenzita energie narůstá, jakoby mě ukotvuje. Má neutrální charakter, na konci páteře je lehce extatická. Cítím jak ve čtvrté čakře pálí jako když je tam nějaký blok. Síla prochází pravotočivě páteří jako žhavý drát. Neutrální energie se překlápí do silně extatické.

Cítím, jak se vytahuji sám ze sebe, ze své páteře ven nad hlavu. Jdu někam Nahoru. Cítím nárazy ve čtvrté čakře, jako když energie překonává nějaký blok. Svět se ve mně odráží jako v Zrcadle. Já jsem tím Zrcadlem na kterém vzniká obraz tohoto světa. Vzniká v mém Vědomí, silně vnímám neskutečnost a virtualitu našeho světa. Chvíli jsem v rozšířeném vědomí pozoroval zrcadlo s odrazem pokoje v něm a náhle si uvědomil, že náš svět je také pouhý obraz v nějakém zrcadle.
Soustředil jsem se na otázku: “Kde je zrcadlo, ve kterém se odráží tento svět?” Výsledkem byl prožitek Sebe jako čirého Vědomí ve kterém obraz našeho světa vzniká.
Odložil jsem vypnutý diktafon na stůl. V následující chvíli do mě však najela tak silná extáze že ani ve slabších pauzách jsem nebyl schopen vstát z křesla abych si diktafon opět vzal. Jakákoliv změna polohy páteře vyvolávala nepříjemné až bolestivé brnění procházející do celého těla.
Následující dvě hodiny jsem prožíval extáze a v jejich pauzách obvyklé pocito-prostorové vize hvězdic a fraktálů. Popadal jsem se vědomím do Prostorů za prostorem a vnímal Časy za časem. Kladl jsem si otázky na základě átmavičáry, např. kdo je ten, který se prožívá tímto Prostorem?

V jisté fázi meditace jsem si uvědomil částečné procitnutí. Bylo to podobné jako se budit ze snu, kdy již vím že to byl pouhý sen a již stačí jen otevřít oči a procitnout. Obraz světa jsem vnímal velmi neskutečně a cítil jsem, že doposud jen sním. Ploché obrazy a věci dostávaly nové dimenze hloubky, jako když pozorovaný svět ožíval mou Podstatou – Vědomím.

Vnímal jsem, že svět i Já - vědomí (jeho zrcadlo nebo projekční plátno) máme společný Základ. Prožitek byl silně energetický, myšlení často stálo. Vnímal jsem, že jsem Bytost která sní tento svět, Její podstata je však velmi silová. Cítil jsem že kdybych se zcela probudil a plně se tou Bytostí uvědomil, zcela bych shořel jako v centru slunce. Božský pohled na svět však trval, byl úchvatný a milosrdný.

Vnímal jsem, že má stará bytost je opět trhána energií na kusy, často byl problém se pohnout a na tělo jsem zapomínal. Byl jsem více Vědomím a snažil se odevzdáním vstoupit do ještě silnější energie, kde bych byl schopen otevřít oči a plně prožít svou pravou Podstatu. Jistou úroveň jsem však již nemohl překročit, cítil jsem že “dál” to půjde až po odstranění dalších bloků či adaptaci na silnější energii

viz http://intago.sweb.cz/meditace.htm
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod miroslav » úte 03. lis 2020 11:31:09

intago píše:I v dnešní covidové době se mystik dokonale orientuje. Nic ho nerozhází a má dokonalou ochranu. Díky Darům Ducha už ví, co bude a jak to dopadne... Opravdu zvláštní život má mystik... Není to být Bohem, ale neustálé soužití s Ním...

To je super, na tom se to dá ověřit, jestli jsou to jenom fantazie nebo realita.

Co bude a jak to dopadne s tím covidem?
předpokládám že ty jsi ten mystik a máš ty Dary Ducha, takže to už všechno víš.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3404
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod Jana » úte 03. lis 2020 11:34:55

miroslav píše:A kdo tu zkušenost má, kdo je ten, kdo ji prožívá, kdo si ji pamatuje a popisuje?


Při hlubším prozkoumání je možné jen potvrdit to, co říkají Probuzení. Paměť tady je, prožívání tady je, popisování tady je, ale bez ztotožňování s tělem a myslí tady není k nalezení žádný konatel, vlastník, prožívající.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6882
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 11:40:52

Už na jaře mi říkali, že druhá vlna přijde na konci prázdnin A dá nám coproto. Ale s problémy ji zvládnem, ale po jistých problémech s očkováním zmizí
Má své karmické důvody, o tom mám pár článků na intuice.mysteria.cz
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 11:47:54

čekám kdo mi začne zas vyčítat, že do mystického transu jsem se dostával (ted už není třeba) marihuanou. Je to pravda ač jsem začal hol.dýcháním.

Co já na to? Tohle:
Obrazce malované na čele umožní u sádhuů rozpoznat, k jaké hinduistické sektě patří. K zařazení napomáhají i další atributy – trojzubec, zvláštní nádobka na vodu a roucho, nejčastějším doplňkem je i dýmka čilum naplněná marihuanou. Šiva podle legendy objevil psychotropní účinky konopí. I svatí muži využívají gandžu pro lepší pohled do svého nitra při meditacích. Vdechnutí svůdně omamného kouře doprovází zvolání „Bum Šankar! – Jsem Šiva!“ Hranice mezi meditací a kuřáckým dýchánkem je křehká..
https://www.sangri-la.cz/svetova-nabozenstvi/hinduismus

Podobných odkazů je spousta, třeba
https://www.bongoshop.sk/index.php?fc=m ... id_post=25

Ostatně nenařizuje Kristus víno? A co je víno? Přece také droga... :D
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod miroslav » úte 03. lis 2020 12:14:23

intago píše:
Ostatně nenařizuje Kristus víno? A co je víno? Přece také droga... :D


Alkohol a marihuana účinkují na psychiku opačně.
Marihuana "povznáší" - oživuje a rozvíjí naše fantazie, alkohol naopak uzemňuje, vrací do reality.
Alkohol se používá jako psychický protijed, když ty marihuánové nebo LSD fantazie jsou třeba nepříjemné, děsivé, kdy se jich člověk už chce zbavit a podobně.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3404
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 12:31:48

miroslav píše:
intago píše:
Ostatně nenařizuje Kristus víno? A co je víno? Přece také droga... :D


Alkohol a marihuana účinkují na psychiku opačně.
Marihuana "povznáší" - oživuje a rozvíjí naše fantazie, alkohol naopak uzemňuje, vrací do reality.
Alkohol se používá jako psychický protijed, když ty marihuánové nebo LSD fantazie jsou třeba nepříjemné, děsivé, kdy se jich člověk už chce zbavit a podobně.


moje zkušenosti jsou jiné, ale nepoužívám víc jak dvě deci vína. Fakt je, že marihuana je i při mikrodávce, tj.půl cigarety daleko účinnější. Ovšem na tzv.žábu je to slabá káva
https://disqus.com/home/discussion/iwri ... 3555120399

Principem meditace je vyjádřit vůli vidět Boha. Proto jsem odhalil metodu vykouřit půl cigarety a zajít do kostela kde hrají varhany či zvony zvoní... to je setting. To zabrání fantaziím o kterých píšeš. Je to takové telefonní číslo Boha :)

Teď mi v pravidelné meditaci zas božské ukazovalo Svůj svět Věčné Dokonalosti a Nekonečnosti, pro lidi trvale nedostupný a jen trochu na chvilku....
Nejdřív mi s úsměvem komentovalo moje snahy vysvětlit, co je skutečná mystika. Vždyt to nejde, jen pohádky o ní se dají vyprávět, jako dr.Tomáš, Drtikol atd...
Ona je ale hodně Jiná... ale na to je třeba 25 let praxe. Dřív se to prostě nedá stihnout... Prostě esoterika v pravém významu... A kdo o ní promluví, hned má velké problémy. Jako Kristus, ani pod křížem učedníci netušili o čem vlastně celý život mluvil...


Ale abychom tu zase jen neteoretizovali. Tohle téma je o mystických zkušenostech... :) Vlastně je hodně pragmatická a vy sem dáváte samé emoce-nemoce :( prostě makat a nekecat
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod vostal petr » úte 03. lis 2020 16:51:08

jana mi napsala, tak jsem po téměř dvou letech sem nahlédl. Duchovních debat na webu velmi ubylo... Bohužel doba je antiduchovní...


Myslíš ???

No asi máš pravdu, at koukám jak koukám nikdo se tady nechlubí svými mystickými zkušenostmi,

dokonce ani Jana neraguje na svoje oblíbený téma a nic sem nenamastila o své neutuchající Blaženosti v Srdci,

nejspíš ji vyděsila představa věčné a neměnné smrti,

no to se stává, žejo...
vostal petr
 

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod vostal petr » úte 03. lis 2020 16:54:54

ale nepoužívám víc jak dvě deci vína.


Tak to ti stačí málo,

to já mám mystický zkušenosti až tak po dvou litrech,

ale moc ti vo nich neřeknu, páč obvykle mám pak vokno,

ale v kostce by šlo říci, že občas dopadnu jako Lotova žena a jindy zase jako Saul když byl mezi proroky,

asi nejspíš záleží na tom, jestli to piju čistý nebo to míchám s rumem a zelenou...
vostal petr
 

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 17:28:09

Jsi na špatně adrese. Tady je debata o mystických zážitcích. Nic více a nic méně.
Lidské názory o mystice bez vlastní zkušenosti mne nezajímají
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod vostal petr » úte 03. lis 2020 17:51:49

No to nejsem,

na rozdíl od Miroslava jsem ti o nich napsal,

tak si nevymýšlej hlouposti a nechtěj po mě něco co jsem ti napsal a co ti Miroslav nenapsal,

jinak tě budu považovat za lháře a podvodníka...
vostal petr
 

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 18:11:16

Ok. Tak je popiš nebo dej odkaz
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod vostal petr » úte 03. lis 2020 18:22:21

Vždyt jsem to udělal,

budto "vytuhneš" do pozorovatele nebo naopak začneš bhakticky křepčit jak potrhlo...

To druhý je spíše extáze nežli mystický stav, ale tady se to počítá... :D
vostal petr
 

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 18:28:05

TOS to vzal nějak zhurta. Rozepis to raději
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod vostal petr » úte 03. lis 2020 18:48:08

Víc si tohoho nepamatuji, vždyt jsem psal že mám "mystický vokno" takže detaily neznám...

Extázi ovšem nelze moc považovat za mystický stav, jelikož místo aby došlo k odtažení se od ega dojde naopak ztotožnění ega s tím co je prožíváno, takže ego jakoby zmizí díky onomu ztotožnění, člověk prostě na sebe zapomene,
místo aby naopak sám sebe poznal...

Dost se to plete a mnohým dokonce i za střízlivého stavu...
vostal petr
 

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod intago » úte 03. lis 2020 21:10:32

Božské v tom nevidím. A to jsem četl záznamy asi z tisíce mystických meditací.
Vnímáš božské atributy jako Věčnost Dokonalost a Nekonečnost? Z tvého popisu to nevyplývá. Není to opilost. Ani trochu ne. Naopak je to maximální bdělost a přijímání výuky filozofie od Boha.
Extatické to není moc často. Většinou jsou to neutrální božské pocity ale také velmi tísnivé když ti ukazuje co nechceš přijmout a trhá tě to.
Tak máš mystické zkušenosti nebo ne?
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Vlastní mystická zkušenost je ta nejlepší zkušenost

Nový příspěvekod vostal petr » úte 03. lis 2020 23:04:05

Tak máš mystické zkušenosti nebo ne?


Vždyt sem psal že to nevím, páč to vždycky zapomenu...

Čím méně víš, tím lépe to pak víš...
vostal petr
 

Další

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: miroslav a 16 návštevníků