https://doktorka.cz/node/55213"OVĚŘENÉ RECEPTY PROTI NACHLAZENÍ A CHŘIPCE Z CELÉHO SVĚTA
16. Únor 2021
Zdraví
S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat.
Kurkumové mléko - Indie
Haldi ka doodh není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ayurvedě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Při přípravě doporučujeme použít mandlové mléko.
Recept:
2 hrnky mandlového mléka,1 lžíce medu,1 lžíce kokosového oleje,1 lžička mleté kurkumy,1 lžička mleté skořice. Špetka černého pepře a nastrouhaný zázvor
Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte poté pomalu vařit zhruba 10 minut. Poté sceďte a pijte teplé.
Congee/Jook - Čína
Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani. Jedná se o terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení, při problémech s trávením. Congee je velmi lehké a snadno stravitelné.
Recept:
1/2 šálku dlouhozrnné rýže,6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového),1 lžička soli
Vařte v pomalém hrnci nebo normálním hrnci. Přiveďte k varu, za častého míchání vařte na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, mořské řasy, uvařené fazole. Záleží na vaší chuti.
Umeboshi - Japonsko
Tyto super slano-kyselé švestičky jsou plné kyseliny citronové a jsou vyzdvihovány pro svoje antibakteriální působení, zejména proti Streptoccocus mutans a Helicobacter pylori. Můžete je namočit do zeleného čaje nebo přidat do kaše congee. Jsou skvělé jako prevence, ale také při prvních příznacích nachlazení. Jsou považovány za královnu alkalizující potravy.
A ideálně se hodí také při kocovině.
Slaná lékořice - Holandsko
Nejen Holandsko, ale všechny skandinávské země šílí po slané lékořici. Lékořice je užívána od pradávna. Lze ji vysledovat v indiánské, čínské i egyptské medicíně, která ji popsala jako bylinu pro léčbu respiračních onemocnění. Posiluje imunitu a působí proti virům. Má mnoho zdravotních benefitů, mimo jiné působí antibakteriálně, je dobrá proti bolesti v krku.
Průměrný Holanďan zkonzumuje téměř 2 kg slané lékořice ročně.
Gogol Mogol - Ukrajina a Rusko
Pro některé se jedná o vánoční nápoj a pro jiné první obranu proti nachlazení a bolesti v krku.
Recept:
1 žloutek,1 lžíce medu,1 lžíce másla,1 hrnek mléka, lžička sody bikarbony,0,5 dcl rumu nebo koňaku. Dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku.
Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.
Tamagozake - Japonsko
Japonský drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému Gogol Mogolu.
Recept:
200ml saké,2 lžíce medu,1cm nastrouhaného zázvoru,1 vajíčko
Vyšlehejte vajíčko s medem. Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.
Kimchi - Jižní Korea
Křupavé kvašené zelí s daikonem, okurkami a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimchi je plné železa, vitamínu A a B, přírodních probiotik a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.
Recept:
1 kg pekingského zelí, 5 lžic korejské mořské soli,2 lžíce prášku z chilli papriček, 4 stroužky česneku, lžička čerstvého strouhaného zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky,sezam na posypání?možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku.
Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké včetně tlustých řapíků, a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Moc slané? Tak znova. A znova. Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces přece jen toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4-5 lžic soli a ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině. Za 2 hodiny bude připraveno na průplach.
Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned, nebo nechat salát 1-2 dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchat a následně dát do lednice. Tam vydrží i měsíc.
Zdroj:
www.menudomu.czUmckaloabo - JAR
Obyvatelé Jihoafrické republiky, tzv. Zulu, využívají po staletí Umckaloabo, česky kakost smrdutý, jako hlavní léčivku proti kašli. Extrakt z kakostu ve formě kapek nebo tablet používají při respiračních onemocněních, běžné chřipce a akutní bronchitidě. Kakost také pomáhá posilovat imunitu a uvolňovat hlen.
Ohnivý Cider - USA
Velmi oblíbený lék na podporu imunity, trávení a také při prvních příznacích nachlazení a chřipky. Chutná kombinace jablečného octa, doplněná o med, byliny a koření pomáhá stimulovat imunitu, podporovat trávení a bojovat s viry a bakteriemi.
Recept:
1 díl jablečného octa, 0,2 - 0,5 dílu medu
Další ingredience podle dostupnosti: česnek, cibule, zázvor, křen, chilli papričky, rozmarýn, tymián, kurkuma, citronová kůra z bio citronu a další.
Uložte takto připravený cider na měsíc na tmavé a chladné místo, než se v něm vylouhují všechny dobroty. Poté si dávejte ráno 1 lžíci za prohřátí a jako prevenci v zimních měsících nebo 3 lžíce každé ráno, když cítíte, že jste nachlazení.
Imunitní máslo - USA
Imunitní super máslo, které můžeme použít tam, kde bychom použili běžné máslo.
Recept:
225g bio ghee - přepuštěného másla? 1/2 šálku extra panenského olivového oleje?3 lžičky kolostra v prášku?2 lžičky l-glutaminu v prášku?6 kapslí zinku?1 lžíce medu
Vše promícháme v mixeru a uložíme do lednice, kde vydrží máslo asi 2 týdny
Česnekovo- medový sirup - Mexiko
Staří Aztékové používali na horečky, záněty a infekci především recept z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají především pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také na nachlazení. Při jakémkoliv onemocnění se v nejen v Mexiku, ale v celém světě doporučuje odpočívat a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale i roste ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek a právě ten je základem i mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.
Recept:
200 g medu,,1 stroužek česneku,, šťáva ze dvou limetek. Možno přidat i na jemno nastrouhaný zázvor a pít až pětkrát denně.
Skořicovo - zázvorový med - Česká republika - recept Michaely Carter
Med je potravina, kterou máme nejspíš každý doma. Bohužel med prodávaný v obchodních řetězcích je většinou zpracovaný, přehřátý, filtrovaný a vyčištěný. Nejzdravější med s největšími zdravotními benefity je med surový. Můžete ho koupit přímo od včelaře nebo v obchodem se zdravou výživou. Pokud si koupíte med v bio kvalitě, máte také zaručeno, že med pochází z ekologicky nezatížených luk a lesů, včelař nepoužil preventivně antibiotika a nedokrmoval včely cukrem.
Recept:
370ml medu,2 polévkové lžíce skořice,1 polévková lžíce sušeného zázvoru v prášku nebo 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (v bio kvalitě má silnější účinek)
Nalijte med do čisté, nejlépe nerezové nebo skleněné nádoby. Položte nádobu na hrnec, do kterého předem nalijete vodu do výšky 2 až 3 cm. Vodu v hrnci pomalu ohřívejte tak, aby se voda nedosáhla bod varu. Med v misce ohřívejte společně se skořicí a zázvorem asi 15 minut. Pozor, aby se med nevařil, stačí taková teplota, abyste byli schopni do medu stále namočit prst. Po 15 minutách přelijte med s kořením do čisté uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň dva týdny odpočívat ve spíži. Čas od času ho můžete promíchat. Po dvou týdnech je med připravený ke konzumaci.
Kozinec s jablečným džusem - Česká republika - recept Michaely Carter
Michaela Carter doporučuje neobvyklý bylinný nápoj pro podporu imunity, který je ideální v chladnějších měsících, které tradičně bývají obdobím chřipek a nachlazení.
Základem je kozinec, který se svými účinky podobá oblíbené a známé echinacee. Pomáhá bojovat proti virům, zvyšuje odolnost těla v boji s nemocemi. Pomáhá také lépe se vrátit po prodělané nemoci do aktivního života. Mimo jiné podporuje plíce, je tedy ideálním nápojem pro ty, kteří trpí na problémy s dýchacím ústrojím. Kozinec zvyšuje výkonnost, dodává energii, pomáhá zmírňovat následky stresu.
Recept:
500ml uvařeného čaje z kozince (cca z 6 - 10g sušeného kořene),200ml 100% čerstvé jablečné šťávy,Špetka skořice
Vše smíchejte a teplé popíjejte v průběhu celého dne.Do nápoje si ale můžete přidat také čerstvé ovoce, čerstvou ovocnou šťávu, koření nebo bylinkový med.
MK"