Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod miroslav » úte 16. úno 2021 15:31:28

Návštěvník píše:Jak je to tedy s tím povinným testováním a PROČ?


Proto, aby se od těch pozitivních dětí nenakazily ty zdravé a ty to pak neroznesly do svých rodina a dále.

To je tak těžké tohle pochopit ?

:knock:
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 16. úno 2021 17:15:42

Názor p. učitelky, co učí v Belgii. Z FB


Učím v Belgii. Prezenčně. Ač tu situace byla taky velmi vážná, školy máme otevřené po celou dobu (až na 2 týdny v listopadu a jeden po Vánocích, což ale byla jen naše škola). Netestujeme, děti do 12 let chodí bez roušek. Na naší škole máme jen minimální úpravy - místo v jídelně děti jí ve třídách. Na jazyky stále chodí (mají ho denně a míchají se s dětmi z dalších tříd - v každém ročníku máme zhruba 9 tříd, v nějakém třeba 11). Takže na rozdíl od brblání mám fakta... minimální počet nakažených při "celoročním" otevření škol... proto si dovoluji mít i tento názor. Rozhodně ho nepovažuji za brblání... Testování je naprosto zbytečné.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 16. úno 2021 19:19:00

Daniel Landa na svém FB profilu:

Tohle je náš Grál. Za to bude třeba bojovat do posledního dechu. Jsme připravení na obhajobu na nejvyšší úrovni. Před občany i všemi politiky. Teď už to bude hlavně o vás. Moc jste VY a tohle je odborné řešení.

DESATERO DOPORUČENÍ PODLE ZDRAVÉHO ROZUMU NAŠIM POLITIKŮM A OBČANŮM PRO NÁVRAT Z COVIDOVÉ KRIZE

1. Soustředit zdravotní péči a očkování na všechny ohrožené skupiny obyvatelstva stanovené infekcionisty, epidemiology, imunology, případně dalšími lékařskými profesemi.
2. Dodržovat osobní ochranná preventivní opatření 4R: Ruce – Rozestup – Rouška (ve vybraných rizikových prostorách) – Rozum a užívat vitamín C a D a zinek.
3. V případě onemocnění co nejdříve zahájit samoléčbu a dodržet její principy (acylpyrin/aspirin, vitamin D a C, zinek, pravidelné větrání společných prostor, dostatek tekutin, erdomed, příp. sinupret či bromhexin).
4. Okamžitě uvolnit prezenční formu výuky na všech typech škol (naprosto zásadní požadavek pro obnovu návyků dětí a mládeže, pro obnovu imunity, pro obnovu sociálních kontaktů, k zamezení psychických a psychosomatických problémů).
5. Uvolnit okamžitě veškeré volnočasové aktivity ve venkovních prostorech včetně lyžařských středisek pro všechny skupiny obyvatelstva za striktního dodržování bodu č. 2. (omezeními se velmi silně a rychle snižuje přirozená imunita).
6. Uvolnit všechny volnočasové sportovní aktivity ve vnitřních prostorech za striktního dodržování bodu č. 2 a stanovit počet osob na metr čtvereční, např. 1 osoba na 10 až 15 m2.
7. Zvýšit podíl přirozeného pohybu (chůze do schodů, běh a další) ve venkovních prostorách bez roušky pro zvýšení přirozené imunity.
8. Otevřít všechny maloobchodní prodejny, prodejny v nákupních střediscích a provozovny služeb za striktního dodržování bodu č. 2., např. 1 osoba na 10 m2.
9. Otevřít všechna ubytovací, lázeňská, restaurační a gastronomická zařízení při dodržování určitého počtu osob u stolu, respektive počet osob na metr čtvereční.
10. Otevřít všechna divadla a kina a povolit pořádání koncertů, plesů a dalších společenských akcí s tím, že jejich kapacita bude první měsíc snížena za striktního dodržování bodu č. 2.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 16. úno 2021 20:03:00

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clan ... u-40351217

Osm aktualizovaných rad, jak minimalizovat riziko těžkého covidu

Průběh onemocnění covid-19 záleží mimo jiné na množství viru, který se na člověka na začátku přenese. Stále je proto důležité dbát na dodržování hygienických zásad, zvlášť kvůli mutacím, které se šíří snáze než běžná varianta. Novinky přinášejí aktualizovaný přehled doporučení, jak se chovat, aby riziko, že dostaneme nebo na druhé přeneseme velkou virovou nálož, bylo co nejmenší.

1) Minimalizovat setkání ve vnitřních prostorách
Čím více lidí je po delší dobu ve vašem okolí v uzavřené místnosti, tím větší je pravděpodobnost, že některý z nich je infekční a neví o tom. Také hlučná řeč a zpěv výrazně zvyšují množství kapének a aerosolu obsahujících virus v ovzduší. Je dobré věnovat pozornost větrání, které znemožňuje kumulaci virů.

2) Důsledně nosit roušky ve vnitřních prostorách
Virus se snadno šíří vzduchem - kapénkami i menšími aerosolovými částicemi. Aerosoly se dokážou ve vzduchu udržet delší dobu a překonají i vzdálenost několika metrů. Rouškami především chráníme ostatní pro případ, že bychom byli infekční a nevěděli o tom. Některé typy roušek a hlavně respirátory ale chrání více či méně i nás samotné před nákazou z okolí.

Hygienici nově za náležitou ochranu už nepovažují improvizované zakrytí nosu a úst například šálou, šátkem či látkovou rouškou. Lidé by měli používat jednorázovou roušku či respirátor.

3) Roušky nosit i na rušných ulicích
Nebezpečí infekce na ulici je sice malé, ale pokud se po chodníku pohybuje hustý dav, vzrůstá šance, že člověka zasáhne sprška kapének a aerosolu od nakaženého kolemjdoucího.

4) Mýt si co nejčastěji ruce
Koronavirus infikuje přes sliznice ústní dutiny, nosu a očí a usazuje se na různých površích včetně rukou. Pokud se potom člověk kontaminovanou rukou dotkne blízkosti nosu, úst či očí, může si přenést na sliznice značnou dávku viru.

5) Nesahat si na obličej
Zde platí totéž, co v předchozím bodě.

6) Aspoň dvakrát denně vykloktat vlažnou vodou
Toto doporučení dávají staří lékaři, tzv. praktici. Kloktáním se můžeme zbavit viru, který se již dostal na sliznici ústní dutiny, ale ještě nestačil proniknout do buněk nebo se dostat do dýchacího traktu. Podobně se doporučuje odstraňovat hleny z nosu smrkáním, popřípadě vytíráním.

7) Minimalizovat pobyt v hromadných dopravních prostředcích
V hromadných dopravních prostředcích bývá většinou situace podobná jako při shromážděních v uzavřených místnostech, a sice hodně lidí po dlouhou dobu blízko sebe. Riziko se zmenšuje, když jsou autobusy či tramvaje větrány pomocí otevřených oken; klimatizace s cirkulujícím vnitřním vzduchem situaci naopak výrazně zhoršuje.

8) Všude se snažit udržovat odstup od jiných lidí
Se vzrůstající vzdáleností od infikovaného člověka výrazně klesá koncentrace jím vylučovaných kapének a aerosolu. Obecně se doporučuje alespoň dvoumetrová vzdálenost.

Dříve se za rizikový kontakt považovalo setkání dvou lidí bez roušky na méně než dva metry po dobu delší než 15 minut. Nově už podle hygieniků časové omezení neplatí. Je to zejména kvůli šíření takzvané britské mutace, které je až o 70 procent nakažlivější než původní varianta koronaviru.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 16. úno 2021 20:09:26

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... l-40351197

Británie řeší, jak pustit lidi na koncerty a do divadel

Za „nejtvrdší oříšek k rozlousknutí” označil britský premiér Boris Johnson otázku opětovného rozjezdu živého umění, jako jsou koncerty či divadla. Řešením by podle něj mohlo být testování na protilátky proti koronaviru. Od návrhu jakýchsi „covidových pasů” britská vláda zřejmě ustoupila. Příští týden hodlá oznámit plán na postupné otevření ekonomiky.

Britská opozice spolu s podnikateli tlačí na vládu, aby představila plán na otevření té části ekonomiky, která zůstala kvůli pandemii v podstatě celý minulý rok zavřená.

O možném řešení v úterý promluvil šéf kabinetu Johnson. Podle něj by mohlo být řešením absolvování takzvaných rapid testů, které u člověka dokážou odhalit množství protilátek. „To, v kombinaci s očkováním, bude pravděpodobně cesta dopředu,” řekl na tiskové konferenci.

Například noční kluby jsou bez přerušení uzavřeny už od prvního lockdownu z jara minulého roku. Divadla si zase stěžovala na to, že dodržování hygienických pravidel jim v podstatě znemožňuje smysluplně ekonomicky fungovat. Johnson mluví o nejtvrdším oříšku.

Testování návštěvníků by nebylo jednoduché. Lidé by museli nejdříve čekat ve frontě na odebrání vzorku a poté asi čtvrt hodiny na výsledek.

Pořadatelé by tak pravděpodobně navýšili cenu za vstupné. Zároveň by muselo ministerstvo zdravotnictví vymyslet způsob, jakým řešit případně pozitivně testované a ty, se kterými přišli do kontaktu.

Podle veřejnoprávní stanice BBC by měla britská vláda příští týden zveřejnit plán postupného otevření obchodů a služeb. Johnson zdůraznil, že rozhodnutí by mělo být „opatrné, ale nevratné”.

Britský ministr pro očkování Nadhim Zahawi oznámil, že vláda preferuje testování před očkovacími pasy. Představa, že by člověk musel být očkovaný, aby si mohl zajít do hospody nebo do muzea, zvedla velkou část obyvatel ze židle.

Spojené království vévodí evropskému žebříčku v počtu naočkovaných. První dávku už obdrželo přes 15,3 milionu obyvatel, kompletně naočkovaných je zatím 539 tisíc.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 17. úno 2021 11:00:10

https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... h-40351235

ON-LINE: Česko má 12 486 nově nakažených, počet těžkých případů je na rekordu

8:02 - V úterý přibylo v Česku 12 486 potvrzených případů covidu, nejvíc od 8. ledna. Je to o zhruba 2200 víc než před týdnem.

8:33 - Počet pacientů s covidem v těžkém stavu se přiblížil maximu ze začátku loňského listopadu. V těžkém stavu bylo 1196 z nich, což je druhá nejvyšší hodnota od propuknutí epidemie. Víc pacientů v těžkém stavu bylo hospitalizovaných pouze 3. listopadu, a to 1200, tedy jen o čtyři více.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 17. úno 2021 14:25:31

z FB:

Vzpomínáte na tohoto chlápka ze Zelené míle?
John Coffey, jako kafe, ale psáno jinak.

Velmi silný film a jeho pointa na konci byla, že on byl boží bytost, která měla dar uzdravovat ale když šel na elektrické křeslo, tak plakal a říkal, že už je z toho tady fakt unavenej. Z toho, jak jsou na sebe lidé zlí.
No a tenhle super sympaťák John byl odsouzený za to, že ho našli s dvěma mrtvýma holčičkama v rukách. Ale on jim chtěl pomoci. Chtěl je přivést zpět k životu, což byl jeho dar, ale bylo už moc pozdě.
No a co se jim stalo? Byly znásilněny a potom zabity tím dalším vězněm, který už ani nevím, jak se jmenoval, ale John věděl, že on je zabil skrze jejich vlastní lásku. Vyhrožoval jim, že ublíží té druhé a ta z lásky ke své sestřičce dělala, co musela. Využil proti nim jejich vlastní lásku a když to ve filmu zaznělo, tak málokdo dokázal nemít husí kůži a slzet. Zákeřnost využívání lásky k něčemu takto odpornému. Spolehání na to, že sobě necháme ublížit, abychom zachránili někoho, koho milujeme.

A vy už víte kam tím mířím, že jo? Já vím, že jo.

V tom, co se nám poslední skoro již rok děje, hraje obrovskou roli podobná nechutnost, kdy je zneužívaná naše vzájemná láska k tomu, abychom byli poslušní a abychom si to nechali líbit. A ač je příklad z filmu drsný, tak se nám přátelé děje totéž.
Jsme vydíráni láskou k ostatním, protože ublížit sobě dokážeme, ale ublížit ostatním ne, natož těm nejbližším.
A to jsou přesně techniky, které jsou využívány pro zavření naší klapačky.
Ohleduplnost - chceš aby lidé umírali? Pamatujete na Flégra? Když strašil mrazáky s mrtvolami na ulicích? A potom když k tomu nedošlo, tak řekl, že to bylo proto, že nás postrašil, my se báli a díky tomu neumřelo tolik lidí, kolik mělo. Kravina.
Spolu to zvládneme - semkněme se se zavřenými a zakrytými klapačkami a ono to přejde. To ustojíme. Je to jen rouška. Moje chrání tebe a tvoje chrání mě.
Senioři - nejohroženější skupina. Musíme je chránit. Ač ani nechtějí. Spachejme na nich dobro ať umřou o něco déle ale psychicky zmrzačení.
no a konečně Zdravotníci - jak jim to můžeme všem dělat, že nejsme poslušní. Vždyť oni padají na hubu a mají nekonečné směny a za to můžete vy, co nenosíte roušky a nechcete jehličku. Se vší úctou k úžasným lidem ve zdravotnictví, je to zase totéž jako s těmi holčičkami. Vydírání láskou k vám všem. Navrhuju, abyste byli za svou dřinu oceněni nebývalým způsobem, zlatem a tituly, bude-li třeba. Ač to možná nevypadá, tak si neskonale vážím vaší práce.
Ale to, co prožíváme je o něčem jiném. Jste jen figurky, které jsou použity proti nám ostatním v této špinavé hře.
A i proto toto mé zamyšlení. Vydírání vzájemnou láskou je dle mého tou nejzákeřnější formou, jak něčeho dokázat. Obzvláště z úst lidí, kteří mají u zadku každého jednoho z nás.

Děkuju za dočtení až sem.
Přílohy
151662497_2856294944582806_3088199692064201669_n.jpg
151662497_2856294944582806_3088199692064201669_n.jpg (19.08 KiB) Zobrazeno 2135 krát
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 17. úno 2021 17:22:45

Nepřeju to těm hlupákům, kteří covid neměli. Zemřeli mi kamarádi i příbuzní, říká Ondřej Soukup

Koronavirová epidemie se stala tématem, které rozděluje českou společnost. Někteří zpochybňují apely odborníků a odmítají přijmout vážnost situace, na kterou poukazuje čím dál tím víc věcí. Opačným případem je hudební skladatel Ondřej Soukup (69), který má kromě svého názoru také osobní zkušenost s onemocněním covid-19. "Je to docela drsné. Když vás to sejme opravdu naostro, tak je to síla," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.
ondrej soukupsoukupHudební Ceny Anděl se vyhlašovaly 5. 3. 2019 v pražském Foru Karlín.
Obrázek
Covid se mu naštěstí podařilo překonat, ale nepatří mezi ty, kteří by nemoc po uzdravení zlehčovali nebo nebrali celou situaci v zemi dostatečně vážně. "Už jsem v pořádku. Akorát všichni ti idioti, co to neměli, odmítají to a bojují proti tomu, tak jim to teda nepřeju. Je to docela drsné. Když vás to sejme opravdu naostro, tak je to síla," řekl Ondřej Soukup pro ŽivotvČesku.cz.

Není to však pouze o jeho zkušenosti, ale také o každodenní realitě, kterou zažívají jeho přátelé pracující ve zdravotnictví.

Právě oni ho v jeho pohledu na věc jenom utvrzují. "Vím, že moji kamarádi, zdravotníci a doktoři, tak ti mají chuť všechny tyhle lidi profackovat.

Říkají mi, ať přijdou na týden pracovat na covidovou jednotku a pak uvidí, co to skutečně obnáší,"


vyjádřil se velmi otevřeně známý hudebník a výrazná osobnost českého showbyznysu pro ŽivotvČesku.cz s tím, že situace je naprosto zoufalá.

"Já nejsem žádný hysterický člověk, že bych to prožíval. Ale vzhledem k tomu, že už mi na covid zemřelo pár kamarádů, dokonce mladších než já a příbuzní, tak to nelze neřešit. Aniž jsme v rodině tušili, že koronavirus máme, nakazili jsme mezitím několik lidí. Chytili jsme to evidentně od dětí, kterým samozřejmě nic nebylo. Celá ta situace je opravdu blbá," dodal Ondřej Soukup pro ŽivotvČesku.cz.
https://zivotvcesku.cz/nepreju-to-tem-h ... 2102171615
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 17. úno 2021 19:40:08

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... lanky-home
Slovensko žádá o pomoc v boji s covidem

Slovenská republika žádá členské země Evropské unie (EU) o vyslání lékařů a zdravotních sester do svých nemocnic, aby zemi pomohli se zvládnutím pandemie koronaviru. Žádost schválil ve středu kabinet premiéra Igora Matoviče.

Země tím aktivovala systém civilní ochrany EU, chtěla by získat ze zahraničí na měsíční výpomoc deset lékařů a 25 zdravotních sester. Pomáhat by měli na jednotkách intenzivní péče ve slovenských nemocnicích.

Žádost o zahraniční pomoc přišla v čase, kdy je Slovensko na prvním místě na světě v počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na obyvatele a neustále stoupá počet hospitalizovaných.

„Počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní formu zdravotní péče, je kritický, přičemž existuje obava, že v případě dalšího nárůstu počtu hospitalizovaných by mohlo dojít k výraznému omezení poskytování zdravotní péče,“ uvedlo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Na Slovensku zaznamenali za posledních dvacet čtyři hodin 3168 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 105 úmrtí. Ve slovenských nemocnicích je aktuálně 3632 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 285 na JIP a 323 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 282 864 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 6168 lidí.

Umírá každý třetí
Odborníci varují, že ve slovenských nemocnicích umírá téměř každý třetí pacient s diagnózou covid-19, v průměru 108 pacientů denně. Slovenská média upozornila, že tato čísla jsou podobná, jaká byla na jaře v italském Bergamu.

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí v úterý přiznal, že došlo k chybě, když přísnější lockdown nezavedli ještě před Vánocemi, ale až po Novém roce. Ministr však vidí pozitivní efekt očkování, protože klesá počet hospitalizovaných ve vyšším věku.

Na Slovensku se už očkují věkové kategorie nad 75 let. Stoupá však počet pacientů ve věku 50 až 60 let s diagnózou covid-19, což může souviset s rozšířením britské mutace. Celkem bylo dosud očkováno 241 904 lidí a 69 395 dostalo i druhou dávku.

Matovič chce Sputnik
Pandemická komise slovenské vlády doporučila, aby Slovenská republika zahájila jednání s Ruskou federací o dovozu vakcíny Sputnik V. Kabinet by měl o této otázce rozhodnout ve středu, ale premiér Igor Matovič už na sociální síti tuto myšlenku podpořil.

Člen pandemické komise, infektolog Pavol Jarčuška se domnívá, že vzhledem k závažné epidemiologické situaci na Slovensku a kvůli nedostatku vakcín by bylo vhodné, aby země uzavřela smlouvu s Ruskou federací o dodávkách Sputniku pro případ, že tato vakcína bude zaregistrovaná Evropskou lékovou agenturou.

Potřebu registrace zdůraznila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po úterním jednání s odborníky. „Orientujme se na jakoukoli vakcínu, která však bude mít standardní registraci, například u Evropské lékové agentury,“ konstatovala hlava slovenského státu.

Z členských zemí Evropské unie očkuje své občany Sputnikem zatím pouze Maďarsko.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 17. úno 2021 22:20:54

Mysl je přání myšlenky.
A ta tvoří.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 18. úno 2021 12:21:52

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/br ... e-40351249
Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Na Náchodsku a Trutnovsku, kde v těchto dnech přibývá v Česku nejvíce pozitivních případů nákazy koronavirem, už převládla jeho britská mutace. Během měsíce vyskočily vzorky s podezřením na tuto variantu na 70 procent.

Jak se proměnil průběh onemocnění covid-19, popsal Právu primář anesteziologie a resuscitace náchodské nemocnice Petr Štěpánek. „Nemoc se chová jednoznačně jinak. Progres do těžkých stavů je strašně rychlý. Pečujeme o šedesáté, sedmdesáté ročníky. Klesl nám věk pacientů, i průběh onemocnění je těžší. Vybavuji si chlapíka, 54 let, přivezla ho záchranka, dostal kyslík, pak byl připojen na umělou plicní ventilaci a ještě týž večer u něj došlo k těžkému respiračnímu selhání. Takhle rychle to teď jde,“ uvedl Štěpánek.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 18. úno 2021 12:37:02

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... rsi-654387
Covid: Dvě mutace se spojily. A vytvořily novou, ještě horší

Server mezinárodního vědeckého časopisu New Scientist upozorňuje, že dvě mutace koronaviru - britská a kalifornská - se spojily v nové nebezpečné mutaci. Vstupujeme tím možná do nové fáze pandemie nemoci covid-19.

„Dvě varianty koronaviru SARS-CoV-2, které způsobují covid-19, spojily své genomy a vytvořily silně mutovanou hybridní verzi viru. Rekombinantní látku objevila Bette Korberová z Národní laboratoře v Los Alamos v Novém Mexiku,“ napsal server New Scientist.

Ředitele UCL Genetics Institute a profesor počítačové biologie na University College London Francois Balloux k tomu poznamenal, že možná sledujeme zásadní evoluční změnu viru, která může vést ke zrodu dalších nebezpečných mutací. To, zda bude rekombinace obou virů skutečně nebezpečná, však ukáže až čas, protože o nové podobě viru toho zatím vědci vědí příliš málo.

Vědí však, že rekombinace koronavirů nejsou nic neobvyklého, takže podle odborníků bylo jen otázkou času, kdy se nějaká tato varianta objeví.

Server k tomu dodává, že podle některých vědců stávající verze koronaviru vznikla propojením jiných virů.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 19. úno 2021 10:36:36

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... o-40351519
Nemocných lékařů a sester díky očkování ubylo

Šíření koronaviru v ČR je kvůli nakažlivější britské mutaci opět na vzestupu, nákazu se ale podařilo významně snížit u zdravotníků.

Počty lékařů a zdravotních sester nakažených koronavirem s mírnými výkyvy klesají. Celkem bylo ke čtvrtku podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 2686 zdravotnických pracovníků pozitivních na koronavirus, z toho 295 lékařů a 1205 sester a zbytek byli ostatní zdravotníci.

„Počty nakažených zdravotnických pracovníků setrvale klesají, a to ve všech segmentech péče včetně akutní lůžkové péče. Jde jednoznačně o efekt očkování,“ řekl Právu ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. V Česku je naočkováno 40 procent zdravotnických pracovníků, v akutní lůžkové péči je to 60 procent.

Nejvíc chybějí v zatížených krajích
Nejvíce zdravotníků s covidem je v nejpostiženějších krajích. „Nejvyšší počty nakažených zdravotnických pracovníků v přepočtu na 100 úvazků nyní vykazují nejvíce zatížené kraje Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský. To potvrzuje, že nákaza zdravotnických pracovníků souvisí s celkovou virovou zátěží populace,“ řekl Dušek.

Proti minulému týdnu se ovšem čísla mírně zvedla, stoupl například počet nakažených zdravotních sester. Podle Duška to však neznamená obrat k negativnímu vývoji.

„Vyléčení, ale dušní“
„Není to celkový trend, spíš už ty poklesy nejsou tak prudké. Ale hlavně existují velké rozdíly mezi regiony a ty nejvíce zatížené drží ty hodnoty nahoře. Naopak Morava a Slezsko klesá,“ uvedl ředitel ÚZIS.

Čísla jsou výrazně nižší než při podzimní vlně v říjnu, kdy počet nakažených zdravotníků přesáhl deset tisíc. Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka se v ČR celkově nakazilo 66 tisíc zdravotnických pracovníků, tedy více než čtvrtina.

„Nyní je to už výrazně méně než na podzim. Dá se očekávat, že se další zdravotníci ještě nakazí, ale do tak hrozných čísel už to nepůjde,“ řekl Právu Kubek. Větší problém však podle něj je, že jsou zdravotníci vyčerpaní, mnoho z nich má stále problémy po prodělané infekci.

„Máme mnoho takzvaně vyléčených kolegů, kteří jsou stále dušní, nejsou schopni chodit do práce. Řada z nich, zvláště těch starších, pracuje i se zdravotními obtížemi. Zdravotníci mají ,pocit opuštěné jednotky‘, když slyší ty hlouposti, že se teď bude rozvolňovat,“ uvedl pro Právo Kubek.

Ačkoliv nemocných zdravotníků je méně, kapacity jsou podle něj nejnižší za celou dobu trvání epidemie. Už proto, že pacientů ve vážném stavu je nyní nejvíc. „Počet hospitalizovaných je sice zdánlivě o dva tisíce nižší než v říjnu, ale realita je jiná. Na lůžkách stále leží pacienti, kteří jsou po dvaceti dnech papírově vyléčeni,“ narážel Kubek na praxi v nemocnicích, kdy je pacient po určité době formálně prohlášen za vyléčeného, ale stále leží na lůžku, protože má další potíže.

„Na podzim byli navíc v nemocnicích hlavně senioři starší 80 let, kteří se buď uzdravili, nebo poměrně rychle zemřeli. Kdežto nyní jsou na lůžkách mladší ročníky, padesátníci. Doba hospitalizace se u nich prodlužuje,“ uvedl Kubek.

Britská mutace už v Česku převládá
Laboratoře ke čtvrtku odhalily 10 813 případů koronaviru, o 1300 více než v uplynulém týdnu. Celkově 18 739 Čechů s covidem zemřelo. V ČR se čím dál tím rychleji šíří mnohem nakažlivější britská mutace.

„V tuto chvíli je v ČR už polovina pozitivních nakažena britskou variantou, převládá už ve všech regionech,“ uvedl ve čtvrtek Václav Navrátil, ředitel společnosti Diana Biotechnologies, která vyrábí PCR testy, jež mohou mutace viru rozlišit.

Podle něj bude nyní k růstu počtu nakažených docházet i při dodržování opatření. „Množství nakažených původní variantou klesá, ale současně s tím stoupá počet nakažených s britskou variantou,“ řekl Navrátil. Pokud bude současný trend pokračovat, mohly by podle něj počty nakažených už začátkem jara překonat i podzimní vlnu.

Jak už Právo informovalo, Národní referenční laboratoř pod Státním zdravotním ústavem (SZÚ) zjistila britskou mutaci ve více než 70 procentech vzorků například na Trutnovsku.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 19. úno 2021 10:57:29

z FB

Ví se o mně, že jsem nerdouškař. Ví se o mně, že se na celou tuhle habaďůru dívám jinak než zfetovaní ovčané a taky se o mně ví, že už od února 2020 podporuju a nabádám lidi k rebelii. Nicméně nad čím dost často přemýšlím, jsou ty děti, školství, podmínky, které chtějí pitomci zavést a tím v podstatě začít nálepkovat svetříky a mikinky ve stylu "nechceš testovat, nebudeš připuštěn ke vzdělání".
Je důležité si stále opakovat, že jakmile se zpronevěříme ohledně dětí, jakmile podlehneme systému a nátlaku v něm, jakmile půjdeme dětem příkladem v připosranosti a sklápění krovek při šlapání brázdy, jež nám byla určena k výšlapu, tak je to v prdeli. Je jedno, jak jsou naplněné nemocnice, je jedno, jaký je počet úmrtí a je jedno, z jakých důvodů se ona úmrtí udála.

Tohle je život, koloběh, dobro vs. zlo, zrození vs. odcházení. Ale děti jsou to nejcitlivější, nejniternější, nejkřehčí, nejúžasnější, to NEJ, na čem jediném v životě záleží. Ony nejsou hrozbou, ani nejsou někým, kým by se mělo manipulovat, obchodovat, kdo by se měl znásilňovat. Jsou to čisté duše, které nás - nejen rodiče, ale celé okolí, které se s nimi střetává - přišly uzdravit a my se tu jak spratci dohadujeme, jak často je testovat, aby mohly vůbec překročit práh mateřských a základních škol?
Tak já vám něco řeknu: pořád se tu mele o tom, jak se má chovat správná žena, správný muž, královnami a králi se to tu všude hemží jak much nad právě vysraným hovnem, tak teď si pojďme říct, o čem by to nyní mělo být: matky rovná se něha, domov, láska, křehkost, povídání, foukání bolístek. Tátové rovná se ochrana, boj, zabezpečení. Takže, prosím pěkně, vy tátové, co stále nadáváte na ženy, jak jsou neschopné, hysterické, jak si neumí ničeho vážit, jak se chovají jak princezny, ale i vy, kteří jste skutečnými muži s rovným hřbetem a silnými pažemi, TEĎ je tu ten okamžik, kdy můžete ukázat, co to je být mužem a zajistit nejen svým partnerkám či matkám vlastních dětí, ale i ženám bezdětným všeobecně, jak se umíte jako lvi prát, vzbouřit se, dát prostě do rypáku tomu systému jako Fandovi v hospodě, který si z vás v ne zrovna vhodném okamžiku utahoval. Teď běžte ukázat, co ve vás je.
Jaký máme stát a kdo ho řídí, už dávno víme. Stát, který se neumí postarat o staré, bezmocné, lidi bez domova, nemocné a handicapované stejně jako o děti, je stát na hovno. Přišla doba, kdy tu máme tedy ještě jednu a dá se říct poslední naději: muže. Tak teď se vyhecujte, zatančete si u ohně, pomalujte si barvami ksicht, hurónsky se pobídněte a běžte do boje. Protože teď nastal ten čas. A protože nejsem mladá a ani hloupá a leccos mám odžito a tudíž vím, že ve většině případů to stejně zůstane na maminkách, tak vás prosím za ty děti: věřte ve svou rodičovskou a mateřskou sílu, nepodléhejte nátlaku, snažte se do poslední chvíle hledat řešení a nenechávejte ty děti testovat. Síla je skutečně v kvantitě, začne jedna, přidá se druhá a pak dominovým efektem další a další. Tohle už není dobrý.

Mějte fajn pátek i víkend a bděte ❤ Morgana
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 19. úno 2021 13:50:32

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/on ... e-40351499

8:21 - Počty případů nemoci covid-19 klesají téměř v celé EU, jednou z výjimek je Česká republika. Podle dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) je podle počtu nakažených za posledních 14 dní situace nejhorší právě v Česku (968 případů na 100 000 obyvatel, před týdnem to bylo 915), v Estonsku (649) a Slovinsku (621).
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 19. úno 2021 14:44:09

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... e-40351433
Portugalsko se vyhrabalo ze stejné krize jako my. Tady je odpověď, proč to v Česku nefunguje

Po Vánocích se dostalo Portugalsko do kritického stavu. Na konci ledna mělo vůbec nejvyšší průměrný denní přírůstek nakažených na milion obyvatel na celém světě. Teď začal počet případů klesat. Portugalci nosí roušky i tam, kde nemusí, a rozumí tomu, co po nich stát chce. Chtějí zabránit další hospodářské krizi, vysvětluje český velvyslanec Petr Šelepa.

„Situace je příšerná,“ přiznal na konci ledna portugalský premiér António Costa.

Tak jako stejně velké Česko, i Portugalsko přistoupilo před Vánoci k částečnému rozvolnění. To se na epidemiologické situaci rychle projevilo. Jak je vidět na přiloženém grafu, počet nakažených začal v Česku exponenciálně růst už okolo 10. prosince, v Portugalsku krátce po Štědrém dni.

Od Costova prohlášení začala křivka pozitivních případů dramaticky klesat, zatímco v Česku opět nabrala opačný směr. Epidemiologická opatření jsou přitom v obou zemích téměř stejná, tak v čem je rozdíl? Vysvětlení nabídli Češi žijící v Portugalsku, včetně českého velvyslance.

Roušky i v parku – a bez brblání
Produkční Tereza bydlí na západě země v malém městě Alenquer, kde místní obyvatelé všechna pravidla dodržují. „Na ulici se lidi jeden druhému vyhýbají a nosí masky. Dokonce i v parku je mají,“ popisuje. Roušky jsou přitom v Portugalsku povinné jen tam, kde není možné zachovat dvoumetrový rozestup.

Že lidé vesměs nosí roušky i tam, kde nemusí, potvrzují i další Češi žijící napříč Portugalskem. „Nikdo nebrblá,“ napsal krajan Karel z přímořského městečka Sines. Výjimkou jsou údajně mladí lidé a pak ti, co chtějí víkend strávit u moře i přesto, že jsou pláže uzavřené.

Jedno z mála opatření, které Portugalsko na rozdíl od Česka přijalo, je víkendový zákaz cestování mezi okresy. Podle oslovených obyvatel kontaktuje policie především větší skupiny lidí a kontroluje, zda jsou všichni místní. „Celkově to všichni respektují bez řečí a zbytečných scén,“ potvrzuje Ingrid z města Loulé.

Co za důsledným chováním Portugalců je, naznačil český velvyslanec v Lisabonu Petr Šelepa. Portugalci mají podle něj stále v živé paměti hospodářskou krizi z minulého desetiletí.

„Obava z dalšího rozvratu státních financí je možná vede i k ochraně vlastního zdraví, jestliže má být ochrana vlastního zdraví tou cestou, jak pomoci ochránit i ekonomiku země,“ říká Šelepa.

Krizová komunikace základem úspěchu
V průběhu ledna, kdy bylo Portugalsko bezkonkurenčně „worst in covid”, si premiér Costa sypal popel na hlavu. „Evidentně tu byly chyby v tom, jak jsem Portugalcům předával informace. Když příjemce zprávy nechápe, co mu říkáte, tak je chyba na straně toho, kdo zprávu podává,” řekl.

Portugalské ministerstvo zdravotnictví na dotaz Novinek potvrdilo, že se po kritické povánoční situaci snažilo krizovou komunikaci více posílit. „Zvýšili jsme povědomí o zatížení nemocnici, což v lidech probudilo větší ochotu opatření dodržovat,“ řekla Novinkám mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví Sofia Canelasová.

Z výpovědí oslovených obyvatel je patrné, že minimálně nyní už lidem nedělá problém pochopit, co po nich stát chce. „Komunikace ze strany vlády se mi zdá jasnější a méně zmatená než v našich končinách v Česku i na Slovensku,“ srovnává situaci Slovenka Juliana z Lisabonu.

Portugalská vláda věří, že občany motivuje, když vidí, že dodržování pravidel zlepšuje epidemiologickou situaci v zemi. Tomu podle Šelepy napomáhá i jejich povaha. „Nejsou od přírody rebelové, ani nemají v povaze proti něčemu neustále protestovat,“ myslí si.

Bez politických hádek
Řízení pandemie ze strany státu je slovy velvyslance „téměř bezchybné“. K situaci nemluví kde kdo, pravidelně vystupuje především premiér Costa a prezident Rebelo de Sousa. I přesto, že reprezentují odlišné strany, si podle Šelepy neházejí klacky pod nohy.

„Vláda přijímá nepopulární opatření, ale do rozhodování o opatřeních vtáhla i opozici. Tím pádem pandemie v Portugalsku není předmětem politické diskuze, nebo dokonce sporu,“ popisuje Šelepa. Podle něj politici ctí nepsané pravidlo, že se do vlády v době nouze nekope.

Dále se zdá, že se portugalským politikům zatím vyhýbají osobní kontroverze, či kauzy takzvaného „covidového papalášství“. Tamní média se takovým tématům příliš nevěnují, říká Šelepa, ale dodává, že si nepamatuje, že by nějaký vládní představitel zavedená opatření porušil.

K 17. únoru je týdenní průměr potvrzených případů nákazy na jeden milion obyvatel v Portugalsku 224. V ČR 759. Od začátku pandemie se v Portugalsko nakazilo 791 tisíc lidí (v Česku 1,11 milion) a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 15 64 (v Česku 18 596).

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 19. úno 2021 14:49:08

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ve ... u-40351571
Ve školách budou stejné testy jako v Rakousku

Ve školách se bude testovat antigenními testy od čínské společnosti LEPU Medical. Jde o stejné testy, jaké se používají v Rakousku. Děti by měly odběr zvládnout samy bezbolestným stěrem z přední části nosních dírek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek oznámil, že první dodávka testů do Česka dorazí 28. února v počtu 800 tisíc kusů. Stát za jeden test zaplatí 65 korun. První várka tak celkově vyjde na 52 milionů korun.

Testy by do ČR měly dorazit letecky pouhý jeden den před plánovaným návratem studentů do škol. Hamáček uvedl, že se oficiální cestou ještě pokusil požádat čínské úřady, zda by nešlo testy přivézt rychleji. Aktuální termín dodávky označil za šibeniční, přesto věří, že se do návratu dětí do škol stihne.

„Budeme muset nastavit systém distribuce tak, aby testy byly co nejrychleji rozvezeny do krajů. My s tím máme zkušenosti, takže předpokládám nasazení hasičského záchranného sboru a krajských distribučních center,“ doplnil Hamáček.

Stejným způsobem na jaře probíhal rozvoz respirátorů a dalších ochranných pomůcek.

Testy do ČR dodá společnost Tardigrad International Consulting. Celkem jich bude přes 3,6 milionu. Jejich celková cena by pak měla vyjít na více než 237,5 milionu korun.

Podle Hamáčka nabídka této společnosti splnila jako jediná požadavky ze všech devíti zájemců. Hlavní problém byl zejména v tom, že ostatní dodavatelé podle ministra nedokázali splnit termín dodání testů.

Kvůli epidemii nemoci covid-19 jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol, ostatní mají výuku na dálku. Od 1. března by se podle vlády měly do lavic vrátit závěrečné ročníky středních škol a postupně pak i další. Podmínkou je právě zajištění testů na covid-19.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 19. úno 2021 15:07:31

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/da ... lanky-home
Další zpřísnění. Vláda nařídí povinné respirátory nebo dvě roušky

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek rozhodl o dalším zpřísnění. Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci a britské mutaci budou muset občané od pondělí v MHD či obchodech nosit povinně respirátory, nanoroušky či dvě na sobe nasazené chirurgické roušky. Po jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Vláda se shodla na tom, že původní úvaha o uvolnění nebo otevření některých obchodů není průchozí a nedojde k ní. Naopak jsme se shodli na tom, že je potřeba udělat vše pro to, aby se šíření nákazy zabránilo,” uvedl Blatný.

V pondělí tak bude vydáno nové nařízení ministerstva zdravotnictví. „To bude nařizovat respirátory, nanoroušky nebo dvě nasazené chirurgické roušky v místech, kde je vysoká kumulace lidí,” dodal ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2.

Týkat se nové opatření bude obchodů, nemocnic či městské hromadné dopravy. „Místa budou upřesněna v pondělí ve vyhlášce,” upřesnil.

Chystá se další zpřísnění
Zároveň ale budou také pokračovat jednání s odborníky o dalším postupu. „Budou se řešit další možná opatření do budoucích dnů,” sdělil ministr.

V úterý bude vláda v jednat o epidemii koronaviru i s opozicí. Chce najít cestu, jak prosazovat opatření na základě celospolečenského konsenzu

V pátek se přitom očekávalo, že kabinet na návrh vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) rozhodne o otevření obchodů od pondělí 22. února tak, jak bylo dopředu avizováno.

To ale není podle Blatného kvůli epidemiologické situaci možné. Ta se kvůli britské mutaci totiž v posledních dnech zhoršuje. V Česku za čtvrtek přibylo 11 553 nakažených koronavirem, což je o zhruba 2500 víc než minulý čtvrtek. V nemocnicích se léčí 6343 infikovaných, 1258 z nich je ve vážném stavu.



Blatný ještě včera tvrdil, že žádné zpřisnování nebude. Za to by se měl nejdříve omluvit a vysvětlit, proč tak rychle mění svůj názor, který má vliv na celý národ. :confused: :crazy: Takhle to nikdy nemůže fungovat, působí to velmi nedůvěryhodně.
Proč si nenechají poradit od nějakého dobrého psychologa? :what:
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » pát 19. úno 2021 22:22:01

V naší republice máme školy pro děti uzavřeny nejdéle z celé Evropy. České děti byly ve srovnání se zbytkem Evropy doma nejdéle a tisíce z nich zcela vypadly ze vzdělávacího systému. Přesto všechno máme nejvíce znepokojujících čísel, čísel, chjo, v Evropě, co se pozitivity, týče. Někde něco hodně není v pořádku. Každodenní nová opatření, která se u nás zavádějí, dnešní výkřik vládnoucí hrstky, povinné respirátory, zdvojené chirurgické roušky (když x let operujícímu lékaři stačila jedna), je toho smutným příkladem..., byznys, byznys, byznys, nic jiného v tom není a nemůže být. U nás, bohužel, je to zároveň obraz vládnoucí jedné ruky, ne jedné strany, ale jedné ruky. Což je daleko horší, než bylo za komunismu a co mě úplně děsí je, že si to spousta lidí neuvědomuje a že to nevidí. Na té vlně jedné ruky se samozřejmě přiživují další ruce, které díky blížících se rozhodujících voleb, hrají nyní jakože do taktu s tou vládnoucí rukou, hnutím, ale s přihédnutím, kam směřují, bože, jaký by byl výsledek? Hluboce lituji své poslední volby, která vhodila hlas pirátům, ale prostě se tak stalo. Co bude dál, s naší zemí, směřováním, svobodou, ukáže čas... nyní si netroufnu cokoli předpovídat. Jedno ale vím. Záleží jen na našem kolektivním směřování...
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 20. úno 2021 7:09:17

Covid-19 se zásadně změnil. Dostávají se k nám mladší lidé, kteří už v podstatě nemají plíce a nedají se zachránit, říká primář ze Sokolova

Obrázek

Česká republika je zamořena obrovskou virovou náloží, shodují se odborníci. Do značné míry to způsobila rychle se šířící britská mutace koronaviru, která v některých regionech dosahuje už 80% zastoupení a pravděpodobně brzy zcela převládne. Ale kromě toho, že se nákaza rychle šíří, přibývá také případů s těžkým průběhem, respektive je tu znatelný posun ze starší věkové kategorie do výrazně mladší. Někteří lékaři upozorňují také na skutečnost, že průběhy onemocnění jsou těžší než tomu bylo v předchozím roce.

“Já tam vidím zásadní progres v té smrtnosti lidí, v tom, jaké zápaly plic to dělá. Ten člověk přijde, víceméně nemá plíce a nedá se skoro zachránit,” uvedl pro Události, komentáře v České televizi Martin Straka, primář interního a covidového oddělení nemocnice v Sokolově. Ten v minulých dnech ministra zdravotnictví Jana Blatného upozornil, že jím odmítaná selekce pacientů na základě prognózy jejich stavu ve skutečnosti už dávno funguje.

To, že se covid-19 projevuje agresivněji než dosud, může podle lékařů souviset s tím, že přibývá pacientů v mladším věku, kteří se s nemocí perou složitěji, protože v jejich případě mnohdy hraje roli i přehnaná reakce imunitního systému. Ta u starší populace bývá většinou mírná a nemoc se rozvíjela pomaleji, tudíž se obvykle ještě dá něco dělat. Zdá se však, že u mladších pacientů, kteří už se kvůli svému stavu dostanou do nemocnice, mohou mít lékaři skutečně velké problémy je zachránit.

“V poslední době opravdu přibývá mladších pacientů. Zatímco před několika měsíci byl průměrný pacient s covidem sedmdesátník s přidruženými onemocněními, teď jsou to čtyřicátníci padesátníci a s velmi vážným průběhem,” řekl Vladislav Podracký, mluvčí Nemocnic Karlovarského kraje.

Některé nemocnice v zemi už narazily na hranici svých kapacit. Běžné jsou tak mezikrajové transporty pacientů, přičemž ministerstvo zdravotnictví stále odmítá přeshraniční německou pomoc, která by ulevila zejména velmi zasaženým okresům v pohraničí.

Vláda navíc v zoufalé situaci, kdy při přeplněných nemocnicích nadále rychle stoupá počet nových případů, z nejasného důvodu začala koketovat s myšlenkou, že již v pondělí otevře obchody. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je bude možné později opět zavřít, jenže to už tento krok stihne napáchat velké škody.
https://www.mix24.cz/covid-19-se-zasadn ... 2102200605
Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků