Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 25. bře 2021 9:40:57

miroslav píše:
Tohleto zdravé fórum je evidentně směs hlupáků a navedených. Možná si to neuvědomují, ale dělají pro zdraví lidí to nejhorší, co se dá v dnešní době dělat. Demoralizují a rozdělují lidi v období nebezpečné zdravotní krize, kdy je třeba naopak táhnout za jeden provaz.


Když lidé táhnou za jeden provaz, předvedlo nádherně Portugalsko. :)
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 27. bře 2021 12:35:28

Děkuji za toto video, za lidi zdravého rozumu, vnímám v tom velkou naději pro budoucnost nás všech, hlavně naší mladé generace.
Kéž by co nejdříve zvítězil tento zdravý rozum a srdíčko ♥♥♥

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 27. bře 2021 16:47:04

:(
Rakouský kancléř Kurz nedávno řekl, že lockdown už nemá cenu, protože ho dodržuje stále méně lidí. Tím vzniklo mezi lidmi rozvolnovaní, které má za následek drasticky vzrůstající počet nakažených a zaplněné intenzivní stanice, hlavně na východě země. Proto na východě a možná v celém Rakousku přijde ted' ten zatím nejtvrdší lockdown. Proč? Protože je to to jediné, co zabírá - dokud nebude obyvatelstvo proočkováno. Je vidět na Česku, jak lockdown zabral a čísla nakažených jdou pomalu dolu a uvolnují se nemocnice.

To je skutečnost a ne nějaké teorie rádoby odborníků. :crazy:
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » sob 27. bře 2021 21:34:52

Podle statistik se za poslední rok počet sebevražd ztrojnásobil...
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 27. bře 2021 22:23:43

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zd ... 300901_gak

Počet sebevražd je v Česku nad světovým průměrem. Během pandemie navíc riziko vzrostlo o třetinu
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 28. bře 2021 6:01:30

Návštěvník píše:https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/sebevrazdy-koronavirus-karantena-dusevni-zdravi-deprese-krizova-linka-psychika_2007300901_gak

Počet sebevražd je v Česku nad světovým průměrem. Během pandemie navíc riziko vzrostlo o třetinu


V odborné literatuře nyní nacházíme informace o tom, že až u jedné pětiny pacientů, kteří prodělali covid, se objevují psychiatrické potíže.
Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/psychi ... zpravy_grr
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 28. bře 2021 6:09:10

"Pane doktore, necítím se dobře, nevím co mi je."

"Meditujte dvakrát denně, 30 minut se věnujte sportu a nejezte jídla z továren, jezte hodně zeleniny a ovoce z trhu, travte víc času pod širým nebem a méně času uvnitř, přestaňte si dělat starosti z věcí, které nedokážete změnit a vyhoďte televizi. A přijďte se ukázat za tři týdny.."
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 28. bře 2021 15:07:40

MUDr. Lukáš Pollert
25.3.2021

Já už nemám sílu a čas dokola upozorňovat a vysvětlovat absurdity zákazů, testování, či lockdownů. Sedím u pacientů a musím pracovat. Tak se omlouvám a rovnou budu rozumné názory přeposílat v celé podobě.

Imunolog Jiří Šinkora opět zcela jasně vysvětluje chování našeho již známého SARS-COV-2:

"Je tedy už zcela zřejmé, že slizniční virus s touto nakažlivostí nelze zastavit nijak. I kdyby po nejtvrdším možném uzavření zůstal jen jediný bezpříznakově nakažený člověk, virus se po uvolnění opatření znovu rozšíří a bude stejně spolehlivě zabíjet seniory, kteří proti němu nemají z mládí - opakuji z mládí - protilátky. Jde to tedy jen brzdit a takto dát šanci těm několika málo procentům seniorů a zanedbatelnému počtu mladších lidí větší šanci přežít. Brzdění stojí ohromné množství prostředků, ničí kvalitu lidských životů, nevratně poškozuje děti a má mnoho dalších docela děsivých dopadů. Když se ještě navíc střídá se šlapáním na plyn, jako u nás, je neúčinné a nakonec zbytečné.
Tahle epidemie se řídí špatně, protože virus má velmi dlouhou bezpříznakovou inkubační dobu a i když máme PCR, vždycky mezi námi budou chodit neodhalení přenašeči. Kombinace dlouhé doby, kdy o něm nevíte a vysoké nakažlivosti je právě to, co z něj v dnešní globalizvané době udělalo pandemii tohoto typu. Nutno dodat, že takhle se chovají všechny koronaviry, je to jejich životní plán a poté, co se s živočišným druhem sžijí, existují v něm bez toho, aniž by mu nějak škodily a zůstávají prakticky nepozorovatelné a tedy naším druhem nepozorované.

Státy zvolily různý přístup. Od úplné australské izolace, přes švédský model postupného promaření, německý přístup, který hloupě obviňuje z něčeho, co sem poslala Čína, všechny kolem sebe a postupně se propadá do problémů až po náš, kdy se naprostá neschopnost politiků pochopit, o co jde propojená s neschopností zavést účinná opatření včas a když už začínají fungovat, tak je najednou zrušit protože to rozhodl PR tým. Výsledky jsou jasné, my jsme nejhorší. Ale možná nás doženou Maďaři. A možná částečně i Němci. Šédi už ne, ti to udělal nejlíp a mají už přirozenou kolektivní imunitu. Jediná záchrana těch, kteří na to mohou zemřít, je očkování. My ostatní to nepotřebujeme. Otázka je, kolik obětujeme pro několik tisíc, možná desítek tisíc lidí, kteří díky očkování na koronavirus nezemřou. Už brzy bude po všem. Už jsme si na sebe zvykli. Podívejte na deti, jak to krásně daly. Mají prostě o jeden koronavirus víc. Měli bychom je pustit do školy a s velkou energií a hlavně dobře organizovaně očkovat nejstarší populaci, nikoho mladšího. Pořád mi volají učitelé, policisti, hasiči, že mají nabídku na očkování a co mají dělat. Nevím. Lidsky bych nechal vakcínu starším. Politicky bych si ji nechal píchnout, protože stát (a nejen náš) řídí dementi, kteří o problematice neví vůbec nic a nikdy nevíte, kdy se jako neočkovaní stanete občany druhého řádu."
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 28. bře 2021 15:36:06

Návštěvník píše:MUDr. Lukáš Pollert
25.3.2021

Nevím.


Nic nevíš, ale označovat zodpovědné za dementy, to ti jde. :D

Podle švédského krále to Švédsko nezvládlo, mají moc mrtvých.

Postupné promořování se děje v podstatě neustále, žádný strach. Jde o to nezahltit zdravotnictví a to je zatím možné jen pomocí lockdownů a dodržováním opatřeních.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 8:20:51

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 8:39:40

Rok si ničíme imunitu, možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně

„Lidé musí převzít zodpovědnost sami za sebe a ne slepě věřit jen v očkování, které, ať je to myšleno sebelépe, není samospásné,“ říká vědkyně Irena Koutná, co už rok v Brně vede tým zkoumající imunitu na covid-19.

Co už víte o imunitě po očkování?

V této studii dnes máme nějakých 120 až 130 účastníků. Testovali jsme je těsně před tím, než byli očkováni první dávkou, těsně před druhou dávkou, tzn. po třech týdnech, a teď uzavíráme testování čtyři týdny po druhé vakcinaci, kdy by měla být imunitní odpověď nejvyšší.

Bohužel jsme zjistili, že u cca 20 až 25 % lidí po první dávce nejsme schopni naměřit žádnou paměťovou stopu. Po druhé dávce už paměťová stopa nastoupila skoro u všech, kromě asi jednoho nebo dvou procent, nicméně nikdy nedosáhla průměrných hladin, kterou dosahuje u lidí, již nemoc prodělali. Nyní nás čeká další sledování po půl roce, po roce a tak dále, kdy budeme sledovat, jak moc se paměťová stopa bude vyvíjet. A cílem studie je pomoci odpovědět na otázku, zda, či za jak dlouho se bude muset přeočkovávat.

Takže podle vašeho výzkumu to vypadá, že očkovat lidi, co už onemocněním prošli, je k ničemu?

Řada sledovaných nemoc už před očkováním prodělala a my jsme u nich vůbec neviděli, že by očkování imunitu vylepšilo. To se prostě nestalo. Imunita zůstala zachovaná na nějaké úrovni a nehýbala se. Očkovat lidi, kteří už covidem prošli a mají paměťové buňky, je v tuto chvíli nesmysl. Tím, že se lidé, co už nemocí prošli, očkují, se ubírají dávky, které by měly přijít lidem, již se s virem nesetkali. Dále nemůžeme vědět, jak to zacvičí s imunitním systémem, pokud se tyto dvě věci potkají. Kdo říká, že nijak, tak lže, a kdo říká, že je to špatně, také lže. Informace zatím nemáme. Že je to zbytečné, je jediné, co můžeme říct.

Tím, že očkujeme lidi, co už se nakazili, také popíráme všechny informace, které jsme nasbírali za těch spoustu let, co masivní vakcinace proti jiným nemocem probíhá. Je to na hlavu postavené. Strašně špatně je i to, že lidé, co se očkovat nenechají, byť nemoc prodělali, by mohli být šikanovaní, že by nemohli cestovat a žít normální život, přitom jsou na tom z hlediska imunity často i lépe.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rok- ... R5KizHhhJg
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod miroslav » pon 29. bře 2021 8:52:55

Návštěvník píše:MUDr. Lukáš Pollert
25.3.2021

Já už nemám sílu a čas dokola upozorňovat a vysvětlovat absurdity zákazů, testování, či lockdownů. Sedím u pacientů a musím pracovat.


To je dobře že už nemá sílu vysvětlovat "absurdity zákazů".

Raději by měl vysvětlovat proč jsou ty zákazy locdowny a testování v dnešní situaci nezbytné.
Jenže to on nejspíš nechápe, nebo nechce pochopit.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod miroslav » pon 29. bře 2021 9:07:17

Návštěvník píše:MUDr. Lukáš Pollert
25.3.2021
Politicky bych si ji nechal píchnout, protože stát (a nejen náš) řídí dementi, kteří o problematice neví vůbec nic a nikdy nevíte, kdy se jako neočkovaní stanete občany druhého řádu."


Buď ve škole nedával pozor, tak neví, co je a jak se projevuje demence, nebo trpí bludnými představami a konspiračními teoriemi, že státy řídí dementi. :D
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 11:24:18

Návštěvník píše:
Tím, že očkujeme lidi, co už se nakazili, také popíráme všechny informace, které jsme nasbírali za těch spoustu let, co masivní vakcinace proti jiným nemocem probíhá.


Zřejmě ji unikají nové informace nebo je ignoruje.

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... y-40354950
Nová studie: Imunita po prodělání covidu? U někoho vydrží roky, u jiného sotva dny

Pro někoho roky, pro jiného dny - vytvořená imunita po prodělání onemocnění covid-19 je u každého výrazně odlišná. Malá část pacientů dokonce po nákaze nemusí získat žádnou ochranu před reinfekcí, většina ale zřejmě může být nejméně půl roku v klidu. Vyplývá to z výzkumu odborníků ze singapurské lékařské fakulty Duke-NUS Medical School.


„Naše studie zkoumá neutralizující protilátky, které jsou důležité při ochraně před nemocí covid-19. Zjistili jsme, že protilátky proti SARS-CoV-2 ubývají u různých lidí různou rychlostí,“ konstatoval ředitel Národního centra pro infekční nemoci v Singapuru David Lye s tím, že nová imunita vůči koronaviru po infikování se může u jednotlivých lidí značně lišit.

Tým vědců v rámci studie, zveřejněné v akademickém žurnálu The Lancet Microbe, zkoumal po dobu šesti až devíti měsíců 164 lidí, kteří se dříve infikovali.

Přibližně 12 procent z nich nikdy nemělo detekovatelné hladiny neutralizujících protilátek, zatímco u zhruba 55 procent těchto jedinců začaly hladiny protilátek do šesti měsíců slábnout, přičemž u některých se zaznamenal pokles hladiny obranných látek organismu už po několika dnech nebo týdnech.

Zbývající třetina daných lidí nicméně disponovala úrovní protilátek, která ani půl roku po nákaze koronavirem nekolísala, a někteří dokonce zaznamenali i jejich zvýšení.

Ochrana dokonce i na desetiletí?
Každý z pacientů vždy poskytl vzorky krve, které vědci analyzovali na přítomnost protilátek i tzv. T-lymfocytů, což je typ bílých krvinek, které se vážou na viry a likvidují je. Data byla poté použita k vytvoření algoritmu pro predikci působení protilátek v čase.

Když se na zjištění podíváme podrobněji, tak konkrétně byli účastníci nakonec roztříděni do pěti skupin podle toho, jak dlouho přítomnost jejich protilátek trvala. První skupina nikdy neměla detekovatelné neutralizující protilátky a tvořila přibližně 11,5 procenta pacientů.

Následující skupina představovala zhruba 26,5 procenta pacientů a měla různé počáteční hladiny protilátek, které rychle ubývaly už po několika dnech. Další pacienti, kteří tvořili asi 29 procent účastníků, měli protilátky, které „vybledly” během šesti měsíců. Skupina zahrnující více než 31 procent účastníků studie vykazovala po dobu nejméně šesti měsíců malou změnu v hladinách protilátek.

A necelá dvě procenta pacientů vykázala během období výzkumu dokonce nárůst neutralizujících protilátek, což podle singapurských odborníků naznačuje, že jejich imunita může přetrvat dokonce až desítky let.

Vysoké hladiny T-lymfocytů
Většina pacientů měla navíc vysoké hladiny zmíněných T-lymfocytů, a to i ve skupině, která nikdy neměla detekovatelné neutralizující protilátky. To znamená, že jedinci mohou být stále chráněni, pokud mají silnou odpověď T-buněk, a to i přes nízkou hladinu protilátek.

T-lymfocyty neboli paměťové buňky jsou obecně typ bílých krvinek potírající nádorové buňky či buňky napadené viry - jsou tak vytvořené tělem i pro boj s virem SARS-CoV-2; v boji s covidem nastupují do první specifické obranné linie a zásadně ovlivňují, jak se bude nemoc vyvíjet.

Dánská studie: vyšší riziko reinfekce u seniorů?
Tým z lékařské fakulty v Singapuru ve svém vyjádření uvádí, že jeho zjištění dokazují, že u některých dříve infikovaných pacientů zkrátka existuje vyšší pravděpodobnost než u jiných osob, že budou během následujících koronavirových vln opětovně nakaženi, případně i těmi nakažlivějšími mutacemi.

Dánská studie nedávno publikovaná v lékařském časopisu Lancet potvrzuje, že většina lidí, kteří se nakazí covidem-19, je na nějakou dobu chráněna před opakovanou nákazou koronavirem. Výjimkou jsou ovšem senioři nad 65 let; ze starších lidí podle materiálu není chráněna ani polovina. Idea promořování populace tak nemůže při ochraně seniorů fungovat, stojí v komentáři recenzentů dánské studie.

„Klíčovým sdělením naší singapurské studie je, že životnost funkčních neutralizačních protilátek proti SARS-CoV-2 se může značně lišit a je důležité ji sledovat na individuální úrovni,“ shrnul podle serveru The Daily Mail její odpovědný autor Wang Linfa.

Singapurská práce může mít podle něj svůj význam i při zkoumání „dlouhověkosti” imunity získané po očkování. „Tím se budeme zabývat v rámci našich následujících studií,” dodal.


Mimochodem: Proti chřipce se musí kvůli mutacím očkovat každý rok znovu.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 11:31:52

miroslav píše:
Návštěvník píše:MUDr. Lukáš Pollert
25.3.2021
Politicky bych si ji nechal píchnout, protože stát (a nejen náš) řídí dementi, kteří o problematice neví vůbec nic a nikdy nevíte, kdy se jako neočkovaní stanete občany druhého řádu."


Buď ve škole nedával pozor, tak neví, co je a jak se projevuje demence, nebo trpí bludnými představami a konspiračními teoriemi, že státy řídí dementi. :D


V Rakousku se s takovými "lékaři", kteří se chtějí tímto způsobem zviditelnovat, nemazlí. Jak začnou veřejně šířit ty svoje bludy, tak se jim zakáže ordinovat. Kancléř Kurz stále zdůraznuje, že se řídí podle odborníků.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 11:35:22

miroslav píše:
Raději by měl vysvětlovat proč jsou ty zákazy locdowny a testování v dnešní situaci nezbytné.


Ale to by nebyl "zajímavej", protože většina odborníků vysvětluje, proč jsou ta opatření důležitá. :D
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 15:11:51

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... u-40355429
Německo přeruší očkování, Merkelová hrozí mega uzavírkou

Během velikonočních svátků se na mnoha místech Německa zcela uzavřou očkovací centra, píše server deníku Bild. Přestává se očkovat v Sársku, Durynsku s výjimkou města Erfurt, kde by se měly vakcíny podávat, ale jen v sobotu. Očkování se přeruší o svátcích také v Braniborsku. Ani ministerstva dalších spolkových zemích, například Bádenska-Württemberska či Porýní-Falce, nevyloučila, že se vakcinace přeruší. Důvodem je, že není čím očkovat.


Zatím by se mělo nadále očkovat v Brémách, Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku.

Podle spolkového ministerstva zdravotnictví bylo dosud dodáno 15,6 milionu dávek vakcín, z nichž bylo dosud aplikováno 12,37 milionu. Více než 3,2 milionu dávek je zatím nevyužitých.


Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo téměř 10 tisíc nových případů nákazy koronaviru. Počet je dnes o zhruba dva tisíce vyšší než minulé pondělí. Ve srovnání s předchozím pondělím mírně klesl počet úmrtí v souvislosti s covidem-19, a to na 43.

Reprodukční číslo zůstalo v pondělí nad úrovni 1,17, což ukazuje, že výskyt koronaviru roste. Mírně se zvýšil také počet nakažených za posledních 14 dnů na 100 tisíc obyvatel, a to z nedělních 130 na dnešních 134.

V 274 krajích se počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období dostal přes stovku, ve 111 krajích se pohybuje mezi 50 a 100 a v 16 krajích se nachází pod úrovní 50 na 100 tisíc nakažených.

Od začátku epidemie se v Německu nákaza koronavirem prokázala u 2,78 milionu lidí. Skoro 76 tisíc z nich zemřelo.

Naštvaná kancléřka
Kancléřka Angela Merkelová (CDU) vzhledem k současné pandemické situaci hrozí mega lockdownem. „Musíme dělat podstatně víc,“ prohlásila v televizní stanici ARD v pořadu Anne Will. „K zastavení exponenciálního růstu by pomohlo nejen výraznější omezení kontaktů, ale také uzavření obchodů,“ uvedla. Vyzvala spolkové země, aby v nejhůře postižených oblastech zatáhly za nouzovou brzdu a protiepidemická opatření zpřísnily.

Poukázala, že některé země se chystají opatření během Velikonoc uvolňovat. Opatření jsou nyní v Německu v dikci jednotlivých spolkových zemích. V některých jsou otevřené například obchody či kadeřnictví.

Kancléřka otevřeně vyhrožovala šéfům vlád, které zpřísnění odmítají. V případě potřeby znovu upraví zákon o ochraně před infekcí, aby je donutila jednat. „Nebudu nečinně stát 14 dní!“ řekla.

Její slova mířila například na nového šéfa CDU a šéfa spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armina Lascheta (60). Podle ní právě on porušil dohodnuté pravidlo „nouzové brzdy“, když otevřel obchody a kulturní instituce, když budou mít lidé negativní test. „Takhle jsem si nouzovou brzdu nepředstavovala,“ řekla Merkelová. Stejnou kritiku si vysloužil starosta Berlína Michael Müller (SPD).

„Nevím, jestli testy a procházky, jak je tomu v Berlíně, jsou správnou odpovědí na to, co se v tuto chvíli děje,“ řekla Merkelová.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 30. bře 2021 13:30:42

https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... lanky-home

Pandemie v USA zrychluje navzdory očkování. Biden chce obnovit opatření

Epidemiologická situace ve Spojených státech se začala po dvou měsících příznivého vývoje znovu zhoršovat. Nakažených přibývá rychleji přesto, že se v USA denně očkuje čím dál víc lidí. Prezident Joe Biden proto varuje, že nad koronavirem ještě není vyhráno. Šéfka CDC mluví rovnou o blížící se zkáze.

Biden se vzhledem k nepřiznivému vývoji situace obrátil na guvernéry jednotlivých států a vyzval je, aby znovu nařídili nošení roušek na veřejnosti. „Prosím, tohle není politika, obnovte nařízení. Je to smrtelně vážné,” řekl.

Šéf Bílého domu tím reagoval na to, že státy napříč USA v posledních týdnech uvolňovaly protiepidemické restrikce. Asi patnáctka států je aktuálně bez plošných opatření týkajících se roušek, omezení ekonomických aktivit jsou relativně mírná.

„Děláme věci předčasně,” řekl k tomu epidemiolog a člen Bidenova poradního sboru Anthony Fauci.

Zhoršují se všechny ukazatele
Denní přírůstky nakažených totiž zase opět plošně rostou. Zatímco před týdnem byl podle deníku The New York Times (NYT) týdenní průměr na hodnotě 54 389 případů infekce denně, po pondělku se ukazatel dostal nad 65 tisíc. Situace se zhoršuje zejména na severovýchodě a v oblasti Velkých jezer, ve státech jako New York, New Jersey nebo Michigan. Vzestup denních statistik eviduje také Florida.

Zastavil se také pokles počtu hospitalizací způsobených nemocí covid-19, stejně jako zpomalování růstu bilance obětí. Úmrtí spojovaných s koronavirem nyní na každý den připadá přibližně 1000, celková americká bilance se dostala k hodnotě 550 tisíc.

Ještě to vydržte
Šéfka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová proto v emotivním projevu řekla, že má strach a že zažívá pocit „blížící se zkázy”. Američany proto požádala, aby „ještě chvíli vydrželi”.

Velkým zdrojem nadějí je bezpochyby vakcinační kampaň, která neustále nabírá obrátky. V USA se nyní očkuje tempem asi 2,75 milionu dávek denně a alespoň jednu dávku už dostalo 29 procent populace. Ve více než deseti státech se nyní mohou na očkování přihlašovat všichni dospělí obyvatelé.

„Odborníci na veřejné zdraví uvádějí, že v zemi probíhá závod mezi vakcinační kampaní a novými, znepokojivými mutacemi koronaviru, včetně (tzv. britské) B.1.1.7, což je nakažlivější a možná i více smrtící verze viru, která se v poslední době šíří velkou rychlostí,” píše NYT.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod miroslav » úte 30. bře 2021 17:06:28

Návštěvník píše:Děkuji za toto video, za lidi zdravého rozumu, vnímám v tom velkou naději pro budoucnost nás všech, hlavně naší mladé generace.
Kéž by co nejdříve zvítězil tento zdravý rozum a srdíčko ♥♥♥



Napříč republikou se po covidu u mladých lidí objevují nové typy infarktů

Covid-19 nemusí poškodit jen plíce, dopady lékaři pozorují i na dalších orgánech. Část pacientů se potýká s kardiovaskulárními potížemi. Lékaři si navíc všímají nových specifických infarktů, jimiž po covidu trpí i mladí lidé.

Přestože primárně mívají lidé s těžší formou covidu-19 zasaženy plíce, trpět může i srdce. Lékaři na to upozornili během úterní konference České kardiologické společnosti. Podle místopředsedy společnosti a lékaře olomoucké fakultní nemocnice Miloše Táborského se nyní odborníci setkávají s novými specifickými typy takzvaných kardioembolizačních infarktů myokardu.

„Napříč spektrem České republiky vidíme mnohem více případů pacientů, mladých, štíhlých, sportujících nekuřáků, kteří přicházejí v krátké době po prodělaném covidu s akutním infarktem myokardu, který není důsledkem klasického trombotického uzávěru, nýbrž masivní embolizace do koronární tepny,“ popsal lékař.

Embolie a záněty
Nejsou to ale pouze tyto potíže. Postižení srdce může při covidu-19 vzniknout hned několika cestami. První souvisí se samotným poškozením plic.

„V okamžiku, kdy má pacient těžké postižení plic a nedostatek kyslíku, srdeční sval trpí a může být poškozen. Druhým mechanismem je přímé zánětlivé poškození srdečního svalu. Třetím je zánět výstelky cév, čili endotelu, která potom způsobuje další komplikace. Většina je daná srážením krve na neadekvátních místech. Dost častou komplikací je plicní embolie, s tím se setkáváme opakovaně,“ popsal lékař Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti.

Dlouhodobé komplikace po covidu-19 podle něj mohou souviset právě s postižením drobných cév. Věci se ale nyní věnuje řada studií, které zatím nemají jednoznačný závěr.
„U některých pacientů vidíme, že skutečně prodělali zánět srdečního svalu. Zdá se, že většina z nich zatím neprobíhá závažně a nevede k těžkému poškození. Těžká postižení jsme vždy viděli v souvislosti s poškozením plic. Pozorujeme i plicní embolizace, zjevné jsou i poruchy srdečního rytmu, fibrilace síní, část pacientů může mít i výpotek v osrdečníku. Také to je jedna z komplikací, které se vídají a které mají pravděpodobně zánětlivou příčinu,“ dodal profesor Linhart k dopadům covidu-19 na kardiovaskulární systém.

Na výskyt krevních sraženin při covidu-19 Seznam Zprávy už dříve upozornily. Přesná data z Česka zatím k dispozici nejsou. Například studie nizozemských a francouzských vědců ale potvrzují, že krevní sraženiny vznikají u 20 až 30 procent kriticky nemocných pacientů s covidem-19. Nemusí se ale týkat jenom těžkých případů.

„Systémy krevního srážení, které stojí za tvorbou sraženin, patří k reaktivním systémům organismu a odrážejí se v nich i infekce a záněty. Ty mohou narušit rovnováhu krevního srážení a vést k jeho nadměrné aktivitě, jejímž výsledkem je tvorba sraženin v cévách. Postiženy mohou být přitom jak větší, tak i menší cévy. Může jít o embolizaci například do plic až po selhávání funkce některých orgánů,“ uvedl pro Seznam Zprávy Miroslav Penka, místopředseda České společnosti pro trombózu a hemostázu ČLS JEP.
„Covid-19 je závažná infekce, proto nepřekvapuje, že zvláště u těžších forem této nemoci, ale nejen u nich, dochází k těmto komplikacím,“ dodal.

Krevní sraženiny mohou být příčinou vzniku plicní embolie. Jde o život ohrožující onemocnění, při kterém dochází k náhlé obstrukci plicnice – hlavní tepny přivádějící krev do plic, nebo některé z jejích větví. Při příznacích je třeba rychle vyhledat lékařskou pomoc.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 31. bře 2021 8:47:28

Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků