Meditace

Meditace

Nový příspěvekod lklknml » úte 21. led 2020 9:07:00

Návštěvník píše:Cesta za nalezením vnitřního klidu: Je meditace jen nafouklá bublina?

Řada metod práce s vlastním tělem a myslí s sebou nese punc ezoteriky a nepodložených tvrzení o fantastických účincích. Co když ale skutečně fungují? Vědci podrobili ty nejčastěji skloňované podrobným výzkumům a v případě meditací došli k řadě zajímavých závěrů.

Obrázek
Lidský mozek je tvarovatelný a my můžeme pomocí meditace hrát aktivní roli při jeho přetváření.

Meditaci se po celém světě věnují miliony lidí. Její historie sahá tisíce let nazpět a provází v různých obměnách mnoho kultur, etnik, náboženských i filozofických směrů. Tento fenomén tedy nemohl uniknout pozornosti vědců, a ti jej již po mnoho let podrobují různým výzkumům. A vědeckým studiím se opravdu daří prokazovat pozitivní vliv meditace na lidské tělo, zdraví a mozek. Dnes není pochyb o tom, že meditace a různé relaxační techniky působí blahodárně na lidskou psychiku i organismus, snižují napětí ve svalech, dochází při nich ke zpomalování srdečního rytmu a celkově pomáhají lidskému tělu odpočívat.

Výzkumy z posledních let prokazují i řadu dalších efektů, které meditace může přinášet: například změny v šedé kůře mozkové, a dokonce i její obnovu v některých specifických oblastech. Rozvoj technologií umožňuje odborníkům lepší a detailnější zkoumání různých procesů, jež se dějí v tomto fascinujícím a nesmírně složitém lidském orgánu během samotné meditace nebo při jejím dlouhodobém praktikování. Při zkoumání různých vlivů na mozek také vstupuje do hry nedávné zjištění z 20. století, že organizační a řídící centrum organismu je tzv. neuroplastické, čili schopné se vyvíjet a měnit i v průběhu dospělého života. Je tedy opravdu možné, že vliv meditace na organismus je něco víc než pouze trochu zveličený účinek prosté relaxace.

Meditační techniky a vědomé bytí

Různých meditačních a relaxačních technik existuje nespočetné množství. Velká část z nich má svůj základ v některých náboženských směrech nebo filozofiích, jiné vznikají jako sekulární pouze za účelem práce s vlastní myslí. Mezi ty nejzákladnější patří způsob meditace, jehož podstatou je vědomí přítomného okamžiku. V tomto stavu se mysl ustálí v bezpředmětném pozorování. Tuto techniku lze obecně nazvat meditací všímavosti, anglicky mindfulness, a právě ona bývá předmětem řady výzkumů. Mindfulness meditace je založena na relativně jednoduchém principu, kdy se meditující snaží nezúčastněně pozorovat a nijak nehodnotit psychické dění, ať je jakékoliv.

To se může při prvních pokusech zdát téměř nemožné, protože lidský mozek má tendenci zaplavovat mysl různými myšlenkami tím naléhavěji, čím více se je snažíme potlačit, ale s trochou cviku a s použitím správných technik to lze brzy zvládnout. Na základě principů mindfulness vyvinul profesor Jon Kabat-Zinn již na konci sedmdesátých let 20. století na lékařské fakultě univerzity v Massachusetts léčebný program pro snižování stresu, tzv. Mindfulness-based stress reduction (MBSR).

Cílem programu byla pomoc pacientům lépe zvládat stres a různé projevy jeho dlouhodobého působení, jako je úzkost, deprese a vyčerpání. Západní medicína využívá intervence založené na mindfulness pro snižování stresu a zdravotních příznaků již desítky let a v USA a západní Evropě program poskytují stovky zdravotnických zařízení.

Měřitelné změny v mozku

Mezi nejznámější výzkumy potvrzující fyziologicky prospěšné účinky meditace patří ten, který provedli vědci z Harvardské univerzity v nemocnici v Massachusetts. Trval osm týdnů, během nichž skupina 16 dobrovolníků pravidelně meditovala každý den přibližně půl hodiny. Hlavní autorka Sara Lazar, která vede v Massachusettské nemocnici psychiatrický výzkumný program, využila pro zkoumání dobrovolníků zejména techniky zobrazování mozku. Dobrovolníkům byly zhotoveny snímky mozku pomocí magnetické rezonance dva týdny před zahájením bádání a následně i po jeho skončení. Tyto snímky byly následně porovnány a analyzovány. Odborníci se v analýze zaměřovali zejména na ty části mozku, na nichž byly patrné změny v jeho stavbě.

Z výzkumu vyplynulo, že soustředěná meditace má za následek měřitelné změny v mozku v oblastech spojených s pamětí, vědomím sama sebe, empatií a stresem, konkrétně v hipokampu, zadní cingulární kůře, mozečku a dalších jeho částech. Mozky nově meditujících také zaznamenaly zmenšení amygdaly, oblasti mozku spojené se strachem, úzkostí a agresivitou. Menší velikost amygdaly korelovala také se sníženou úrovní stresu.

Iniciátorka výzkumu účinků meditace na lidský mozek Brita Holz, členka týmu v Massachusettské nemocnici, k zjištěným výsledkům uvedla: „Je úžasné si uvědomit, že je lidský mozek tvarovatelný a že právě my můžeme pomocí meditace hrát aktivní roli při jeho přetváření, což se projeví na celkovém lepším zdraví a kvalitě lidského života.“

Výzkum meditace v České republice

První český neurovědecký výzkum meditace a jejího vlivu na mozkovou aktivitu začal v roce 2013. Tým vedený neurologem MUDr. Oldřichem Vyšatou se zaměřil na zmiňovanou meditaci všímavosti (mindfulness) a hledal rozdíly mezi meditujícími a nemeditujícími. Projektu se zúčastnilo sedm zkušených a pravidelně meditujících a kontrolní skupinu tvořilo naopak sedm lidí bez předchozí zkušenosti s meditací. Vědci průběžně analyzovali signály z EEG (elektroencefalografie), což je diagnostická metoda používaná k záznamu elektrické aktivity mozku. Zkoumali zejména, jakým způsobem se vzájemně ovlivňují různé části mozku.

Dosavadní výsledky zkoumání například ukázaly, že je možné s vysokou mírou přesnosti odlišit zkušené meditující od nemeditujících právě v souvislosti s odlišnou aktivitou různých částí mozku, především ve frontální (čelní) a okcipitální (týlové) oblasti.

Praktické využití meditace a technik mindfulness v tuzemském prostředí je možné ilustrovat například na tréninkovém programu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Odborníci z univerzity vytvořili osmitýdenní program pro studenty, vyučující a zaměstnance, během kterého s pomocí sociálních sítí rozesílají přihlášeným lidem zprávy, v nichž jim ukazují různé meditační metody. Program pomáhá účastníkům především se zvládáním stresových situací. Podobné programy fungují i v zahraničí, zejména ve Velké Británii a ve Spojených státech. 

Meditační technika pro každého

Abyste mohli meditovat, nemusíte odjet na sedm let do tibetského kláštera. Už během několika dní budete techniku ovládat natolik dobře, abyste ji mohli používat a čerpat z ní sílu v každodenním životě. Nepotřebujete žádné speciální pomůcky, ani konkrétní prostředí. Védská meditace je otevřena pro každého. Jediné, co potřebujete, je 15–20 minut času. Shon okolního světa není překážkou a místem pro meditaci se tak může stát obývací pokoj, autobus, rušné náměstí, letadlo či jakékoliv jiné místo, kde můžete pohodlně zavřít oči. 

Usaďte se na židli s oporou zad (či křeslo, gauč…) a zavřete oči.
Následujících 20 minut nedělejte vůbec nic. Na nic se nesoustřeďte, na nic konkrétního nemyslete, v klidu seďte a relaxujte. Mysl nechejte bloudit, jak se jí zachce.
Zpočátku to může vypadat složitě, mysl bude neklidná a bude se snažit zachytit témat, která během dne řešíte. Budete-li však meditaci praktikovat pravidelně delší dobu, zklidní se myšlenky samy a bude jich čím dál tím méně.


Petr Hanslian

+ viz

POMEDITAČNÍ TEXT

Tak ta fakta o výzkumu jsou zajímavá, díky za info. O to zarážející jsou ty přiblblé bláboly k tomu nalepené. Tak jsem pátral, kdes to vyšťáral, a 100+1. Aha :D. Vzpomínám na dávné časy, jak jsme se v práci smáli, když jsme si 100+1 pročítali při sváče. Je slušnost uvést zdroj, když už to od někoho obšlehneš.
A ten tvůj pomeditační text, to jsou taky fakt výplody... klasická meditace není fascinace, emoční zapadnutí do něčeho (představ, sexu, drogy...) ale zůstat koncentrovaný bez partikulárního předmětu koncentrace. Což je velmi těžké a bez pomocných, citově neutrálních předmětů koncentrace (jako je dech, svíčka atpod.) se běžný člověk neobejde. Okolní prostředí u toho samozřejmě hraje velmi významnou roli.
Můžeš si ovšem v mysli představovat např. soulož a říkat tomu meditace. "Shon okolního světa" se tě dotýkat nebude, a věřím, že "Už během několika dní budete techniku ovládat". Good luck.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Meditace

Nový příspěvekod P.En » úte 21. led 2020 9:35:06

Tohle téma není ode mě, aby nebyla mýlka. Co se týče toho textu, nejde o meditaci, aby nebyla mýlka.
P.En
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod lklknml » úte 21. led 2020 10:40:38

P.En píše:Tohle téma není ode mě, aby nebyla mýlka.
Aha. Mohl bys zvážit registraci. Totiž nezřídka zde vystupuje univerzální Návštěvník (třeba když někdo zapomene vyplnit jméno). A taky pak jméno P.En nejde škodolibě zneužít. Což by teoreticky mohlo být i teď.

P.En píše:Co se týče toho textu, nejde o meditaci, aby nebyla mýlka.
Myslíš toho pomeditačního textu předpokládám, aby nebyla mýlka. A ten z meditace vyplývá, jinak by pomeditační označení postrádalo smysl.
Tedy z jaké meditace vycházíš? Tantrické (apod.) techniky totiž u mě vyvolávají nedůvěru, tak by mě to zajímalo.
Kdybych si totiž ten tvůj pomeditační text zasadil do jiného (svého) kontextu... hned bych na to koukal jinak :). Což nemusí být padlé na hlavu, nůž v kontextu krájení chleba vypadá jinak než v kontextu vraždy.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Meditace

Nový příspěvekod P.En » úte 21. led 2020 22:07:37

Myslíš toho pomeditačního textu předpokládám, aby nebyla mýlka. A ten z meditace vyplývá, jinak by pomeditační označení postrádalo smysl.
Tedy z jaké meditace vycházíš? Tantrické (apod.) techniky totiž u mě vyvolávají nedůvěru, tak by mě to zajímalo.
Kdybych si totiž ten tvůj pomeditační text zasadil do jiného (svého) kontextu... hned bych na to koukal jinak :). Což nemusí být padlé na hlavu, nůž v kontextu krájení chleba vypadá jinak než v kontextu vraždy

Jj, ten příměr s nožem mě taky navštívil... Hele, nehledej v tom nic extra. Ty budeš realista a já jsem poeta. Jinak vyrůstal na józe. Upanišady a tak. Moderní duchověda mě nebere. A co se meditace týče.. no co si o ni budem vyprávět žejo, když každé slovo, myšlenka.., je jen clona, co se dá ovšem prokouknout :-)
P.En
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod ... » pon 01. čer 2020 19:43:07

miroslav píše:
Návštěvník píše:"Meditace nemá nic společného s tím, abychom se dostávali do extáze, spirituálního vytržení nebo klidu. A také nic s pokusem stát se lepším člověkem. Meditace jednoduše znamená vytvořit si prostor, ve kterém budeme schopni odhalit a vyřešit naše neurotické odvádění od sebe sama, naše skryté úzkosti a naděje."

Chögjam Trungpa


Dík :)

Tohle vlákno je je opravdu pestré. Zahrnuje komentáře (citace a videa) od opravdového duchovního pohledu na meditaci (Trungpa, Krishnamurti) až po ty (duchovní populisty), kteří tento pojem zneužívají a deformují pro potřeby svého "duchovního" ega a ega svých posluchačů obdivovatelů.


Tohle dlouhodobě sledovat může být docela poučné - nejen pokud jde o to, nakolik je někdo ovládaný nějakou svou nenaplněnou potřebou a trvá proto na svém dosavadním pochopení jako na tom nejvyšším, ale i nakolik v nás vzniká odpor k tomu, co dělá.

Vnímám jako užitečnější přijmout fakt, že pokud navzdory řadě pokusů dalších diskutujících nedokáže dotyčný člověk něco pochopit, je to důsledek jeho dosavadních zkušeností a z nich i vyplývající míry pochopení. Pak nás nepřepadají negativní emoce. Věci, které se opakovaně znovu a znovu ukazují jako nezměnitelné, se můžeme učit přijímat takové, jaké jsou - protože takové jsou. Což neznamená, že by se ignorovala možnost, že by během vývoje mohlo dojít i k jejich změně.
...
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod miroslav » úte 02. čer 2020 16:32:58

... píše:Vnímám jako užitečnější přijmout fakt, že pokud navzdory řadě pokusů dalších diskutujících nedokáže dotyčný člověk něco pochopit, je to důsledek jeho dosavadních zkušeností a z nich i vyplývající míry pochopení.


Přijmout je dobré vše, s čím se setkáváme. To je základ, abychom mohli o tom, s čím se setkáváme věcně diskutovat, nezatíženi nějakým naším nepřijetím, odporem, nebo naopak chtěním, potřebou atd.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 16. pro 2020 6:24:21

Někdy v pubertě se objevila při pohledu do zrcadla ona magická otázka: "Kdo jsi?"

Bylo to z takové hloubky, že z ní mrazilo.

A ptalo se to neskutečné, imaginární, které nezná odpověď, toho skutečného, které ji zná.
Návštěvník
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod Pedriito » stř 16. pro 2020 7:58:09

Návštěvník píše:Někdy v pubertě se objevila při pohledu do zrcadla ona magická otázka: "Kdo jsi?"

Bylo to z takové hloubky, že z ní mrazilo.

A ptalo se to neskutečné, imaginární, které nezná odpověď, toho skutečného, které ji zná.

To jo, na mě to přišlo na základce, seděl v lavici, poslouchal učitelku, a najednou jako bych byl mimo tělo... Pak přišel pohlavek a poznámka do žákajdy, že nedávám pozor :D

Mě to příjde prostě magické, založit meditaci na hledění na svůj obraz v zrcadle. Ale možná tomu jen nerozumím.
Pedriito
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod lklknml » stř 16. pro 2020 9:59:18

Návštěvník píše:Někdy v pubertě se objevila při pohledu do zrcadla ona magická otázka: "Kdo jsi?"

Bylo to z takové hloubky, že z ní mrazilo.

A ptalo se to neskutečné, imaginární, které nezná odpověď, toho skutečného, které ji zná.

"Budeš-li se dlouho dívati do hlubiny, hlubina se podívá do tebe", praví se :).

"Každé ráno jsi mě pozdravil; neopětoval jsem snad tvůj pozdrav?" pravil mistr nešťastnému žákovi Zenu, který mu vyčítal nedostatečné množství předávaného učení. Nuž pravda, není to ono mrazivé šimrání strachu z hloubky u Oshových uctívačů (zkráceně oslů).
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Meditace

Nový příspěvekod salmo1cz » ned 28. bře 2021 21:56:54

Dobrý večer.
Paní M.Tomášova popisovala svůj první vhled při pastvě koz a popisuje tam to šlehání proutkem do země.Dá se to z meditačního hlediska nějak pojmenovat, kvalifikovat, kvantifikovat, prostě nějak meditačně uchopit?Díky.
Dá se v tom stavu propadnout až do čistého blaženého bezčasého bytí.
salmo1cz
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod miroslav » pon 29. bře 2021 9:40:30

salmo1cz píše:Dá se to z meditačního hlediska nějak pojmenovat, kvalifikovat, kvantifikovat, prostě nějak meditačně uchopit?


Důležité je nechat to být.
Odolat pokušení egem to uchopit.
Kvalifikování, kvantifikování, meditační uchopování je spolehlivý prostředek aby to přestalo a už se nevrátilo a zbydou jen teorie...
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Meditace

Nový příspěvekod miroslav » pon 29. bře 2021 10:29:45

P.S.
A také není dobré o tom někomu říkat nebo psát (když tak až s velkým odstupem času).
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 10:37:14

miroslav píše:Odolat pokušení egem to uchopit....

Co se to nesnažit uchopovat egem, ale jen tomu otevřít srdce s radostí a vděkem, že to existuje, bez ohledu na to, jestli si je toho zrovna má osoba vědomá.
Návštěvník
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 11:43:24

Návštěvník píše:
miroslav píše:Odolat pokušení egem to uchopit....

Co se to nesnažit uchopovat egem, ale jen tomu otevřít srdce s radostí a vděkem, že to existuje, bez ohledu na to, jestli si je toho zrovna má osoba vědomá.


To jsou domněnky z mysli, která ještě nemá ani co uchopovat. Nebot' kdyby se tomu všechno neotevřelo, tak by se to vůbec nestalo.
Návštěvník
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 11:47:18

salmo1cz píše:Dá se to z meditačního hlediska nějak pojmenovat, kvalifikovat, kvantifikovat, prostě nějak meditačně uchopit?

Kdo nebo co má potřebu to uchopit a proč? Co si od toho uchopení slibuje? :what:
Návštěvník
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod salmo1cz » pon 29. bře 2021 16:05:56

miroslav píše:
salmo1cz píše:Dá se to z meditačního hlediska nějak pojmenovat, kvalifikovat, kvantifikovat, prostě nějak meditačně uchopit?


Důležité je nechat to být.
Odolat pokušení egem to uchopit.
Kvalifikování, kvantifikování, meditační uchopování je spolehlivý prostředek aby to přestalo a už se nevrátilo a zbydou jen teorie...


Ano, tak to je.Já jsem to praktikoval léta a před lety a skutečně pokud jsem se to snažil nějak uchopit proklouzlo to mezi prsty.Naštěstí jsem to neřešil a řekl jsem si děláš něco špatného...Ne, je ti špatně...Ne, tak neřeš. Umožňovala mi to práce a bylo fajn.
Vzpomněl jsem si na to když jsem nedávno četl knihu paní Tomášové a znám pár lidi kterým by to mohlo pomoci nic více za tím není.
salmo1cz
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod miroslav » pon 29. bře 2021 17:17:46

salmo1cz píše:
Ano, tak to je.Já jsem to praktikoval léta a před lety a skutečně pokud jsem se to snažil nějak uchopit proklouzlo to mezi prsty.Naštěstí jsem to neřešil a řekl jsem si děláš něco špatného...Ne, je ti špatně...Ne, tak neřeš. Umožňovala mi to práce a bylo fajn.
Vzpomněl jsem si na to když jsem nedávno četl knihu paní Tomášové a znám pár lidi kterým by to mohlo pomoci nic více za tím není.


No vidíš :)
Tak co tě vede k tomu nějak si zaškatulkovat to, co o své ranné zkušenosti píše paní Tomášová?

Neškatulkovat, Být... ať se děje co se děje - ať děsivé, nebo Krásné, Objevné, Poznání...
A to co přichází, nedotčeno egem, to je Cesta, Neznámo...

Hlavně odolat, aby se toho nechytlo ego - já vidím, já jsem zažil, poznal, atd.
Jinak to zmizí, promění se na vzpomínku a vrátíme se tam, kde to už moc dobře známe. A už se "To" (Boží Milost) nevrátí...
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 29. bře 2021 20:09:52

miroslav píše:
salmo1cz píše:
Ano, tak to je.Já jsem to praktikoval léta a před lety a skutečně pokud jsem se to snažil nějak uchopit proklouzlo to mezi prsty.Naštěstí jsem to neřešil a řekl jsem si děláš něco špatného...Ne, je ti špatně...Ne, tak neřeš. Umožňovala mi to práce a bylo fajn.
Vzpomněl jsem si na to když jsem nedávno četl knihu paní Tomášové a znám pár lidi kterým by to mohlo pomoci nic více za tím není.


No vidíš :)
Tak co tě vede k tomu nějak si zaškatulkovat to, co o své ranné zkušenosti píše paní Tomášová?

Neškatulkovat, Být... ať se děje co se děje - ať děsivé, nebo Krásné, Objevné, Poznání...
A to co přichází, nedotčeno egem, to je Cesta, Neznámo...

Hlavně odolat, aby se toho nechytlo ego - já vidím, já jsem zažil, poznal, atd.
Jinak to zmizí, promění se na vzpomínku a vrátíme se tam, kde to už moc dobře známe. A už se "To" (Boží Milost) nevrátí...

Nezmizí, nemůže. Nikdy to nevzniklo, tak to nikdy nemůže zmizet. To, co může zmizet, je jen ego, které zaclání. Nevadí popis, nevadí, když to pojmeduješ, nevadí tomu vůbec nic. Stejně jako slunci nevadí vůbec nic. Jen, když se na ně chceš dívat skrz stěnu, tak ho neuvidíš.
Návštěvník
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod salmo1cz » pon 29. bře 2021 22:06:39

Ano, je to tu stále a pořád.Mysl je nástroj vědomí, posledním krokem je mysl opustit a zůstane vědomí...čisté bytí bez ega v jemné blaženosti, prosto času.

Mysl a ego fungují jako bouře, která vytváří neproniknutelnou clonu zmatku.
salmo1cz
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod lklknml » úte 30. bře 2021 7:32:06

Kdo poznává, nemluví.
Kdo mluví, nepoznává
.

Duch vane, kam chce. Jak bys ho mohl šlehat proutkem?
Jak bys mohl otevírat srdce něčemu, z čeho srdce je?
Jak bys chtěl neuchopovat, čím to držíš?

A proč to tu píšu někomu, kdo to číst nepotřebuje, něco, co ono není? :what:
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Další

Zpět na Co mě napadá

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků