Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 31. bře 2021 14:16:12

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... zlo-659113
Flegr: Povinné očkování na podzim. Po covidu přijde nové zlo

Profesor Jaroslav Flegr se ve své nejnovější předpovědi kolem koronaviru věnuje lékům a novým vakcínám. „Jestli nedorazí nějaký další dárek z Číny, tak už příští roky budou normální,“ sděluje. V západních zemích si pak podle něj budou muset lidé vybrat – buď návrat lockdownů, nebo zavedení povinného očkování proti covidu.

„Tak co tam máme teď? Čtvrtá vlna brzy skončí. Se vzestupem teplot výrazně poklesne infekčnost viru. Počet nově infikovaných osob klesne už během dubna pod dva tisíce denně a během května pod tisíc. Velkou roli v dalším poklesu (doufejme) sehraje preventivní PCR testování ve školách a v podnicích, a také před nejrůznějšími kulturními, sportovními a společenskými hromadnými akcemi. V důsledku iniciativy zdola (a nespíš přes pasivní odpor vlády a Ministerstva zdravotnictví) se totiž takové preventivní testování postupně rozšíří a začne rychle vracet náš život k normálu,“ poznamenal Flegr.

„S naočkováním seniorů a části dalších rizikových osob poklesne výrazně mortalita a morbidita spojená s covidem. Méně nově infikovaných skončí v nemocnici a méně jich bude umírat. Pokles počtu pacientů v nemocnicích, a zejména na jednotkách intenzivní péče, však bude nepříjemně pomalý. Tím, jak jsme nechali epidemii řádit v naší populaci mnoho měsíců, nahromadili se nám v nemocnicích ‚bojovníci‘ – odolní jedinci, kteří dokážou s nemocí zápasit týdny a měsíce. Novináři se kvůli tomu budou podivovat, proč v nemocnicích čím dál víc převládají mladší ročníky. Do nemocnic se nám také bude vracet nezanedbatelné procento z těch, co už z nich byli v minulém půl roce propuštěni po zdánlivém vyléčení. Umírat na covid se tedy bude i v době, kdy už dosáhneme díky proočkování rizikové populace a částečnému promoření populace s rizikovým chováním kolektivní imunity. Ta by mohla nastat, až očkování či nemoc prodělá 50–60 % populace. Jejímu dosažení asi příliš nepomůže propagační kampaň státu. Spíše to budou skandály s prominenty, kteří budou přistiženi, jak předbíhají ve frontě na vakcínu. A také covidové pasy, které budou vyžadovány pro cesty do řady zemí i pro účast na některých tuzemských akcích. O zavedení těchto pasů se bude nejdříve zuřivě diskutovat a následně se tak nějak samovolně zavedou, bez ohledu na průběh a výsledek předchozí diskuse. A mezi prvními si je pořídí jejich nejhlasitější odpůrci – princip je princip, ale dovolenka v Řecku je dovolenka v Řecku,“ dodal.

„S velkou pravděpodobností se už do konce léta objeví léky a léčebné postupy, které dokážou podstatně zvýšit šance nemocných na uzdravení. Kromě inhibitorů virových enzymů a monoklonálních protilátek by to mohla být krevní plazma od pacientů, kteří prodělali covid, nebo dokonce od očkovaných osob. Objeví se vakcíny druhé generace nasměrované proti několika místům na povrchu viru. Imunitu proti nim už virus prostřednictvím mutací prolomí jen obtížně. Sputnik a možná i některé čínské vakcíny se začnou vyrábět v dobré (a především standardní) kvalitě mimo Rusko a Čínu a získají díky tomu (už zaslouženě) evropskou certifikaci,“ řekl Flegr.

„V dobře proočkovaných zemích se začnou objevovat mutanty, které prolomí vakcínami navozenou imunitu. Tam příslušná ohniska snadno uhasí, větší škody však způsobí v pomalu očkujících zemích s vysokým výskytem viru, kam budou rychle importovány. V nich se zase objeví mutanty, které nebudou zachycovat běžně používané testy. V zemích, kde bude dobře fungovat trasování (tedy asi ne v Česku) se budou šířit mutanty, které si budou pacienta šetřit – infikovaný bude vykazovat méně příznaků nemoci, bude však šířit nákazu po delší dobu. Léto bude ve znamení boje s importem cizokrajných mutant viru a také s dezinformátory, kteří se budou snažit torpedovat procesy vakcinace, trasování a preventivního testování, a tím protáhnout epidemii o další rok(y). Na tomto poli začne dominovat spíše Čína, která umí na epidemii vydělávat lépe než Rusko,“ zmínil také známý odborník zabývající se zejména toxoplazmózou.

„Na podzim už začne normálně prezenční výuka – díky pravidelnému testováním PCR testy, a také už budou dávno otevřené obchody a nejspíš i restaurace – díky covidovým pasům. Až do nástupu zimního počasí bude nejspíš epidemie pod kontrolou. S ochlazením se však infekčnost viru opět zvedne a začnou se i u nás šířit ‚zlejší‘ zimní mutanty. Kolektivní imunita, která stačila z kraje podzimu, už v zimně stačit nebude – k jejímu zachování bude třeba mít imunních asi 80 % populace. V západních zemích si budou muset lidé vybrat – buď návrat lockdownů, nebo zavedení povinného očkování proti covidu. V zemích s nezralou demokracií a vysokým stupněm nedůvěry ve státní orgány i odborníky si patrně zvolí pod křížovou palbou dezinformačních webů i domácích obchodníků se smrtí (dovozců testů, roušek a podobně) neefektivní a nákladné lockdowny. Zimní vlna epidemie, a tedy i intenzita lockdownů, však už budou mírnější než ty letošní – zejména vlivem pokročilé imunizace populace a existence kapacit pro preventivní PCR testování,“ míní Flegr.

„Velkým problémem jara příštího roku může být vlna chřipky a dalších respiračních onemocnění. Tím, že v důsledku přijatých proticovidových opatření jsme je zde dva roky neměli, poklesla v populaci imunita proti těmto nemocem. Po odložení roušek tak lze s velkou jistotou očekávat příchod neobyčejně silné vlny viróz. Je možné, že u nás bude její nástup ještě o rok odložen, ale v úspěšnějších zemích, kde se už příští zimu díky vakcinaci obejdou bez protiepidemických opatření, může chřipka představovat o dost horší problém než covid. Z těchto zemí bude chřipka importována k vám. Já osobně se proto proti ní nechám poprvé v životě očkovat již letos,“ dodal Flegr.

„Jestli nedorazí nějaký další dárek z Číny, tak už příští roky budou normální. Jen nám oproti minulým letům stoupne úmrtnost a nemocnost, a také klesne průměrná doba dožití. Vše toto v důsledku poškozeného zdraví nezanedbatelného procenta bývalých pacientů s covidem a také loňského a letošního mnohaměsíčního zhroucení preventivní a odkladné zdravotní péče. Tyto následky covidu a nepřiznané strategie promořování budou zřetelné ještě řadu let,“ zakončil Flegr, že další předpověď přinese zase v srpnu.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 01. dub 2021 8:44:45

z FB:

Jiří Šinkora

Pořád dostávám spoustu dotazů na věci, o kterých jsem už psal a ke kterým jsem se vyjádřil. Navíc nemůžu osobně odpovídat každému, koho osobně neznám. Přesto je mi vyčítáno, že někdy nereaguju. Prostě to není možné ani přečíst, tak se nezlobte.

Na rozdíl od mnoha lidí, které hysterie jměnem COVID-19 přikovidovala doma, mám díky restikcím mnohem víc práce. Všechny lety trvají mnohonásobně déle, nablblá vláda mě nutí chodit až na 3 PRC testy týdně, někdy dvakrát během dvou dnů. Soud sice včera rozhodl, že mi nikdo nesmí bránit k návratu do vlasti bez negativního PCR testu, ale stejně na něj dnes musím, nebo mě zítra nevezmou do letadla, které ještě přesměrovali přes Zurich, takže strávím velkou část Velkého pátku o šest až deset kiláků blíže k Bohu. Bez pití a jídla, takže Nebe je ještě dál.

Přesto to nevzdám a budu pravidelně psát komentáře, zohledňující většinové diskuse a dotazy na mé zdi:

Ano, naše vláda zvládla epidemii nejhůř na celém světě. Švédsko se sice omluvilo svým občanům za svůj přístup, ale tím nemysleli inteligentní pomalé promořování většinové populace, nýbrž nedostatečnou ochranu seniorů, zvláště v pečovatelských zařízeních. Podobně se omluvili i Belgičané. Podíváte-li se na počet mrtvých, tak je jasné, že selhalo Česko a vláda se ještě snaží shodit všechno na naše údajné nezodpovědné chování, které neexistuje. A blb Hamáček navíc ukazuje prstem na Brazílii, v podstatě rozvojovou zemi s početnými slumy a mizernou infrastruturou ve svých mnoha částech, kde jsou čísla mrtvých nižší. Nebo Mexiko...
Ano, k reinfekcím velmi často dochází, osobně jsem měl rýmu už alespoň pětkrát, naposled včera večer. Přesto budu nejspíš PCR negativní, protože jsem již plně imunní přirozenou cestou a virus se na mých sliznicích nemůže pomnožit tak, abych trpěl něčím jiným než několikahodinovým kýcháním a ucpaným nosem. Když dostanu menší dávku, necítím nic. To však neznamená, že nemůžu nikoho nakazit, koronaviry prostě na nákazu v populaci spoléhají, jinak by tady už dávno nebyly.

Ano, v několika málo případech je druhotná infekce horší než první. Otázka je, jestli první infekce měla nějaké příznaky anebo to byla jenom virová RNA zjištěná v nose pomocí PCR. Dvě i více těžších infekcí mělo jen pár lidí a je to tím, že jejich imunitní systém nedokázal napoprvé vybudovat dostatečnou ochranu a paměť. I ten, o kom víte, že už plaval, se může utopit a učenlivá imunita obratlovců (lymfocyty) jsou úžasný, nikoli však naprosto dokonalý a naprosto spolehlivý vynález evoluce. Všechno může selhat.
Ano, některé renomované osobnosti šíří nejrůznější bludy. Například, že očkování proti koronaviru do svalu je účinnější než imunita po infekci. Není a nikdy nebude. Očkování vás ochrání před významným průnikem viru to těla a do orgánů a tedy před těžkým průběhem. Zároveň vytvoří částečnou ochranu povrchu těla, takže při infekci budete šířit méně viru do svého okolí. Rizikové skupiny, tedy hodně staří lidé a ti, kteří si svou životosprávou zničili imunitu, musí na očkování spoléhat, protože s poměrně vysokou pravděpodobností jejich imunitní systém infekci nezvládne. A pak je tady statisticky naprosto nevýznamná skupina lidí, která nepatří do rizikových kategorií a přesto šíření viru ve svém těle nezabrání a mohou i zemřít. Jestli to je skrytou vadou imuniti anebo obrovskou prvotní infekční dávkou se možná někdy dozvíme. Imunita získaná přirozenou cestou je pestřejsí a odolnější proti mutacím. Může existovat ve formě, kdy skoro nelze zjistit protilátky. Ale k jejímu udržení potřebujeme opakované infekce. Třeba se nakonec prokáže, že očkování přirozeně imunních lidí bude garantovat přeměnu v slizničního supermana. Ale moc tmu nevěřím. Spíš to může v několika málo případech vyvolat třeba embólii.

Ne, děti očkovat nesmíme. Je eticky i odborně nepřijatelné dráždit imunitní systém někoho, koho se COVID netýká. Navíc tím můžeme vira tlačit k mutacím, aby přežil ve svých nepřirozenějších hostitelích. Komu je nad 18, ať se rozhodne, jestli se viru bojí anebo ne. Přestárlí imunologové a další odborníci by měli nechat děti na pokoji a pokud se bojí, tak ať se naočkují. Po úspěšném očkování, až to od dětí chytnou, budou mít rýmu.
Je potřeba najít vhodnou chvíli pro rozvlonění - virus musí populací cirkulovat stejně jako ostatní viry. Opakované vystavení našich imunitních systémů tomuto viru v nás vybuduje trvalou kolektivní imunitu jako proti všem ostatní koronavirům, rhinovirům a dalším slizničním virům.

Kdo je přirozeně imunní vakcínu v naprosté většině případů nepotřebuje, určitě ne 2 dávky. Kdo se bojí, že se do té většiny nevejde, ať se nechá naočkovat, v naprosté případů to je bezpečné. No a když ho potom bude bolet hlava, rychle do špitálu. Tam vás zachrání před tím, aby se o vás po zbytek života musel někdo starat.

A už nemám čas, abych komentoval nesmysly, které šíří pánové Hořejší, Flégr a další. Musím jít na další PCR test, abych se mohl zítra vrátit do země, kde se vedení zbláznilo ze strachu, co to provedli.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 01. dub 2021 10:35:35

Návštěvník píše:https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Flegr-Povinne-ockovani-na-podzim-Po-covidu-prijde-nove-zlo-659113
Flegr: Povinné očkování na podzim. Po covidu přijde nové zlo

Profesor Jaroslav Flegr se ve své nejnovější předpovědi kolem koronaviru věnuje lékům a novým vakcínám. „Jestli nedorazí nějaký další dárek z Číny, tak už příští roky budou normální,“ sděluje. V západních zemích si pak podle něj budou muset lidé vybrat – buď návrat lockdownů, nebo zavedení povinného očkování proti covidu.

„Tak co tam máme teď? Čtvrtá vlna brzy skončí. Se vzestupem teplot výrazně poklesne infekčnost viru. Počet nově infikovaných osob klesne už během dubna pod dva tisíce denně a během května pod tisíc. Velkou roli v dalším poklesu (doufejme) sehraje preventivní PCR testování ve školách a v podnicích, a také před nejrůznějšími kulturními, sportovními a společenskými hromadnými akcemi. V důsledku iniciativy zdola (a nespíš přes pasivní odpor vlády a Ministerstva zdravotnictví) se totiž takové preventivní testování postupně rozšíří a začne rychle vracet náš život k normálu,“ poznamenal Flegr.

„S naočkováním seniorů a části dalších rizikových osob poklesne výrazně mortalita a morbidita spojená s covidem. Méně nově infikovaných skončí v nemocnici a méně jich bude umírat. Pokles počtu pacientů v nemocnicích, a zejména na jednotkách intenzivní péče, však bude nepříjemně pomalý. Tím, jak jsme nechali epidemii řádit v naší populaci mnoho měsíců, nahromadili se nám v nemocnicích ‚bojovníci‘ – odolní jedinci, kteří dokážou s nemocí zápasit týdny a měsíce. Novináři se kvůli tomu budou podivovat, proč v nemocnicích čím dál víc převládají mladší ročníky. Do nemocnic se nám také bude vracet nezanedbatelné procento z těch, co už z nich byli v minulém půl roce propuštěni po zdánlivém vyléčení. Umírat na covid se tedy bude i v době, kdy už dosáhneme díky proočkování rizikové populace a částečnému promoření populace s rizikovým chováním kolektivní imunity. Ta by mohla nastat, až očkování či nemoc prodělá 50–60 % populace. Jejímu dosažení asi příliš nepomůže propagační kampaň státu. Spíše to budou skandály s prominenty, kteří budou přistiženi, jak předbíhají ve frontě na vakcínu. A také covidové pasy, které budou vyžadovány pro cesty do řady zemí i pro účast na některých tuzemských akcích. O zavedení těchto pasů se bude nejdříve zuřivě diskutovat a následně se tak nějak samovolně zavedou, bez ohledu na průběh a výsledek předchozí diskuse. A mezi prvními si je pořídí jejich nejhlasitější odpůrci – princip je princip, ale dovolenka v Řecku je dovolenka v Řecku,“ dodal.

„S velkou pravděpodobností se už do konce léta objeví léky a léčebné postupy, které dokážou podstatně zvýšit šance nemocných na uzdravení. Kromě inhibitorů virových enzymů a monoklonálních protilátek by to mohla být krevní plazma od pacientů, kteří prodělali covid, nebo dokonce od očkovaných osob. Objeví se vakcíny druhé generace nasměrované proti několika místům na povrchu viru. Imunitu proti nim už virus prostřednictvím mutací prolomí jen obtížně. Sputnik a možná i některé čínské vakcíny se začnou vyrábět v dobré (a především standardní) kvalitě mimo Rusko a Čínu a získají díky tomu (už zaslouženě) evropskou certifikaci,“ řekl Flegr.

„V dobře proočkovaných zemích se začnou objevovat mutanty, které prolomí vakcínami navozenou imunitu. Tam příslušná ohniska snadno uhasí, větší škody však způsobí v pomalu očkujících zemích s vysokým výskytem viru, kam budou rychle importovány. V nich se zase objeví mutanty, které nebudou zachycovat běžně používané testy. V zemích, kde bude dobře fungovat trasování (tedy asi ne v Česku) se budou šířit mutanty, které si budou pacienta šetřit – infikovaný bude vykazovat méně příznaků nemoci, bude však šířit nákazu po delší dobu. Léto bude ve znamení boje s importem cizokrajných mutant viru a také s dezinformátory, kteří se budou snažit torpedovat procesy vakcinace, trasování a preventivního testování, a tím protáhnout epidemii o další rok(y). Na tomto poli začne dominovat spíše Čína, která umí na epidemii vydělávat lépe než Rusko,“ zmínil také známý odborník zabývající se zejména toxoplazmózou.

„Na podzim už začne normálně prezenční výuka – díky pravidelnému testováním PCR testy, a také už budou dávno otevřené obchody a nejspíš i restaurace – díky covidovým pasům. Až do nástupu zimního počasí bude nejspíš epidemie pod kontrolou. S ochlazením se však infekčnost viru opět zvedne a začnou se i u nás šířit ‚zlejší‘ zimní mutanty. Kolektivní imunita, která stačila z kraje podzimu, už v zimně stačit nebude – k jejímu zachování bude třeba mít imunních asi 80 % populace. V západních zemích si budou muset lidé vybrat – buď návrat lockdownů, nebo zavedení povinného očkování proti covidu. V zemích s nezralou demokracií a vysokým stupněm nedůvěry ve státní orgány i odborníky si patrně zvolí pod křížovou palbou dezinformačních webů i domácích obchodníků se smrtí (dovozců testů, roušek a podobně) neefektivní a nákladné lockdowny. Zimní vlna epidemie, a tedy i intenzita lockdownů, však už budou mírnější než ty letošní – zejména vlivem pokročilé imunizace populace a existence kapacit pro preventivní PCR testování,“ míní Flegr.

„Velkým problémem jara příštího roku může být vlna chřipky a dalších respiračních onemocnění. Tím, že v důsledku přijatých proticovidových opatření jsme je zde dva roky neměli, poklesla v populaci imunita proti těmto nemocem. Po odložení roušek tak lze s velkou jistotou očekávat příchod neobyčejně silné vlny viróz. Je možné, že u nás bude její nástup ještě o rok odložen, ale v úspěšnějších zemích, kde se už příští zimu díky vakcinaci obejdou bez protiepidemických opatření, může chřipka představovat o dost horší problém než covid. Z těchto zemí bude chřipka importována k vám. Já osobně se proto proti ní nechám poprvé v životě očkovat již letos,“ dodal Flegr.

„Jestli nedorazí nějaký další dárek z Číny, tak už příští roky budou normální. Jen nám oproti minulým letům stoupne úmrtnost a nemocnost, a také klesne průměrná doba dožití. Vše toto v důsledku poškozeného zdraví nezanedbatelného procenta bývalých pacientů s covidem a také loňského a letošního mnohaměsíčního zhroucení preventivní a odkladné zdravotní péče. Tyto následky covidu a nepřiznané strategie promořování budou zřetelné ještě řadu let,“ zakončil Flegr, že další předpověď přinese zase v srpnu.



Však se uvidí, kolik toho Flegr správně předpověděl. :wink:
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 01. dub 2021 10:47:09

https://www.lidovky.cz/domov/bez-ockova ... _domov_rkj
Klíčem k porážce covidu je očkování dětí, jinak se ‚uhnízdí‘ právě u nich. Kdy se k vakcíně dostanou?

Bez očkování dětí se covid nevymýtí a nezíská se kolektivní imunita, varují epidemiologové. Navíc až se proočkuje dospělá populace, virus se podle nich „uhnízdí“ právě u dětí. Výrobci očkovacích látek už finišují studie, naděje se upírají opět k firmám Pfizer, Moderna či AstraZeneca.

Vakcinační premiant dospělých Izrael chystá očkování dětí starších dvanácti let patrně už na jaře, ale ani USA nehodlají otálet. Věří v podzimní termín, který by jim zajistil hladký průběh školního roku. Evropa zatím opatrně přešlapuje a vyčkává, Česko nevyjímaje.

Že bude nezbytné děti naočkovat, není pochyb. Dřív než v roce 2022 se ale malí Češi nedočkají.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 03. dub 2021 9:14:20

Přední lékaři se vyjadřují k otevření škol, rouškám, testování a očkování

https://vratmedetidoskoly.cz/vyjadreni- ... cCALkTDVys
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 03. dub 2021 10:17:15

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... u-40355928
Merkelová chystá pro Němce uzávěru čínského střihu

Rozsáhlé zavíraní škol či zákaz vycházení během dne. Tak přísnou celostátní uzávěru plánuje kancléřka Angela Merkelová pro Německo. O lockdownu čínského střihu by se mělo jednat po velikonočních svátcích, napsal deník Bild. Kancléřku rozčiluje, jak vlažně přistupují premiéři některých spolkových zemí k opatřením, jež by měla třetí vlnu pandemie brzdit. Nejvíce ji dráždí přístup Severního Porýní-Vestfálska a Sárska.

Epidemiologové očekávají, že po svátcích významně vzroste počet infikovaných právě kvůli tomu, že se opatření na Velikonoce nezpřísnila, jak se snažila Merkelová prosadit. Jednání kancléřky s premiéry by se mělo konat po svátcích, a to 12. dubna.

„O ničem se zatím nerozhodlo,“ sdělil Bildu zdroj z Křesťanskodemokratické unie Německa, tedy strany kancléřky.

Přísný lockdown by mohl podle kuloárových informací zahrnovat plošný zákaz vycházení i během dne či rozsáhlé uzávěry škol. Místo regionálních a velmi odlišně uložených uzávěr by bylo možné nařídit ultra přísnou uzávěru v délce několika týdnů. Podniky by musely pravidelně testovat a byla by v co nejširším možném rozsahu nařízena práce z domova.

Všechna opatření by se mohla prosadit prostřednictvím novely zákona o potírání infekčních chorob. Pokud se spolkové země dobrovolně nezavážou k přísným uzávěrám, mohla by je nařídit spolková vláda právě prostřednictvím tohoto zákona. Znamenalo by to dosud nevídané jednání, kdy kancléř nařizuje proti vůli spolkových premiérů, podotýká Bild.

V Německu během 24 hodin přibylo 18 129 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a v souvislosti s ním 120 úmrtí. V porovnání s minulým týdnem, kdy nebyl sváteční den, je to pokles zhruba o tisícovku. Prudce ovšem roste počet infikovaných na jednotkách intenzivní péče.

Celoněmecké reprodukční číslo bylo v pátek odpoledne na hodnotě 1,03. To znamená, že 100 infikovaných nakazí v průměru dalších 103 osob. O den dříve bylo reprodukční číslo 0,99. Teprve v případě, že se drží delší dobu na nižší úrovni než jedna, epidemie ustupuje.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 03. dub 2021 17:16:09

Izraelské znovuzrození. Lidé během svátků mohou na večeře i navštěvovat blízké

Izraelci slaví Pesach. Zatímco většina evropských zemí chystá na Velikonoce přísná protiepidemická opatření, život v židovském státě se postupně vrací k normálu. Rodiny se tak na jeden z nejstarších náboženských svátků mohou potkávat, jsou otevřené synagogy i restaurace. Země naočkovala proti nemoci covid-19 už většinu obyvatel.

Izrael se díky masivnímu očkování vrátil k normálu už začátkem března

"Mohu se scházet s přáteli, chodit na večeře, setkávat se s rodinou. Je to tu už úplně uvolněné, může nás sedět dvacet u jednoho stolu," popisuje serveru Aktuálně.cz 73letý Tomi Shved z Tel Avivu, který přišel do Izraele z tehdejšího Československa před více než 40 lety.

Přes polovinu obyvatel Izraele už dostalo obě dávky vakcíny proti koronaviru. Ti, kteří se nechali naočkovat, dostali průkaz, se kterým mohou chodit do divadel, restaurací nebo sportovních center. Naočkovaní učitelé znovu zahajují prezenční výuku. Uvnitř se mohou scházet skupiny až 20 lidí, venku až 50.

O to symboličtější je, že právě Pesach je vůbec prvním svátkem za poslední rok, který Izraelci mohou slavit téměř jako dřív. Pesach, někdy přezdívaný židovské Velikonoce, se v zemi slaví sedm dní, z nichž první a poslední den jsou největšími svátky. Připomíná útěk Židů z egyptského otroctví. Pocit osvobození a nové naděje ale letos po dlouhých měsících přísných opatření získává nový význam.

"Není symbolické jen to, že je to svátek svobody, ale je to také svátek rodiny," vysvětluje pro list The Times of Israel David Stav, hlavní rabín města Šoham a šéf liberální ortodoxní organizace Tzohar. "Letos se rodiny znovu shledávají. Lidé, kteří byli velmi opuštění, zvlášť starší lidé byli odděleni od rodin, teď najednou znovu nalézají svobodu a radost z toho, že mohou být spolu."

Lockdown a očkování

Lidé mají možnost během jarních oslav navštívit třeba koncert a festival nebo zajít s dětmi, na které oslavy svátku často cílí, na workshopy. "Velmi se to změnilo. Loni platil úplný lockdown, nesměli jsme nikam chodit a vidět jsem se směl jen s nejbližší rodinou, maximálně v šesti lidech. Všechno bylo velice špatné," vzpomíná Shved. Vláda tehdy zavřela i synagogy a mnoho lidí svátek slavilo s rodinou přes videohovory. Nebo zůstali úplně sami.

Teď v Izraeli přibývá okolo 450 nových případů nákazy denně, ty už ale mají často lehčí průběh a nemocnice se začínají vyprazdňovat. Lidé se například minulou sobotu sešli na velkou společnou večeři seder, tedy na první z důležitých událostí Pesachu.

"Je to výsledek přísných opatření, která jsme měli," myslí si Shved. "Přísných lockdownů a velmi rychlého očkování."

Přesto ještě země nemá nad koronavirem vyhráno. Tomi Shved i po svém očkování zůstává opatrný, ačkoliv podle svých slov už k několika přátelům na večeři vyrazil. V Izraeli jako i v jiných státech se totiž objevuje skupina lidí, kteří se očkovat nechtějí.

Komunita ultraortodoxních Židů, kteří ze začátku váhali, už naočkována víceméně je. Problémem jsou teď někteří lidé, kteří věří například konspiračním teoriím, upozorňuje list Foreign Policy. Kromě toho, že bez očkování je jejich život a pohyb omezený, ale tamní vláda nemá žádný způsob, jak je k vakcinaci přinutit.

Obrat k lepšímu

Zdravotnické úřady očekávají, že oběma dávkami vakcíny budou do konce května naočkováni všichni, kdo na to mají nárok. Třetina občanů jsou lidé do 16 let a v této skupině se začne očkovat, až firmy Pfizer a BioNTech označí svůj přípravek za bezpečný i pro děti. Zatím se očkují ve skupině do 16 let jenom chronicky nemocní nebo obézní.

Podle statistik se v Izraeli od začátku epidemie nakazilo koronavirem přes 832 000 lidí a zemřelo 6188 pacientů. ( Počet obyvatel v Izraeli 9 197 590;
ČR obyvatel - 10 723 954; nakazilo se 1 549 734; zemřelo 26 867 .)

Shved věří, že se situace v zemi i ve zbytku světa začíná obracet k lepšímu. "To je rozdíl mezi nadějí a očekáváním. V očekávání se můžete zklamat, ale naděje vám zůstane," dodává se smíchem.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/iz ... f6b220ee8/
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 04. dub 2021 12:46:54

Otevřený dopis Ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy panu Ing. Robertu Plagovi, Ph.D., členu Rady vlády pro zdravotní rizika MUDr. Petru Smejkalovi
a expertům z Mezioborové skupiny pro epidemické situace.
.

Vážení odborníci,
Ze sdělovacích prostředků jsem se dozvěděl, že je opět ohrožena pravidelná výuka všech dětí ve školkách, školách a že navrhujete rotaci žáků po třídách.
Chtěl jsem Vás proto požádat, zda byste si prosím přečetli tento dopis a pokusili se ještě jednou přehodnotit svoje stanovisko. Obracím se na vás jako otec, pedagog, lékař a profesor epidemiologie s platnou licencí pro výkon povolání.
Všichni v této republice jsou již epidemií Covid-19 unaveni a také všichni v přímém přenosu vidí, že plošná opatření, jak jsou navrhována jsou neúčinná, anebo účinná až po velmi dlouhé době. Nikdo doposud nenašel odvahu, aby s plošnými opatřeními realizoval zároveň opatření cílená, zaměřená na vnímavou, ale ohroženou populaci.
Během realizovaného lockdownu společnosti od 1. 3. 2021 došlo k dalšímu uzavření škol a zařízení pro děti a mládež. V mnoha rodinách se stalo, že děti byly ve větším kontaktu se seniorskou populací, která je pomáhala hlídat. Docházelo tak k intenzivnímu mezigeneračnímu přenosu viru, který je skutečnou příčnou téměř neklesajícího počtu úmrtí seniorů na Covid-19. Ukázalo se, že během prvních tří týdnů lockdownu dokonce stoupal podíl infikovaných osob starších 65 let v porovnání se stejným obdobím předtím. To je jasný důkaz neúčinnosti plošných opatření.
Každý chápe respektování 4R (ruce, rouška, rozestup a rozum) v Lidlu a na náměstí, ale pořád se nedaří vysvětlit v populaci, že nejdůležitější je dodržovat tato opatření při styku se seniorskou populací. Nejde o to seniory, kteří nejsou očkováni, separovat, izolovat, ale mít intenzivní každodenní ale krátký kontakt za dodržení pravidel 4R.
Obávám se, že navrhovaná rotace dětí ve školách povede znovu k vyššímu počtu infikovaných a v konečném důsledku zemřelých osob starších 65 let, které ještě nebyly očkovány.
Do nemocnic proudí osoby starší 65 let, které neustále i po třech měsících očkování přispívají k více jak 90 % všech úmrtí na covid-19. Jakmile bude konečně tato skupina proočkována, pak výrazně poklesne zátěž nemocnic.
Proto se prosím zasaďte především o to, aby seniorská populace dostala absolutní prioritu a aby třeba od 12. 4., kdy půjdou děti do školy, se nebude už očkovat nikdo mladší 65 let. To je cílené opatření, které jste měli realizovat již od počátku uzavření společnosti.
I přesto, že všichni nás 10 miliónů lidí nosíme respirátory ve vnějším prostředí, pořád se najde denně asi 1500 lidí, kteří v rodině nebo jako přátelé infikují neočkované seniory. Tento aspekt byste měli vysvětlovat a vysvětlování mít jako druhé cílené opatření.
Na základě vámi doporučeného plošného testování v podnicích jsme všichni zjistili, že počet pozitivních osob je jen kolem jednoho procenta. Osobně bych chtěl všem lidem poděkovat, že opatření dodržují, protože důkazem je právě velmi nízký počet pozitivně testovaných osob v práci a v závodech.
Jen potřebujeme, aby tento malý počet osob neinfikoval seniory, a to je potřeba vysvětlovat.
V poslední době se ukazuje, že bezpříznakový rozsévač většího množství viru je více chiméra než skutečnost. Virus se množí v živé tkáni nosohltanu, která je inervována a pokud nemocný nemá nějakou neurologickou poruchu, musí cítit, že mu není dobře a podle toho by se měl zachovat – intenzivně dodržovat 4R.
.
Děti patří do školy dnes už snad ani ne kvůli výuce, jako spíše kvůli dennímu řádu a hlavně socializaci. Do prázdnin je celkem 10 týdnů výuky a pokud by se dodržel nesmyslný návrh na rotaci tříd, děti by tak přišly do školy jen na 5 týdnů. To je pro mě nejen jako pro otce naprosto nepřijatelné. Děti by měly mít každý den po školní výuce ještě alespoň 2 hodiny školou řízených pohybových aktivit mimo budovu na hřištích, nebo v parku či lese, aby více sportovaly, posilovaly imunitní systém a zjistily, že viset na mobilním telefonu není tak příjemné jako si zazávodit a vyplavit endorfiny z vítězství a zátěže. Výuka by měla být prodloužena alespoň do 15. července a nový školní rok by se měl zahájit už kolem poloviny srpna.
Prosím přehodnoťte svůj postoj. Jsem si vědom toho, že jsem někde označován za Mengeleho, pablba, exota, prezidentem Kubkem i za dezinformátora, ale nemůže mi nikdo upřít to, že v oblasti epidemiologie pracuji desítky let a že jsem v této oblasti nejcitovanější českým lékařem v zahraničí.
Prosím otevřete školy a neprovádějte další plošné experimenty s dětmi. Nezaslouží si to. Na světe jsme především kvůli svým dětem a pro ty chceme to nejlepší. Vše ostatní je podružné.
Děkuji!
.

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.
SCI = 3300; h-index = 30; i10-index = 62
Hradec Králové 4. 4. 2021
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod salmo1cz » ned 04. dub 2021 13:17:07

Jaká čtvrti vlna?U nás končí vlna třetí, většina zemí teprve třetí vlnu očekává.Z historie většina pandemických chřipek končí čtvrtou slabší vlnou, s očkováním i bez očkování.
salmo1cz
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 04. dub 2021 14:43:25

Černé neštovice: Nejstrašnější virus v dějinách má s COVIDem-19 mnoho společného

Nejsmrtelnější virus v dějinách lidstva, který decimoval lidstvo, byl virus pravých neštovic. Černé neštovice zasáhly Evropu v 17. století a o sto let později zaútočily znovu. 19. století nebylo výjimkou a ještě v šedesátých letech 20. století nebylo nad virem vyhráno. S koronavirem, se kterým se naše civilizace potýká nyní, má téměř shodnou inkubační dobu a infekčního činitele – vir.

Nemoc faraonů
Je pravděpodobné, že neštovice řádily již kolem roku 10 000 př. n. l., a zdá se, že se vyskytovaly i ve starověkém Egyptě. Mumie faraona Ramesse V. datována do roku 1160 př. n. l. vykazuje typické známky neštovic a je možné, že na následky této choroby zemřel. V průběhu 10. století n. l. popsal pravé neštovice perský lékař a polyhistor Rhazes a odlišil je od spalniček.

Epidemie se nevyhnula ani králům
Skutečná epidemie pravých, tzv. černých neštovic zasáhla Evropu v letech 1693 a 1694, kdy se jednou z obětí stala i mladá královna Marie II. Stuartovna (1662–1694) V nové Anglii docházelo k vypuknutí nemoci průběžně. Nejvíce nemoc decimovala populace severoamerických indiánských kmenů.

První pokusy o vakcinaci
Číňané proti neštovicím očkovali, do škrábnutí na kůži zdravé osoby vkládali hnis z případu mírného onemocnění. Turci používali podobnou očkovací techniku, kterou zaznamenala manželka britského vyslance v Turecku lady Mary Wortley Montagu[1]. Informaci o svém pozorování přivezla zpět do Anglie, kde byla tato metoda očkování prozkoumána a následně zavedena do praxe. První pokusy byly nebezpečné, neboť se stále jednalo o živý virus, byť pocházel z mírných forem onemocnění.

Ave, krávy!
Úspěšný boj proti pravým neštovicím zahájil Edward Jenner, který v roce 1798 přišel na to, že dojičky nakažené kravskými neštovicemi získaly odolnost vůči neštovicím, kterými trpěli lidé. Využil tedy kravské neštovice, které nebyly smrtelné a hlavně, kdo nákazou prošel, téměř nikdy už neonemocněl těmi pravými. Svou metodu nazval jako vakcinaci (z latinského slova vacca = kráva). Jeho průlomový objev brzy získal na popularitě a výrazně přispěl k omezení výskytu neštovic v Británii.

Boj s virem na území Čech, Moravy a Slezska
Metoda se brzy rozšířila do všech koutů světa. V českých zemích před objevením vakcíny ročně umíralo 2–17 tisíc lidí ročně. Jen v Praze roku 1799 zemřelo na pravé neštovice 10 tisíc lidí. Při poslední epidemii roku 1872 zabilo toto vysoce infekční onemocnění v českých zemích na 43 tisíc lidí. V českých zemích se poprvé začalo proti pravým neštovicím očkovat už v roce 1821. Od roku 1882 bylo na území Čech, Moravy a Slezska hlášeno 8 739 případů onemocnění a 1594 úmrtí. V dalších letech to bylo se statistikou obdobné, avšak roku 1919 se výskyt vyšplhal přes 10 tisíc onemocněné a 981 úmrtí. Zejména proto bylo roku 1919 povinné očkování a přeočkování proti neštovicím na území Československa zavedeno zákonem ze dne 15. července 1919 Sb. č. 412.

Boj s virem ve světě
V roce 1967 představovaly neštovice ve světě však stále velkou hrozbu, ale jak se vakcinace šířila po celém světě, jejich význam stále klesal. Poslední přirozeně se vyskytující případ byl diagnostikován v říjnu 1977, a roku 1980 vyhlásila Světová zdravotnická organizace její eradikaci (úplné vymýcení). K jejich eradikaci výraznou měrou přispěl český epidemiolog Karel Raška, který v roce 1959 prosadil světový eradikační program pravých neštovic a do jehož vedení se sám postavil. Po vyhlášení eradikace pravých neštovic bylo očkování a přeočkování proti pravým neštovicím zrušeno postupně ve všech státech světa.

Bioterorismus?
V současné době se díky vymýcení neštovic vakcinace již neprovádí. Virus jistě v nějaké formě v některých laboratořích existuje a nová lidská generace není vůči této infekční nemoci imunní. Zejména proto je třeba obezřetnosti, neboť by mohl virus posloužit jako nástroj tzv. bioterorismu.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 04. dub 2021 16:33:51

Jaroslav Dušek 1. díl: Kolik lidí zemře kvůli nařízením vlády, lockdownu, hysterii a stresu v izolaci, bez sportu a kamarádů s rouškou na puse?


„Demokracie ničí sama sebe, protože zneužívá svého práva na svobodu a rovnost, protože učí své občany, aby považovali drzost za právo, bezpráví za svobodu, neomalený projev za rovnost a anarchii za pokrok.“ Tato moudrá slova měl vyřknout starověký řecký rétorik, filozof Isokratés pěkných pár století před naším letopočtem. Nechce se mi věřit, jak jsou ta slova navzdory staletím stále stejně platná. Co z toho vyplývá? Že jsme se za nějakých 2300 let dokázali poučit tak málo, nebo že navzdory všem bolestným historickým zkušenostem jsou nám stále lhostejné opravdu velké, vznešené lidské hodnoty? Protože jak řekla různými slovy celá řada klasiků, vyspělost společnosti se mimo jiné pozná podle toho, jak si dokáže cenit svobody slova, protože bez svobody slova přijde velmi rychle o všechny ostatní svobody. A zdá se, že západní země nosí z předmětu svoboda slova každý rok horší a horší známku. Nejen o svobodě slova a svobodě ducha si budeme povídat s filmovým a divadelním hercem, spisovatelem a přemýšlivým člověkem, Jaroslavem Duškem.

https://www.kupredudominulosti.cz/dusek ... LK98On4s14
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod salmo1cz » pon 05. dub 2021 11:03:40

Černé neštovice, virus který decimoval lidstvo.Ano to nikdo nerozporuje.
Nicméně na covid umírají lidi stejně jako u tzv.Špaňelské chřipky H1N1.Starší ročníky na zápal plic a mladší ročníky na cytokinovou bouří.
salmo1cz
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 08. dub 2021 15:14:59

"Nevěřila jsem, že to může projít.

Hovořím o podmínkách návratu dětí do škol. A to hned z několika poloh. Jako máma, která si neumí představit, že bych něčemu podobnému vystavila své děti, kdyby byly ještě malé. Jako babička, která má vnuky ve věku druhé třídy a předškolního věku, tedy to má v přímém přenosu včetně toho, že vidím, co daný věk znamená a jak co děti v tomto věku přijímají a vnímají. A jako právnička, která nad navrhovanými opatřeními strávila pár dnů (a nocí), a zjistila, že jsou tzv. proti všemu - proti mezinárodním úmluvám, našemu ústavnímu pořádku a řadě našich zákonů. Dala jsem si tu práci, a dala právní analýzu na papír. Tak, aby to bylo srozumitelné i pro právní laiky. A vůbec mi nešlo o nějaké formální porovnávání zákonů - naopak, patřím mezi ty, kteří tvrdí, že jde-li o zdravý rozum a spravedlnost, i zákon se má odsunout na vedlější kolej.Šlo mi o to najít právní oporu proti snaze ničit našim dětem zdraví.

Tedy šlo mi o to uchránit naše děti před onou zrůdností, kterou tam někdo nahoře od stolu vymyslel. Bez ohledu na názory řady specialistů, které v analýze cituji rovněž, a kterým věřím tisíckrát více, než politikům."

celý článek: https://blog.aktualne.cz/blogy/jana-ham ... emj9Y_AEWg
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » čtv 08. dub 2021 21:02:48

"Bachaři přitvrzují. A myslím si, že už by bylo také dobré ten pokus přerušit, protože se zasebevražďuje hodně lidí...."
"Sleduji to s takovým zvláštním pocitem úžasu a opravdu musím přiznat, že vždy bachaři dokáží překvapit."
"Já tu celou situaci vnímám jako porodní stavy. A já pořád vidím to nové zrození..."
"Každá krize přinese něco lepšího, nového."

Pěkný rozhovor...


Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra » čtv 08. dub 2021 22:11:26

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek ... u-40356430
Naděje dožití v Evropě poprvé klesla. Týká se to i Čechů

V naprosté většině zemí Evropské unie vloni meziročně klesla naděje dožití. V devíti zemích, a to včetně České republiky, ukazatel klesl ve srovnání s rokem 2019 o jeden rok a více, ukázaly údaje evropského statistického úřadu Eurostat. Mírný růst naděje dožití zaznamenaly v EU jen Dánsko a Finsko. V posledních desetiletích naděje dožití v západní Evropě neustále rostla, její pokles je od 60. let velice neobvyklým jevem.


Nejvyšší pokles zaznamenalo Španělsko, kde se naděje dožití snížila o více než rok a půl, informoval ve středu Eurostat. O zhruba rok a půl klesla také v Bulharsku, Litvě, Polsku a Rumunsku.

V České republice indikátor zaznamenal propad o jeden rok. České děti narozené v roce 2020 by se tak měly v průměru dožít 78 let a čtyř měsíců. To je stejný údaj jako v roce 2013. O jeden až dva měsíce se naděje dožití zvýšila v Dánsku a Finsku.

Naděje dožití uvádí předpokládaný věk, kterého se dožijí děti narozené v daném roce. Údaj výrazně ovlivňují stav zdravotnictví, životního prostředí, ekonomiky či bezpečnostní situace v zemi.

Kvůli chybějícímu údaji z Irska Eurostat nezveřejnil unijní průměr za loňský rok. Ten však bude takřka jistě nižší než v roce 2019, kdy unijní naděje dožití činila 81 let a čtyři měsíce. V České republice byl tehdy údaj o dva roky nižší. V letech 2010 až 2019 se unijní údaj zvýšil o rok a půl.

V roce 2019 byl údaj nejvyšší ve Španělsku, kde dosahoval 84 let. Letos je Španělsko druhé společně s Itálií a Švédskem. V těchto třech zemích ukazatel dosáhl 82 let a pěti měsíců. Nejvyšší byl na Maltě s 82 lety a osmi měsíci. Nejnižší byl v Bulharsku se 73 lety a osmi měsíci a v Rumunsku se 74 lety a třemi měsíci.

Pokles po šedesáti letech
Naděje dožití se v posledních desetiletích v evropských zemích zvyšovala. Od 60. let v západní Evropě rostla každé desetiletí i o dva roky, v posledních dekádách se ale růst zpomaloval. Eurostat poukázal, že pokles byl zaznamenán v době, kdy státy Evropské unie čelily pandemii covidu-19.

Letos Eurostat uvedl, že během trvání epidemie v loňském roce, a sice od března do prosince, zemřelo o 580.000 lidí více, než činil průměr z předchozích let.

Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod salmo1cz » čtv 08. dub 2021 22:44:46

Pro Krista pána co je na tom k nepochopení.
Očkování proti Covidu má v ideálním případě zabránit propuknutí onemocnění, ale hlavně má bránit díky nakopnutí imunitního systému člověka k těžkým projevům a tak odblokovat JIP lůžka.Žádná nemocnice vás nebude operovat pokud nemá volné místo na JIP.
Očkování není mysterium, je to záležitost stará 200 let.
salmo1cz
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 10. dub 2021 13:13:21

Naděje z Izraele: Proočkovanost změnila lidem život až k nevíře, říká velvyslanec

„Je to až k nevíře. Když jsem byl v únoru v Izraeli kvůli očkování, tak byl v zemi úplný lockdown, jako je nyní v Česku,” říká v rozhovoru pro Právo izraelský velvyslanec v České republice Daniel Meron. Poté, co je v zemi už více než polovina obyvatel naočkovaná vakcínou proti covidu, země podle něj funguje téměř jako před pandemií.

Vakcínu proti onemocnění covid-19 již dostalo asi 5,3 milionu Izraelců starších 16 let, 4,9 milionu mají za sebou i druhou dávku, vaše země má 9,3 milionu obyvatel. Jak se to promítá do běžného života izraelské společnosti?

Jsme hrdí, že jsme první země na světě, která má takhle masově proočkovanou populaci. Teď je to více než padesát procent lidí, a to v posledních třech týdnech zcela zásadně změnilo život v zemi. Je to až k nevíře. Když jsem byl v únoru v Izraeli kvůli očkování, tak byl v zemi úplný lockdown, jako je nyní v Česku, ale teď je u nás už všechno otevřené.

Můj syn mi poslal video z koncertu v univerzitním kampusu se stovkami studentů, lidé mohou chodit na fotbalové zápasy, do restaurací, pořádat venkovní akce. Většina školáků se vrátila do lavic. Ne všichni, ale většina ano. Jediné, co je jiné proti normálu – lidé na ulicích pořád nosí roušky. Během dvou týdnů by ale tahle povinnost měla být zrušena. Jen pro srovnání: před dvěma měsíci jsme měli ve vážném nebo kritickém stavu 1300 lidí, nyní to je kolem 350. Všechny nemocnice už začaly zavírat covidová oddělení.

Podle vyjádření zástupce izraelského ministerstva zdravotnictví Izrael zaplatil za vakcíny víc, než USA nebo Evropská unie. Byl toto ten nejdůležitější prvek izraelského vakcinačního úspěchu?

Za prvé, oficiálně nepotvrzujeme, kolik jsme za vakcíny zaplatili. To je obchodní tajemství mezi námi a dodavateli. Přesto ano, zaplatili jsme víc, než je běžná cena. Náš premiér (Benjamin Netanjahu) řekl, že je připraven investovat do toho každý šekel, který bude třeba.

A to proto, že se se nám to velmi brzy vrátí. Skutečně, už v březnu Izrael znovu otevřel ekonomiku, což je toho důkazem.

Také jsme začali jednat se společností Pfizer, ale i Modernou a ostatními, hodně brzy, už na konci léta minulého roku. Premiér Netanjahu osobně volal řediteli Pfizeru.

Kromě toho jsme se rozhodli sami vyrábět vakcíny, a to byl také důvod, proč byl premiér Andrej Babiš v Izraeli, aby prozkoumal tuto možnost. Mluvili jsme o ní už s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, s premiéry Dánska, Maďarska a také Česka, zda se chtějí zapojit a společně rozjet výrobní linku na vakcíny obecně, mít bezpečnou síť pro případ, že by v budoucnu nastala jiná pandemie, abychom nebyli poslední v řadě.

Podle izraelských médií společnost Pfizer zastavila další dodávky Izraeli kvůli obavám, že za ně nedostane zaplaceno. Důvodem má být politická situace v zemi. Zástupci farmaceutické společnosti se údajně vyjádřili o Izraeli jako o „banánové republice“. Co si o tom myslíte?

Moc té citaci nevěřím. Máme velmi dobré vztahy s vedením Pfizeru. Doufám, že naše dohody budou dodrženy. Premiér Netanjahu v předvolební kampani deklaroval své nasazení pro boj s covidem i tím, že si s výkonným ředitelem Pfizeru Albertem Bourlou volají klidně ve tři ráno.

Premiér Netanjahu čelí soudu kvůli řadě korupčních kauz, po nedávných volbách se ale znovu snaží obsadit křeslo předsedy vlády. Nemají politické turbulence v zemi negativní dopad na izraelské tažení proti covidu?

Předně nikdo v Izraeli nemá radost ze čtvrtých voleb za dva roky. Jsme svým způsobem v patové situaci. Ani po posledních volbách nikdo nemá jasnou většinu v parlamentu. Prezident dal v úterý jako prvnímu šanci opět Netanjahuovi, aby sestavil vládu. Nemyslím si ale, že by to mělo jakýkoliv vliv na boj s covidem, a to proto, že většina politických hráčů podporuje názor, že pro Izrael je nejdůležitější očkovat. Politici se mohou hádat o tom, jak dlouho má trvat lockdown, jak se mají otevírat školy, to ale není to nejdůležitější. Je shoda, že se musí očkovat co nejvíc to jde.

Podle statistiky se ekonomika Izraele za loňský rok propadla jen o 2,5 procenta, mnohem méně, než jsme se původně obávali. To má mnoho důvodů, i ten, že jsme hodně závislí na technologiích, které covid nezasáhl. Obě mé dcery pracují v tomto odvětví z domova a situace se jich nijak nedotkla. Za šest týdnů bychom měli mít novou vládu, pokud nebudeme muset znovu k volbám, a tuhle vládu bude čekat tvrdá práce v otázkách nezaměstnanosti a navrácení lidí do pracovního procesu.

V Izraeli je situace trochu odlišná než v České republice. Okamžitě po nástupu pandemie přišla o práci řada lidí. V Evropě je jiný systém, kdy lidi dostávají kompenzace a zůstávají u původních zaměstnavatelů. V Izraeli byli propouštěni. Byl okamžik, kdy jsme měli najednou nezaměstnanost 25 procent. Teď jsou všichni tito lidé buď přijímáni zpět na svá místa nebo jdou pracovat jinam.

Dalším problémem je, že 10 měsíců děti nechodily do škol a přišly o spoustu látky, to je problém. Vzdělávání je u nás stejně jako v ČR základem úspěchu. Takže teď se vede velká diskuse o tom, jestli nezrušit letní prázdniny, to vyvolává dohady učitelů i politiků. Takže to budou hlavní úkoly pro novou vládu, ať už v ní bude kdokoliv.

Média uvádějí, že počet naočkovaných izraelských Arabů a ultraortodoxních Židů je ve srovnání s ostatními obyvateli nižší. Proč? Je důvodem to, že mají omezenější přístup k vakcínám než zbytek populace, jak tvrdí některé lidskoprávní organizace?

Statistické údaje jsou správné, ale důvod je jiný. Tohle prostě není pravda. Jde o to, že se s těmito komunitami musí víc pracovat, přesvědčovat je. Jsou obecně velmi podezřívaví a nevěří vládě. Je to také otázka vzdělanosti a nevzdělanosti. Každopádně čísla proočkovanosti rostou, zapojili jsme do kampaně jak lidi z ultraortodoxních komunit, tak Araby.

Rád bych dodal, že Izrael naočkoval všechny zahraniční diplomaty včetně velvyslance Martina Stropnického a jeho týmu, všechny zahraniční pracovníky včetně těch, co jsou v Izraeli nelegálně, těch je asi 40 tisíc a sto tisíc Palestinců, kteří přijíždějí za prací do Izraele. Ti všichni byli naočkováni.

Izrael je stále uzavřen pro turisty, kteří nemají očkování proti koronaviru nebo doklad o tom, že nedávno prodělali covid. Změní se to, až dostane vakcínu většina obyvatel? Budou moci Izraelci cestovat v létě do zahraničí?

Minulý týden jsem se sešel s českou ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou a jednali jsme o tom, jak obnovit turistiku mezi našimi zeměmi. Měla velký zájem na tom, aby se Izrael otevřel Čechům a ČR Izraelcům. Zatím je Izrael uzavřený. Přestože vakcinace jde tak dobře, otevírat chceme hodně pozvolna. Zatím turismus neočekáváme. Chtěli bychom ale, aby se Izraelci mohli vrátit do Česka co nejdříve to bude možné.

Izraelci dostávají tzv. zelené pasy, certifikáty, že dostali obě očkovací dávky. Neslouží jen jako propustka do normálního života, znovu otevřených restaurací, na koncerty a stadiony, o nichž jsem mluvil, ale také pro cesty do zahraničí. Zatím máme dohodu, že Izraelci budou moci na Kypr a do Řecka, rádi bychom, aby Česko bylo třetí zemí, kterou budou smět navštívit. Izraelci Prahu a Česko milují, před pandemií jich sem ročně přijíždělo
200 tisíc, v Evropě to pro ně byla destinace číslo jedna. Už rok nejsou žádné letecké spoje, to je skutečně tragédie. Chci vidět obnovení letů Smartwings, ČSA a El Al na lince z Tel Avivu do Prahy, Izraelce přilétající sem a v dalším kroku Čechy směřující do Izraele.
https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... c-40356574
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 11. dub 2021 9:49:46

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/le ... e-40356611
Lékař: Dopady postcovidového syndromu jsou tvrdé

Negativním testem na covid-19 toto onemocnění často nekončí. Po těžkém průběhu mohou být pacienti i týdny připojeni na přístrojích. Po vyléčení totiž bojují s tzv. postcovidovým syndromem. Lékaři varují, že může těžce postihnout i ty, kteří měli lehký průběh infekce. Jeden den běhají, druhý neujdou pár metrů, zvracejí, kašlou. Vitaminy a antibiotika nepomáhají.

Především v nemocnicích na jihu Česka, kde jsou počty nově nemocných stále vysoké, upozorňují zdravotníci, že mnoho postelí a přístrojů slouží těm, kteří už dávno covid pozitivní nejsou.

„Ke konci týdne bylo sedm nemocných z třiadvaceti hospitalizovaných na anesteziologicko-resuscitační klinice. Jde většinou o nejtěžší případy, které jsou na umělé plicní ventilaci,“ popsal Právu Vladimír Šrámek, přednosta Anesteziologicko-resuscitační kliniky FN u sv. Anny v Brně.

Podle něj jsou to nejčastěji pacienti se závažnými infekcemi plic, pneumotoraxem: „Pak jde například o selhání ledvin, výjimečně mozkové příhody. Délka léčby u těchto lidí je po prodělání covidu různá. Může to být několik dní, ale třeba také víc než jeden měsíc.“

Problémy mají další tři měsíce
Po propuštění je ale málokdo opravdu fit. „Čeká je dlouhá, náročná rekonvalescence. Sledujeme je ve tří, šesti a dvanáctiměsíčních intervalech. Zatím nemůžeme dát jasnou odpověď, ale téměř u všech pacientů po třech měsících přetrvávají fyzické i psychické problémy. Například únava, poruchy spánku, dušnost, špatná fyzická kondice, sklony k depresím,“ říká přednosta.

Jak dodává, má však i velmi pozitivní případ, kdy nemocný začal rehabilitovat, zhubl a referoval, že se cítí lépe než před covidem. Přesto většina těch, kteří se uzdraví, musí po propuštění z nemocnice vyhledat péči praktických lékařů, kteří z postcovidového syndromu neléčí jen těžké případy. Jsou mezi nimi i lidé, kteří jen náhodou zjistili, že mají covid-19.

„S postcovidovým syndromem přicházím do styku dnes a denně. A nemluvím jen o pacientech, kteří prošli těžkým průběhem nemoci a jejich stav vyžadoval intenzivní léčbu v nemocnici. Někteří pak měli naprosto lehký průběh, přesto ke mně přicházejí s těžkým postcovidovým syndromem,“ upozorňuje praktický lékař Rodion Schwarz, terapeut celostní medicíny a školitel lékařů a studentů 3. LF UK.

Pomohly až infuze
„Jde o nespecifické příznaky mimo rámec nemoci. Z ničeho nic lidé trpí těžkou nevysvětlitelnou únavou, trávicími obtížemi, doznívajícími kašli, na které nic nezabírá, včetně antibiotik. Pacient jeden den uběhne pět kilometrů a druhý den má problém ujít pár set metrů k lékaři. Takové skoky vysvětlení nemají,“ popisuje praxi lékař.

Už měsíce se Schwarz snaží najít způsob, jak lidem, kteří trpí těmito obtížemi po prodělání covidu-19, pomoct. „Projevy nazývané postcovidovým syndromem medicína často neumí vysvětlit. Je třeba volit více úrovní léčby. Já to řeším tak, že odeberu krev, změřím saturaci kyslíku. Pacient má například subjektivní pocit, že jeho krev se neokysličuje, ale kyslíku má dost. To má vysvětlení psychogenní. Ale vždy tomu tak není. Co se nám nakonec osvědčilo, je infuzní terapie,“ řekl Právu praktický lékař.

„Po covidu trávicí trakt často dobře nepřijímá tablety. Když pacient pozře tisíc miligramů vitaminu C, tělo si vezme sotva sto a zbytek vyloučí. Ale jdou-li vysoké dávky vitaminů a minerálů rovnou do žíly, ještě například s postcovidovým odvarem z bylin, tak to funguje. A jako možná zatím jediné vždy zabírá,“ vysvětluje Schwarz.

Jak se stane, že tato nemoc přináší následky, se kterými si lékaři často nevědí rady, vysvětluje praktik tím, jaký je charakter samotného covidu-19. „Nakonec i průběh covidu je těžko vyzpytatelný. Mám mezi pacienty 25letého mladíka, který skončil na JIP, a 84letého seniora, který je těžce polymorbidní, náhodně jsme ho testovali, zjistili, že je silně pozitivní, a jediný projev, který zaznamenal, byla lehce zvýšená teplota a ztráta chuti k jídlu. Ten den k obědu nesnědl svých obvyklých šest knedlíků,“ uzavřel Schwarz.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 12. dub 2021 11:31:41

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... e-40356693

Nová statistika: Česko má nejvíc obětí koronaviru na obyvatele na světě

Počet obětí pandemie koronaviru přesáhl ve světě hranici tří milionů, ukazují propočty agentury Reuters. Absolutně nejvíce obětí mají Spojené státy americké, následované Brazílií a Mexikem. Při přepočtu na počet obyvatel je ale nejvíce postižená Česká republika.

V ČR zemřelo 27 918 lidí nakažených SARS-CoV-2, což znamená, že země má 259 obětí na 100 000 obyvatel. Následují San Marino, Maďarsko a Bosna a Hercegovina.

Celkem v ČR testy potvrdily nákazu u 1 581 184 lidí, uvedlo v pondělí ministerstvo zdravotnictví.


Deset nejpostiženějších zemí světa podle počtu úmrtí na 100 000 obyvatel
Země počet úmrtí na 100 000 obyvatel
ČR 259
San Marino 250
Maďarsko 242
Bosna a Hercegovina 224
Černá Hora 218
Bulharsko 207
Severní Makedonie 203
Belgie 202
Slovinsko 198
Slovensko 194

Nejhůře postiženou zemí co do absolutního počtu nakažených i mrtvých jsou Spojené státy, které registrují 31,2 milionu infikovaných, z nichž 562 066 zemřelo. V přepočtu obětí na obyvatele ale mezi nejhoršími není, má 171 obětí na 100 000 obyvatel.

V Brazílii z 13,48 milionu infikovaných zemřelo podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vede vlastní statistiku, 353 137 lidí, podle agentury Reuters to je přes 351 000. To je asi 167 obětí na 100 000 obyvatel. V přehledu obětí co do absolutních čísel je na třetím místě Mexiko, které dosud eviduje podle JHU více než 209 3398 zemřelých.

Agentura Reuters v noci na pondělí uvedla, že na celém světě zemřelo 3 071 842 infikovaných, JHU jich uvádí 2 936 364.

Ve skutečnosti je však počet vyšší, protože jsou většinou evidováni jen lidé, u nichž se před jejich skonem nákaza potvrdila testem, navíc mnohdy jen lidé, kteří skončili ve zdravotnických zařízeních. Například ruský statistický úřad uvádí 200 000 mrtvých, tedy dvakrát více než štáb pro boj koronavirem.

Nakažených má nejvíc USA před Indií
Nemoc, která se objevila v prosinci 2019 v Číně, se rozšířila do více než 210 zemí a testy ji potvrdily podle Reuters u 135,75 milionu lidí, JHU uvádí 136,046 milionu lidí.

Nejvíce nakažených, konkrétně 31,2 milionu, evidují USA následované Indií s 13,53 milionu případů, která předstihla dosud druhou Brazílii s 13,48 milionu nakažených.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod lklknml » pon 12. dub 2021 18:57:08

Izraelští vědci odhalili, že na novou mutaci covid viru je Pfizer vakcína neúčinná....
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků