Koronavirus

Moderátor: Pelvan

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Pelvan » pát 02. dub 2021 19:43:06

A teď si Miroslave vyber.
Dva imunologové říkají dvě naprosto odlišné věci!
Kdo z nich má pravdu?
Svět se zbláznil nebo jsem se zbláznil já?
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod miroslav » sob 03. dub 2021 16:40:33

Já to mám jednoduché. Řídím se zdravým rozumem.
Mám vzdělání v biologických vědách, organické chemii atd. a tak snadněji poznám co je blbost a co odpovídá tomu, jak to v živém světě chodí.

A co hloupostí a dezinformací se dnes píše na internetu to nemá obdoby. Jsou tam vyloženě lživé výmysly obhajující se nějakými autoritami, ústavy, přitom jsou to výmysly které jsou těmto ústavům připisovány.

Například tady někdo publikoval článek, ve kterém se mimo jiné píše, že španělská chřipka byla způsobena očkováním. Kdo nebyl očkován, neonemocněl. Nebo že očkování proti chřipce může způsobit onemocnění HIV nebo tyfus. A podobné nesmysly.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod lklknml » sob 03. dub 2021 18:36:57

miroslav píše:Pelvane, proč ty se tak vyžíváš v těch fejkových článcích?
Myslím že to tvému zdraví moc neprospívá.
Ty stále živené obavy z toho, že lékaři, výrobci a vlády ti chtějí ublížit či tě připravit o zdraví způsobují psychosomatické problémy.

Třeba když se testovaly vakcíny, tak část testovaných měli vedlejší příznaky i když dostali jenom placebo.
To způsobují odstrašující fejkové kampaně na internetu.
To by ti mohlo pomoci si uvědomit, že ty tvoje neopodstatněné strachy a "poznatky" jsou příčinou tvých zdravotních problémů.

Například to, co jsi zde citoval, že virus nezůstává aktivní na površích je blbost a vypovídá i o tom ostatním, co dotyčný píše.
Vědci a výzkumníci - ne nějací rádoby vědci a objevitelé - tohle dávno zkoumali - na jakých površích a za jakých podmínek zůstává virus na nich infekční.
Ale to tě nezajímá, tebe zajímají "objevy", jak je všechno jinak a špatně.
Proč?

S tím tvrzením o neaktivnosti viru na površích přišel věhlasný německý virolog prof. Hendrik Streeck: We investigated the living quarters, where many people with acute infections lived, and yet we did not find a living virus on any surface.

Nositel Nobelovy ceny, prof. Luc Montagnier (objevitel viru HIV), upozorňuje na neprozkoumaná rizika, a to docela závažná rizika (mutace DNA skrze mRNA, "protilátky vytvořené vakcinací budou negativně působit na protilátky vytvořené přirozeně imunitním systémem", "u očkovaných lidí v oblastech vysokého zamoření virem dojde ke vzniku nových a nebezpečnějších mutaci").

Když jsem byl v Indii, slyšel jsem historku od jednoho Evropana, co se tam nechal pozvat na oběd (do rodiny střední třídy), a druhej den dostal takovou sračku, že myslel že umře.
Při očistném rituálu v posvátné Ganze (kde plavou i kousky těl ze spálených mrtvol a kdo ví co ještě), si Indové většinou na závěr nakapou pár kapek z řeky do pusy.

Nejlépe je si vypěstovat přirozenou imunitu. Ono se totiž o životním cyklu viru v podstatě toho ani moc neví.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod miroslav » ned 04. dub 2021 9:02:32

prof. Luc Montagnier (objevitel viru HIV), je dnes kontroverzní virolog a už se mu nedostává grantů pro další výzkum a tak jako postupně senilizující už potřebuje hlavně zaujmout a nějak vyniknout jako třeba u nás Klaus starší. Ta sláva je pro některé jako droga a když už na ni nemají, tak se jí snaží získat všemi prostředky.

Například jeho tvrzení "u očkovaných lidí v oblastech vysokého zamoření virem dojde ke vzniku nových a nebezpečnějších mutaci" je přesně naopak.
Mutace se vznikají náhodnými chybami při replikaci virů - vlivem kosmického záření a jiných mutagenních vlivů prostředí. Je to jev čistě náhodný a z mutací, které takto vzniknou je třeba jen miliardtina úspěšná - vylepšující patogenitu a životaschopnost viru či odolnost k současným vakcínám .
Takže pravděpodobnost vzniku takové mutace roste s počtem virů ve všech tělech nemocných v daném čase.
Proto je spíše obava, že mutace odolné vakcínám vzniknou v chudých zemích, kde covid bude řádit a množit se, protože nemají prostředky na proočkování populace a tím vytlačení viru na okraj, nebo přímo postupné vymizení - nebude se mít na kom množit a šířit.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod lklknml » ned 04. dub 2021 11:43:56

Ach Miroslave! Neuchyluj se k primitivní argumentaci ad hominem :).
(mocní tohoto světa dokázali profesně zničit nejednoho vědce, pokud jim kazil příjmy)

miroslav píše:Mutace se vznikají náhodnými chybami při replikaci virů - vlivem kosmického záření a jiných mutagenních vlivů prostředí. Je to jev čistě náhodný a z mutací, které takto vzniknou je třeba jen miliardtina úspěšná - vylepšující patogenitu a životaschopnost viru či odolnost k současným vakcínám .
Takže pravděpodobnost vzniku takové mutace roste s počtem virů ve všech tělech nemocných v daném čase.

Je třeba si uvědomit, že nemoci, které se úspěšně podařilo očkováním vymýtit (jako třeba tetanus nebo černý kašel) jsou zapříčiněny bakteriemi, nikoli viry. Viry jsou řádově menší a neskonale primitivnější organizmy, lze tedy předpokládat, že jich bude v zamořeném prostředí řádově více (někde Peková v rozhovoru projevila (nadšený) názor, že na testy teď přicházejí bezpříznakoví lidé s ohromným množstvím viru). Vytvořit životaschopnou mutaci mnohem primitivnějšího organizmu půjde mnohem lépe a mnohem rychleji, než by tomu bylo u složitějšího jedince.

Čili ve virem vysoce zamořené populaci je v tomto smyslu očkování pobídkou k produkci rezistentních variant (viz analogie s rezistencí vůči antibiotikům u vyšších mikroorganizmů).
To není nesmyslná úvaha výstředního starce.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Petra » ned 04. dub 2021 15:22:17

Zdeněk píše:Je třeba si uvědomit, že nemoci, které se úspěšně podařilo očkováním vymýtit (jako třeba tetanus nebo černý kašel)


Pokud vím, tak jediná nemoc, která byla očkováním vymýcena, jsou právé neštovice. Proto se proti nim už neočkuje. Ale proti tetanu a černému kašli se stále očkuje.

Zdeněk píše:Čili ve virem vysoce zamořené populaci je v tomto smyslu očkování pobídkou k produkci rezistentních variant (viz analogie s rezistencí vůči antibiotikům u vyšších mikroorganizmů).


Srovnávat antibiotika s očkovaním mi připadá dost podivné. Očkování má vyškolit imunní systém, aby si rychle a snáze poradil, až dojde k opravdové nákaze.
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Petra » ned 04. dub 2021 15:49:02

Zdeněk píše:Je třeba si uvědomit, že nemoci, které se úspěšně podařilo očkováním vymýtit jsou zapříčiněny bakteriemi, nikoli viry.


Spalničky jsou virové onemocnění a daly by se celosvětovým očkováním vymýtit. Ale o očkování není velký zájem. Zřejmě je mnoho lidí nepovažuje za závažné onemocnění (já taky ne), ale jen za těžší dětskou nemoc.
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod lklknml » ned 04. dub 2021 16:53:18

Petra píše:Pokud vím, tak jediná nemoc, která byla očkováním vymýcena, jsou právé neštovice. Proto se proti nim už neočkuje. Ale proti tetanu a černému kašli se stále očkuje.

Ano, to je pravda. Místo vymýtit jsem měl napsat "dostat pod kontrolu" nebo tak něco. Nejsem na tuto problematiku žádný odborník (matně si vzpomínám na jeden VŠ semestr mikrobiologie).

Petra píše:Srovnávat antibiotika s očkovaním mi připadá dost podivné. Očkování má vyškolit imunní systém, aby si rychle a snáze poradil, až dojde k opravdové nákaze.

Rezistence zmutovaného viru vůči imunitě provokované vakcínou je přeci analogická rezistenci zmutované bakterie vůči antibiotikům. Akorát že vzhledem k složitosti bakterie vůči viru to vypěstování rezistence trvá déle/je méně pravděpodobné.

Otázkou je, proč se tedy virus pravých neštovic tenkrát nezachránil mutací? Asi to bude souviset s mRNA. Otázek je mnoho a jistých odpovědí málo. A frustrace, strach z této nejistoty, pak nevědomě plodí odsudky druhých (byť by to třeba byli Nobelisti z oboru/objevitelé viru HIV, Miroslave). To je důvod, proč jsem se do této debaty zapojil.

p.s.
Já už asi vim, proč mě to nechce pustit do Astrálu. Protože bych jim v tu ránu odsud zdrhnul. :-)
(tak si z viru moc hlavu nedělám no)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod lklknml » ned 04. dub 2021 18:26:29

p.p.s.
Vypadá to, že se Montagnier nemýlí...
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Petra » ned 04. dub 2021 19:46:08

Zdeněk píše:Otázkou je, proč se tedy virus pravých neštovic tenkrát nezachránil mutací?


Proč virus španělské chřipky nemutoval, aby se tady udržel napořád? Ale normální chřipka se drží - mutuje pořád. Třeba se covid vymutuje také do něčeho, s čím si dokážeme poradit.


Zdeněk píše:p.s.
Já už asi vim, proč mě to nechce pustit do Astrálu. Protože bych jim v tu ránu odsud zdrhnul. :-)
(tak si z viru moc hlavu nedělám no)


Ale kam bys utíkal, ještě máš čas.
Nechceš otevřít vlákno k Myanmaru? Jak to vidíš? Kolik lidí podporuje ten vojenský převrat? Jak k tomu stojí buddhističtí kněží? Dalo se očekávat, že se to stane?
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod miroslav » ned 04. dub 2021 20:21:32

Zdeněk píše:Rezistence zmutovaného viru vůči imunitě provokované vakcínou je přeci analogická rezistenci zmutované bakterie vůči antibiotikům.

Vakcína žádnou imunitu viru neprovokuje.
Stejně tak antibiotika žádnou rezistenci neprovokují.

Je to věc pravděpodobnosti vzniku odolných mutací - a ty, pokud vzniknou, se rozmnoží i přes účinek očkování či antibiotika.
Tedy čím méně virů či bakterií v živých lidech, tím menší pravděpodobnost vzniku rezistentní mutace.
A díky současné vědě se s tím dovedeme vyrovnat - vyvinout novou vakcínu či nové účinné antibiotikum.
Tohle opice či jiná zvířata žijící "v souladu s přírodou" nedokážou.

A takoví ti podělanci z očkování či z medicíny zblblí internetovými varujícími "vědci" potvrzenými zjištěními "lékařů", to nemají v životě - přes všechny zázraky dnešní medicíny a farmacie, lehké.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Pelvan » ned 04. dub 2021 21:05:28

Petra píše:Ale normální chřipka se drží - mutuje pořád. Třeba se covid vymutuje také do něčeho, s čím si dokážeme poradit.


Ahoj Petro

Ale my bychom si s tím dokázali poradit, kdyby nám to farmaceutická lobby dovolila.
Stačilo by nemocným covidem dodat megadávky vitamínů C a D a k tomu nějaká antivirotika (Isoprinosine) a antiparazitika (Ivermektin).
A navíc je třeba nemocným ředit krev Aspirínem, aby neměli trombózy.
Nic z toho potřebného bohužel nemají nemocní v nemocnicích k dispozici a tak umírají.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Petra » pon 05. dub 2021 0:12:13

Pelvan píše:
Petra píše:Ale normální chřipka se drží - mutuje pořád. Třeba se covid vymutuje také do něčeho, s čím si dokážeme poradit.


Ahoj Petro

Ale my bychom si s tím dokázali poradit, kdyby nám to farmaceutická lobby dovolila.
Stačilo by nemocným covidem dodat megadávky vitamínů C a D a k tomu nějaká antivirotika (Isoprinosine) a antiparazitika (Ivermektin).
A navíc je třeba nemocným ředit krev Aspirínem, aby neměli trombózy.
Nic z toho potřebného bohužel nemají nemocní v nemocnicích k dispozici a tak umírají.

Zdravím


Ahoj Pelvane,

tak jednoduché to opravdu nebude. Aspon do té doby ne, než covid nezmutuje do té formy, aby se to dalo takto léčit.

A pokud vím, tak předávkování vitaminem D je nebezpečné, protože tělo přebytek nevylučuje.
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Petra » pon 05. dub 2021 0:31:06

Pelvan píše:[ a antiparazitika (Ivermektin).


Právě čtu, že Ivermektin není v EU připuštěn k léčení covidu. Proti parazitům ano, protože není potřeba takového množství jako proti covidu. Při množství, které je potřeba proti covidu, jsou vedlejší účinky příliš nebezpečné. Možná to někteří lékaři risknou a u některých pacientů jim to vyjde, ale určitě ne u všech. Těm naopak tím Ivermektinem uškodí.
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod lklknml » pon 05. dub 2021 5:25:43

Petra píše:Nechceš otevřít vlákno k Myanmaru? Jak to vidíš? Kolik lidí podporuje ten vojenský převrat? Jak k tomu stojí buddhističtí kněží? Dalo se očekávat, že se to stane?

Moc se mi k tomu vyjadřovat nechce... mám k té zemi příliš osobní vztah takže to vidím zkresleně.

Ale co tak koukám na obrázky, tak když vidím to odhodlání/energii mladých lidí... to za mých časů tam nebylo. Tak jestli si nějaký generál myslí, že to půjde jak zastara.. tak to zřejmě nepůjde. Podle mého subjektivního odhadu má v armádě k dispozici cca několik tisíc všeho schopných vrahounů, ale to nebude stačit na ovládnutí celé země (ostatní vojáci jsou normální lidé, kteří zkrátka potřebují nějakou práci). Ta země je dosti národnostně rozdělená, vojenskou silou dohromady držená (odtud potřeba silné armády). Ale kupř. křesťanští Kačjinové byli schopni centrální moci vzdorovat i silou (takže s nima donedávna udržovala jakési příměří). Pak jsou tam taky např. muslimští Rohingové, se kterými se rozumně dohodnout prostě nedá (protože jsou to prostě magoři). Do toho čínský vliv... těžko říci, jak se to vyvine.

"Buddhističtí kněží" :-) jsou na straně obyčejných lidí (tj. Su Ťij atpod.) pochopitelně, protože jsou s nimi úzce spjati (každý den chodí žebrat o jídlo a každý si to může zkusit (a taky podle tradice alespoň jednou za život krátkodobě zkouší) být mnichem - nejsou tam žádné vysoké klášterní hradby jako v Evropě).
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod lklknml » pon 05. dub 2021 5:31:29

miroslav píše:Vakcína žádnou imunitu viru neprovokuje.

Vakcína provokuje imunitu člověka pochopitelně... takže imunitní systém plní funkci antibiotik.

miroslav píše:A díky současné vědě se s tím dovedeme vyrovnat - vyvinout novou vakcínu či nové účinné antibiotikum.
Tohle opice či jiná zvířata žijící "v souladu s přírodou" nedokážou.

A takoví ti podělanci z očkování či z medicíny zblblí internetovými varujícími "vědci" potvrzenými zjištěními "lékařů", to nemají v životě - přes všechny zázraky dnešní medicíny a farmacie, lehké.

Oni to nemají jednoduché ani různí namyšlení vědátoři, kteří z toho nepatrného zlomku lidského vědění usuzují na "ovládnutí přírody". A přitom stačí jen nějaký nepatrný virus, aby se jim celý ten jejich svět (na rozdíl od světa opic či netopýrů) začal hroutit. :) (za což samozřejmě mohou ti co jejich víru nesdílejí)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Pelvan » pon 05. dub 2021 11:23:27

Ahoj Petro

Petra píše:A pokud vím, tak předávkování vitaminem D je nebezpečné, protože tělo přebytek nevylučuje.


https://www.google.com/search?q=p%C5%99 ... e&ie=UTF-8

Při předávkování vitaminem D hrozí poškození ledvin, zastavení růstu, kalcifikace (zvápnění) měkkých částí až smrt. Pro děti mohou být toxické již dlouhodobější denní dávky kolem 45 µg, pro dospělé dávky kolem 500 µg.

Jenže tady se nejedná o DLOUHODOBÉ předávkování, akutní covidová krize většinou trvá jenom pár týdnů a s tím si tělo poradí.
Je lepší mít možná trochu poškozené ledviny, než být mrtvý, se domnívám.

Petra píše:Právě čtu, že Ivermektin není v EU připuštěn k léčení covidu. Proti parazitům ano, protože není potřeba takového množství jako proti covidu. Při množství, které je potřeba proti covidu, jsou vedlejší účinky příliš nebezpečné. Možná to někteří lékaři risknou a u některých pacientů jim to vyjde, ale určitě ne u všech. Těm naopak tím Ivermektinem uškodí.


V Česku zatím takový případ hlášen není. - Píší na této stránce:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/oc ... 181932_zuj

Jsou to jenom alibistické kecy v kleci, co se dozvídám z oficiálních zdrojů. Při aplikaci Ivermektinu jsou vedlejší účinky příliš nebezpečné, naproti tomu při aplikaci vakcíny jsou vedlejší účinky přehlíženy a zlehčovány.

Koronavirus se léčit dá, ale naši lékaři léčí podle toho, co jim nařídí jejich nadřízení, a ti se zase řídí doporučeními zdravotních pojišťoven.
A majitelé těchto pojišťoven jsou titíž, co jsou majitelé firem vyrábějících vakcíny.
Takže je to kvadratura kruhu nemající řešení.
Jenom slyším a čtu falešné kecy, proč to nejde léčit levně, a lidi se nechávají umírat bez léčby pro obrovské prachy obrovsky bohatých lidí.

Tak to vidím a zdravím


PS
Napsal jsem svojí doktorce dopis s prosbou, aby mi Ivermektin preventivně předepsala pro případ opakování mého onemocnění covidem.
Je třeba mít lék k dispozici ihned při začátku příznaků, tehdy je léčba nejúčinnější. Ani mi neodepsala...
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Petra » pon 05. dub 2021 11:49:22

Pelvan píše:Koronavirus se léčit dá,


Kdyby se dal léčit, tak už tady máme další miliardáře.
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Pelvan » pon 05. dub 2021 14:43:23

Ahoj Petro

Na levné a účinné léčbě nepatentovatelným lékem nikdo nevydělá.
Proto se také levná léčba většinou nikde neordinuje,

se obávám a zdravím.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Koronavirus

Nový příspěvekod Pelvan » pon 05. dub 2021 20:39:47

Ahoj

Vybírám z přílohy ten závěr:
"Otázka zní, zda ke svobodnému výběru libovolné vakcíny je v Evropě vůle a odvaha. Ale pokud je politici nenajdou, možná brzy nenajdou na politické mapě ani EU."
Tohle vypadá jako vyhrožování/slibování konce existence EU. Co bude po Evropské Unii? Odhaduji, že bude velký chaos.

Zdravím


PS

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kome ... .seznam.cz

"ZprávyKoronavirusVakcínaKomentář: Sputnik „dobyl“ San Marino. Pro Evropu je to nešťastná situace
Komentář: Sputnik „dobyl“ San Marino. Pro Evropu je to nešťastná situace
MILOŠ ČERMÁK
Komentátor

Foto: Vladimka production, Shutterstock.com
Pro vytvoření a udržení iluze „ruské spásy“ udělá Moskva cokoli.

20:30
S malým počtem vakcín sehráli Rusové velké divadlo. Unie musí reagovat.

Článek
V Česku a v San Marinu umřelo na covid-19 v přepočtu na milion obyvatel nejvíc lidí na světě. Tím však podobnost s miniaturní zemí v italských kopcích končí. Na rozdíl od nás budou mít už brzy všichni obyvatelé San Marina možnost nechat se očkovat. Má to ale háček, a tím je ruská vakcína Sputnik V.

Fascinující příběh popsal nedělní Washington Post. Připomíná, že malý stát není členem EU, byť většina turistů, kteří sem přijíždějí obvykle jen na pár hodin, si jeho suverenitu moc neuvědomí. Hranice jsou symbolické, lidé na obou stranách mluví místním italským dialektem, v restauracích dostanete stejné těstoviny a platí se tu eurem.

Ministát je v důležitých věcech víc než těsně propojen s italskou infrastrukturou, a tak to mělo být i s distribucí vakcín. Sanmarinská vláda se dohodla s Římem, že dostane spravedlivý podíl z vakcín, které Itálie vyjednala v rámci EU, vzhledem k počtu obyvatel. Mělo to být v poměru 1:1700. Ale jak víme i z Česka, plány se zadrhly a evropské tempo očkování je pomalejší než ve srovnatelných západních zemích, které postupovaly samostatně.

Opatření v San Marinu byla méně přísná a obyvatelstvo je dodržovalo méně důsledně než v Itálii. Například i teď, kdy je v Itálii přísný lockdown a všechny restaurace jsou zavřené, je v San Marinu povoleno otevřít alespoň přes oběd. Proto covid dostalo tolik lidí (byť vzhledem k celkovému počtu obyvatel 29 tisíc nejsou absolutní čísla vysoká) a relativně hodně jich zemřelo. A když San Marino kvůli byrokratickým potížím nedostalo prakticky žádné vakcíny a ještě počátkem března nebyli očkováni ani tamní lékaři a sestry, rozhodla se vláda jednat na vlastní pěst.


Prezident naočkovaný Sputnikem má pozitivní test na covid
3. 4. 9:39
Když se v časopisu Lancet objevila hojně citovaná studie ukazující vysokou účinnost Sputniku V, padlo rozhodnutí na ni. San Marino má svého ministra zdravotnictví, ale už ne úřad typu českého SÚKL, který by o nasazení vakcíny rozhodl. A tak dostupná data posoudil malý „bioetický výbor“. A použití Sputniku odsouhlasil.

San Marino se tak stalo jedinou západní zemí, která ruskou vakcínu schválila, píše americký deník. Připomíná, že se s ní v Evropě očkuje také například v Srbsku, Maďarsku, časem možná i na Slovensku a na světě celkově zhruba v 50 státech. Ale tyto země se podobně jako Česko stále neřadí mezi ty „západní“. O to větší byl zájem Ruska, aby všechno v San Marinu proběhlo hladce, což usnadnily miniaturní rozměry země. Jinými slovy – i s malým počtem vakcín bylo možné sehrát velké divadlo.

První dodávku tvořilo 15 tisíc vakcín, jejich transport probíhal s asistencí policie a vše dokumentovala ruská státní televize. Alespoň jednu dávku dnes dostalo skoro 30 procent lidí (v Itálii to je zhruba 12 procent), objednány jsou další vakcíny, všech 29 tisíc obyvatel San Marina by v kombinaci s použitím schválených vakcín, které země už dostala v rámci dohody s EU, mělo být chráněno nejpozději do konce jara. Ale spíš dřív.

To vzbuzuje samozřejmě vášně v okolních italských vesnicích a městech, které jsou od San Marina pár kilometrů, ale s výjimkou ohrožených skupin je pro ně očkování stále v nedohlednu. Někteří se dokonce zkoušeli nechat s falešnými doklady naočkovat v San Marinu, ale většina byla odhalena. A tak aspoň vyvíjejí tlak na místní politiky, aby rovněž zvážili „revoltu“ a nakoupili Sputnik.

Pro Rusko je San Marino zatím asi největším úspěchem jejich vakcínové diplomacie. Je to měkký mocenský nástroj, cituje Washington Post odborníka na Rusko profesora Igora Pellicciariho. Ten je zároveň obyvatelem San Marina a tamním politikům při jednání s ruskými úřady radil. Prodej vakcíny Západu přirovnává Pellicciari k exportu ruské vodky v 70. letech.

V tomto případě jde však o lidské životy, anebo, pokud bychom to nechtěli až tak dramatizovat, tak nepochybně o peníze. Existence malého státu v italském vnitrozemí vždy vyvolávala drobné řevnivosti, ale teď to rychlá vakcinace lidí ze San Marina jen prohlubuje. Místní restauratéři, obchodníci i farmáři získávají vůči okolí velkou konkurenční výhodu. A s blížící se turistickou sezonou roste nervozita.


Nutí nás koupit Sputnik, říká Babiš po roztržce o vakcíny
2. 4. 14:37
Ale také pro zbytek Evropy to znamená zásadní, možná existenční dilema. Jak se ke Sputniku postavit? Problém má dvě roviny. Ta první je odborná – určitá míra nejistoty, která kolem Sputniku panuje. Vakcína podle všeho funguje, navíc je docela chytře vymyšlená a publikovaná data ukazují i vysokou účinnost. Problém je v tom, že těch dat je málo, takže riziko případných neprozkoumaných účinků je vyšší než u vakcín schválených EU, Británií či USA.

Druhá rovina je politická. Rusku se úspěšně daří vytvářet dojem, že nabízí řešení, které Západ z ideologických důvodů odmítá. Přitom není až tak důležité, že fakticky toto řešení není na stole, protože výrobní kapacity Sputniku nejsou momentálně schopny uspokojit ani objednávky zemí, které se pro ruskou vakcínu rozhodly. Případ San Marina a jeho promptního „obsloužení“ vakcínami ukazuje, že Rusové udělají pro vytvoření iluze „ruské spásy“ maximum.

Začíná to připomínat šachovou partii jak vystřiženou z nějakého thrilleru z hlubin studené války. Západní demokracie na rozdíl od autoritativních států nemůžou hrát se strategií promyšlenou na několik tahů dopředu jednoduše proto, že tolik tahů prostě nemají. V řadě zemí se podobně jako v Česku blíží volby. A i když může jaro podobně jako loni přinést rozvolnění, rostoucí počty nakažených způsobují v celé EU nervozitu.

Plus tu je nepochybný fakt, že politici EU selhali, což ještě přinese možná největší krizi v historii Unie. Nemohoucnost EU se dosud týkala její schopnosti postarat se o sebe vojensky. Naopak byla považována za sociálně a ekonomicky prosperující prostor, a to hlavně díky fungujícím institucím. Což se tedy během pandemie příliš nepotvrdilo.

Evropu dnes nedrží pohromadě žádná myšlenka ani velký ideál. Když tedy pomineme staré dobré pravidlo „dokud to funguje, tak do toho moc nešťourej“, které lze vzletně opsat také starými známými ódami na dlouhé období míru a prosperity. Jenže přišla porucha jménem covid. A jak známo, lidi vždycky víc zajímá bezprostřední budoucnost než úctyhodná, avšak svým způsobem již uzavřená minulost. A Rusko – stejně jako všichni populističtí politici v Evropě – to dobře ví.


Evropská unie: Ruskou vakcínu Sputnik V absolutně nepotřebujeme
21. 3. 22:00
Jakmile EU přestane fungovat, nebude síla, která by ji udržela pohromadě. Nepomůže to, že někteří politici si ani teď podíl Unie na zpackaném očkování nepřipouštějí, v čemž jim pomáhá část elit včetně médií. Milosrdné lži nefungují a nakonec se spíš obrátí proti dobrým úmyslům, které je motivovaly.

EU nabízí svým obyvatelům komfort a bezpečí, za což jim do jisté míry bere jejich svobodu či suverenitu. Často je to dobře, viz třeba pro ostatní svět až příliš drakonické zákony chránící naše digitální soukromí. Podobné je to s přísnou regulací spotřebního zboží, potravin a zejména léků. Z ní vyplývá i to, proč zatím bylo schváleno tak málo vakcín. V dnešním politickém kontextu je to však neudržitelné. Zkuste se na to zeptat Italů žijících v okolí San Marina.

Běžná řešení nejsou dobrá, ať by šlo o lpění na zákazu neschválených vakcín, anebo naopak politický tlak na to, aby úřady schválily další vakcíny s menšími nároky. Nabízí se proto řešení nestandardní, o kterém jsem už psal. Změnit systém na „dvourychlostní“ a umožnit lidem, kteří se chtějí nechat na vlastní riziko očkovat vakcínami schválenými v jiném režimu, aby to mohli udělat.

Otázka zní, zda k takovému kroku je v Evropě vůle a odvaha. Ale pokud je politici nenajdou, možná brzy nenajdou na politické mapě ani EU."
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

PředchozíDalší

Zpět na Péče o tělo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron