Nejlepší jídelníček pro prevenci rozvoje rakoviny tlustého střeva (české titulky)
Rakovina tlustého střeva je naším druhým nejčastějším rakovinným zabijákem, ale v některých oblastech světa, například na africkém venkově, je její výskyt více než 10x nižší. Jak víme, že to není genetikou? Protože „studie na migrantech, například na Japoncích žijících nyní na Hawaji, prokázaly, že trvá pouze jednu generaci, než se výskyt rakoviny tlustého střeva u migrantů vyšplhá na čísla hostitelské západní populace.“ Nejpravděpodobnější příčinou se jeví být změna stravování. Při přestěhování a změně kultury však dochází k celé řadě dalších změn. Jiná míra kuřáctví, jiný kontakt s chemickými látkami, jiné infekce, jiná antibiotika a četnost jejich užívání. Nemůžeme vědět, jestli je to skutečně stravou… Dokud to neotestujeme. Obvykle nedělám celé video o jedné studii, ale myslím, že jak sami uznáte, tato za to rozhodně stojí. Tato mezinárodní skupina výzkumníků se snažila zjistit, proč je výskyt rakoviny tlustého střeva řádově vyšší u Afroameričanů a Kavkazanů než u obyvatel venkovských oblastí Afriky. Když se podíváte na americká tlustá střeva, vypadají vážně špatně: polypy, divertikulóza, a to nemluvíme o hemoroidech. Tlustá střeva Afričanů naopak vypadala pozoruhodně nedotčeně. A co je ještě důležitější, rychlost proliferace (růstu) epitelu tlustého střeva u nich byla sedmkrát nižší, jde přitom o charakteristický rys předrakovinných stavů. Vědci zaznamenávali vše, co účastníci jedli. Dospěli k závěru, že vyšší riziko kolorektálního karcinomu a míra proliferace byla nejtěsněji „spjata s vyšším příjmem živočišných výrobků,“ který mohl vést k „přemnožení střevních populací těchto bakterií, které vytvářejí potenciálně toxickou kyselinu a žlučové soli.“ Jisti si však být nemůžeme… Dokud to neotestujeme. S vyšším příjmem živočišných bílkovin a živočišných tuků, nižším příjmem vlákniny, větším množstvím škodlivých žlučových kyselin a menším množstvím prospěšných mastných kyselin s krátkým řetězcem (například butyrátu), se pojí vyšší proliferace slizničních buněk střeva. Jak však víme, že je to zrovna strava, co škodí střevu? To vlastně nemůžeme vědět… Dokud neprovedeme intervenční studii. Co kdybychom účastníkům navzájem prohodili jídelníčky? Američanům můžeme podávat stravu s vysokým obsahem vlákniny inspirovanou tradiční africkou stravou a nebohým Afričanům můžeme podávat standardní americkou stravu (SAD). SAD zahrnuje například konzumaci uzenin nebo lívanců z bílé mouky k snídani, hamburgeru s hranolky k večeři a třeba sekané s bílou rýží k večeři. Tak vypadal den jedna pokusného jídelníčku, který dostali venkovští Afričané. Američané zase byli nuceni jíst ovoce, zeleninu, kukuřici a luštěniny. Aby jim pomohli tuto změnu zvládnout, přidali jim výzkumníci do jídelníčku nějaká povědomější jídla, například vegetariánskou verzi párků. Nejednalo se sice o veganskou stravu, ale rostlinné potraviny převažovaly. Výměna jídelníčků netrvala roky, nýbrž jen dva týdny. Lze vůbec za tak krátkou dobu pozorovat změny? Změny ve stravě vedly k pozoruhodně vzájemným změnám ve výstelce tlustého střeva; změny se týkaly rizika rakoviny a skladby střevní mikroflóry. Přechod na stravu s rostlinným základem posílil fermentaci vlákniny ve střevě a potlačil syntézu karcinogenních žlučových kyselin. Podívejme se na pár snímků zachycujících stav před a po. Výzkumníci odebrali vzorky tkáně z výstelky střev. Střevní výstelka Afroameričanů vypadala pod mikroskopem takto. Tyto hnědé tečky označují dělící se buňky; jejich výstelka tlustého střeva se dělila na plné obrátky. Buňky se dělily velmi rychle, což je jev ukazující na možnost budoucího zhoubného bujení a rizikový faktor pro rakovinu. Pouhé dva týdny zdravějšího stravování však jejich střevní buňky krásně uklidnilo. Původní Afričané z venkovských oblastí na začátku pokusu vykazovali jen mírné známky proliferace, ale na běžné americké stravě se dělení jejich buněk o dost zrychlilo. Toto je zase jiný ukazatel, který měří zánět. Každá z hnědých teček představuje zánětlivou buňku. Takto rozbujelý byl zánět před změnou stravy. Stačily dva týdny a zánět se utišil. U těch, kteří dostávali nezdravou stravu, došlo k opaku. Víme, že když naše prospěšná střevní mikroflóra fermentuje vlákninu, vytváří prospěšné sloučeniny jako butyrát; ten je protizánětlivý a protinádorový. Výsledky pokusu byly působivé, „poafričtění“ stravy Američanům více než zdvojnásobilo tvorbu butyrátu. Naopak „pozápadění“ stravy ji zmenšilo na polovinu. Pokud jde o toxické metabolity, na zdravějším typu stravy došlo k výraznému úbytku. Strava plná masa naopak během dvou týdnů zvýšila množství těchto karcinogenů o 400 %. A co z toho plyne? Názorně jsme předvedli, že pouhou změnou stravy můžete pozoruhodně změnit své riziko. Tak nějak to ostatně vyjádřil i vedoucí výzkumník: „Změňte svůj jídelníček, změňte riziko rakoviny!“ Nikdy nemusí být příliš pozdě začít jíst zdravěji.
Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá…? To je lehké. Ale co když nám ho nedá, co pak? Musíme propadnout do mizérie? Ajahn Brahm na několika příkladech, včetně vlastních, demonstruje Buddhova slova, že totiž “I když je tělo nemocné, mysl nemocná být nemusí.” Po vyslechnutí této přednášky bychom tedy mohli velké finále nejslavnější české opery posunout o stupínek výš a zvesela opěvovat: “Proč bychom se netěšili, když nám Buddha Dhammu dal.”
00:42 Nemoc a sebeobviňování 05:45 Nemoci si užívejte 25:30 Nebojujte s nemocí, pochopte ji 33:30 Jak mluvit s nemocným 46:21 Tyfus v Thajsku 53:40 K sri Dhammanandova rakovina 56:30 Ugrilování svatého Vavřince
Aktivujte potlačený vnitřní život podle slavného jogína: zbavíte se bolestí, únavy a dojdete štěstí
Představte si, že vám bude stačit jen pouhých 30 minut k tomu, abyste začali svůj život vnímat zcela jinak. Praktikováním technik Inner Axis jógového mistra Maxe Stroma dokážete pomocí dechových cvičení a asán během této krátké doby nastartovat to, co ve vás dlouho spalo, a přesto to má velmi blízko k opravdovému smyslu života.
Opravdový životní smysl má každý z nás zaznamenán v sobě. S věkem a ovlivňováním externími vlivy ale naše vnitřní hlasy utichají. „Mým cílem je pomoci lidem vzpomenout si, kdo jsou hluboko uvnitř a jaké je jejich poslání. Aby začali žít tak, aby byli poháněni inspirací místo kofeinem. Nabízím nástroje, aby se mohli ‚nastartovat‘, aby se stali šťastnější a objevili to, co bylo léta potlačeno,“ tvrdí Max.
Učitel jógy před několika lety vytvořil nový model, který pomáhá lidem se rychle otevřít a odkrýt svůj vnitřní život. „Trvá to asi 30 minut a lidé najdou nový nebo dlouho potlačovaný vhled do sebe sama. V mnoha případech to poté vede k rozhodnutím, která zásadně změní jejich život pozitivním a posilujícím směrem,“ dodává.
Změníte přístup k okolnímu světu
K modelu nového učení se Max dostal přes hatha jógu. Když ji začal praktikovat, zjistil, že se cítí a spí mnohem lépe. „Celkově se změnil můj přístup k okolnímu světu. Těžko se to vysvětluje, ale můj způsob rozhodování se změnil, protože se změnily moje priority. Poprvé v životě jsem se cítil opravdu šťastný a nepotřeboval jsem stimulanty, abych se cítil ‚plný života‘, nebo naopak prostředky, které by utlumily bolest,“ popisuje.
Toto učení se zaměřuje především na jógový pohyb úzce propojený s dechem a vědomou pozorností. Velmi efektivně řeší zejména problémy se spánkem, stresem a úzkostmi. Cílem je ale i celkové posílení fyzické i psychické kondice, umění relaxace, zlepšení spánku, vyrovnání dysbalancí, nalezení spokojenosti a radosti a tím i celkové zlepšení kvality života.
I minulost je třeba vydýchat
Každý z nás v sobě zadržuje chaotické emoce. Ty jsou propojeny se stresem, depresí, posttraumatickými stresovými poruchami nebo úzkostmi. Soustředěná dechová cvičení v nás mohou probudit vyšší podstatu, hlas intuice, moudrosti a svědomí.
K tomu, aby člověk došel naplnění, je třeba si osvojit základní způsoby dýchání (The Essential Breathing Patterns), první kroky na cestě k emoční vyrovnanosti (The Beginning of Emotional Healing), naučit se meditaci v pohybu (Dynamic Meditation) a též moudrost přesahující cvičení (Wisdom Beyond the Mat). Jak na to zjistíte v instukrážních videích.