Čistá láska z pohledu Advaita VedantaBůh a láskaO kterém Bohu to mluvíš? co je Bůh? Není právě on tím světlem, ve kterém kladete otázku? „Já jsem“ samo o sobě je Bůh. Samotné hledání je Bůh. Při hledání objevíte, že nejste ani tělo, ani mysl, a láska k já ve vás je k já ve všem. Ti dva jsou jedno. Vědomí ve vás a vědomí ve mně, zjevně dvě, skutečně jedno, hledají jednotu a tou je láska.
'Já jsem' a Láska
Co teď miluješ? „Já jsem“. Věnujte tomu své srdce a mysl, nemyslete na nic jiného. Toto, když je to snadné a přirozené, je nejvyšší stav. Láska sama je v něm milencem a milovaným.
Život je láska a láska je životJedná láska úmyslně? Ano i ne. Život je láska a láska je život. Co drží tělo pohromadě než láska? Co je touha, než láska k sobě? Co je strach než touha chránit? A co je vědění než láska k pravdě? Prostředky a formy mohou být špatné, ale motivem je vždy láska – láska ke mně a dolu. Já a důl mohou být malé, nebo mohou explodovat a obejmou vesmír, ale láska zůstává.
Je láska stav mysli?Opět záleží na tom, co myslíte láskou. Touha je samozřejmě stav mysli. Ale realizace jednoty je mimo mysl. Pro mě nic neexistuje samo o sobě. Všechno je Já, všechno jsem já. Vidět sebe v každém a každého v sobě je určitě láska.
Nad jednotou bytí je spojení láskyO: Může být v jednotě štěstí? Neznamená každé štěstí nutně kontakt, tedy dualita?
M: Na dualitě není nic špatného, pokud nevytváří konflikt. Mnohost a rozmanitost bez sváru je radost. V čistém vědomí je světlo. Pro teplo je nutný kontakt. Nad jednotou bytí je spojení lásky. Láska je smyslem a účelem duality.
Soucit a láska jsou mým jádrem. Bez všech zálib, jsem svobodný milovat.
Poznání a láskaAbyste našli vodu, nekopejte malé jámy všude, ale vrtejte hluboko pouze na jednom místě. Podobně, abyste našli své já, musíte prozkoumat sami sebe. Když si uvědomíte, že jste světlo světa, uvědomíte si také, že jste jeho láskou; že vědět znamená milovat a milovat znamená vědět.
Otázka: Jak se mohu stát univerzálním?M: Ale ty jsi univerzální. Nemusíte a nemůžete se stát tím, čím už jste. Jen si přestaňte představovat, že jste konkrétní. Co přichází a odchází, nemá žádné bytí. Za svůj vzhled vděčí realitě. Víš, že existuje svět, ale zná tě svět? Veškeré poznání plyne z vás, jako veškeré bytí a veškerá radost. Uvědomte si, že jste věčným zdrojem a přijměte vše za své. Takové přijetí je pravá láska.
Bez seberealizace není žádná ctnost pravá.Nepředstírejte, že milujete ostatní jako sami sebe. Pokud si je neuvědomíte jako jedno se sebou samým, nemůžete je milovat. Nepředstírejte, že jste tím, čím nejste, neodmítejte být tím, čím jste.
Vaše láska k druhým je výsledkem sebepoznání, nikoli jeho příčinou.Bez seberealizace není žádná ctnost pravá. Tam, kde nade vší pochybnost víte, že stejný život proudí vším, co je, a tím životem jste vy, budete milovat vše přirozeně a spontánně.
Když si uvědomíte hloubku a plnost své lásky k sobě, víte, že každá živá bytost a celý vesmír jsou součástí vaší náklonnosti.
Ale když se na něco díváte jako na něco odděleného od vás, nemůžete to milovat, protože se toho bojíte. Odcizení vyvolává strach a strach odcizení prohlubuje. Je to začarovaný kruh. Zlomit to může jedině seberealizace. Jděte do toho odhodlaně.
Jak vyřešit své problémyLáska jednoho a láska všech se spojují v lásce, čisté a prosté, nikomu adresované, nikomu odepřené. Zůstaňte v té lásce, jděte do ní hlouběji a hlouběji, zkoumejte sami sebe a milujte vyšetřování a budete řešit nejen své vlastní problémy, ale i problémy lidstva.
Věz, co miluješProsím, podívej se, že od tebe nic nechci. Mluvím ve vašem vlastním zájmu, protože nadevše milujete sami sebe, chcete být v bezpečí a šťastní. Nestyďte se za to, nepopírejte to. Milovat sám sebe je přirozené a dobré.
Jen vy byste měli vědět, co přesně milujete. Není to tělo, které milujete, je to Život – vnímání, cítění, myšlení, konání, milování, usilování, tvoření. Je to ten Život, který milujete, který jste vy, který je vším. Uvědomte si ji v její celistvosti, za všemi rozděleními a omezeními, a všechna vaše přání se v ní spojí, neboť větší obsahuje menší. Proto najděte sami sebe, neboť při zjištění, že najdete vše.
Všichni jsou rádi. Málokdo však zná jeho plnost. Poznáte to, když ve své mysli přebýváte na „já jsem“, „vím“, „miluji“ – s vůlí dosáhnout nejhlubšího významu těchto slov.
Láska je vůle, vůle sdílet své štěstí se všemi. Být šťastný – dělat radost – to je rytmus lásky.
Nemohu tě vidět jako sebe. V samotné povaze lásky je nevidět žádný rozdíl.
Otázka: Existuje v celém vesmíru jedna jediná věc, která má hodnotu?
M: Ano, síla lásky.
Vědomí je láska v akci¨
Vědomí je dynamické, láska je bytí. Vědomí je láska v akci. Mysl sama o sobě může realizovat libovolný počet možností, ale pokud nejsou pobízeny láskou, jsou bezcenné. Láska předchází stvoření. Bez toho je jen chaos.
Láska bez volbyOpravdové uvědomění (samvid) je stav čistého svědectví, bez sebemenšího pokusu něco udělat s událostí, kterou jsme svědky. Součástí události mohou být i vaše myšlenky a pocity, slova a činy; pozorujete vše bez zájmu v plném světle jasnosti a porozumění. Chápete přesně, co se děje, protože vás to neovlivňuje. Může se zdát, že jde o postoj chladné odtažitosti, ale ve skutečnosti tomu tak není. Jakmile v něm budete, zjistíte, že milujete to, co vidíte, ať už je jeho povaha jakákoli. Tato bezvýznamná láska je prubířským kamenem uvědomění. Pokud tam není, máte pouze zájem – z nějakých osobních důvodů.
Podívejte se na „Já jsem“ jako na znamení lásky mezi vnitřním a vnějším, skutečným a zdáním. Stejně jako ve snu je všechno jiné, kromě pocitu „já“, který vám umožňuje říci „sním“, tak vám pocit „já jsem“ umožňuje říci „já jsem znovu své skutečné Já.
Otázka: Existují úrovně povědomí?M: Ve vědomí jsou úrovně, ale ne ve Vědomí. Je z jednoho bloku, homogenní. Jeho odrazem v mysli je láska a porozumění. Existují úrovně jasnosti v porozumění a intenzity v lásce, ale ne v jejich zdroji. Zdroj je jednoduchý a jediný, ale jeho dary jsou nekonečné. Jen neberte dary za zdroj. Uvědomte si sami sebe jako zdroj a ne jako řeku; to je vše.
Mysl je ženou srdce a svět je jejich domovem – má být udržován jasný a šťastný.
Pravda a láska jsou skutečnou přirozeností člověka a mysl a srdce jsou prostředky jejího vyjádření.
Drobné semínko 'Já jsem'Koneckonců jste tím, čím jste v každém okamžiku svého života, ale nikdy si to neuvědomujete, možná kromě okamžiku probuzení ze spánku. Vše, co potřebujete, je uvědomovat si bytí, ne jako verbální prohlášení, ale jako vždy přítomný fakt.
Vědomí, že jste, vám otevře oči k tomu, čím jste. Vše je velmi jednoduché. V první řadě navažte neustálý kontakt se svým já, buďte neustále sami se sebou. Do sebeuvědomění proudí všechna požehnání. Začněte jako centrum pozorování, záměrného poznání a vyrůstejte v centrum lásky v akci. „Já jsem“ je malé semínko, které vyroste v mohutný strom – zcela přirozeně, bez sebemenší námahy.
Od Nisargadatty Mahárádže I Am That
https://hridaya-yoga.com/blog/nisargada ... bout-love/