Meditace mettá podle mnicha SuwattanoPosaďte se pohodlně a zpříma. Nechte tělo se uvolnit.
Nechte, pokud to jde, uklidnit a odpočívat i mysl. Zanechte plánů a starostí.
Vsedě nechte uvolnit celé tělo od hlavy dolů. S nádechem vdechujte bezpečí, radost, mír a štěstí. S výdechy nechte odcházet tělesná i duševní napětí.
Pokračujte, až se dostaví uvolnění.
Vlastní cvičení začněte sami sebou. Pokud nevytvoříte vztah lásky a laskavosti k sobě, je téměř nemožné ho mít k druhým. V duchu si opakujte: „Ať
jsem plný (plná) lásky a laskavosti. Ať se mi daří dobře. Ať jsem plný (plná) míru a pokoje. Ať jsem šťastný (šťastná).“
Pak můžete přejít k blízkým lidem: „Ať jsou plní lásky a laskavosti. Ať se jim daří dobře. Ať jsou plní míru a pokoje. Ať jsou šťastní.“
Pak stejně pokračujte u lidí, k nimž máte neutrální vztah.
Pak přejděte k lidem, které spíše nemáte rádi (tj. k lidem vám mírně nesympatickým): „Ať jsou plní lásky a laskavosti. Ať se jim daří dobře. Ať jsou plní míru a pokoje. Ať jsou šťastní.“ V tomto případě pokračujte od jednoho člověka k druhému teprve, až jste schopni mu skutečně přát dobro.
Nakonec, když jsme připraveni i na to, můžeme uvažovat o lidech vám vysloveně nesympatických: „Ať jsou plní lásky a laskavosti. Ať se jim daří dobře.
Ať jsou plní míru a pokoje. Ať jsou šťastní.“ Pokračujte od jednoho člověka k druhému teprve po té, co jsme schopní skutečně přát dobro. Nenechte se odradit tím, že během více cvičení budete zvládat laskavost třeba jen ve vztahu k jedinému člověku.
Když jste schopni přát dobro i lidem, které nemáte rádi, můžete přejít ke všem skupinám vnímajících bytostí a přát jim dobro (počínaje anděly, lidmi, domácími i divokými zvířaty a konče např. hmyzem nebo nižšími bytostmi). „Ať jsou všechny bytosti plné lásky a laskavosti. Ať se všem vnímajícím bytostem daří dobře. Ať jsou všechny bytosti plné míru a pokoje.
Ať jsou všechny bytosti šťastné.“