miroslav píše:No vidíš, je to stav, a v něm se žádná mysl ani iluze, ani nic jiného se z toho nevylučuje, akorát to ostatní není vnímáno, zažíváno. Prostě vesmír, individuální mysl a její obsahy atd zmizí pouze ze tvé mysli.
A začátečník to jak vidno chápe tak, že mysl, iluze atd. musí někam zmizet, protože nejsou skutečné.
Jana píše:
Najdi, prosím citace Nisargadatty nebo Ramany, kde se píše o mysli a iluzi pro pokročilé, děkuji.
A dej je sem s odkazem na zdroj, aby bylo možné sledovat celý kontext.
miroslav píše:Jana píše:
Najdi, prosím citace Nisargadatty nebo Ramany, kde se píše o mysli a iluzi pro pokročilé, děkuji.
A dej je sem s odkazem na zdroj, aby bylo možné sledovat celý kontext.
To brečíš na špatném hrobě.
Já už je dávno neštuduju. Já študuju život, lidi i duchovňáky. Moje poznání je přímé, není závislé na autoritách, na tom co kdo píše nebo nepíše.
Poznání, které získáváš studiem života a lidí, je cenné, ale skutečné poznání je poznáním své vlastní podstaty. Tvar, forma a jméno jsou pouze projevy vědomí a nejsou skutečnou podstatou. Když pojmenováváš lidi negativními jmény, posiluješ ego a oddělenost.
Návštěvník píše:Názorně to předvedl Hloupý oslík na svém webu,
Kdo v relaxaci nerealizuje element země, ten dal nepostoupil
A nemá smysl mu říkat pokračování dalších elementů,
A kdo to realizuje,
Ten další rady nepotřebuje
Proto už dál nepsal další elementy...
No vidíš, mnohem hezčí pohádka, než všechny ty ostatní, cos tu napovídal.
Veil
Pedriito píše:No vidíš, mnohem hezčí pohádka, než všechny ty ostatní, cos tu napovídal.
Veil
Už jsem viděl hodně idiotů, inženýrů všeho i ničeho. Ale ty jsi tu jako bratr se sestrou v pyšném království. Ani jednou tě nevykázala ven, ač ty jediný tu pernamentně urážíš ty její mistry... Zajímavé, že ano?
Pedriito píše:No vidíš, mnohem hezčí pohádka, než všechny ty ostatní, cos tu napovídal.
Veil
Už jsem viděl hodně idiotů, inženýrů všeho i ničeho. Ale ty jsi tu jako bratr se sestrou v pyšném království. Ani jednou tě nevykázala ven, ač ty jediný tu pernamentně urážíš ty její mistry... Zajímavé, že ano?
Návštěvník píše:Podstata vědomí a „já“ z hlediska nedvojnosti (advaity) není oddělená, ale jsou jedním a tím samým.
miroslav píše:Návštěvník píše:Podstata vědomí a „já“ z hlediska nedvojnosti (advaity) není oddělená, ale jsou jedním a tím samým.
Hledisko nedvojnosti - jen koncept. Produkt a představa mysli
Jana píše:
I sama nedvojnost se může jevit z určité perspektivy jen jako koncept. Všechno, co je jen představou v hlavě, včetně konceptů jako je nedvojnost, jsou koncepty, které samy o sobě neumí předat poznávání nejvyšší pravdy. Je to jen prst ukazující na měsíc, což je buď jasné a díváme se směrem, kterým ukazuje, nebo nám to jasné není a posuzujeme ten prst.
miroslav píše:Jana píše:
I sama nedvojnost se může jevit z určité perspektivy jen jako koncept. Všechno, co je jen představou v hlavě, včetně konceptů jako je nedvojnost, jsou koncepty, které samy o sobě neumí předat poznávání nejvyšší pravdy. Je to jen prst ukazující na měsíc, což je buď jasné a díváme se směrem, kterým ukazuje, nebo nám to jasné není a posuzujeme ten prst.
Prstů a hledisek je spousta a ukazují některý třeba i na měsíc, ale Pravdu žádné hledisko - produkt mysli neukazuje, nemůže ukazovat. Pravda je tady a teď, na tu se nedá ukázat. Ale můžeme si samozřejmě myslet že některý prst na ni ukazuje.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků