Vzpomínka na Nisargadatta Maharádže
Seděl jsem s návštěvníkem v roce 2002 a prohlížel si novou knihu o Nisargadatta Maharajovi , která se skládala z fotografií a krátkých citátů. Znal jsem některé lidi na obrázcích a vyprávěl jsem o nich pár příběhů. To vyvolalo širší a zdlouhavou diskusi o některých událostech, které se odehrály v Maharadžově přítomnosti. Když odešla věci, cítil jsem potřebu sepsat některé, které jsem si pamatoval, protože jsem se nikdy předtím neobtěžoval zaznamenat žádnou ze svých vzpomínek na Maharadž . Když jsem šel zaznamenat rozhovor, vynořilo se několik dalších vzpomínek, věcí, o kterých jsem léta nepřemýšlel. Jedná se tedy o záznam příjemného odpoledního povídání, doplněného vzpomínkami na související příhody, které se jaksi nevyskytly.
Harriet: Každá kniha, kterou jsem o Maharádži viděla, a myslím, že jsem si většinu z nich prohlédla, je záznamem jeho učení. Nikdo se nikdy neobtěžoval zaznamenávat věci, které se kolem něj děly? Rámakrisna měl evangelium Rámakrisny , Ramana Mahárši měl Den za dnem a celou knihovnu knih oddaných, které všechny mluví o životě se svým Guruem. Proč Maharádž nezplodil podobný žánr?
Nisargadatta Mahárádž
David: Maharadž velmi zřídka mluvil o svém životě a nevybízel k otázkám o něm. Myslím, že sám sebe viděl jako svého druhu lékaře, který diagnostikoval a léčil vnímané duchovní neduhy lidí, kteří k němu přišli pro radu. Jeho lékem byla jeho přítomnost a jeho mocná slova. Anekdoty z jeho minulosti nebyly součástí předpisu. Nezdálo se, že by ho zajímalo vyprávět příběhy o čemkoli nebo o někom jiném.
Harriet: Řekl jsi 'zřídka mluvil'. To znamená, že jste museli slyšet alespoň pár příběhů. O čem jsi ho slyšel mluvit?
David: Většinou o svém Guruovi, Siddharameshwarovi Maharajovi, ao vlivu, který měl na jeho život. Myslím, že jeho láska ke svému Guruovi a jeho vděčnost k němu byly vždy přítomny s ním. Nisargadatta Mahárádž dělal pět bhadžanů denně jednoduše proto, že ho chtěl požádat jeho Guru. Siddharameshwar Maharaj zemřel v roce 1936, ale Nisargadatta Maharaj stále pokračoval v těchto praktikách o více než čtyřicet let později.
Nisargadatta Mahárádž ve svatyni samádhi svého Gurua
Jednou jsem ho slyšel říkat: ‚Můj Guru mě požádal, abych dělal těchto pět bhadžanů denně, a nikdy nezrušil své pokyny, než zemřel. Už je nepotřebuji dělat, ale budu je dělat až do dne, kdy zemřu, protože to je příkaz mého Gurua. I nadále poslouchám jeho pokyny, i když vím, že tyto bhadžany jsou zbytečné, kvůli respektu a vděčnosti, kterou k němu cítím.“
Harriet: Mluvil někdy o době, kdy byl se Siddharameshwar, o tom, co se mezi nimi stalo?
David: Ne na žádné z návštěv, které jsem navštívil. Randžít Maharadž jednou přišel na návštěvu během jednoho ze svých ranních sezení. Pár minut si povídali v maráthštině a pak Randžít odešel.
Mahárádž jednoduše řekl: ‚Ten muž je džňáni . Je žákem mého Gurua, ale neučí.“
Konec příběhu. Tato návštěva mohla být odrazovým můstkem k mnoha příběhům o jeho Guruovi nebo o Randžítovi, ale neměl zájem o nich mluvit. Právě pokračoval v odpovídání na otázky svých návštěvníků.
Harriet: Co dalšího jste nasbírali o jeho původu a duchovní tradici, ze které pocházel?
Nisargadatta Maharaj s Randžítem Maharajem
David: Byl součástí duchovní linie, která je známá jako Navnath Sampradaya. Nebylo to tajemství, protože na stěnách měl fotky nebo obrázky mnoha učitelů z jeho rodové linie. Každé ráno prováděl Guru púdžu , na jejímž konci dal kum kum na čelo všech učitelů v jeho linii a na fotografie všech ostatních, o kterých si myslel, že jsou osvícení. Měl bych zmínit, že jeho stěny byly pokryty portréty. Byl tam Ramana Maharshi a také mnoho dalších slavných světců, kteří nebyli součástí jeho linie. Přimíchaly se k nim další obrázky, například jeden ze Sivajiho, slavného maráthského válečníka z doby před několika sty lety.
Maharadž ve svém pokoji. Sivaji je muž na fotografii s plnovousem a turbanem nad hlavou a mírně vlevo. Maurice Frydman je zády k závěsu.
Jednou jsem se ho zeptal, proč se Sivaji dostal na jeho zdi, a on řekl: ‚Můj syn chce, abych si to tam nechal. Je to logo naší značky beedis [ručně vyráběné cigarety]. Myslí si, že když se to smísí se všemi ostatními obrázky, kterým dělám púdžu , prodej se zvýší.“
Harriet: Co řekl o všech těch fotografiích lidí z jeho rodové linie? Nikdy nevysvětlil, kdo jsou?
David: Nikdy. Jak se jmenovali, jsem se dozvěděl až o několik let později, když jsem narazil na knihu od RD Ranade, který byl v karnátacké pobočce sampradaji . On, nebo spíše jeho organizace, přinesl suvenýr, který obsahoval stejné fotografie, jaké jsem viděl na Maharadžových zdech, spolu se stručným popisem toho, kdo to byl.
Pamatuji si jeden zajímavý příběh, který Mahárádž vyprávěl o sampradáji . Odpovídal na otázky svým obvyklým způsobem, když se odmlčel, aby nám dal kousek historie:
„Sedím tu každý den a odpovídám na vaše otázky, ale učitelé mého rodu nedělali svou práci tímto způsobem. Před několika sty lety neexistovaly vůbec žádné otázky a odpovědi. Náš rod je domácí, což znamená, že každý musel jít ven a vydělávat si na živobytí. Nekonala se žádná setkání jako toto, kde by se učedníci setkávali ve velkém počtu s Guruem a kladli mu otázky. Cestování bylo náročné. Nebyly tam žádné autobusy, vlaky a letadla. Za starých časů cestoval Guru pěšky, zatímco učedníci zůstávali doma a starali se o své rodiny. Guru chodil od vesnice k vesnici, aby se setkal s učedníky. Pokud by potkal někoho, o kom si myslel, že je připraven být zahrnut do sampradaji , zasvětil by ho mantrou linie. To bylo jediné vyučování. Žák opakoval mantru a Guru pravidelně přicházel do vesnice, aby viděl, jakého pokroku bylo dosaženo. Když guru věděl, že brzy zemře, jmenoval jednoho z oddaných hospodářů, aby se stal novým guruem, a tento nový guru poté převzal učitelské povinnosti: chodit z vesnice do vesnice, zasvěcovat nové oddané a dohlížet na pokrok těch starých.“
Nevím, proč se tento příběh najednou objevil. Možná ho jen unavovalo znovu a znovu odpovídat na stejné otázky.
Harriet: Slyšela jsem, že Maharadž občas rozdával mantru lidem, kteří se ho zeptali. Byla to stejná mantra?
David: Ano, ale nebyl na to moc dobrý prodejce. Jednou jsem ho slyšel říkat: ‚Můj Guru mě zmocnil, abych rozdával tuto mantru každému, kdo o to požádá, ale nechci, abyste měli pocit, že je to nutné nebo důležité. Je důležitější zjistit zdroj svého bytí.'
Přesto by se někteří lidé zeptali. Vzal je dolů a pošeptal mu to do ucha. Byl to sanskrt, ale měli jste jen jednu šanci si to zapamatovat. Nenapsal by to za vás. Pokud sis to z toho šeptání nepamatoval, nikdy jsi nedostal další šanci.
Harriet: Jaké další pokyny mu dal Siddharameshwar? Byl to on, kdo ho povzbuzoval k výuce tím, že odpovídal na otázky, spíše než tradičnějším způsobem?
Siddaharameshwar Maharaj
David: Netuším, jestli byl požádán, aby učil nějakým konkrétním způsobem. Siddharameshwar mu řekl, že může učit a rozdávat Guru mantru každému, kdo o to požádá, ale nebylo mu dovoleno jmenovat nástupce. Musíte si pamatovat, že Nisargadatta nebyl realizován, když Siddharameshwar zemřel.
Harriet: A co osobní údaje? Mluvil někdy Mahárádž o svém dětství nebo o své rodině? Ramana Maharshi často vyprávěl příběhy o svém raném životě, ale nevzpomínám si, že bych četl jedinou biografickou příhodu v žádné z Maharajových knih.
David: To je pravda. Nezdálo se, že by měl zájem mluvit o své minulosti. Jediný příběh, který si pamatuji, že vyprávěl, byl spíše vtip než příběh. Přišel nějaký muž, který ho znal už mnoho let. Mluvil s Maharadžem v maráthštině velmi svobodným a známým způsobem. Nebyly nabídnuty žádné překlady, ale asi po deseti minutách se všichni lidé znalí maráthštiny najednou rozesmáli. Poté, co nejprve vzal Maharadžovo svolení, jeden z překladatelů vysvětlil, o co jde.
„Mahárádž říká, že když byl ženatý, jeho žena ho velmi trápila. Pořád mu šéfovala a říkala mu, co má dělat. "Maharadž udělej tohle, Maharádž jdi na trh a kup to."
Neříkala mu samozřejmě Mahárádž, ale nepamatuji si, jak mu říkala.
Překladatel pokračoval: ‚Jeho žena zemřela už dávno, když bylo Mahárádžovi něco přes čtyřicet. Je obvyklé, že muži tohoto věku, kteří ovdověli, se znovu žení, takže všichni příbuzní Mahárádže chtěli, aby si našel jinou ženu. Odmítl se slovy: "V den, kdy zemřela, jsem se oženil se svobodou."
Je pro mě těžké si představit, že by někdo šéfoval Maharadžovi, nebo se o to dokonce snažil. Byl to divoký charakter, který nikomu neříkal žádné nesmysly.
Harriet: Z toho, co jsem slyšela, je slovo 'feisty' možná trochu eufemismus. Slyšel jsem, že by mohl být občas dost špatnej a agresivní.
David: Ano, to je pravda, ale myslím si, že to byla součást jeho vyučovací metody. Někteří lidé potřebují trochu zatřást a křičet na ně je jedním ze způsobů, jak to udělat.
Pamatuji si, jak se ho jedna žena docela nevinně zeptala: ‚Myslel jsem, že osvícení lidé mají být šťastní a blažení. Zdá se, že jste většinu času nevrlý. Nedává vám váš stav věčné štěstí a mír?“
Odpověděl: ‚Jediný okamžik, kdy se džňáni skutečně raduje, je, když se někdo jiný stane džňánním ‘.
Harriet: Jak často se to stávalo?
David: Nevím. To byla další oblast, o které, jak se zdálo, nechtěl mluvit.
Jednou jsem se přímo zeptal: 'Kolik lidí si uvědomilo vaše učení?'
Nezdálo se, že by uvítal otázku: "Jaký je váš byznys?" odpověděl. "Jak vám znalost těchto informací nějakým způsobem pomůže?"
"Ne," řekl jsem, "v závislosti na vaší odpovědi to může zvýšit nebo snížit můj optimismus." Pokud je loterie jen s jedním výherním tiketem z deseti milionů, tak nemůžu být ohledně výhry moc optimistický. Ale pokud je to sto výherních tiketů z tisíců, měl bych ze svých šancí mnohem lepší pocit. Kdybyste mě mohl ujistit, že se tu lidé probouzejí, měl bych dobrý pocit ze svých vlastních šancí. A myslím, že dobrý pocit ze svých šancí by byl dobrý pro mou úroveň serióznosti.“
„Serióznost“ byla jedním z klíčových slov v jeho učení. Myslel si, že je dobré mít silnou touhu po Já a mít k němu obrácené všechny schopnosti, kdykoli je to možné. Toto silné zaměření na pravdu bylo to, co nazval seriózností.
Nepamatuji si přesně, co Maharádž odpověděl, kromě toho, že vím, že neprozradil žádná čísla. Nezdálo se, že by si myslel, že je věcí mě nebo někoho jiného znát takové informace.
Harriet: Možná jich bylo tak málo, že by bylo špatné, kdyby se to řeklo.
David: To je možnost, protože si myslím, že jich nebylo mnoho.
Harriet: Zjistil jsi to někdy přímo nebo nepřímo?
David: Ten den ne. Čekal jsem však na příležitost znovu položit otázku. Jednoho rána se zdálo, že Maharadž byl víc než obvykle frustrovaný naší kolektivní neschopnost pochopit, o čem mluví.
"Proč s vámi ztrácím čas?" zvolal. "Proč nikdo nikdy tomu nerozumí, co říkám?"
Využil jsem své šance: ,Kolik lidí za všechny ty roky, co učíš, skutečně pochopilo a zažilo tvé učení?'
Chvíli byl zticha a pak řekl: ‚Jeden. Maurice Frydman.“ Nerozvedl to dál, a já jsem to nesledoval.
Frydman mluví na akci v Bombaji. Nisdargadatta Maharaj sedí druhý zprava.
Již dříve jsem se zmínil, že na závěr své ranní púdži dal kum kum na všechny obrázky ve svém pokoji lidí, o kterých věděl, že jsou osvícení. Byly tam dva velké obrázky Maurice a oběma se věnovalo kum kum zacházení. Maharadž měl k Mauriceovi zjevně velký respekt. Vzpomínám si, jak jsem se při jedné ze svých prvních návštěv dotazoval Mahárádže na nějaké jeho prohlášení, které bylo zaznamenáno v Já jsem to . Myslím, že šlo o naplnění tužeb.