Z FB
Celkem vtipně, ale pravdivě napsáno, shodou okolností jsem si před pár dny všimla i u nás v Tescu ceny granka, které jsme kdysi kupovali, když byly děcka malé, u nás stojí 99,- Kč.
Měli ho jen v jedné provozovně, ale když jsem ho s velkým nadšením našel, málem mě vomyli. U 400g balení byla cenovka 175 korun. WHAT THE FUCK? Nevím kdy naposledy jsem to kupoval, ale asi to bylo v Makru a 175 to určitě nestálo. To bych si do mlíka radši dával kočičí blitky jako Baldrick z Černé Zmije. Chvíli jsem uvažoval, že ho ukradnu. Copak kradu! Nakonec jsem koupil menší balení "jenom" za 110 a místo deseti lžiček si budu do mlíka dávat jenom sedum.
Nicméně došel jsem domů a podíval se na internet kolik to stojí v domění, že pan večerkář to zdražil o 200% a včera si za peníze vydělané na Granku koupil nový Mercedes. A k mému velkému překvapení tam na mě vyskočila suma 150.
Chtete mi jako říct, že si posledních pár let kupuju kakavo jako Ročíld a kdybych místo toho ždímal kočku, mohl jsem si koupit eště jeden dvanáctiválec a zlatej řetěz k tomu?
A tak jsem zkusil pogůglit historii ceny Granka. V roce 2022 stálo v Albertu stejné balení 50 korun. Se mi ulevilo, že neutrácím jak fotbalista z NHL!
Nicméně ta inflace je opravdu děsivá. Když jdu do krámu, koupím pár rohliků, chleba, jogurty, šunku a sejra pro pětičlennou rodinu nechám tam běžně 500 a druhej den je to pryč. Vždycky jsem měl zafixovaný, že lepší plátkovej sejra stojí cca 35. Dnes stojí 55.
Když jdeme na oběd do fastfoodu v supermarketu, abych dětem ukázal, že prostí lidé jedí i něco jiného než krevety s kaviárem, nechám tam za nás a za děti vždycky víc jak litr. Teď jsem v místní hamburgrárně, kde jsem si ještě před rokem liboval jak dělají dobrý poctivý A LEVNÝ burgery, nechal za 3 burgry, dvoje hranolky, jedno pivo a nějaký pití pro děti 1700 korun! To sem dřív platil za luxusní večeři v mišelince pro sebe a dvě milenky!
Nedávno jsem byl s dětma na trhu, chtěli palačinku s nutelou a stála 120. Já přemejšlel o bramboráku a ten byl za 60. Jeden bramborák. Bych si musel koupit 4 abych se navečeřel. Radši jsem si vytáh něco z vodpadkovýho koše. Nebylo to tak špatný.
Nejlevnější hospoda tady pod Hradem má denní meníčko za 250 polívka a jídlo. Myslel jsem, že to na malejch městech bude míň, ale koukám, že Na panelu u nás pod horama je ta cena úplně stejná a to je pajzl na sídlišti. I když dobrej.
Koneckonců cena piva je naprosto šílená taky. V hlavě mám dodnes zafixováno, že dvanáctka stojí 35. Samozřejmě, že už to pár let neplatí, ale když i na vesnici chtějí za točený 60, tak začínám mít strach o osud českých hospod. Kdo bude chodit do hospody, když si může koupit v krámě lahváče za dvacku?
Pokud vám přijde, že jsem objevil Ameriku, tak se přiznávám, že jsem se na účtenky v obchodě moc nedíval, protože (zatím) nemusím. Ale to Granko mě fakt nasralo.
Přiznám se, že naprosto nezávidím těm, kteří mají i průměrně placenou práci, natož matkám samoživitelkám, nebo důchodcům. Jak může někdo vyžít s průměrným důchodem 20 000? A jak můžou nějací chytráci o tomhle vykládat, jak se máme dobře? Když si vezmu, že si dám k snídani jogurt, rohlík a sklenici mlíka, jsem na 30 korunách. Oběd v pajzlu 250, somrácká večeře 50. Jsem na 10 tisíci korunách měsíčně jen za jídlo. Když k tomu přihodím, že mám na krku dítě, nájem, oblečení, školu, auto, poplatky... Asi pudu střílet nutrie k Vltavě a živit se prodejem kožek.
Nemám pocit, že se máme dobře. A rozhodně nemám pocit, že meziroční inflace je 3,5% jak se uvádí. Kurva granko zdražilo za dva roky o 200%, takže meziroční granková inflace byla 73%!
Kdybych si chtěl v roce 2022 koupit Granko za mega, měl bych ho doma osum tun! A dneska? Ani ne tři tuny! No kde to jsme?
Stanjuro octup! Granková chudoba!