Mysl

Re: Prázdná mysl

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 20. črc 2024 6:53:23

Nezaměstnáváme mysl stále tím, že ji obracíme dovnitř? Samozřejmě zaměstnáváme mysl. Je dobře známo a připouští se, že pouze s pomocí mysli lze mysl zabít. Ale místo toho, abyste řekli, že existuje mysl a já ji chci zabít, začněte hledat zdroj mysli a zjistíte, že mysl vůbec neexistuje.

.
Návštěvník

Re: Mysl

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 26. črc 2024 6:56:44

Pokud jste opravdu bdělí, každá myšlenka se rozplyne v okamžiku, kdy se objeví.

.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 10. srp 2024 19:44:35

Lék na tyranii myšlení

Setkala jsem se se svým učitelem před mnoha lety. Po krátkém čase mě poslal, abych se setkala s vámi – s těmi, kdo mají zájem. Pamatuji si, že jsem se ho zeptala: "Co mám říkat? Co mám dělat?" Neznala jsem tehdy učení v abstraktní nebo intelektuální rovině. Odpověděl mi: "Buď sama sebou a lidé se zapálí. Ti, kdo se zapálí, pak budou klást otázky a ty na ně odpovíš."

Nevím, zda už jste se "zapálili", ale existuje oheň, který vás zve, a je to váš vlastní vědomí, ta životní síla, která prožívá život, který nazýváte svým jménem. Právě k této životní síle mluvím, podporuji ji a trénuji vaši mysl, aby jí sloužila. Naše mysl je nesmírně mocná a schopná formulovat myšlenky, činy, umění, hudbu, ale také válku a utrpení. Myslíme si, že naše myšlenky jsou realitou nebo jejím komentářem, ale naše mysl je spíše jako umělá inteligence (AI) – rozšíření inteligence, která pochází z našeho bytí.

Možná máme strach z AI, protože se bojíme vlastní mysli – může převzít kontrolu nad naším životem. To se často stává; většina lidí na Východě i na Západě se stala obětí své vlastní mysli. Když jsem se setkala se svým učitelem, Papadžím, a s naprostou upřímností a připraveností jsem ho požádala o pomoc, řekl mi: "Buď prostě klidná." Jelikož jsem meditovala už nějaký čas, myslela jsem si, že vím, co "buď klidná" znamená. Posadila jsem se do meditativní polohy a ztišila se. On však řekl: "Ne, ne, ne tak. Ještě blíž." Ukazoval mi na klid, který je už přítomný, ze kterého myšlenkový proud vyvěrá a do kterého se vrací.

Ukazoval mi, jak mohu zastavit mysl. Nikdy předtím jsem o tom nepřemýšlela, ani v meditaci. Byla jsem fascinována zenovou meditací, která se zaměřuje na uvědomění si mysli a myšlenek. Ale myšlenka na to, že bych mohla zastavit mysl, mi připadala cizí a nemožná, dokud mi neřekl: "Zastav se. Jen buď klidná. Nepokračuj v další myšlence, ať už je jakákoliv."

Zpočátku to bylo obtížné, protože jsme hluboce podmíněni následovat své myšlenky nebo s nimi bojovat. Ale když jsem si dovolila na chvíli nepokračovat v další myšlence, uvědomila jsem si, že to, kdo jsem, nepotřebuje být myšleno. Je to tady, je to už svobodné od myšlenek. Myšlenky, které z toho vycházejí, mohou být krásné a osvícené, nebo naopak hrozné – válečné, plné utrpení. Jsou to umělé konstrukty, nemají duši.

Duše je tam, kde jste vy, když věříte svým myšlenkám. Když jim však věříte jako absolutní pravdě, uctíváte falešného boha, což vede k nepotřebnému utrpení. Ať už to chápete nebo ne, někde uvnitř víte, že mluvím o vaší schopnosti rozpoznat pravdu o vašem vrozeném probuzení, o vaší inherentní svobodě a lásce. Pokud se však spoléháte na myšlenky, aby to udržely naživu, zklamou vás. Promění čistou pravdu o vás v obraz vás samých, za kterým se táhne nekonečný proud myšlenek – pozitivních i negativních. To vede k vnitřnímu boji buď proti sobě, nebo proti druhým.

Zajímám se o mír už mnoho let a hledala jsem ho na mnoha místech, nikdy jsem si však neuvědomila, že mír je už tady. Stejně tak jsem hledala lásku a osvícení, aniž bych si uvědomila, že láska a osvícení jsou už přítomny – jsou světlem naší vlastní podstaty. Naše mysl, která generuje myšlenky, to může rozpoznat a odevzdat se tomu. Je to právě naše mysl, která se probouzí k marnosti svých myšlenek a vrací se domů, ke zdroji všeho.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 15. srp 2024 17:02:16

Obrázek

Přestaňte s veškerou kritikou. Teď a navždy.

Udělejte si slib, že od teď budete dělat maximum pro to, abyste přestali kritizovat. Začněte tím, že přestanete kritizovat sebe. A pak i ostatní. Když přestanete kritizovat sebe, bude vám mnohem snazší nepřipomínat chyby druhým lidem.

Druhým bodem na seznamu je přestat se strašit. Jak často se sami sebe vyděsíte svými myšlenkami? Často se dostanete do absolutního strachu, a to jen kvůli svým myšlenkám. Nikdo venku vás nepřipravuje o klid. Někdy je to starý rodinný vzor, jindy nové věci. Když budete mít čas, udělejte si seznam svých strachů. A pak se pokuste každý strach přetvořit na pozitivní myšlenku. Vždy si pamatujte, že jste tím, kdo má kontrolu. Jste vždycky tím, kdo rozhoduje.

Jedna náhodná myšlenka moc nezmění. Myšlenky jsou jako kapky vody. Kapka vody sama o sobě nic neznamená. Ale pokud kapky padají stále dokola, vytvoří se louže na zemi. A z louže může vzniknout malý rybník, a nakonec i jezero. Můžeme pak díky negativním myšlenkám buď utonout v moři negativního myšlení, nebo díky láskyplným myšlenkám plout na oceánu života. Je to na nás. Myšlenky, které si myslíme, se hromadí. V jakých loužích stojíte? Jsou jen po kotníky, nebo už jste až po krk a snažíte se plavat?

Když jsme ochotni změnit své myšlení, můžeme změnit své zkušenosti. Nezáleží na tom, jestli máte velkou louži negativních myšlenek. Můžete se přesunout na jiné místo a vytvořit si louži pozitivních myšlenek. Můžete udělat změnu. Takže se pokuste ty strachy přetvořit na pozitivní myšlenky. Nechte mysl pracovat pro vás.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 26. lis 2024 11:29:28

Papajiho hluboký dotaz odhaluje nejlepší způsob, jak porozumět své mysli

Odkud všechno pochází? Abyste porozuměli všemu, musíte vidět, že mysl je myšlenka a myšlenka je stvořena ve vás, ve vás jako ve vědomí. Vraťte se tedy k sobě, pozorujte a uvidíte pravdu sami, pochopte mysl a myšlenku a uvidíte její triky. Přesvědčme se sami.

Ať je mír a láska mezi všemi bytostmi. Ať je vesmír naplněn mírem. Om Shanti, Shanti, Shanti. Vítejte v prostoru, kde mysl je prázdná.

Když přemýšlíme o skutečné podstatě existence, uvědomujeme si, že máme k dispozici jenom jména a pojmy. Když nevidíme nic konkrétního, zůstáváme jen s prázdnotou. A právě v této prázdnotě se otevírá prostor pro otázku: "Kdo jsem?" Odpověď nenacházíme ve formách ani jménech, pojmech, ale ve vědomí samotné nicoty. Tato prázdnota je zdrojem klidu, míru a hlubokého vnitřního štěstí.

Prázdnota venku a prázdnota uvnitř jsou jedním a tím samým. Mysl, která se snaží pochopit tuto prázdnotu, je také jen pojem. Stejně jako přelud řeky na poušti se mysl neustále mění a vrací, zdánlivě skutečná, ale neuchopitelná. Pokud pochopíme, že vše je pouze myšlenka, iluze, pak se z této iluze můžeme vymanit.

Mysl je nástroj, který vytváří představy. Pokud si uvědomíme její podstatu, přestáváme se ztrácet v jejích hrách. Myšlenka "já" je obrovskou silou, která dokáže tvořit celý vesmír. Na počátku nebylo nic, a z této nicoty vzešlo vše. Na konci opět zůstane pouze nicota. Tento cyklus vzniku a zániku je neustálým připomínáním, že vše, co vidíme – vesmír, bohy, přírodu – je pouze projekcí našeho vědomí.

Pokud pochopíme, že vše vzniká z prázdnoty a že naše podstata je sama o sobě bezejmenná, začneme vidět skutečnou realitu. V této realitě není místo pro strach ani připoutanost k iluzím. Stejně jako kouzelník ovládá své triky, můžeme i my ovládnout své myšlenky. Iluze zmizí, jakmile pochopíme jejich podstatu.

Tato hra mysli, tento magický trik, nás může zmást, pokud se ztratíme v jeho detailech. Ale pokud se staneme přítelem této hry, pokud porozumíme triku kouzelníka, přestane nás iluze ovládat. Uvědomíme si, že vše, co zažíváme, je jen projevem vědomí – hry, kterou si můžeme kdykoliv uvědomit a přestat ji hrát.

Vědomí je tím základem, tou podstatou, kterou nelze popsat slovy ani připoutat k žádnému jménu. V této prázdnotě je vše, a přitom nic. Jakmile toto pochopíme, nastane skutečný mír.

Nekonečná láska.
Návštěvník

Nový příspěvekod salmo1cz. » čtv 28. lis 2024 12:02:52

Śaṁkarācārya říká: „Stupeň po stadiu, prozkoumej to uvnitř.“ To dokazuje, že člověk potřebuje trénovat svou mysl a intelekt (intelekt je nadřazená forma mysli), protože Brahman lze realizovat pouze prostřednictvím těchto dvojitých nástrojů a ne žádným jiným způsobem.

Když známe Brahman, nemáme na výběr. Pokud je tento objekt lepší než ten druhý, půjdeme po lepším objektu. Máme možnost rozhodnout se tak, jak můžeme předměty vidět a cítit. Brahman však není viditelný, protože je jemnější než nejjemnější (Kaṭha Upaniṣad řítká, že je menší než nejmenší a větší než největší). Není vidět ani cítit. Může být realizován pouze prostřednictvím mysli a ne prostřednictvím smyslů.

Co znamená vaše Já?
Nic takového jako vaše Já není. :D
https://www.manblunder.com/
salmo1cz.

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 28. lis 2024 12:14:10

:yes:
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 07. pro 2024 6:04:32

Může mysl znát realitu? Rupert Spira

Tazatel: Chtěl jsem se s tebou podělit o své úvahy ohledně konceptu "neznámého". Během tohoto retreatu mám pocit, že tento koncept byl v mé zkušenosti jaksi vyvrácen. Ve své pravé podstatě můžeme říci, že "neznámo" existuje pouze z pohledu mysli. Mysl nezná skutečnou podstatu, zná jen samu sebe. Ale samotná zkušenost pravé podstaty nemůže být nazvána "neznámem".

Když se pravá podstata prolíná s naším vnímáním a fyzická realita přestává zakrývat Boha, ale naopak ho odhaluje, nebo ho dokonce prezentuje, pak to není "neznámo". Naopak, je to to nejvzdálenější od neznáma.

Jednoho rána jsem přemýšlel o tom, co by mohlo zbývat jako "neznámo". Mohou existovat aspekty reality, které ještě neznáme, ale které se mohou stát známými. Pak už by to ovšem nebylo neznámo. Zbývá vůbec něco, co by bylo možné nazvat neznámým, pokud se na to díváme z této perspektivy, která není jen povrchní či situační?

Spira: Přesně tak, míříš správným směrem. Myšlenka, že realita je neznámá, patří k nižšímu stupni porozumění, než o kterém obvykle hovoříme. Koncept reality jako záhady nebo neznáma je ústupkem mysli, která věří, že věci, jež zná, jsou skutečné – například objekty, lidi, svět. Pokud mysl vnímá objekty jako skutečné objekty, pak jejich skutečnou podstatu nemůže poznat. Z tohoto hlediska by tedy mohlo být legitimní říci, že realita je záhadou nebo neznámem. Ale je to jen ústupek představě, že věci, které mysl považuje za skutečné, skutečně existují.

Na úrovni porozumění, o které zde mluvíme, však nepřipisujeme objektům, lidem nebo světu samostatnou existenci. Vše vidíme jako projevy jedné jediné reality. Říci, že něco jiného než tato jedna realita je "známé", a tudíž že tato jedna realita je "neznámá", je téměř rouhání. Znamenalo by to naznačit existenci dvou věcí: toho, co známe, a reality, kterou neznáme. Ale takový pohled neodpovídá hlubšímu pochopení skutečnosti.
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky