Co je stav probuzení?
Co je to stav probuzení a jak dlouho trvá se do něj dostat po obdržení Mukthi dikši?
OM
Je těžké říci jak rychle se někdo dostane do permanentního stavu probuzení po obdržení Mukthi dikši. Mnoho z těch, kteří sdíleli své prožitky se mnou měli okamžité výsledky. Samozřejmě nejsme všichni stejní. Je důležité porozumět tomu, že prožitek některých během Mukthi dikši bude zcela elektrizující a silný se všemi způsoby vizí, ohňostrojů a fenoménem kundalini, zatímco pro jiné to může být velmi jemný a pozvolný proces rozvinutí trvající hodiny nebo dny bez očekávaných vizí s ohňostroji. Stav probuzení není nezbytně něco efektního. Je to náš přirozený stav, kdy prožíváme realitu takovou jaká je, svobodní od tlachání a interference naší mysli, svobodní od konfliktů a vzdoru, je to stav čistoty a radosti bez pocitu separace. Tento proces se prohlubuje s tím jak jsme si více vědomi přítomnosti a posiluje naše spojení s Božstvím.
Prožitek stavu probouzení může být například takovýto, tak jak nám ho jeden z účastníků předal:
Jedna z těch nejvíce život měnících dikš (Mukthi dikša), které jsem kdy obdržel byla tak nepatrná, že jsem na počátku necítil vůbec nic a myslel jsem, že to bylo totální selhání. Byl jsem velmi zklamaný. Každá jiná dikša s kterou jsem měl zkušenost z minulosti byla hmatatelně silnější a okamžitě mě vrhla do změněného stavu. Avšak další den po této Mukthi dikše mě to zasáhlo jak tuna cihel, přestože jsem nezaznamenal nic efektního, tato zdálo by se impotentní dikša jemně a trvale vymazala mnoho let utrpení. Všechno to, co zůstalo uvnitř mne byla prázdnota a ticho s blažeností a jemným rozvíjením se ve středu, něco, co zůstává se mnou trvale.
Musíme také porozumět tomu, že slovo „blaženost“ je někdy špatně chápáno jako jen stav intoxikace extrémní radostí a extází. Synonymem pro slovo „blaženost“ je jednoduše „příjemný“ nebo „pokojné, klidné přijetí“. V probuzeném stavu se jednoduše děje prožitek toho „co je“ bez konfliktu a vzdoru. Výsledkem toho je mír, vnitřní ticho a úspora energie, která byla předtím konzumována na zápasy mysli. Tento přebytek energie může vyústit v extázi a největší radost nebo ve stav tichosti a čistoty, kdy moudrost a soucit srdce rozzáří pevnost. To je blaženost.
Jestliže máme tolik chybných pojetí připojených ke slovu „osvícení“, raději preferujeme používání slova „probuzený“ k popsání tohoto stavu. Je to odlišné od vizí galaxií, jasných světel, intenzivních elektrických výstřelů v těle, cestování mimo tělo, vizí Boha a jiných rozšířených stavů vědomí. Tyto stavy (často jen dočasné) jsou efekty kundalini energie a aktivovaných čaker. Stav probuzení je charakterizován svobodou od rozdělujícího tlachání mysli od pocitu separace, je to prožívání reality takové jaká je a sebe jako bytí, vědomí a blaženost (Sat-Chit-Ananda).
Stav probuzení neznamená absenci myšlenek a emočních nábojů. V tomto stavu je mysl stále přítomna, přestože jsme svobodní od jejího tlachání a dominance. Můžeme dobře prožívat pokračující proud myšlenek a nábojů. Nepotřebujeme se s nimi identifikovat, či je pojmenovávat. Myšlenky a náboje jsou prožívány v uvědomění si jich bez konfliktu či vzdoru. Uvědomění si – je svoboda (Mukthi). Vidět znamená být svobodný. Pokud však myšlenkám a nábojům vzdorujeme a hledáme únik nebo je zadržujeme, tak přetrvávají a my jsme kontrolováni nevědomými náboji. Pokud jsme si nábojů vědomi, pokud je vidíme a jednoduše je prožíváme, pak jsme bez konfliktu a náboje a myšlenky nás neomezují, nekontrolují.
Napsal: Michael Milner – www.onenessflorida.org